banner
Xiaomi AX6000 WiFi6 router teszt

Xiaomi AX6000 router teszt – Sebesség, amit nem érhetünk el

Megérkezett hozzánk is fizikai valójában a Xiaomi AX6000 router, ami a gyártó egyik új terméke az útválasztó kategóriában. Az AX6000 nem kevesebbet ígér, mint szinte már-már felfoghatatlan sebesség WiFi6 technológiával.

A Xiaomi AX6000 külsőleg teljesen megegyezik a korábbi AX3600 modellel, a változásokat a házon belül kell keresnünk. Ez az új router nem kevesebbet ígér nekünk, mint 6000 MBit/s letöltési sebességet, persze ez így ebben a formában nem igaz, de maga a router egy nagyon-nagyon jó eszköz lehet, ha stabil és gyors WiFi-t szeretnénk otthonra. A Xiaomi időközben nem tétlenkedett, hiszen ennél az új routernél még csak nem is írhatom le, hogy ez a jelenlegi leggyorsabb készülék, mert időközben már megjelent az AX9000 ami, mint a nevéből is látszik matematikailag 9000MBit/s WiFi sebességet képes összehozni.

banner

A Xiaomi routereit eddig is nagyon szerettük, mert egyöntetűen igaz mindre, hogy olcsó ár mellett kitűnő minőséget és nagyon jó használhatóságot biztosítanak. Jellemző rájuk, hogy sok esetben ugyanannyi, vagy kevesebb pénzért nagyobb tudást, erősebb hardvert kapunk, mint más márkák esetében.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

Ára: 106,99 $ + Ingyen posta

Kupon kód: BG99DH051

Vásárlás

Csomagolás, tartalom

A Xiaomi AX6000 router csomagolása hatalmas, ez már előrevetíti, hogy egy valóban nagy méretű készülékkel fogunk találkozni. A dobozt felnyitva elénk is tárul mag a a router és néhány apróság. A készülék mellé csak egy hálózati adaptert és egy rövid LAN kábelt kapunk. Az adaptere US szabványú, de a gyártó volt olyan kedves és csomagolt nekünk mellé egy EU konnektor átalakítót.

A Xiaomi AX6000 kinézete

A Xiaomi AX6000 router valóban hatalmas méretekkel rendelkezik, de ez mellett szerintem kifejezetten jól néz ki, már ha lehet ilyet egy routerre mondani. inkább hosszúkás, de annál kecsesebb, a 7 antennájával pedig tiszteletparancsolóan néz vissza ránk a polcról. A készülékház ilyen módú kialakítása persze nem csupán dizájn célokat szolgál, a jobb hőelvezetés végett lett ilyen – oldalról nézve – háromszög alakú. Ha jobban megfigyeljük, akkor a közepén végigfut egy rézszínű csík, ez már maga a hűtőborda. A fizika törvényei szerint a meleg levegő ugye felfelé száll, és ezt ilyen módon a router tervezői a hasznukra fordították. Nagyon jól is sikerült, ugyanis melegedés alig észlelhető a router használata alatt. Összesen 7 antennával rendelkezik, amiből 6db a WiFi-t szolgálja ki, 1db pedig a külső AIoT eszközök csatlakozásához szükséges. Ezek lehetnek különböző okos eszközök, az intelligens otthon tartozékai, kiegészítői, de fontos, hogy okosotthon gateway-ként nem tud működni.

Hardver, csatlakozók

Csatlakozókból is csak a legszükségesebbek kerültek rá az AX6000 routerre. Kapunk összesen 4db RJ45 LAN portot, amiből 3 sebessége normál gigabit, de az első port már támogatja a hihetetlenül gyors 2,5 gigabites csatlakozást is. Erre a 2,5GB sebességre csak kevés felhasználónak lesz szüksége, egyelőre még eszköz is alig van, ami támogatná, de néhány alaplapgyártó és NAS gyártó már felkészült rá. Belső hálózaton keresztül eszméletlen gyorsan mozgathatunk fájlokat, de internet esetében egyelőre nem nagyon tudjuk ezt a nagy sebességet kihasználni.
A LAN portok mellett megtaláljuk még a hálózati adapter csatlakozóját, valamint egy reset/MESH gombot is láthatunk rajta. Az USB sajnos ezúttal is lemaradt, így le kell mondanunk a 4G modemek használatáról, pedig néha nagyon hasznos tudna lenni, ha elmegy a vezetékes internet.

Műszaki tulajdonságok

A csatlakoztatott eszközök stabil kiszolgálása nagyobb processzorsebességet is igényel, azonban itt egy hajszálnyi visszalépés történt az elődhöz képes. A Xiaomi AX6000-ben ugyanúgy egy Qualcomm gyártmányú processzor dolgozik, mint az elődben, de most egy kicsit gyengébb modell került bele, mégpedig az IPQ5018 típusjelű lapka (az elődben IPQ8071A volt). Hasonlóan 4 magos processzor, de az órajele csupán 717MHz. Ez mellett most is van egy külön dedikált hálózatgyorsító processzor, ami sebessége 1GHz szemben az előd 1,7GHz órajelével. Lehet, hogy kiszámolták a fejlesztők, hogy az előd feleslegesen kapott nagy erőforrásokat, és bőven elegendő az AX6000 hardvere is. A memória továbbra is maradt 512MB, ez képes kiszolgálni akár 248 egyszerre csatlakoztatott eszközt is. Mindenesetre a router használata közben én nem vettem észre semmilyen lassulást, ugyanolyan fürgén működik, mint az elődje.

Integrált jelerősítő és MESH hálózat

A Xiaomi AX6000 routerbe is került gyárilag beépített jelerősítő processzor, méghozzá összesen 6db, amik egymástól függetlenül tudnak működni. Ezzel a routerrel jó eséllyel eltudunk WiFi-vel látni komplett házakat is, de még a szomszédnak is fog jutni a jelből. Ahol eddig külső WiFi erősítőkkel(repeater, access point) volt megoldva a lefedettség, ott érdemes egy próbát tenni az AX6000-el, mert valószínűleg ez az egy eszköz képes lefedni a területet.

A MESH hálózatokat is támogatja a Xiaomi AX6000 WiFi router. Ez azt jelenti, hogy több (akár más típusú) MESH képes routert összetudunk egy hálózattá fűzni így megnövelve a WiFi lefedettségét a házban, vagy irodában. A MESH rendszer nem olyan, mintha külső access pointokat (WiFi erősítőket) használnánk, mert itt nem csak a központi router végzi el a feladatokat, mint az acces pointok esetében, hanem a hálózat minden tagja önálló eszközként képes működni. A hálózati terhelés eloszlik az eszközök között, és olyan sem fordulhat elő, hogy az egyik eszköz elveszi magának a teljes sávszélességet és ezzel a többi helyen belassítja az internetet.

Beamforming – az intelligens WiFi

A Beamforming egy nagyon érdekes és hasznos újítás, amelyet már a Xiaomi AX6000 router is támogat. Röviden úgy működik ez a technológia, hogy amikor a router kommunikál egy eszközzel, akkor képes felismerni, hogy az melyik irányban helyezkedik el a routertől és csak az ő irányába továbbítja a jelet. Ezzel ellentétben a régebbi routerek minden irányban szórják a WiFi-t, ha kell, ha nem. Ennek a kihasználáshoz a fogadó eszköznek is ismernie kell a Beamforming szabványt, az újabb mobileszközökben már benne szokott lenni.

WPA3 is van már a Xiaomi AX6000-ben

A Xiaomi AX6000 router immár támogatja a legújabb WPA3 titkosítási szabványt is, ez hivatott leváltani a kicsit elöregedő WPA2-őt. Már most is, de a jövőben még fontosabbá válik, hogy védjük az adatainkat a WiFi hálózaton keresztül is, ebben nyújt hathatós segítséget a WPA3 titkosítási szabvány. Gyakorlati dolgunk nincs vele, csak állítsuk be és használjuk, mint elvégez magától.

Megnövelt sávszélesség a gyorsabb WiFi-hez

A Xiaomi AX6000 router 4×4 160MHz-es sávszélességgel és 4K QAM modulációval jelentősen gyorsabb vezeték nélküli kapcsolatot tud nyújtani. Összességében kb. 6000 Mbps sebességet lehet vele elérni, de természetesen ez csak elméletben létezik, ez a szám leginkább marketing célokat szolgált (mint sok más gyártó esetében is). Úgy számolták ki, hogy összeadták a 2,4GHz 574Mbps, az 5GHz 4804Mbps és az AIoT 583Mbps sebességét és máris kijött az 5961-es szám, amit felkerekítettek 6000Mbps-re. Szép-szép és kecsegtető sebesség, de fizikailag elérhetetlen és szükségtelen is.

Dedikált AIoT antenna az okosotthonnak

A router középső antennája kifejezetten az okos eszközeink kapcsolódásához van hozzárendelve. Elméletileg egyszerűbben és gyorsabban tudunk a routeren keresztül kapcsolódni az okos kiegészítőkhöz a Xiaomi Home alkalmazásban. A gyakorlatban én nem vettem észre semmi különbséget a kapcsolódás módjában, teljesen ugyanúgy működik minden, mint másik router esetében. A Xiaomi Home-ban megjelent az AX6000 router, de ettől eltekintve nem lett más pl. egy okos égő csatlakoztatása. Eleinte azt gondoltam, hogy ezzel a routerrel kiváltható a Xiaomi Gateway, ami a kisebb okos kiegészítőkhöz szükséges, de sajnos erre nem használható, csak a WiFi-n működő eszközök csatlakoztatása lehetséges. Amennyiben nem használjuk az AIoT funkciót, akkor a webes kezelőfelületen ki is kapcsolhatjuk.

A Xiaomi AX6000 első beállítása

A Xiaomi AX6000 WiFi6 router operációs rendszere és kezelő felülete gyakorlatilag teljesen megegyezik a korábbi Xiaomi routereknél megismert felülettel. Van néhány új menüpont az új funkcióknak, de a főbb menük ugyanazok. Mivel ezt a típust is elsődlegesen a kínai piacra gyártották, a webes felület nyelve is kínai. Elkeseredni azonban nem kell, mert kompatibilis vele a Mi WiFi mobiltelefonos alkalmazás, ami viszont már angol nyelvű, így pillanatok alatt telepíthetjük vele a routert. Amennyiben mégis a webes felületet használnánk és működik már az internet kapcsolat is, akkor bátran kapcsoljuk be a Google Chrome beépített fordítóját és nagyjából minden magyarul fog megjelenni.

A MiWiFi telefonos applikáció teljesen angol nyelvű, így a telepítés egyszerűen elvégezhető benne, de sajnos nem férünk hozzá minden router funkcióhoz, van, amit csak a webes interfészen keresztül tudunk kezelni. A router alapértelmezett IP címe a 192.168.31.1, de elegendő az is, ha egyszerűen beírjuk a miwifi.com címet a böngészőnkbe. Az első pár képernyőt a mobilomon lévő Google Fordítóval fordítottam le (milyen jó, hogy képről is képes lefordítani a szöveget), de amint lett internet már működött a Chrome beépített fordítója is.

Telepítés lépésről, lépésre webes felületen

1. lépés, írjuk be a böngészőbe a 192.168.31.1 , vagy a miwifi.com címet. A megnyíló ablakban az alábbi kép fogad minket:

Itt az alsó pipa nem fontos, ezzel csak megengedjük, hogy statisztikákat kapjon a gyártó a routerről (én hagyom kipipálva), kattintsunk a kék gombra.

2. lépés, az internet felhasználónév és jelszó megadása:

Ide írjuk be a szolgáltatónktól kapott felhasználónevet és jelszót, amivel az internethez kapcsolódhatunk. Ha kész, kattintsunk a kék gombra.

3. lépés, a WiFi adatok megadása,

Ebben az ablakban adhatjuk meg a WiFi hálózatunk nevét és jelszavát. Az első pipa azt jelenti, hogy az itt megadott jelszó lesz a router admin jelszava is. A második pipa a frissítések automatikus telepítése, a harmadik pedig a 160MHz használata. Maradhat mindhárom kipipálva. Ha kész, ismét kék gomb.

4. lépés, ha mindent jól csináltunk, akkor az alábbi kép fogad minket és már van internetünk is:

5. A Xiaomi AX6000 router kezelőfelületét a 192.168.31.1, vagy a miwifi.com címen érhetjük el. Immár használható a Google fordító is, hogy a többi beállítást egyszerűbben végezhessük el.

Funkciók, beállítások

A Xiaomi AX6000 router kezelőfelülete nagyon egyszerű és egyértelmű. A szoftvere OpenWRT alapokon nyugszik, így a stabilitásával bizonyosan nem lesz problémánk. Megvannak benne a hagyományos router funkciók, mint például a port átirányítás, vagy a DDNS kezelése (az ingyenesen használható noip.com szolgáltatót is kezeli).

A Xiaomi AX6000 részletes WiFi beállításai

A WiFi-t is részletesen személyre tudjuk szabni, használhatunk összevont hálózatot, de lehet két külön hálózatunk is a 2,4GHz-re és külön az 5GHz-es frekvenciára. Én az utóbbit részesítem előnyben (ez egyébként az alapbeállítás is), mert szeretem én kiválasztani, hogy melyik hálózaton vagyok éppen. Több részletbe nem mennék bele, hiszen innentől ugyanúgy kell kezelni az AX6000 router-t is, mint bármelyik másikat.

A Xiaomi AX6000 WiFi sebessége

Most pedig jöjjön a teszt, amire mindenki várt már, én majdnem leestem a székemről, amikor megláttam az eredményt. Szóval, a telepítést követően hagytam mindent a gyári értékeken, gondoltam, hogy a gyártó csak tudja mik a jó beállítások. Az asztali gépem LAN kábellel kapcsolódik a router-hez, itt nyilván számítottam rá, hogy meglesz a gigabites sebesség, ha már a Digi volt olyan nagyvonalú és ilyen netet biztosít. Nem is csalódtam 942Mbps / 326Mbps lett az eredmény le/fel irányban. Aztán tettem egy próbát WiFi-n keresztül a mobilommal, ami egy Samsung Galaxy S20 készülék WiFi6 támogatással. Számítottam olyan kb. 400-450Mbps értékre, de a Speedtest mérőkéje majdnem kiugrott a helyéből, 935Mbps / 264Mbps lett a végeredmény, egyszóval a mobilomra is megérkezett a gigabites internet.

Azt érdemes azért megjegyezni, hogy nem feltétlenül fogjuk kihasználni ezt a WiFi sebességet a mobilunkon, talán nem is ez a leglényegesebb megemlítendő az AX6000 esetében. Sokkal fontosabb, hogy stabil és jóminőségű internetet biztosítson az egyre növekvő számú WiFi eszközeik számára, ebben a Xiaomi AX6000 pedig nagyon jól teljesít. Számos olyan extra van benne, ami ebben az árkategóriában egyáltalán nem megszokott.

A Xiaomi AX6000 router lefedettsége

Még valamit fontos megemlíteni a routerrel kapcsolatban, ami a lefedettség szempontjából nem elhanyagolható. Mint korábban már említettem a Xiaomi AX6000 kifejezetten a kínai piacra készült, jelenleg EU-s verzió nincs belőle (nem tudom, hogy lesz-e). Ebben a változatban nincs WiFi jelerősség korlátozás, míg az EU piacára szánt verziókban országonként eltérően szokott lenni.

Nézzük pl. az AX3600 esetét, amiből kapható EU verzió is. A kínai kiadásban sokkal nagyobb a router területi lefedettsége, mint az EU verzióban. Ezt kilehet trükközni, ha feltesszük az EU-s routerre a kínai firmware-t, de ez macerás és garancia vesztéssel is jár (máris ugrott a hazai beszerzés előnye). Az AX6000 ebből a szempontból is kitűnő választás, nem kell vele trükközni, hogy nagyobb lefedettséget érjünk el, alapból tudja amit tudnia kell.

Továbbá az EU verziókban nem minden funkciót kapunk meg, amit egyébként a router tudhatna. Az itthon is kapható AX3600-ból például hiányzik a vendég hálózat létrehozási lehetősége, míg az eredetiben elérhető. Természetesen az AX6000 alapból tudja ezt is. Honnan ismerjük meg, hogy kínai verziós a routerünk? Nagyon egyszerű, a dobozán minden kínai nyelven van feltüntetve. Azonban ha angol szöveget látunk, akkor az bizony nemzetközi verzió, ami a router esetében kifejezetten hátrányt jelent. Természetesen, ha nincs szükségünk a megnövelt hatótávra, akkor a WiFi beállításoknál ez lejjebb vehetjük, a jelerősség menüpontban állítsuk be az energiatakarékos lehetőséget és mentsük el.

Összegzés, vélemény

A Xiaomi AX6000 egy valóban nagyon jó router lett, hatalmas sebességű és nagyon stabil WiFi-t képes biztosítani, de ami fontosabb a lefedettségi területe is nagyon nagy. Megmerem kockáztatni, hogy még a nagyobb emeletes házakban is elegendő lesz ez az egy eszköz ahhoz, hogy mindenhol legyen stabil vezeték nélküli internetünk. Ha esetleg extra igényeink lennénk, akkor pedig ott a MESH hálózat, amivel több routert összekapcsolhatunk. A kínai menü ne riasszon el senkit, hiszen egyszerűen angol nyelven is beállíthatjuk, sőt még örüljünk is neki, hiszen nincsenek korlátozva a WiFi képességei, mint az EU-s verziókban. Az AX6000 fő processzora valamivel gyengébb, mint az elődé volt, de ebből a teszt alatt semmit nem vettem észre, ugyanolyan gördülékeny minden a beállítások közben is, nem kellett várakozni sehol. A WiFi sebessége pedig elképesztő, még nem tudom mire is használnám, de a lehetőség adott.

A Xiaomi AX6000 router ára a teszt születésekor 140$ volt, ami nagyjából 42000- Ft-ot jelent. Nem olcsó készülék, de én úgy látom, hogy minden egyes ráköltött forintot megér az a stabil és villámgyors internet, amit a segítségével kapunk. Hasonló tudással rendelkező routert a hazai boltokban is találhatunk (nem sokat), de az áruk jellemzően az AX6000 kétszeresétől indul (még az olcsónak számító TP-Link is a duplája és nem tud annyit, mint a Xiaomi) A Xiaomi AX6000 valódi, jövőbemutató technológiákat vonultat fel, ha mellette döntünk, jónéhány évig elfelejthetjük a router kérdését.

Amennyiben sokallod az AX6000 árát, akkor jószívvel ajánlom a korábban általunk is tesztelt Redmi AX5 routert. Sebességben majdnem hozza WiFi-n a gigabites szintet, lefedettségben kicsit elmarad az AX6000-től, és nincs annyi fejlett új technológia sem benne, de WiFi azért bőven lesz vele is a házban. Árban kevesebb mint az AX6000 felébe kerül, de ugyanúgy WiFi6 technológiájú router.

Vásárlás

A Xiaomi AX6000 router-t a Banggood online áruházból tudod megrendelni. Amennyiben elérhető EU raktárból ,akkor onnan érdemesebb vásárolni, mert gyorsabban megérkezik a csomag. Kínai raktárból való rendelés esetén pedig az EU Priority Line szállítási módot kell választani, ezzel garantáltan vámmentesen fog megérkezni a csomag még 2021. július 1 után is.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

Ára: 106,99 $ + Ingyen posta

Kupon kód: BG99DH051

Vásárlás

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Egy Hozzászólás

  1. Ficsor József

    Szuper a leírás. Én is az Aliexpressen vettem 40 000 Ft-ért. Nekem 3 szintes a házam és van egy külső garázsom is, ezért 3 db. AX3000 Mesh-t szeretnék biztos a mi biztos berakni, kettőt kábellel a harmadikat pedig WIFI-n.

    AX3000 —— AX6000 —— AX3000 >>>>> AX3000

    A kérdésem, hogy a Magyarországon kapható, gondolom EU szabványnak megfelelő AX3000-et be tudom konfigurálni a „Kínai regio” beállítás alatt, vagy előtte mindegyik MESH-t át kell állítanom kínai régióra?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .