2019 szeptember 19.
Főoldal / TESZTEK / Xiaomi Mi Box S teszt – A legnépszerűbb TV Box új köntösben

Xiaomi Mi Box S teszt – A legnépszerűbb TV Box új köntösben

Megérkezett hozzánk is a kínai gyártó legújabb TV okosító dobozkája a Xiaomi Mi Box S, születési nevén Mi Box 4. Többé, kevésbé már ismerjük, de most lehetőségünk nyílt megnézni és letesztelni fizikai valójában is.

Bevezető

A Xiaomi TV okosítók nagy népszerűségnek örvendenek a felhasználók körében, ennek nem feltétlenül a hardver erőssége az oka, hanem sokkal inkább a szoftveres rész, a használhatóság és a hozzáadott márka. A Xiaomi Mi Box S TV Box elődje a Mi Box típusjelű készülék volt, ami még ugyan kapható, de információink szerint a gyártását már leállították. Nagyon sok paraméterében hasonlít, sőt meg is egyezik az új S modellel, ami egyrészt lehet előny, viszont egyben hátrány is, mert az innováció, a fejlődés ezúttal elmaradt.

Korábban teszteltük az elődöt is, a Mi Box 3 típusjelű készülék elég jól vizsgázott, személyes kedvencemmé is vált azóta. A típusjelek kicsit zavarosak lehetnek, ezért tegyük tisztába: a Mi Box 3 és a Mi Box 4 a kínai verziót jelöli, ennek a nemzetközi megfelelője a Xiaomi Mi Box, valamint jelen tesztünk tárgya a Xiaomi Mi Box S.

Kicsomagolás, tartozékok

A TV Box csomagolásában is nagyon hasonlít a korábbi modelléhez, azonban itt már spóroltak egy kicsit, nem kemény kartonból készült, csak normál vastagságú papírt használtak hozzá. A dobozt kinyitva rögtön legfelül helyezkedik el maga a készülék, alatta pedig a tartozékok találhatók. A tartozékok listája teljesen megegyezik az elődével, most is kapunk egy hálózati adapter (EU szabványút), egy HDMI kábelt és egy távirányítót. A távirányítóhoz elemeket nem csomagoltak, így nekünk kell megvenni a 2db AAA méretű ceruza elemet. Van néhány többnyelvű nyelvű leírás, gyors üzembe helyezési útmutató és EU megfelelőségi bizonylatok is.

Külcsín, kinézet

A Xiaomi Mi Box S külső kialakítása változott a legjobban, a korábbi lekerekített formát felváltotta a magasabb, kissé szögletesebb kivitel. Továbbra is nagyon kisméretű maga a doboz, mindössze 95 x 95mm négyzet, valamint 16,7mm magas. A tetején egy MI logót találunk, más dizájn elem nincs rajta, de szerintem nem is hiányzik. A kis készülékház elején van egy fehér állapotjelző LED, de fényt nem nagyon bocsát ki, így akár le is spórolhatták volna róla. Ami nekem fájó pont, az az, hogy a gumi lábakat műanyag láb váltotta fel, így eltud csúszni a doboz a helyéről, az elődöt erővel is alig lehetett megmozdítani, az új modell gyakorlatilag magától csúszik. A régi Mi Box 3 kialakítása nekem valahogy jobban tetszett, több fantázia volt benne.

Csatlakozási lehetőségek

A csatlakozók ezúttal is a hátlapra kerültek. Mindenben megegyezik az előddel, van egy HDMI 2.0a a TV csatlakoztatására, kapunk egy USB 2.0 portot a külső eszközök, vagy merevlemez részére. Van egy aljzat a hálózati adapter számára és egy kombinált audió kimenet, ahova csatlakozhatunk analóg 3,5-es jack csatlakozóval, vagy optikai kábellel is. Ebben a dobozban is Amlogic S905H processzor teljesít szolgálatot, ami rendelkezik DTS és Dolby Audio licencekkel is. Sajnos ezúttal is hiányzik az RJ45 LAN csatlakozó, így csak a beépített dualband WiFi-n keresztül tudunk kapcsolódni az internetre. Ez csak a nagy felbontású 4K tartalmak lejátszásakor lehet szűk keresztmetszet, de ha a router nem a lakás másik végében van, akkor nem fog akadozni a kép.

Távirányító

A távirányító is változott egy kicsit, de továbbra is maradt a már megszokott, letisztult formája. Kényelmesen, könnyen kezelhető, ráadásul most is Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál a TV Box-al, így rálátás sem szükséges neki. Van benne beépített mikrofon is a hangvezérléshez, vagy a hangalapú kereséshez. Ami újdonság az a 3 új gomb, kapunk egyet dedikáltan a Netflix részére, van egy a Live Video gomb, ami a mi régiónkban nem használható, és lett egy új gomb az alkalmazás kezelő közvetlen eléréséhez is. A távirányító is követi az elődöt, azonban valami mégis megváltozott, keményebb (olcsóbb??) műanyagból gyártották, a réginek valahogy sokkal jobb volt a fogása.

 Műszaki tulajdonságok:

Xiaomi Mi Box S (ÚJ) Xiaomi Mi Box 3
Operációs rendszer Android 8.1.0 Android 8.0.0
Processzor Amlogic S905H Amlogic S905H
CORE Cortex-A53 Quad-core 64bit 2.0GHz Cortex-A53 Quad-core 64bit 2.0GHz
GPU Mali-450 Mali-450
Felbontás 4K (3840 x 2160) 4K (3840 x 2160)
RAM 2GB DDR3 2GB DDR3
ROM 8GB eMMC 8GB eMMC
WiFi 802.11a/b/g/n/ac 802.11a/b/g/n/ac
5G WiFi Igen Igen
Bluetooth Bluetooth: 4.2 Bluetooth 4.0
Csatlakozók AV,DC Power Port,HDMI,USB2.0 AV,DC Power Port,HDMI,USB2.0
HDMI HDMI 2.0a HDMI 2.0a
Méretek 95,25 x 95,25 x 16,7 mm 101 x 101 x 19,5 mm
Súly 147 g 176,5 g

A Xiaomi Mi Box S-en az Android 8.1.0 rendszer fut, azonban a korábbi modell is magkapta már az Android 8.0.0 verziót, így ez sem jelent semmi előnyt vele szemben. A rendszere továbbra is Android TV, ami kicsit kevesebb alkalmazást jelent, viszont sokkal jobb kezelhetőséget, mint az Android OS rendszerű TV Box-oknál. Sajnos a hardver szempontjából sem történt érdemi fejlődés, a korábban is használt Amlogic S905H processzor került most is bele, 2GB RAM és 8GB tárhely kíséretében. Kicsit gyenge már ez a processzor és a tárhely is gyorsan elfogyhat, ha nem figyelünk. A WiFi az továbbra is kétsávos, azaz dualband és támogatja az AC szabványt is. Kis fejlődést, hogy az új modellbe immár Bluetooth 4.2 verziójú csatoló került, az elődben csak 4.0 volt.

Szoftveres tulajdonságok

Mivel a régebbi modell is megkapta már a 8-as Android frissítést, így a kezelés és a szoftver is teljesen megegyezik, én legalábbis nem tapasztaltam különbséget. Az S modellnél is egy egyszerű telepítőmenüvel indul a készülék, ahol először a távirányítót kell párosítani, a könnyebb érthetőség kedvéért ezt képekkel illusztrálja a box a felhasználó részére. Ezt követően kiválaszthatjuk a nyelvet, természetesen magyar is van benne, majd csatlakozhatunk a WiFi hálózatra. Ezután még be kell jelentkeznünk a Google rendszerébe, ha teljes körűen akarjuk használni a TV Box funkcióit. Nekem újdonság volt, hogy már telefonról is betudunk jelentkezni, csak meg kell nyitni egy webcímet a mobilunkról, megadni a TV-n látható kódot és kész, már be is vagyunk jelentkezve, nem kell betűnként pötyögni az emailcímet és a jelszót a távirányítóval. A felbontást érdemes rögtön az elején átállítani, mert alapból csak 720p-re áll be, válasszuk ki nyugodtan a tévénk által támogatott legnagyobbat, ami akár 4K 2160p is lehet.

Használat, multimédia

Az első beállítások után azonnal használatba is vehetjük az új szerzeményünket. A Mi Box S kezelőfelülete teljesen megegyezik a korábbi modellével, ugyanazok a menüpontok találhatók rajta, ugyanúgy kell navigálni, én semmi újdonságot nem vettem észre. A menüben való navigálás továbbra is gyors és nagyon gördülékeny, még mindig megvan az a prémium érzés, mint amit a Mi Box 3-nál tapasztaltam. Néhány alkalmazás, mint például a Netflix, vagy a Youtube előre telepítve vár minket, de számos további appot találunk a Play Áruházban. Mivel Androit TV rendszerű a készülék, ezért nem olyan bőséges az alkalmazás kínálat, de én minden lényeges dolgot megtaláltam. Van természetesen Kodi médialejátszó, amivel szinte bármilyen formátumú filmet megnézhetünk és rengeteg kényelmi szolgáltatást kínál, de akinek ez bonyolult lenne az használhatja a szintén jól bevált VLC-t is. IPTV alkalmazásokból is van jó néhány, de a magyar szolgáltatók a My Telenor kivételével még nem készítették el az android TV platformra való applikációjukat. Az HBO GO viszont már igen, így tökéletesen működik a Xiaomi Box-on is, ráadásul a Home képernyőhöz is hozzáadódik. Imádom az HBO GO-t, olcsó az előfizetési díja és bármikor – zavaró reklámok nélkül – végignézhetek egy-egy filmet, de nem utolsó sorban tele van mesével is, aminek pedig a gyerekek örülnek nagyon.

Android TV alkalmazások

Az alkalmazások sora nem végtelen, de én minden nekem szükséges programot megtaláltam az Android TV Play Áruházban. Azonban, ha valami olyanra lenne szükséged, ami nem az Android TV rendszerre íródott, akkor jó eséllyel pendrive-ról is fel lehet telepíteni, és egy egyszerű USB-s egér használatával használni is fogod tudni. Én javaslom, hogy csak azok az applikációk legyenek a box-on, amit használunk is, mert a 8GB tárhely gyorsan eltud fogyni. A Mi Box-hoz lehet különböző USB és Bluetooth kiegészítőket is csatlakoztatni, mint például gamepad, vagy külső billentyűzet. Elvileg játszani is lehet rajta, de a komolyabb játékokhoz ez a hardver már kicsit kevéske.

A képminősége továbbra is jó, most volt szerencsém kipróbálni 4K OLED TV-n is, a Youtube-ról néztem 4K 60fps HDR demókat rajta. Itt néha-néha már látszott a WiFi hálózat hátránya, meg-meg akadt a kép, de általában folyamatos volt. A TV tökéletesen érzékelte a HDR tartalmakat, és annak megfelelően automatikusan állította a képet. Azt kell mondjam, hogy tényleg tudja ez a kis box a 4K UHD felbontást is, őszintén bevallom nem néztem ki belőle, hogy folyamatos lesz a kép.

Értékelés:

A Xiaomi Mi Box S, vagy Mi Box 4 egy nagyon jó TV Box, de semmivel nem nyújt többet, mint az elődje, új házat kapott, de a belső szinte ugyanaz. Nagyon hiányolom a fejlődést, igaz, hogy a processzor bevált, stabil darab, de vannak már tőle jobbak is. A RAM memória még elegendő, de a tárhelyen kár volt spórolni, a 8GB nem sok. Szoftveresen is pontosan ugyanazt kapjuk, mint a korábbi modellnél, használat közben továbbra is ugyanazt a prémium érzést nyújtja, mint az előd Mi Box, gördülékeny, gyors és nagyon szép a felülete is.
Nekem továbbra is a Xiaomi a kedvenc TV Box-om, jól használható, multimédiás alkalmazásokra bőven elegendő, a hálózat kezelése is megfelelő. Bátran merem ajánlani mindenkinek, aki egy jó TV okosítót szeretne megfizethető áron. Nagyon sajnálom, hogy semmiben nem lett jobb, mint az előd, de jó hír, hogy legalább rosszabb sem.

Megéri-e a Xiaomi Mi Box S az árát?

A Xiaomi Mi Box S ára egy kicsivel magasabb, mint a korábbi Mi Box modellé, a cikk írásakor kb. 79,99$-ba került, ami nagyjából 22000- Ft-nak felel meg, de elég gyakran szokott hozzá kupon is lenni, amivel olcsóbban beszerezhető (az aktuális kupont a lenti zöld mezőben találod). Én azt javaslom, hogy, aki Mi Box-ot szeretne venni, az nézze meg a régi Mi Box és az új Mi Box S árát is, és azt válassza amelyik olcsóbb, szinte ugyanazt tudja a két készülék, így a régi modellel sem fog rosszabbul járni.

Xiaomi Mi Box S with Google Assistant Remote Official International Version

Normál ár: 79.99 $

Akciós ár: 68,99 $ – A Priority Line szállítással vámmentesen rendelhető

Kuponkód:

GEARBEST

 

 

Xiaomi Mi Box S Official International Version

Normál ár: 79.99 $

Akciós ár: 56,99 $ – Az EU Priority Line szállítással vámmentesen rendelhető

Kuponkód: BGMIBOX2GB

BANGGOOD

Ezt olvastad már?

Huawei Honor Band 5 okoskarkötő teszt – magyarul is beszél

Megérkezett a Huawei Honor Band 5 okoskarkötő, amely ugyan nem sok mindenben változott az elődmodellhez …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Ez a weboldal a böngészés tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás