banner

Xiaomi Mi Router 4 teszt – olcsó wifi otthonra

Hozzánk is megérkezett a Xiaomi routerek következő generációja, ebben a tesztben a legújabb Xiaomi Mi router 4 készüléket vetjük górcső alá. A Xiaomi router-ekre egyöntetűen igaz, hogy kiváló minőséget képviselnek, felhasználóbarát kialakításuknak köszönhetően pedig nem okoz nehézséget a beállításuk.

Miért válasszam a Xiaomi Mi Router 4-et?

Az előd generáció nagy népszerűségnek örvend még ma is, a Mi Routrer 3 és a Mi Router 3G a felhasználók kedvence, gyors, stabil, nagyon jól konfigurálható. Az új Mi Router 4 elvileg a sima 3-as verzió újabb változata, de gyakorlatban jobban hasonlít a 3G verzióhoz.

A Xiaomi 3G routerhez hasonlóan a 4-es változat is a kínai piacra készült, csak Kínában kapható, ezért csak kínai nyelvű menüvel rendelkezik, no nem kell megijedni, angol nyelven is belehet mindent állítani, egyszerűbben, mint azt gondolnánk, lentebb írok róla részletesen. A felhasználói felület nagyon egyszerű és látványos, nem szükséges szakember a konfigurálásához. Kitűnően illeszkedik az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő okos otthon rendszerekhez, egyszerűen, egyetlen gombnyomással lehet hozzá bármilyen WiFi eszközzel csatlakozni az új MiNET funkciónak köszönhetően.

Vásárlás

Xiaomi router-ek összehasonlítása

Már a 4-es sorozatból is kétféle verzió kapható és várhatóan még jelennek meg más változatok is belőle. Az alábbi táblázatban láthatóak a típusok közötti főbb különbségek, beletettem a 3G routert is viszonyítási alapként.

Modell Mi Router 3G Mi Router 4Q Mi Router 4
Processzor: MT7621A QCA9561 MT7621A
ROM: 128MB SLC Nand Flash 16MB 128MB SLC Nand Flash ROM
Memory: 256MB DDR3-1200 64MB 128MB DDR3 RAM
Transmission Rate: 1167 Mbps 450 Mbps 1167 Mbps
Ethernet Port Sebessége: 1000 Mbps 100 Mbps 1000 Mbps
Támogatott Hálózati Protokollok: IEEE 802.11a/b/g/n/ac
IEEE 802.3/3u
IEEE 802.11b/g/n
IEEE 802.3/3u
IEEE 802.11a/b/g/n/ac
IEEE 802.3/3u
Wireless Szabvány: Wireless AC Wireless N Wireless AC
WiFi Hatótávolság: 100m 100m 100m
MINet gomb Van Van
LAN Portok száma: 2 2 2
USB: USB 3.0
Antennák száma: 4 db 3 db 4 db
Gain dBi: 5dBi,6dBi 5dBi 5dBi,6dBi
Nyelv: kínai kínai kínai
Ár: kb. 40 $ (ha akciós)
(~11 500- Ft)
kb. 30 $
(~8500- Ft)
kb. 42 $
(~12 000- Ft)

Látható, hogy a 4-es router hardvere majdnem megegyezik a 3G-vel, ugyanaz a kétmagos processzor, ami 880MHz-en működik, a memória lecsökkent 128MB-ra, és az USB csatlakozó is eltűnt. Megjelent viszont a MiNet gomb, amivel jelszó megadása nélkül is csatlakoztathatunk hozzá eszközöket. A Mi Router 4-el is megkapjuk a gigabites LAN-t, a kétsávos (2,4GHz és 5GHz) WiFi-t, valamint a 4db antennát. Az árát tekintve azonban még mindig a 3G verzió számít a jobb vételnek, de ez bizonyosan változni fog, Kínában már megy lefelé a 4-es ára is, a 4Q pedig szinte bagóért kapható.

Kicsomagolás, mi van a dobozban?

A csomagolás szokás szerint elsőrangú, szép dobozban érkezett, amin viszont csak kínai feliratok vannak. Belül nem találunk sok mindent, csak a routert, a hálózati adapter és a kínai használati útmutató társaságában. A hálózati adapter 12V/1A-es, és US szabványú csatlakozós, ezért mindenképp szükségünk lesz hozzá egy átalakítóra. Az antennák fixen rögzítettek, levenni, cserélni nem lehet őket.

Külső kialakítás

Kinézetét tekintve ismét egy szép eszközt kapunk (már ha lehet ilyet mondani egy routerre). Elegáns, modern megjelenésű, nagyon lapos és nagyon könnyű. A megfelelő hűtésről is gondoskodtak, az alja lyukacsos és hátul is vannak hőelvezető nyílások. A fenti képen együtt látható a Mi Router 3G (bal) és a Mi Router 4 (jobb). Jól látszik, hogy egy kicsivel kisebb az új eszköz, valamint a tetején már ott van a MiNet gomb is. Az előlapon most is csak egy többszínű állapotjelző LED van, ami mutatja a router illetve az internet kapcsolat állapotát.

A hátsó felén szokatlanul csak 2db vezetékes LAN csatlakozó található, ha kevés lenne, akkor switch-el tudjuk bővíteni. A kék színű WAN csatlakozóba kell dugni az internet modem felől érkező LAN kábelt. Mindhárom csatlakozó gigabites, azaz kitűnően használható a Digi 1000MBit/s sebességű internethez is. A hátlap jobb szélén találjuk meg az adapter csatlakozóját, mellette pedig egy reset gombot láthatunk, amivel visszaállíthatjuk a router gyári alapbeállításait. Nagyon hiányzik róla az USB csatlakozó, talán majd egy következő változatban megkapjuk azt is.

Üzembe helyezés, beállítás

Most pedig nézzük meg az első használatbavételt, dugjuk be az internet kábelt a WAN portba, helyezzük a routert áram alá. A Play Áruházból, vagy az App Store-ból töltsük le a Mi Router alkalmazást a telefonunkra. Ehhez segítség lehet a kezelési útmutatóban található QR kód beolvasása, ami rögtön a letöltő oldalra visz minket.
A telepítés után indítsuk el az alkalmazást, majd jelentkezzünk be a Mi Account-al, vagy regisztráljunk egyet, ha még nincs ilyenünk. Az alkalmazás automatikusan megtalálja a routert, majd választhatunk két lehetőség közül. 1. Beállíthatjuk egy teljesen új routerként, 2. Ha már rendelkeztünk korábban Xiaomi WiFi routerrel, akkor a korábbi beállításainkat is visszatudja tölteni. Én az 1. lehetőséget választottam, azaz egy teljesen új routernek állítottam be.

Miután kiválasztottam, hogy új router-nek szeretném beállítani, elemezte a hálózatot és helyesen fel is ismerte, hogy PPPOE protokollt használ (Digi LAN net). Ezt követően meg kell adni az internet kapcsolathoz szükséges felhasználó nevet és jelszót, valamint átnevezhetjük a WiFi hálózatot és annak is ajánlott beállítani egy jelszót.

Ha megvannak a felhasználónév és jelszó beállítások, és jól is adtuk meg őket, akkor a router csatlakozik az internethez, és ezzel meg is vagyunk az első üzembe helyezéssel, az internet működik, a WiFi hálózat elérhető. Szerintem egyáltalán nem bonyolult és hiába kínai menüs a router, az alkalmazás segítségével nagyon egyszerűen és gyorsan angol nyelven is üzembe helyezhetjük.

További beállítások

Természetesen az internetre kapcsolódás után még számtalan lehetőséget, opciót tudunk rajta beállítani. Megtekinthetők a hálózatra csatlakozott eszközök, sebesség korlátozásokat állíthatunk be, módosíthatóak a beállítások. Az alkalmazás képes optimalizálni a WiFi beállításokat, egy rövid ellenőrzés után automatikusan kiválasztja a legjobb beállításokat a környezetünkhöz, a biztonsági beállításokat is tudjuk benne módosítani.

A Mi Router alkalmazás nagyon sokrétű, de néhány beállításhoz elkerülhetetlen, hogy megnyissuk a router kezelőfelületét a számítógépen is. Én például szerettem volna megváltoztatni a router IP címét, erre nem találtam az APP-ban lehetőséget. Miután az alapértelmezett IP címet bepötyögtük a böngészőnk címsorába (192.168.31.1) szépen meg is nyílik a router kezelő felülete – kínai nyelven…
A megoldás most is egyszerűbb, mint gondolnának, használjunk Google Chrome böngészőt és egy jobb klikkel fordítsuk le az oldalt magyarra.

Kétsávos WiFi beállítása

Amire még érdemes figyelni az az 5G WiFi beállítása, nekem az auto konfiguráció nagyon magas csatornára tette, így a telefonom nem találta meg a hálózatot. Vissza állítottam alacsonyabb számra, elmentettem és azonnal megjelent a hálózatok között az 5G jelű is. A WiFi-t kétféleképpen is beállíthatjuk, lehet 1 hálózatunk és a routerre bízhatjuk a 2,4G és az 5G közötti választást, vagy hagyhatjuk az alapértelmezett beállításon is, amikor 2 külön hálózat jön létre a 2 WiFi frekvenciának. Vendéghálózatot is létrehozhatunk, aminek az a szerepe, hogy internetet biztosítsunk a barátaink részére anélkül, hogy a belső hálózathoz hozzáférnének, vagy a fő WiFi jelszavunkat kiadnánk nekik.

A szokásos router funkciókról sem kell lemondanunk, támogatja a VPN hálózatokat, van DDNS, igaz itt eléggé szegényes a választék, de a dyndns és a noip szolgáltatók elérhetőek benne. A QoS segítségével szabályozhatjuk a sávszélességet is, hogy például a torrent ne foglalja le a teljes sávszélességet. Port továbbításokat, átirányításokat is beállíthatunk, ha kifelé is elérhetővé szeretnénk tenni bizonyos eszközeinket.

Vélemény, összegzés

A Xiaomi Mi Router 4 egy nagyon jó router, a teszt alatt végig stabilan működött, újraindulást, vagy bizonytalan működést nem tapasztaltam. A kinézetére sem lehet panasz, nagyon dizájnos, közepes méretű, bizonyosan illeszkedni fog a legmodernebb lakásokba is. Minden funkcióval rendelkezik, amit egy otthoni router-től elvárhatunk. A telepítése nagyon egyszerű, a kínai nyelv nem okoz hátrányt, egy router-t csak egyszer kell jól beállítani, utána csak teszi a dolgát.

Azt sajnos nem tudom kijelenteni, hogy ez most a legjobb vétel, felszereltségét tekintve elmarad a Mi Router 3G -től, nincs rajta USB és kevesebb a memória is (bár a 128MB nekem soha nem fogyott el), az egyetlen plusz a MiNet gomb megjelenése. Az árát illetően jelenleg még drágább is, mint a nagyobb tudású 3G változat (már, ha épp akciós és kapható is, mert a teszt születésekor hiánycikk volt), igaz nem sokkal, kb. 2$ a különbség. Ha a Mi Router 4 ára lemegy kb. 30$ körüli sávba, akkor egyértelműen nagyon ajánlott készülék lesz, de a jelenlegi áron is jó választás. Más márkákból ugyanilyen tudású készüléket csak jóval drágábban lehet beszerezni.

AKCIÓS ÁR, KUPONOK, VÁSÁRLÁS

Xiaomi Mi Router 4 – 1000 MBit/s LAN portok, 128 MB ROM, MiNet gomb, kínai nyelvvel

Ára: 38,99$

Vásárlás

Xiaomi Mi Router 4

Megjelenés
Kezelhetőség
Funkciók
Stabilitás
Személyre szabhatóság
Ár-érték arány

Tetszett

Nagyon jó, stabil router. Digi gigabites nethez is megfelelő. A mostani ára sem drága, de, ha kicsit még lejjebb megy, akkor egyértelműen ajánlott vétel.

Felhasználói értékelés: Legyél Te az első!

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .