banner

Xiaomi Wanbo X1 Projektor teszt – Jó minőség és olcsó ár

A XIAOMI Wanbo X1 projektor egy 720p HD felbontásra képes kivetítő, ami nagy fényerővel és sokoldalú használhatósággal rendelkezik. Sok-sok projektor tesztet követően, még mindig elmondhatjuk, hogy a Xiaomi egy kicsit mindig jobb, és többet nyújt a konkurenciánál.

banner

Legnagyobb örömömre ismét egy igazi Xiaomi projektort próbálhatunk ki, még ha a nagy Xiaomi márka nincs is rajta feltüntetve. A Wanbo mind minőségileg, mind stílusban egyértelműen a Xiaomi ökoszisztéma termékei közé tartozik, de azt a gyártó cég önállóan forgalmazza. Már az első kézbevételkor egyértelmű volt, hogy ezúttal is prémium minőséget kapunk, de egyáltalán nem prémium áron. A Xiaomi Wanbo X1 projektor maximum 720p HD felbontású kép kivetítésére alkalmas, a fényerőt ezúttal 300 ANSI lumenben adták meg, a nagy gyártók körében már ez az érték az elterjedtebb és valamivel pontosabb is mint a hagyományos lumen érték. A Wanbo X1 nem rendelkezik saját operációs rendszerrel, de ez jelen esetben inkább előny, hiszen ezekbe az olcsóbb vetítőkbe jellemzően nagyon gyenge hardvert és régi Android-ot szoktak tenni, ami használata csak kínszenvedés. Természetesen bármikor csatlakoztathatunk hozzá egy tetszőleges TV Box-ot és máris lett egy okos projektorunk.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

Ára: 38.600.- Ft – EU Raktár (PL)

Kupon: A64252519914

Vásárlás

Mi van a dobozban?

A Xiaomi Wanbo X1 egy nagyon szép és igényes dobozban érkezett, plusz pont jár azért, mert dupla karton csomagolást is kapott, így a hosszadalmas szállítást tökéltesen átvészelte. A készülék mellett még találunk benne egy távirányítót, a tápkábel, valamint HDMI és AV kábel is a csomag része. A használati útmutató ezúttal csak angol nyelvű, de nem hiszem, hogy szükség lesz rá.

A csomag tartalma:

 • Wanbo X1 projektor
 • Távirányító
 • Tápkábel
 • HDMI kábel
 • AV kábel
 • Műanyag lencsevédő
 • Használati útmutató (angol)

A Xiaomi Wanbo X1 kívülről

A Xiaomi Wanbo X1 projektor nagyon szép és letisztult külsővel rendelkezik, követi a Xiaomi ökoszisztémába tartozó stílusvonalat. Az elején a lencse mellett mindössze egy Wanbo logó található. A lencsék üvegből vannak, ami elsőre magától értetődő lehetne, de ez nem minden olcsó projektor esetében van így. Az üveg lencsék tartósabbak és tisztább képet eredményeznek. A készülékház tetején találjuk meg a menüben való navigációhoz szükséges gombokat, ezek jól jöhetnek arra az esetre, ha épp nincs kéznél a távirányító, vagy lemerült benne az elem. A lencse felett közvetlenül helyezkedik el az élességállító és a trapézkorrekció állító gyűrű, mindkettő manuális.

A projektor csatlakozói

A hátsó részén vannak a csatlakozók, nincs belőlük túl sok, de valójában minden megvan, amire a használat alatt szükségünk lehet. A HDMI bemenetre csatlakoztathatjuk a külső, nagy felbontású eszközeinket, ami szinte bármi lehet (TV okosító, notebook, PC, Xbox, PS, műholdvevő, IPTV Box…). A maximum bemeneti felbontása 1080p@60Hz, Full HD. A régebbi eszközeink hozzákapcsolásához használhatjuk az AV bemenetet, amihez ezúttal még kábelt is kaptunk. Fejhallgatót, vagy külső hangeszközöket a 3,5mm-es normál jack csatlakozón keresztül csatlakoztathatunk. Az USB arra használható, hogy az ide csatlakoztatott pendrive-on, vagy külső merevlemezen található médiatartalmakat képes lejátszani a Wanabo X1 projektor. Ettől a beépített lejátszótól sokat ne várjunk, nagyon kevés formátumot támogat, ha tehetjük, akkor mindenképp valamilyen külső eszközt csatlakoztassunk hozzá. Van a hátlapon még egy fizikai be- kikapcsoló gomb és egy hagyományos hálózati bemenet. A vetítő állványra, vagy konzolra is felhelyezhető, ehhez a szükséges furatokat a készülék alján fogjuk megtalálni.

A Xiaomi Wanbo X1 távirányítója

A Xiaomi Wanbo X1 távirányítója kompakt méretű, de a menüben való navigáláshoz minden gomb adott rajta. Kényelmes és gyorsan tudjuk vele váltani pl. a bemeneteket, vagy állíthatjuk a hangerőt. Hagyományos infra módon működik, de elég jó az érzékenysége, falról visszaverődve is mindig vette a jelet a projektor. 2db AAA elemmel működik, amit külön kell hozzá beszerezni.

Műszaki paraméterek

A Xiaomi Wanbo X1 HD projektor egy maximum 720p natív felbontásra képes vetítő, a mai Full HD dömping között ez elsőre kevésnek tűnhet, de korántsem ez a helyzet, átlagos otthoni felhasználásra, mozizásra kiváló választás. A vetítés LCD technológiával történik és egy hosszú élettartamú LED fényforrás biztosítja a 300 ANSI lumen fényerőt. Ez a fényerő nem tűnik nagynak, de meglepetésemre sokkal fényesebb a vetített kép, mint a hasonló kategóriájú készülékeknél, esetleg a sötétebb filmeknél lehet szükséges a szobában egy kicsit besötétíteni. A készülék egy hangszóróval rendelkezik, de a gyártó azt úgy alakította ki, hogy meglegyen a sztereó hatása is a hangoknak. Őszintén bevallom, hogy én nem hallottam sztereó hangokat, mivel a vetítő távol volt tőlem, minden hang egy irányból (a projektrotól) érkezett. Éppen ezért nincs is sok értelme sztereó hangokról beszélni ebben az esetben, ha igazi moziélményre vágyunk, akkor érdemes külső hangrendszert hozzácsatlakoztatni, és azzal tuti, hogy több irányból fognak érkezni a hangok.

A Xiaomi Wanbo X1 projektor hűtéséről egy speciális, két ventilátoros hűtőrendszer gondoskodik, oldalt és hátul is található egy-egy venti, amik folyamatosan cirkuláltatják a házon belül a levegőt, ezáltal mindig hűvös lesz a gépben. A hűtés hangosságára most sem tudok panaszkodni, a gyári adatok szerint mindössze 38dBi zajszinttel kell számolnunk, a gyakorlatban nekem a fülem kb 1 perc után hozzá szokott és egyáltalán nem volt zavaró filmezés közben. A szennyeződések kivédésére egy szivacsszerű porszűrő is van a készülékben, ezt alulról tudjuk kivenni a tisztításához, ha már szükség lesz rá.

További érdekesség, hogy WiFi csatlakozással is rendelkezik a Wanbo X1 vetítő. Ennek ezúttal nem az a funkciója, hogy internetezzünk rajta keresztül, hanem, hogy hozzácsatlakoztathassuk a mobiltelefonunkat, és annak a képernyőjét továbbíthassuk a projektorra. Szuper funkció, bármikor jól jöhet, pár kattintással szinte bármit megjeleníthetünk rajta, például nézegethetjük a nyaralási képeinket a családdal, vagy YouTube videókat is lejátszhatunk, gyakorlatilag mindent használhatunk, ami a mobilunkon van.

A Wanbo X1 első bekapcsolása, funkciók

A projektor bekapcsolását követően egy egyszerű bemenet választó kép fogad minket, ahol kiválaszthatjuk az aktuálisan használt forrást. A beállításoknál csak a legszükségesebb opciókat módosíthatjuk, finom hangolhatjuk a képet és a hangot, de még magyar nyelvet is beállíthatunk a menünek (kicsit hiányos fordítással). A távirányítóval beléphetünk a beépített médialejátszó menübe is, ahol videókat, képeket, vagy zenét is lejátszhatunk vele a csatlakoztatott USB meghajtóról. Mint említettem ez a lejátszó csak végszükség esetére jó, mert a támogatott formátumok spektruma nagyon szűk.

A WiFi beállítás is innen érhető el, a használta nagyon egyszerű, maga a funkció pedig több, mint szuper. Legelőször csatlakoznunk kell egy WiFi hálózathoz, ehhez a főképernyőn csak meg kell nyomni az OK gombot és előjön a WiFi beállítás menüje. Ha a csatlakozás rendben van, akkor fent kiírja a hálózat nevét és a kapott IP címet is. Ezt követően a mobilunkon meg kell keresni a képernyőmegosztás funkciót, ami típusonként változó elnevezéssel rendelkezhet ( a Samsung-nál például Smart View néven található meg), ebben már ott is lesz a projektor WANBOX1 néven, rányomunk és már meg is jelent a telefonunk képe a kivetítőn. Az adatátvitel meglepően gyors, szinte azonnal megtörténik minden a vetített képen is, amit a telefonunkon csinálunk. Nekem nagyon tetszik ez a funkció, hiszen így pár kattintással felvértezhetjük mindennel a vetítőt, amit a telefonunk tud.

Képminőség, fényerő

Én egy TV okosítót kötöttem a Wanbo X1 projektorra a próba kedvéért, pontosabban egy Mecool KM2 készüléket. Innentől kezdve a projektor sokkal okosabb lett, és jobb is, mint a beépített Androiddal rendelkező vetítők. A multimédiás részbe nem mennék bele, hiszen itt most a kivetített kép a lényeg, a részletekért olvasd el a KM2 tesztünket a fenti linken. Szóval, amit először láttam a falon, az azonnal meggyőzött, szép, éles és tiszta kép fogadott, semmi pixelesedés, semmi torzítás. Kb. 2m távolságból vetítettem, és azt kell, hogy mondjam, ebből a 720p HD kategóriából ez eddig a legjobb készülék, ami nálam járt. Próbáltam szemben elhelyezni a projektort, mert a trapézkorrekciót nem középre állítva itt is felfedezhető némi homályosodás az alsó-felső széleken. Valójában ezt filmnézéskor szinte lehetetlen észre venni, kizárólag szöveges tartalom kivetítésekor látható. A 300ANSI lumen fényerő első hallásra nekem nem tűnt nagyon biztatónak, de azt kell mondanom, hogy még délutáni időben is jól látható a kép, persze a sötétebb filmek nézésekor kicsit érdemes jobban besötétíteni a szobában. Nálam félig leengedett redőnyöknél még maximálisan élvezhető volt a kép. Ebben a kategóriában eddig nálam a Wanbo X1 volt fényerőben a legjobb készülék, amit volt szerencsém kipróbálni.

Használat közbeni tapasztalatok

A ventilátorok hangereje, zajszintje fontos kérdés egy projektor esetében, pláne, ha mozizásra használjuk. A Xiaomi Wanbo X1 ezen a téren is kiemelkedően teljesít, van hangja a hűtésnek, de koránt sem zavaró, én nagyjából 30 másodperc múlva észre sem vettem, filmnézés közben egyáltalán nem volt zavaró. A beépített hangszórója is egészen vállalható darab, nem mondom, hogy Hi-Fi hangzású, de teljesen jól és hangosan szól, több filmet is megnéztem rajta és azt kell mondanom, hogy elégedett voltam vele. Persze egy külső házimozi rendszer hozzácsatlakoztatásával fényévekkel jobb hangzás érhető el, de akkor sem kell lemondani a mozi élményről, ha épp nincs ilyenünk kéznél. A melegedéssel sem volt problémám, kb. 10 perc használat után éri el a maximum hőfokot, amit tart is végig, melegszik, de nem túlzottam.

Összegzés, vélemény

A Xiaomi Wanbo X1 projektor engem maximálisan meggyőzött, olyannyira, hogy ezentúl csak ezt fogom ajánlani az ismerőseimnek, akik olcsó vetítőt keresnek. A minőség most is evidens, kitűnő, hibátlan, Xiaomi. De ami engem leginkább meggyőzött az a vetített kép minősége, sehol nem láttam pixel-eket, pedig valljuk be, hogy az LCD technológiánál ez megszokott lenne, de itt valami olyat csináltak a mérnökök, hogy szinte észrevehetetlenek. A natív felbontása csak 720p HD, de őszintén megmondom, nem nagyon vettem észre, hogy most nem egy Full HD vetítőt nézek, maradéktalanul elégedett voltam a látottakkal. A WiFi képernyőtükrözés csak hab a tortán, nagyon hasznosnak találtam, bármikor jól jöhet egy ilyen funkció a családi mozizásokhoz, vagy fotónézegetésekhez.
Mindent összegezve a Xiaomi Wanbo X1 projektort bátran ajánlom megvételre, csak néhány ezressel kerül többe, mint a többi márka, de amit kapunk érte cserébe azért nagyon-nagyon megéri ráfizetni. A cikk születésekor 99$-ért, azaz nagyjából 43.500.- Ft-ért lehetett megvásárolni a készüléket, 4-5000 forinttal kerül többe a konkurencia készülékeitől, de ezúttal tényleg sokszorosan megéri ezt kifizetni.

Megrendelés, kupon

A Xiaomi Wanbo X1 projektort a Gshopper webáruházból lehet megvásárolni, a lenti gombra kattintva. Jelenleg lengyel EU raktárból szállítják, így gyorsan és vámmentesen fog megérkezni. Amennyiben kínai raktárból rendelnénk, akkor az EU Priority Line, vagy az Express szállítási módokat választva, szintén vámmentesen fogjuk megkapni a csomagot.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

Ára: 38.600.- Ft – EU Raktár (PL)

Kupon: A64252519914

Vásárlás

Xiaomi Wanbo X1 műszaki adatok

Típus Wanbo X1
Vetítési technológia LCD
Lencse: Teljes üveg lencse
Fényforrás LED
Fényerősség (ANSI): 300 ANSI lumen
Natív felbontás 1280 x 720 , 720p HD
Bemeneti felbontás 1080p Full HD
Kontraszt 2000:1
Fényforrás élettartam 20000 óra
Vetítési képarány 4:3/16:9
Fókusz mód Manuális fókusz
Trapéz korrekció Manuális trapézkorrekció +-40o
Vetítési távolság (m): 1.2 ~ 3m
Képméret 40-120′ , 1,5-3,5m
Támogatott nyelvek Többnyelvű, magyar is
Csatlakozók HDMI, fejhallgató, USB, AV
Bemeneti feszültség 110V-240V (±10%), 50-60Hz
Zajszint 38dB / 1 méter
Fogyasztás 60W
Wi-Fi 2.4G Wifi
Beépített hangszóró 3w
Távirányító érzékelő Elől + hátul
Vetítési módok Előre/Állványról/Függesztve

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

2 hozzászólás

 1. Vásároltam a minap egy ilyen projektort. Körülbelül 3 méterre van a vászontól és egyszerűen képtelenség a vetített kép minden sarkát egyszerre kiélesíteni. Természetesen az eszköz a vászon geometriai közepére vetít. Nagyon bosszantó, vajon mi lehet az ok?

  • Szia!

   Írtam a fenti tesztben, hogy én is találkoztam vele. Ez sajnos a manuális trapézkorrekció miatt van így, vagy a fenti kettő lesz éles, vagy az alsó kettő. Táblázat nézése közben feltűnő, de film közben szinte észrevehetetlen.

   Lala

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .