banner

Xiaomi Mi Bedside Lamp teszt – az éjjeli szekrény éke

Mostani tesztünkben egy régebbi lámpát mutatok be, aminek a népszerűsége napjainkban is töretlen, ez pedig nem más, mint a Yeelight csoporthoz tartozó Xiaomi Mijia Mi Bedside Lamp.

banner

A neve pontosan azt jelenti, mint ami: Bedside Lamp = Éjjeli Lámpa, nem fordítottak túl sok energiát egy vonzóbb név kitalálására. Van neki természetesen típus azonosítója is (MJCTD01YL), de ez nagyjából megjegyezhetetlen, ezért maradjunk a továbbiakban is a Bedside Lamp elnevezés használatánál. A lámpát a Yeelight cég gyártja a Xiaomi részére, aki a márkát és a támogatást adja hozzá. Korábban is teszteltünk már Yeelight lámpát és már akkor kiderült, hogy ezek bizony a felső kategóriába tartozó termékek. Kitűnő minőség, nagy megbízhatóság és átgondolt tervezés jellemzi ezeket a világító testeket, bátran felszerelhetjük a lakásunkba, biztonságosak, megfelelnek az EU normáknak.

A lámpa egy nagy fehér színű dobozban érkezett, kívülről rajta a lámpa fotója, hátul pedig a műszaki paraméterek találhatóak meg. Belül, alul és felül habszivacs védelmében helyezkedik el maga a lámpa, a fenti kisebb dobozt kinyitva találjuk meg az adaptert és a használati útmutatóját, ennyi, mást nem is kapunk hozzá. A rendelésnél érdemes figyelemmel lenni, mert létezik a lámpából kínai verzió is, ott annyi a különbség, hogy az adapter csatlakozója US szabványú, valamint mindenhol kínai írásjeleket találunk, ezektől eltekintve ugyanúgy tudnánk azt is használni itthon is.

Az éjjeli lámpa maga nagyon szép, minimalista dizájnnal rendelkezik, letisztult hengeres forma, alul nem hivalkodó arany felület rajta egy Xiaomi logóval. Hátul egyetlen csatlakozót találunk a hálózati adapter részére, a tetején van két kezelő gomb, valamint, ami nem látszik az egy érintésérzékeny felület, ahol majd vezérelni tudjuk a lámpát. A Bedside Lamp méretei relatíve nagyok, a magassága 18cm, míg az átmérője 8cm. A fotókon általában mindig nagyobbnak látszanak a Xiaomi termékek, mint valójában, de itt azt kaptam, amire számítottam.

A lámpa alján láthatóak a műszaki paraméterek, ebből kiderül, hogy 14db, darabonként 0,7W-os LED van belül, azt viszont már én teszem hozzá, hogy az Osram gyártotta őket, és a névleges élettartamuk 20000 óra. Színes RGBW LED-ek, amik mind a 16 millió színárnyalatban képesek világítani. A színhőmérsékletük is szabályozható 1700K és 6500K közötti tartományban, a teljes fényáram 300 lumen. A LED-ek összteljesítménye 10W, ez egy hálószobába éjszakai világításnak több, mint elegendő. Ha egy normál lámpáról lenne szó, akkor itt véget is érhetnének a műszaki tulajdonságok felsorolásai, de szerencsére nem így van. Mivel egy okos lámpáról van szó, ezért meg kell említeni a beépített WiFi és Bluetooth csatolókat is, a WiFi csak a 2,4GHz szabványú hálózatokat találja meg, de itt most nem is a letöltési sebesség a lényeg.

A Bluetooth csatolónak köszönhetően a Xiaomi Mi Bedside Lamp tud BLE gateway-ként (átjáróként) is működni, amivel feltudja venni a kapcsolatot más BLE szabványú okos eszközökkel. Ennek túl sok gyakorlati hasznát nem biztos, hogy vesszük, mivel nem igazán terjedt el a BLE az okos kütyük között, sokkal inkább a Zigbee protokoll használatos. A teszt kedvéért én vettem egy okos hőmérséklet és páratartalom mérőt, hogy kitudjuk próbálni ezt is. Jelentem működik, a lámpán keresztül a Mi Home alkalmazás megtalálta és kapcsolódni is tudott hozzá.

Az éjjeli lámpa kezelése végtelenül egyszerű, a tetején van egy BE/KI kapcsoló, ezzel bekapcsoljuk és már világít is. A másik módválasztó gombbal 3 üzemmód között tudunk váltogatni, fehér világítás, színes világítás és színváltó mód. Amikor csak egy színben világít a lámpa a módválasztó gomb nyomva tartásával és a hátsó érintésérzékeny felület végigsimításával lehet a színek között váltogatni. Amikor csak simán végigsimítjuk az érintő felületet, akkor a fényerőt tudjuk növelni, illetve csökkenteni. A Bedside Lamp képes együttműködni a Yeelight távirányítójával is, ez a nagyobb mennyezeti lámpákhoz tartozékként jár, az éjjeli lámpához külön tudjuk megvásárolni. A távirányítót párosítás után a megszokott módon használhatjuk.

Sokkal izgalmasabb és érdekesebb, ha telefonos alkalmazással vezéreljük a Xiaomi éjjeli lámpát. Kétféle alkalmazás közül is választhatunk, az egyik a Yeelight APP, ami a gyári program, csak lámpákhoz használható, de itt találjuk meg a legtöbb kényelmi funkciót. A másik program a Mi Home, ami az egyik legnépszerűbb okos otthon alkalmazás, ebben is teljes körűen vezérelhetjük a lámpát, de nem találunk benne pl. előre definiált sémákat. A Yeelight akkor a legjobb választás, ha csak a lámpát, illetve a többi lámpánkkal együtt akarjuk kezelni a Bedside Lamp-ot is, a Mi Home pedig akkor egyértelmű választás, ha már rendelkezünk esetleg több Xiaomi okos otthon kiegészítővel, így azokkal egy helyen, együtt lehet vezérelni, vagy bevonni az okos otthon rendszerbe.

A Yeelight alkalmazáshoz csak lámpákat lehet hozzárendelni, amennyiben több Yeelight eszközzel is rendelkezünk ,akkor mindet feltudjuk venni és tudjuk kezelni benne. Létrehozhatunk időzítőket, különböző automatizmusokat állíthatunk be, mint például, hogy melyik lámpa mikor kapcsoljon be, illetve ki automatikusan. Találunk benne számos előre definiált színmódot az éppen aktuális hangulatunknak, vagy az éppen tartandó eseménynek megfelelően. A fehér fénynél állíthatjuk a fényerőt és a szín-hőmérsékletet, színes módban pedig kedvünk szerint változtathatjuk a színeket és a fényerőt. Szintén csak a Yeelight applikáció kiváltsága a zene ütemére történő villogás, elindítjuk a telefonon a zenét, a Bedside Lamp pedig az ütemére fogja változtatni a színét és fényerejét.

A Mi Home alkalmazás kicsit többrétűbb, ezért nagyobb tudás igényel a kezelése, a lámpát egyszerűen párosíthatjuk hozzá, nekem az automatikus keresés is megtalálta, majd a felületén szintén állíthatunk minden módot, hasonlóan, mint a Yeelight applikációban. Hátránya, csak annyi, hogy itt nincsenek előre beállított színsémák és zenére való villogás, előnye viszont annál több van a Yeelight APP-hoz képest. Teljesen a Mi Home ökoszisztéma részévé válik a Mi Bedside Lamp is, tetszőleges szabályokat állíthatunk be hozzá, például, ha jelez valamely mozgásérzékelő, akkor kapcsoljon be, majd kapcsoljon ki automatikusan, vagy ha a benti hőmérséklet lemegy a megadott szint alá akkor kapcsoljon be…, természetesen vannak előre beállítható időzítők is, a szabályok létrehozásához csak a fantáziánk és a meglévő eszközeink szabnak határt.

Vélemény, összegzés:

A Xiaomi Mi Bedside Lamp egy nagyszerű éjjeli lámpa, modern és elegáns kinézettel, sokrétű funkciókkal, egy valódi okos lámpa a prémium kategóriából. Belekötni semmibe nem tudok, ez a lámpa tényleg majdnem tökéletes, a teszt alatt végig jól működött, mindig az csinálja, amire utasítást kap. Bátran merem ajánlani a régi normál égős lámpák helyett, egyszerűen kézzel is vezérelhető, így buta lámpaként is lehet használni. A fogyasztása teljes fényerőn is mindössze 10W, jóval kevesebb, mint a régi izzóké. A telefonos alkalmazásoknak köszönhetően számos okos funkcióval is ellátja a használóját. Az árát tekintve nem az olcsó lámpák közé tartozik, jelenleg 50$-os (kb. 14000- Ft) áron vásárolható meg a Gearbest webáruházban, de merem állítani, hogy minden forintját megéri, egy nagyszerű lámpát ismertem meg a Xiaomi Mi Bedside Lamp személyében.

A lenti zöld gombra kattintva tudod megrendelni, a szállításnál válaszd az EU Priority Line lehetőséget, amivel vámmentesen fogod megkapni a csomagot.

Vásárlás

Xiaomi Mi Bedside Lamp

Csomagolás, tartalom
Minőség
Megjelenés, kinézet
Kezelhetőség
Ár-érték arány

Ajánlott

A Xiaomi Mi Bedside Lamp egy nagyszerű éjjeli lámpa, modern és elegáns kinézettel, sokrétű funkciókkal, egy valódi okos lámpa a prémium kategóriából.

MEGRENDELÉS
Felhasználói értékelés: Legyél Te az első!

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .