banner
Xiaomi AX3000 router teszt

Xiaomi AX3000 Router teszt – WiFi6 elérhető áron

Nemrégiben jelent meg a Xiaomi AX3000 router, amely a gyártó egyik legújabb hálózati útválasztója, immár WiFi6 támogatással. Ez mellett támogat minden olyan extra szolgáltatást, amivel mindig gyors és stabil internetet biztosíthatunk otthon, vagy az irodában.

banner

A Xiaomi csak úgy ontja magából az újabbnál újabb router-eket, néha Xiaomi név alatt, néha a Redmi égisze alatt, mindegyik csak egy kicsit különbözik a többitől, de pont annyival, hogy érdemesebb legyen a nagyobb modellt választani. Sajnos a legtöbb router hivatalos úton nem jut el Európába, ilyen jelen tesztünk főszereplője is a Xiaomi AX3000, ez is kifejezetten a Kínai piacra készült, de azért viszonylag könnyen beszerezhető. Ezzel párhuzamosan viszont azaz előnye megvan, hogy nem vonatkoznak rá a szigorúbb EU szabályozások, így igényünknek megfelelően állíthatjuk be pl. a WiFi erősségét. Sokkal nagyobb a hatótávolsága, mint az itthon is kapható modelleké, de ha nem akarjuk besugározni az egész utcát, akkor megvan a lehetőség, hogy ezt csökkentsük. A kínai régiós routerek egyetlen hátránya a nyelv, ugyanis csak kínaiul beszél a kezelőfelület, de ezt azonnal ki is küszöbölhetjük a Mi WiFi mobilapp használatával, amelyen keresztül angol nyelven is kezelhetjük az útválasztót.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

Ára: 64,99 $

Kupon kód: BGa2a51d

Vásárlás

Xiaomi AX3000 router kicsomagolás

Egy szép, nagy hosszúkás dobozban érkezett a router, kívülről látható rajta a készülék képe és néhány műszaki adat, de minden kínai nyelven. Kinyitva előkerült belőle a router, egy LAN kábel és a hálózati adapter. Némi leírás is volt hozzá, de az is kínaiul íródott. A hálózati adaptere U szabvány, de a webáruház csomagolt mellé egy EU átalakítót is, így azonnal használatba vehetjük.

Te szépséges router

A Xiaomi AX3000 router külsőre teljesen megegyezik a korábbi AX1800 modellel, tényleg mindenben ugyanaz, csak a feliratok térnek el rajta. Álló kialakítású a készülék, ezt érdemes figyelembe venni a telepítése előtt. Véleményem szerint nagyon elegáns kinézetű, ez az az eszköz, amit nem érdemes elrejteni, még a modern lakások díszítőeleme is lehet. Elől mindössze 2db állapotjelző LED látható, a fényerejük is nagyon diszkrét, de ha zavaró lenne, akkor ki is kapcsolható. A 4db antenna ezúttal is a házon belül helyezkedik el, nincsenek rajta külső zavaró elemek.

Csatlakozók, meg a többi

A Xiaomi AX3000 4db RJ45 LAN porttal rendelkezik, minden post gigabites sebességre képes. A legalsó használható a WAN csatlakoztatására, a maradék 3-hoz köthetjük a vezetékes eszközeinket. A LAN csatlakozó felett van még egy MESH feliratú gomb, amivel egyetlen gombnyomással társíthatunk több ilyen router-t, ezzel létrehozva egy nagy, egységes hálózatot. Végezetül a legalulra került az adapter csatlakozója és  van egy reset gomb is, ha vissza kellene állítani a gyári beállításokat.

A Xiaomi AX3000 belsőségei

A Xiaomi AX3000 motorja egy kétmagos Qualcomm IPQ5000 CPU, amely magonként 1GHz sebességre képes. Memóriából 256MB került bele, ez bőven elegendő, hogy egyszerre kiszolgáljon akár 128 csatlakoztatott eszközt. A router immár támogatja az AX WiFi6 szabványt, összeadott vezetéknélküli sebességeben elérheti az elméleti 3000Mbps sebességet is. Ezt úgy számolják ki, hogy veszik az 5GHz tartományban 160MHz sávszélességen elérhető 2402Mbps sebességet és hozzáadják a 2,4GHz-en lehetséges max. 574Mbps átviteli sebességet, 2975Mbps ~ felkerekítve 3000Mbps. A router kialakításának köszönhetően teljes körben 360 fokban képes a WiFi-t sugározni, de számos technikai újdonság segíti, hogy még jobb legyen a levedettsége.

Integrált jelerősítő és MESH hálózat

A Xiaomi AX3000 routerbe is került gyárilag beépített jelerősítő processzor, méghozzá összesen 4db, amik egymástól függetlenül tudnak működni. Ezzel a routerrel jó eséllyel eltudunk WiFi-vel látni komplett házakat is, de még a szomszédnak is fog jutni a jelből. Ahol eddig külső WiFi erősítőkkel(repeater, access point) volt megoldva a lefedettség, ott érdemes egy próbát tenni az AX3000-el, mert valószínűleg ez az egy eszköz képes lefedni az egész területet.

A MESH hálózatokat is támogatja a Xiaomi AX3000 WiFi router. Ez azt jelenti, hogy több (akár más típusú) MESH képes routert összetudunk egy hálózattá fűzni így megnövelve a WiFi lefedettségét a házban, vagy irodában. A MESH rendszer nem olyan, mint ha külső access pointokat (WiFi erősítőket) használnánk, mert itt nem csak a központi router végzi el a feladatokat, mint az access point-ok esetében, hanem a hálózat minden tagja önálló eszközként képes működni. A hálózati terhelés eloszlik az eszközök között, és olyan sem fordulhat elő, hogy az egyik eszköz elveszi magának a teljes sávszélességet és ezzel a többi helyen belassítja az internetet. Bele is futottam ebbe a MESH hálózatba, igaz véletlenül. Ugyanis az otthoni routerem is MESH képes és az AX3000 érzékelte ezt, majd automatikusan MESH módba kapcsolt. Csak úgy tudtam a teszt idejére normál módban használni, ha az otthoni routerem addig kikapcsoltam. Viszont nagyon szuper benne, hogy minden teljesen automatikusan történt, elegendő volt csak áram alá helyezni, WAN portba dugni a netet és egy kis várakozás után már ment is a MESH hálózat.

Beamforming – az intelligens WiFi

A Beamforming egy nagyon érdekes és hasznos újítás, amelyet már a Xiaomi AX3000 router is támogat. Röviden úgy működik ez a technológia, hogy amikor a router kommunikál egy eszközzel, akkor képes felismerni, hogy az melyik irányban helyezkedik el a routertől és csak az ő irányába továbbítja a jelet. Ezzel ellentétben a régebbi routerek minden irányban szórják a WiFi-t, ha kell, ha nem. Ennek a kihasználáshoz a fogadó eszköznek is ismernie kell a Beamforming szabványt, az újabb mobileszközökben már benne szokott lenni.

WPA3 is van már a Xiaomi AX3000-ben

A Xiaomi AX3000 router immár támogatja a legújabb WPA3 titkosítási szabványt is, ez hivatott leváltani a kicsit elöregedő WPA2-őt. Már most is, de a jövőben még fontosabbá válik, hogy védjük az adatainkat a WiFi hálózaton keresztül is, ebben nyújt hathatós segítséget a WPA3 titkosítási szabvány. Gyakorlati dolgunk nincs vele, csak állítsuk be és használjuk, mint elvégez magától.

A Xiaomi AX3000 telepítése

A Xiaomi AX3000 WiFi6 router operációs rendszere és kezelő felülete gyakorlatilag teljesen megegyezik a korábbi Xiaomi routereknél megismert felülettel. Van néhány új menüpont az új funkcióknak, de a főbb menük ugyanazok. Mivel ezt a típust is elsődlegesen a kínai piacra gyártották, a webes felület nyelve is kínai. Elkeseredni azonban nem kell, mert kompatibilis vele a Mi WiFi mobiltelefonos alkalmazás, ami viszont már angol nyelvű, így pillanatok alatt telepíthetjük vele a routert. Amennyiben mégis a webes felületet használnánk és működik már az internet kapcsolat is, akkor bátran kapcsoljuk be a Google Chrome beépített fordítóját és nagyjából minden magyarul fog megjelenni.

A MiWiFi telefonos applikáció teljesen angol nyelvű, így a telepítés egyszerűen elvégezhető benne, de sajnos nem férünk hozzá minden router funkcióhoz, van, amit csak a webes interfészen keresztül tudunk kezelni. A router alapértelmezett IP címe a 192.168.31.1, de elegendő az is, ha egyszerűen beírjuk a miwifi.com címet a böngészőnkbe. Az első pár képernyőt a mobilomon lévő Google Fordítóval fordítottam le (milyen jó, hogy képről is képes lefordítani a szöveget), de amint lett internet már működött a Chrome beépített fordítója is.

Funkciók, beállítások

A Xiaomi AX3000 router kezelőfelülete nagyon egyszerű és egyértelmű. Mondhatni rá, hogy kicsit fapados is, ugyanis a legtöbb funkciót teljesen automatikusan végzi, nincsenek benne részletes beállítási lehetőségek. A szoftvere OpenWRT alapokon nyugszik, így a stabilitásával bizonyosan nem lesz problémánk. Megvannak benne a hagyományos router funkciók, mint például a port átirányítás, vagy a DDNS kezelése (az ingyenesen használható noip.com szolgáltatót is kezeli).

A WiFi-t is részletesen személyre tudjuk szabni, használhatunk összevont hálózatot, de lehet két külön hálózatunk is a 2,4GHz-re és külön az 5GHz-es frekvenciára. Én az utóbbit részesítem előnyben (ez egyébként az alapbeállítás is), mert szeretem én kiválasztani, hogy melyik hálózaton vagyok éppen. Több részletbe nem mennék bele, hiszen innentől ugyanúgy kell kezelni az AX3000 router-t is, mint bármelyik másikat.

Milyen gyors is a WiFi6?

Nézzük meg, akkor a sebességeket. Az asztali PC-vel kábelen gond nélkül megvan a gigabites letöltési sebesség, átlagosan 940Mbit/s körül mértem, mindig ennyi szokott lenni. Természetesen nagyon stabil volt végig amíg a router-t használtam.

A vezeték nélküli teszthez egy Samsung Galaxy S20 telefon állt rendelkezésre, ebben már WiFi6 AX kompatibilis adapter van, így kitudja használni a gyorsabb kapcsolatokat is. A router-t alapbeállításon hagytam, és így mértem 686Mbit/s sebességet letöltési irányban. Habár a gigabit nem jött át rajta, de ez a sebesség is bőven sok egy telefonra, nem nagyon van olyan helyzet, ahol ezt kilehetne használni. Nem mellesleg a próbák alatt végig stabilan hozta a sebességeket, még csak ingadozás sem fordult elő.

Összegzés, értékelés

A Xiaomi AX3000 router ismét bizonyította, hogy nagyon jól használható hálózati eszközöket tud készíteni a gyártó. A próbák alatt végig stabilan és jól működött. A kezelése, beállítása végtelenül egyszerű, a menüje nincs túlbonyolítva, elegendő csak a legszükségesebb beállításokat elvégezni és már működik is rajta minden. Apró szépséghibája, hogy az admin felülete kínai nyelvű, de a hozzávaló mobilalkalmazással már az elejétől fogva angol nyelven is telepíthetjük, ha pedig már van internet, akkor használható hozzá a Chrome beépített fordítója. Egyértelműen az ajánlott kategóriába tartozik a Xiaomi AX3000 routere.

Megrendelés, ár

Végezetül akkor jöjjön az ára, jelenleg kb. 24,000.- Ft körüli áron lehet megvásárolni, ez nagyon jó ár érte, a hazai boltok polcain ennyiért nem fogunk találni ilyen sebességű készüléket. A megrendeléshez kattints a lenti gombra, jelenleg HK raktárból érkezik, de az EU Priority Line szállítással vámmentesen fogjuk megkapni.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

Ára: 64,99 $

Kupon kód: BGa2a51d

Vásárlás

További kuponokat itt találsz:
https://bit.ly/DP-kuponok

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .