banner

Xiaomi asztali lámpa professzionális kivitelben – Ettől jobbat nem találsz

Ebben a tesztben a Xiaomi Mijia MTJD02YL típusjelzésű, nem mindennapi LED asztali lámpát vesszük górcső alá. Úgy is mondhatnánk, hogy megérkezett az asztali lámpák Mercédesze, gyönyörű, modern, sok funkciós, és még okos is.

banner

Mint azt már megszokhattuk a kínai Xiaomi mindig kitűnő cuccokkal kápráztat el minket, én még soha nem csalódtam a gyártóban. Itthon leginkább az olcsó, de mégis jól használható mobiltelefonokkal hódít, azonban a Xiaomi mindent is gyárt. Nem csak elektronikai termékeket, hanem a háztartás, és a mindennapi élet során szükséges eszközöket, és kiegészítőket. Minden termékükre jellemző, hogy a legjobb minőséget kapjuk, a legalacsonyabb áron. Az alacsony ár nem azt jelenti, hogy a legolcsóbb a piacon, hanem azt, hogy a konkurencia hasonló minőségű és funkcionalitású termékeinél olcsóbban juthatunk hozzá, mindezt kompromisszumok nélkül. Ez a lámpa sem a kifejezetten olcsó termékek közé tartozik, mégis nagyon, de tényleg nagyon megéri az árát.

Bevezető

Xiaomi Mijia Mi LED Desk Lamp Pro, ez a hivatalos megnevezése a lámpának (egyébként: Xiaomi Mijia MTJD02YL ), a Pro az újabb változatot jelöli, mert már volt neki elődje, ami a mai napig töretlenül népszerű a vásárlók körében. Mint ahogy ez első generációs változatnál, úgy most is a Yeelight gondozásában készült a lámpa (a Yeelight a Xiaomi cégcsoporthoz tartozik, ez a világítás részleg). Hosszas, 25 hónapig tartó fejlesztőmunka eredményeképp született meg ez az asztali lámpa. Kérdezhetnénk, hogy mit lehet egy egyszerű lámpán eddig fejlesztgetni, a válasz pedig abban rejlik, hogy ez nem csak egy egyszerű asztali lámpa. Minden apró részletét jó előre megtervezték, 13 hónapig tartott csak a formatervezés, ahol a terveket négyszer is újraírták a tökéletes végeredmény érdekében. A Mijia Pro asztali lámpa hét különböző anyagból készült, ezek között van a műanyag alap, cink-ötvözet, alumínium-ötvözet, és a más műanyagból készült a lámpafej is, ezért nagyon nehéz volt megoldani, hogy a színe egyenletes és ugyanolyan fehér legyen mindenhol. A fejlesztők 6 hónapon keresztül látogatták a különböző gyárakat, üzemeket, hogy megtudják oldani a maradéktalanul tökéletes festés problémáját. A végeredmény pedig makulátlan lett, valóban ugyanolyan színű a lámpa minden része, még a különböző megvilágítási módoknál is homogén marad.

A lámpa 3 tengelyen képes elfordulni, minden tengely nagy szilárdságú anyagból készült és szintén hosszas fejlesztőmunka eredménye.

A Xiaomi Mijia MTJD02YL kicsomagolása

No nézzük akkor magát a Xiaomi Mijia MTJD02YL asztali lámpa Pro változatát. Egy hatalmas, fehér színű dobozban érkezett, szerencsére túlélte a hosszú utazást. A dobozon Kínai írásjelek vannak, mert egyelőre még nem készült belőle a nemzetközi piacra szánt változat. Már kívülről látszik, hogy teljesen kompatibilis az Apple HomeKit-el, így egyszerűen integrálhatjuk az okos otthon rendszerünkben is (természetesen a Mi Home is kezeli).

A dobozt kinyitva két hungarocell tartóelem között találjuk meg magát a lámpát, nagyon masszív a csomagolás, semmit nem bíztak a véletlenre, a lámpa, a számára kialakított helyen fekszik, elmozdulni nincs esélye. A doboz súlya a lámpával együtt közel 3kg, míg a benne rejtőző lámpáé 1,5kg, a csomagolás megegyezik a termék súlyával…

Tartozékok tekintetében semmi különlegesről nem tudok beszámolni, de nem is hiányolok semmit a dobozból. Benne van ugye maga a lámpa, egy hálózati adapter, valamint egy kínai nyelvű üzembe helyezési útmutató. Az adapternél fontos megemlíteni, hogy US csatlakozós, azaz átalakítót kell hozzá használnunk, ettől eltekintve minden magyar szabványnak megfelel, 12V/1A a kimeneti feszültség, a kábel pedig közép-pluszos (ha van otthon ilyenünk, akkor akár le is cserélhetjük normál, EU csatlakozós változatra).

Használat

Mivel egy lámpáról van szó, ezért a használatbavétel végtelenül egyszerű, bedugjuk a konnektorba és a rajta lévő többfunkciós gombot megnyomva bekapcsoljuk. A többfunkciós gomb jobbra, illetve balra tekerésével fokozatmentesen állíthatjuk a fényerősséget, illetve, ha nyomva tartva forgatjuk, akkor a színhőmérsékletet tudjuk szabályozni. Van egy egyedi funkciója is, ami a munka közbeni fáradságérzetet hivatott csökkenteni. Ha gyors egymásutánban 2X megnyomjuk a bekapcsoló gombot, akkor aktiválódik egy figyelmeztető funkció, mely 45 perc elteltével villogtatni fogja a lámpát, hogy kicsit hagyjuk abba a munkát és álljunk fel 10 perce.

Műszaki tulajdonságok

A Xiaomi Mijia MTJD02YL lámpában összesen 64db LED fényforrás található, melyek összteljesítménye 12,5W, az élettartamuk pedig 25000 óra. A max. fényáram 700 lumen, a szín-visszaadási állandó pedig 90RA. Speciális szűrővel is ellátták, amely csökkenti a kék fénykibocsájtást, ezzel kímélve a szemet. Szintén a szem kímélését előtérbe helyezve teljesen villogásmentes kialakítású a Xiaomi Mijia Pro asztali lámpa, ezt a német TÜV Rheinland független tanúsítócég alapos, többszintű vizsgálata is igazolta. Alkalmas hosszan tartó számítógépes munkához, hobbihoz, festéshez, de gyerekek számára is nagyon jó választás a szem kímélését előtérben tartva.

Okos funkciók

Nem is lenne igazi  a Xiaomi Mijia MTJD02YL lámpa, ha nem lehetne távolról is vezérelni. A lámpában beépített IEEE 802.11 b/g/n szabványú WiFi, és Bluetooth 4.2 verziójú adapter található, melyeken keresztül csatlakoztatni tudjuk okos rendszerünkhöz, vagy csak egyszerűen a telefonról is vezérelhetjük. Telefonon keresztül támogatja a Xiaomi Mi Home applikáció, a Yeelight app, valamint az Apple HomeKit-el is kompatibilis, így, ha valaki ilyen rendszerrel rendelkezik, akkor ahhoz is tudja kapcsolni.

Az alkalmazásokhoz ugyanúgy tudjuk társítani, mint bármely más eszközt, ha esetleg előtte már hozzá volt rendelve valamely app-hoz, akkor az alján lévő reset gomb 5mp-ig tartó nyomva tartásával tudjuk a gyári állapotra visszaállítani. A lámpa alján található továbbá az adattábla, ami szintén kínai nyelven íródott, és látható, hogy körben egy gumigyűrő biztosítja, hogy a lámpa ne tudjon elcsúszni.

Ha nincs okosotthon rendszerünk, akkor én a Yeelight applikációt ajánlom. Ebben van a legtöbb előre beállított séma, valamint nagyon egyszerű és felhasználóbarát a kezelése. 10 előrebeállított üzemmód közül választhatunk. többek között van PC mód, koncentrációs munkákhoz való mód, olvasás, és esti olvasás üzemmód is. Természetesen teljesen szabadon is szabályozhatjuk a fényerőt és a színhőmérsékletet. Előre beállított időzítőket, valamint ütemterveket is létrehozhatunk a lámpa működésének az automatizálására. Van a Yeelight alkalmazásban egy speciális gyerekmód is, ezt bekapcsolva korlátozza a beállítható színhőmérsékletet 2700K és 4000K közötti értékekre, így védve a gyermekek szemét a kék fény arányának csökkentésével.

Integráció okos otthon rendszerbe

Én rendelkezem Xiaomi okos otthon rendszerrel (még nincs kész teljesen, várok még néhány kiegészítőt hozzá, majd lesz erről is teszt az oldalon), így inkább a Mi Home alkalmazást használom hozzá. Ebben is megtaláltam minden funkciót, amit a Yeelight-ban láttam, kivéve a 10db előre beállított sémát, ebből csak kettő van, az olvasás mód és a PC mód, valamint itt is teljesen szabadon állíthatjuk a fényerőt és a színhőmérsékletet. Aggodalomra azonban semmi ok, létrehozhatunk kedvenc üzemmódokat, amiket el is menthetünk, így tetszőleges számú sémát létrehozhatunk. Az alkalmazásban lehetőségünk van beállítani, hogy a Xiaomi Mijia MTJD02YL lámpa hogyan viselkedjen a bekapcsoló gomb dupla kattintása esetén. Alapból a 45 perc múlva figyelmeztető funkció aktiválódik, de átállíthatjuk az elalvás időzítő elindítására is, vagy a kedvencnek beállított profilok közötti váltásra is használható. A gyerek üzemmódot a Mi Home-ban is elérjük, valamint vannak időzítők és ütemezett feladatok létrehozására is van lehetőség. No igen, de mivel Mi Home rendszerről beszélünk a lámpa minden Xiaomi okosotthon eszközünkkel képes együttműködni, teljesen integrálható a rendszerbe. A beállítható lehetőségeknek és lámpa viselkedésnek szinte csak a képzeletünk és persze a rendelkezésre álló eszközeink szabnak határt. Lehet például mozgásérzékelőhöz kötni a lámpa viselkedését (pl. ha nincs mozgás lekapcsol), hőmérséklettel, vagy páratartalommal kapcsolatos szabályokat is beállíthatunk, de gyakorlatilag bármelyik érzékelőhöz köthetjük a lámpa működését.

Műszaki Paraméterek:

 • Modellszám: MJTD02YL
 • Termék típus: Asztali lámpa olvasása és írása
 • Fényáram: 700lm
 • Színhőmérséklet-tartomány: 2500 – 4800K
 • Színmegjelenítési index: Ra90
 • Élettartam: Kb. 25 000 óra
 • Névleges bemeneti feszültség: 100-240V ~ 50 / 60Hz 0.5A
 • Lámpa feszültség: 12V / 1A
 • Névleges teljesítmény: 12,5 W (64 x 0,14 W / LED modul)
 • Üzemi hőmérséklet: -10 ℃ ~ +40 ℃
 • Működési páratartalom: 0% – 85% relatív páratartalom között
 • Vezeték nélküli kapcsolat: Wi-Fi IEEE 802.11 b / g / n 2,4 GHz-es
 • Bluetooth 4.2 BLE
 • Támogatott platformok: Android 4.4 vagy iOS 9.0 vagy újabb

Összegzés, vélemény:

A Xiaomi Mijia MTJD02YL Mi LED Desk Lamp Pro személyében egy kitűnő, valódi prémium minőségű asztali lámpát ismertem meg. Kinézetre nagyon egyszerű, minimalista dizájnnal rendelkezik, és látszik, hogy minden apró részletére nagyon ügyeltek a fejlesztés közben. Kicsit tartottam tőle, hogy majd nyekleni-nyaklani fog, de erről szó sincs, ahogy beállítjuk úgy is marad a tartókar. Fokozatmentesen szabályozható a fényerő, a színhőmérséklet, valamint a beépített védelmi rendszereknek köszönhetően még a szemet is kíméli, hosszabb munka után sem fárad el a szemünk. Csatlakoztatható Apple és Mi Home okos rendszerekhez, van hozzá dedikált Yeelight applikáció is, számtalan automatizmust állíthatunk be a lámpa működéséhez. Ebben az asztali lámpában minden benne van, amire szükségünk lehet.

Az árát tekintve, a cikk születésekor 89,99$-os bevezető áron lehetett megvásárolni, ami átszámítva körülbelül 25 000- forint, mondhatnánk, hogy drága, de valójában minden forintot megér az ára. Ilyen terméket, ilyen minőségben biztosan nem fogunk ennyiért máshol találni. Az árához még hozzájön a postaköltség is, én az EU Express – vámmentes – szállítást javaslom, ezen nem érdemes spórolni, mert, ha normál postával rendelnénk, akkor a vámkezeléskor sokkal többet fizetnénk ki rá.

Vásárlás

 

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .