banner

Xiaomi Mi Router 4A Gigabit teszt – Olcsó és nagyon jó router (frissítve)

Megérkezett tesztműhelyünkbe a nemrégiben megjelent Xiaomi Mi Router 4A hálózati útválasztó, abból is a nagyobb, gigabites sebességre képes verzió. A korábbi Xiaomi routerek nagyon kedveltek voltak a vásárlók körében, ez annak köszönhető, hogy az alacsony árához képes relatíve nagy tudással vértezték fel őket.

A Xiaomi Mi Router 4A router elődjének a korábbi 3A típus tekinthető, a legnépszerűbb 3G verzió ettől kicsit erősebb hardverrel rendelkezett. Mint minden Xiaomi termékre így a routerekre is igaz az a megállapítás, hogy kitűnő minőségű, nagyon jól megtervezett termékekről van szó, de az árát a lehető legalacsonyabb szintre állították be, ezzel jelentős konkurenciát állítva a hasonló képességű termékek gyártóinak. 

Vásárlás

Xiaomi Mi Router 4A verziók

A Xiaomi Mi Router 4A típusú routerből két változat is megjelent. A sima 4A jelzésű alapmodell csak 100MBit/s sebességre képes LAN portokkal rendelkezik, és csak 16MB ROM-al valamint 64MB RAM-al szerelték fel. Az alap 4A processzora is lassabb kicsivel a nagyobbik verziótól, és csak kínai nyelven érhető el.
Jelen tesztünk főszereplője a nagyobb Mi Router 4A Gigabit verzió, abból is a nemzetközi változat angol nyelvvel. Már a nevéből is látszik, hogy gigabites LAN és WAN portokkal rendelkezik, ezenkívül ugyanúgy 16MB ROM van benne, de a RAM memória megnőtt 128MB-ra. A processzora is gyorsabb a kisebbik változatétól, egy Mediatek MT7621A kétmagos, 880MHz órajelű CPU működteti, ugyanez a típus van a régebbi, legnépszerűbb 3G típusban is. Ennyi memóriával és ezzel a gyors processzorral akár 128db eszköz egyidejű csatlakoztatása sem jelent neki problémát.

Kicsomagolás, tartozékok

A router egy szép színes, lapos dobozban érkezett. A dobozon minden fontosabb paramétert feltüntettek, és mivel nemzetközi verzióról van szó angol nyelven olvashatjuk is (végre nem kínai írásjelek vannak rajta). A dobozt kinyitva megtaláljuk benne magát az útválasztót, alatta pedig egy hálózati adaptert, ami ezúttal EU szabványú. Ezeken kívül már csak egy többnyelvű használati útmutató lapul még a doboz alján, amire nem nagyon lesz szükségünk. Fontos megjegyezni, hogy a router dobozán megtalálható többek között a CE jelölés is, így teljesen biztosak lehetünk, hogy megfelel minden vonatkozó EU szabványnak.

Kialakítás, külsőségek

Kinézetében követi a korábbi modellek dizájnját, laposabb első rész, vastagabb hátsó. A 4db antenna szabadon forgatható, dönthető minden irányban, azonban fixen rögzítve vannak. A router tetején van 2db többszínű állapotjelző LED, amik a router és az internet kapcsolat éppen aktuális státuszát jelzik ki. Elegáns kialakítás, nyugodtan szem előtt is lehet, bizonyosan jól fog mutatni a lakásban. A hűtéséről is gondoskodtak a fejlesztők, az egész alja és a hátulja is rácsos kialakítású, ezáltal biztosított a tökéletes szellőzés.

Csatlakozók, portok

A csatlakozási pontok a Xiaomi Mi Router 4A hátoldalán találhatóak meg. Van egy gigabites sebességre képes WAN port az internet LAN kábele részére, és van 2db szintén 1000MBit/s sebességű LAN port a vezetékes eszközeink csatlakoztatására. Ezen kívül még találunk hátul egy reset gombot, ha a gyári állapotot szeretnénk visszaállítani és egy bemenet az adapter számára. Amennyiben a 2db LAN port kevés lenne, akkor szabadon csatlakoztathatunk hozzá hálózati switch-et, amivel jelentősen megnövelhető a számuk.

Műszaki paraméterek

A Xiaomi Mi Router 4A hardvere nem sok újdonságot tartogat, a régi modellekből megtartották a jó dolgokat, és egy újabb köntösben ismét kiadták. Korábban teszteltük a Xiaomi Mi Router 4 készüléket, ez a mostani 4A verziót talán hozzá tudnám a legjobban hasonlítani. A leglényegesebb különbség a nemzetközi változat megléte, azaz a 4A már angol nyelven is elérhető, míg a sima 4 csak kínaiul beszélt. A legfontosabb paraméterén nem változtattak, ez pedig a CPU, megmaradt a már jól bevált Mediatek MT7621A kétmagos, 880MHz órajelen működő lapka, ami már a nagy népszerűségnek örvendő Mi Router 3G verzióban is dolgozott.

Modell Xiaomi Mi Router 4A Xiaomi Mi Router 4A Gigabit
Processzor: MT7628DA (580MHz) MT7621A (880MHz)
ROM: 16MB 16MB
Memória: 64MB 128MB DDR3 RAM
WiFi átviteli sebesség: 1167 Mbps 1167 Mbps
Ethernet Port Sebesség: 100 Mbps 1000 Mbps
Támogatott Hálózati Protokollok: IEEE 802.11a/b/g/n/ac
IEEE 802.3/3u
IEEE 802.11a/b/g/n/ac
IEEE 802.3/3u
Wireless Szabvány: Wireless AC Wireless AC
WiFi Hatótávolság: 100m 100m
LAN Portok száma: 2 2
Antennák száma: 4 db 4 db
Gain dBi: 5dBi,6dBi 5dBi,6dBi
Nyelv: kínai angol
Ár: kb. 30$
(~8700- Ft)
kb. 37$ (ha akciós)
(~10730- Ft)

Beüzemelés

A telepítés még egyszerűbb lett, mint volt, 3 különböző módon is lehetőségünk van az alapbeállítások elvégzésére. Jelenleg egy Xiaomi Mi 9 telefont használok, ez felismerte, hogy szintén egy Mi router-hez szeretnék csatlakozni és automatikusan felhozott egy beállítások menüt (elvileg más márkájú telefonokon is működik). Szóval először csatlakozni kell a routerhez wifi-n keresztül egy telefonnal, a telefon azonnal érzékelte, hogy egy új routerhez akarok kapcsolódni és felhozta a képeken látható beállítások menüt. Itt elegendő volt megadni az internethez való csatlakozáshoz szükséges felhasználónevet és jelszót, valamint egy szabadon választott WiFi jelszót, ami a router admin jelszava is lesz (ez később megváltoztatható). Ezek beállítása után már működött is minden, két WiFi hálózat jött létre, egy 2,4GHz-es és egy 5GHZ-es frekvencián működő.

Az első beállításokat elvégezhetjük a Play Áruházból, vagy az App Store-ból ingyenesen letölthető MiWiFi applikáció segítségével is, itt is meg kell adni a fenti adatokat és a router rövid időn belül használatra készen áll. A MiWiFi alkalmazásból is hozzáférünk minden beállítási lehetőséghez, így telefonról is kezelhetjük a routerünket, még akkor is, ha nem az otthoni hálózatra csatlakozunk.

A mobilos beüzemelésen kívül természetesen megvan a hagyományos, számítógépen keresztüli üzembe helyezés lehetősége is. A kábelek csatlakoztatását követően, bekapcsolás után a router kezelőfelületét a 192.168.31.1 IP címen érhetjük el. Itt belépve minden a mobilos beállításnál leírt módszer szerint működik. Ezt követően beléphetünk a router admin felületére, ahol kedvünk szerint módosíthatunk a beállításokon. Fontos kiemelnem, hogy mindhárom beállítási mód angol nyelvű, ennél a router-nél végre elfelejthetjük a kínai írásjeleket.

Funkciók, beállítások

A Xiaomi Mi Router 4A Gigabit mindent tud, amit egy otthoni útválasztótól elvárhatunk. A WiFi gyors és kétsávos, választhatunk, hogy két külön hálózatot hozzon létre, de tehetjük automatikus beállításra is, amikor csak egy wifi hálózat jön létre, és a csatlakoztatott készülék tud 2,4G és 5,8G között választani. Van természetesen VPN támogatás is, csatlakozhatunk távoli VPN kiszolgálókhoz. Megvan a DDNS funkció is, a Dyndns és a No-ip szolgáltató benne van a listában. A QoS segítségével szabályozhatjuk a sávszélességet is, hogy például a torrent ne foglalja le a teljes sávszélességet. Port továbbításokat, átirányításokat is beállíthatunk, ha kifelé is elérhetővé szeretnénk tenni bizonyos eszközeinket. Választhatunk hagyományos router módot, de csatlakoztathatjuk már meglévő router-hez is, ezzel kiterjesztve a WiFi hatótávolságát.

Értékelés, vélemény

A Xiaomi Mi Router 4A Gigabit Version egy nagyon jól használható otthoni útválasztó, letisztult kinézetének köszönhetően még eldugni sem szükséges. Gigabites portokkal rendelkezik, gyors processzort kapott és memóriából sem spóroltak, a tudása bőven elegendő akár a Digi 1000MBites internetjéhez is. Végtelenül egyszerű a beüzemelése, és végre angol nyelven is elérhető a kezelőfelülete. Minden lényeges funkció benne van, ami egy otthoni router-től elvárható, és mindez a lehető legegyszerűbben tálalva. Egyetlen egy kifogásolni valót tudok csak felhozni, ez pedig az USB port hiánya, jó lett volna rá ez is, hogy csatlakoztathassunk hozzá mobil modemet, vagy nyomtatót.

A Xiaomi Mi Router 4A Giga Version jelenleg 36,99$-ért rendelhető meg a lenti kupon használatával, ez nagyjából 10 000- Ft, ennyiért itthon biztosan nem találunk hasonló tudással rendelkező, és hasonlóan jó minőségű útválasztót. Aki jó routert keres otthonra, vagy kis irodába, az feltétlenül vegye számításba a Xiaomi 4A Gigabit router-t is (a sima 4A nem ajánlott a lassú LAN portjai miatt).

Xiaomi Mi 4A Wireless Router Gigabit Edition

Normál ár: 49.99 $

Akciós ár: 38,99 $

Kuponkód:

Vásárlás

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

12 hozzászólás

 1. Hello!
  Én wifi repeater-ként használnám az eszközt, de nem igazán úgy működik ahogy szeretném. Sikerül az alap wifi hálózatot megosztani. Tudok is az újra csatlakozni, de az alap kb 300Mbps-hez képest kb 20-at tudok mérni, 2,4GHz-en kicsivel többet. Ha kábellel kapcsolódok, akkor is 30-40Mbps-t mérek. Az alkalmazásban sem látszik a le/feltötési sebességek az eszközöknél, mindig 0-át mutat. Kevesebb funkció is érhető el, pl a a Qos funkció ahol a sebességeket lehetne állítani inaktív + még több lehetőség is az. Többször próbáltam reset után a dolgot de mindig ide jutottam. Valakinek van ötlete?

 2. Én csak érdeklődnék,hogy a Xiaomi 4a gigabites routerem 2.4 gigán miért 144.4 mbps-sel sugároz 300 mbps helyett? És hok lehet ezt beállitani mert sajna nincs magyar nyelvű menü

  Köszönettel: Németi L.

 3. Üdv!
  Olyan problémám van vele, hogy kb. egy éves használat után random elmegy rajta a net. De csak másodpercekre és sokszor. Mi lehet a probléma szerinted?
  Köszi!

 4. Dancs Levente

  Üdv!
  Olyan kérdésem lenne, hogy miképpen tudok rajta portot nyitni?
  Torrentezéshez kellene.
  Köszönöm!

 5. Hatalmas csalódás.
  A közel 20 éves MSI-met költözéskor bekapcsoltam, és eddig ment hiba nélkül.
  Ez az új XIAOMI router egy rakás szar, és nagyon finom voltam, napi többször leáll, van, hogy órákra.
  Most már érte, hogy miért árulják az újonnan vásárolt routert. Azért meg egy NULLA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Dancs Levente

   Nálam egy hete folyamatosan jól működik. Szerintem kifogtál egy gyári hibás példányt. Erre van a gari… 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .