banner

Xiaomi Mi TV Box teszt – A minőségi 4K TV okosító, médialejátszó

Ismét kaptam tesztelésre egy TV okosító dobozkát, név szerint a Xiaomi Mi TV Box készüléket. Ez már egy elég réginek mondható TV box, de mindenképp megér néhány szót, mert még mindig megállja a helyét a TV dobozok rengetegében.

TV okosító Box ajánló 2019: http://bit.ly/2Sun5Lc 
ha nem tudsz dönteni, itt nézz szét

Xiaomi Mi TV Box bevezető

Egyre jobban közismert tény, hogy a Xiaomi nem adja a nevét bármihez, elsődleges szempont, hogy olcsó, de minőségi termék kerüljön a felhasználókhoz, nincs ez másként a Mi Box esetében sem. Egy relatíve olcsónak mondható készüléket kapunk, nagyon igényes köntösben. Már jó ideje kapható a boltokban, ezért a hardvere egy kicsit elmarad az újabb dobozokétól, de még így sincs oka a szégyenkezésre. A TV box lelke egy Amlogic S905H processzor mely 4 maggal rendelkezik és 2GHz órajelen működik, ez mellé kapott még 2GB RAM-ot és 8GB háttértárat, ez utóbbi egy kicsit szűkös. Az operációs rendszere sem a legújabb, az Android 6.0 Marshmallow rendszer fut rajta, de meglepő módon semmi hátrányt nem jelent, hogy régi a rendszere.

A készülék Kínából érkezett a GearBest webáruháztól, sima postával jött, EU Expressz szállítással, körülbelül 3 hétig volt úton, és a szállítási módnak köszönhetően nem volt szükség vámkezelésre.
Már a csomagolása is nagyon igényes, egy narancssárga dobozban van a készülék, amin szerepel néhány logó, a hátulján a főbb funkciók részletes leírása angolul. A doboz nagyon hasonlít egy telefonéra, jó kemény anyagból van, ami még a szállítás során sem sérült meg.

Ez a típus már nem kapható, de nézz szét az aktuális ajánlónkban, a lenti gombra kattintva

TV Box Ajánló

Android 8.0 Oreo

FRISSÍTÉS:

Megérkezett a Xiaomi Mi Box 3-ra az Android 8.0 Oreo rendszer! A frissítés ingyenesen letölthető a Névjegy –> Rendszerfrissítés menüpont alatt (~620MB). Az új rendszer egy kicsit másabb, de tudásban nagyjából megegyezik a régivel. A specifikáció szerint immár képes a csatlakoztatott források automatikus felismerésére, valamint az audio beállításokat tudjuk részletesebben személyre szabni. Ezeken kívül stabilabb lett a WiFi kapcsolat (nekem eddig sem volt vele gondom). Az alkalmazások rendben és gyorsan működnek, egyelőre hibát nem tapasztaltam. Természetesen magyarul is tud, a hangvezérlés is jól működik.

Mi van a dobozban?

A beltartalom is szemet gyönyörködtetően van tálalva, felül maga a dobozka fekszik, alatta pedig a kiegészítőket találjuk meg. Kapunk mellé egy távirányítót a hozzá szükséges elemekkel, egy hálózati adaptert, ami nekem sajnos US szabványú volt, de egy átalakítóval gyorsan átléptem ezen a problémán, valamint a HDMI kábel is a tartozékok része. A leírások angol nyelvűek, de a képek alapján is érthetőek. Találtam még a dobozban egy „special free offers” füzetecskét is, amiben néhány TV alkalmazáshoz kapunk ingyenes próba kódokat. Összességében minden benne van a dobozban, ami az első használatbavételhez szükséges.

Kinézet, megjelenés

Maga a készülék nagyon igényes kivitelezésű, szinte csak egy pici lapocska, mindössze 10 x 10cm. Nincs rajta semmi kijelző, vagy gomb, mindössze egy fehér, halvány LED világít, hogy azért az lássuk, ha be van kapcsolva. Akár a TV mögé is elbújtatható, de ki dugna el egy jó dizájnnal rendelkező eszközt.

Csatlakozási lehetőségek

Hátul találjuk meg a csatlakozókat, de erre a box-ra tényleg csak a legszükségesebbek kerültek rá. Van egy hálózati adapter bemenet, egy HDMI kimenet, egy USB 2.0 csatlakozó és egy speciális audió-videó kimenet, amiből a sztereó hang és analóg videó mellett kijön az optikai digitális 5.1 jel is. Nagyon meglepődtem ezen a megoldáson, mert korábban még nem találkoztam vele, nem a Xiaomi alkotott újat, ez egy teljesen szabványos csatlakozó. Külön érdemes megemlíteni, hogy az Amlogic S905H processzor rendelkezik Dolby Audio és DTS licencekkel is, így az ilyen hangnormás filmek is kompromisszumok nélkül lejátszhatók.
Sajnos LAN csatlakozó nincs a dobozon, ezért csak a beépített dual band WiFi-n keresztül tudunk az internetre csatlakozni. A hálózat sebessége akkor kulcsfontosságú, ha 4K tartalmat játszunk le, egy jó routerrel, ami nem a ház túlsó végében van, bizonyosan nem lesz problémánk.

A minőségi távirányító

A távirányító egy valódi ékszerdoboz. Letisztult formájával, csak a lényeges gombokkal nagyon szemet gyönyörködtető darab. Külön érdekessége, hogy bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál a TV box-al, így rálátás nem szükséges neki. A néhány gombjával tökéletesen és teljes körűen vezérelhető a doboz. Rendelkezik beépített mikrofonnal is, ami segítségével a hangunkkal is kereshetünk az alkalmazásokon belül, vagy akár a főmenüben is. A távirányító 2db AAA méretű elemmel működik, amit a csomagolás tartalmazott.

Első használatbavétel

Az első bekapcsolás után egy telepítőmenü üdvözöl minket, ahol elvégezhetjük az alapbeállításokat. Először a távirányítót kell párosítani a box-al, majd kitudjuk választani a használni kívánt nyelvet, magyarul is tud, sőt a fordítás szinte hibátlan. Ezt követően csatlakozhatunk az internetre a beépített WiFi segítségével, majd jön néhány elfogadásra váró használati feltétel és már meg is vagyunk, azonnal használatba vehetjük az új szerzeményünket.
Az üzembe helyezés után a TV box még telepíteni fog néhány alkalmazás frissítést, amíg ez tart érdemes a beállítások menüben körülnézni és átállítani ami nekünk szükséges (pl. a TV felbontása alapból csak 720p, ezt érdemes a TV által támogatott legnagyobb értékre átállítani).

Használat közben, alkalmazások

A használata nagyon egyszerű és nagyon gördülékeny. A főmenü egyszerű, letisztult, nagyon jól átlátható, a telepített alkalmazások szépen sorakoznak, a menüben való navigáció során tényleg prémium érzése van a felhasználónak. 
Olyan alkalmazások, mint a Netflix, vagy a Youtube előre fel vannak telepítve, de a Play áruházból számtalan mást is telepíthetünk. Használat közben arra lettem figyelmes, hogy a Play áruházban nem találok meg mindent, sok általam használt alkalmazás nem érhető el erre a box-ra. Sajnos nincs Digi Online, Telekom TV GO sem és a MinDig TV app is hiányzik, van viszont Telenor My TV, ami nagyszerűen működik is. Habár szerényebb az alkalmazás kínálat, mint általában lenni szokott, de azért bőven találunk így is alkalmazásokat. Itt találtam meg például a My Tuner nevű rádió applikációt, amiben rengeteg magyar netes rádió található, most ez lett az egyik kedvencem. A programok telepítésével azért érmes csínján bánni, mert gyorsan elfogyhat a 8GB memória, amiből ráadásul csak kb. 6GB felett rendelkezünk szabadon.

Multimédiás képességek

A Xiaomi Mi Box 3 médialejátszóként is jól megállja  a helyét, előre nem telepítettek saját alkalmazást, de a Play áruházból elérhető a Kodi, amivel szinte határtalan képességű programot kapunk. Tud lejátszani USB meghajtóról, valamint hálózatról is, minden népszerű formátumot támogat, valamint „beszél” magyarul is. De ha valakinek mégsem lenne szimpatikus a Kodi, vagy esetleg túl bonyolultnak találná, akkor szintén a Play áruházból letölthető a VLC médialejátszó is, ami szintén egy nagyon jó program, sok opcióval, de egyszerűbb kezelőfelülettel.
A Youtube is tökéletesen működik, immár a 4K felbontású videókat is lejátszhatjuk vele, itt is használhatjuk a hangkeresés funkciót, ami végtelenül egyszerűvé teszi a használatát.

A Google szolgáltatások is elérhetőek a box-ra, úgy mint a Filmek, Zene és a Játékok, a korábban megvásárolt tartalmak ezen a box-on is megjelennek. A Play Filmek-el tapasztaltam olyan problémát, hogy a legutolsó frissítés letöltése után nem indult el, ezt meglehet oldani, ha a frissítést eltávolítjuk és kikapcsoljuk az alkalmazások automatikus frissítését.
A Google Home lehetőségeit is használhatjuk, a mobiltelefonunkról vezérelhetjük a box-ot, Youtube lejátszási listákat adhatunk át, valamint a képernyő tükrözés szolgáltatás is nagyszerűen működik.

Játékra is használható?

A hardver képességeit figyelembe véve játékok futtatására nem feltétlenül ajánlott, az egyszerűbbekkel megbirkózik, de a komolyabb, jobb grafikával rendelkező játékok megakaszthatják. A Play áruház játékkínálata hatalmas, én csak néhány népszerű címet ismerek, de végül teljesen elvesztem a rengetegben. Néhány játéknál a távirányítóval való kezelés elég nehézkes, de lehet hozzá USB-s, vagy bluetooth rendszerű kiegészítő játékvezérlőt csatlakoztatni hozzá.

Összegzés, vélemény:

A Xiaomi Mi Box 3 egy nagyon jól használható TV kiegészítő, a használata közben nagyon-nagy hiányosságot, vagy hibát nem tapasztaltam. Kicsit ugyan régi a hardvere, de még bőven megállja a helyét a piacon. Ami nekem nagyon tetszik, azaz igényes kivitel, a prémium érzés, amit a használata közben érezni lehet. Volt már másik TV Box is nálam, de ott a távirányító és a nem teljesen a TV-s használatra kialakított Android felület rontotta a felhasználói élményt, most ezt egyáltalán nem tapasztaltam.
Mindenre nem ajánlom a Mi Box-ot, jó választás YouTube videózásra, rádió hallgatásra, médialejátszóként is megállja a helyét, de komolyabb játékok futtatására nem való. Nekem nagyon hiányoznak a népszerűbb online TV applikációk, csak a Telenor MyTV fut rajta(10 ingyenes csatornával), igaz az teljesen zökkenőmentesen.
Az árát tekintve a középmezőnyben foglal helyet, a cikk születésekor 56$(~15 600- Ft) volt az ára a GearBest webáruházban, amikor nem akciós akkor kb. 70$ (~20 000- Ft) körül lehet megvásárolni. Vannak tőle olcsóbb készülékek is újabb hardverrel, de azoknál nem feltétlenül kapjuk meg ezt a prémium használati élményt.

 

Ez a típus már nem kapható, de nézz szét az aktuális ajánlónkban, a lenti gombra kattintva

TV Box Ajánló

System: Android 6.0 (hivatalosan frissíthető 8.0-ra)
CPU: Cortex A53
Core: 2.0GHz,Quad Core
GPU: Mali-450
RAM: 2G
RAM Type: DDR3
ROM: 8G
Decoder Format: H.265
Video format: 4K x 2K,H.264,H.265,VP9 Profile-2
Audio format: DTS
5G WiFi: Yes
WIFI: 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth: Support
Power Supply: Charge Adapter
Interface: AV,DC Power Port,HDMI,USB2.0
Language: Multi language (magyar is)
HDMI Version: 2.0
HDMI Function: HDCP
Product size (L x W x H): 15.00 x 15.00 x 6.00 cm / 5.91 x 5.91 x 2.36 inches
Product weight: 0.3000 kg

Xiaomi Mi Box

Csomagolás, tartalom
Megjelenés
Kezelhetőség
Képminőség
Sebesség
Bővíthetőség
Ár-érték arány

Tetszett

A Xiaomi Mi Box 3 egy nagyon jól használható TV kiegészítő, egyszerű, de mégis nagy tudású. Némi kompromisszumot kell ugyan kötni, de ezért kárpótol a nagyszerű felhasználói élmény.

Vásárlás
Felhasználói értékelés: 3.12 ( 17 szavazat)

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .