banner

Xiaomi AC2100 Mi Router teszt – Legyen WiFi a ház minden pontján ( kupon frissítve )

A Xiaomi mindig valami újjal lep meg minket a hálózati termékei terén is, most megérkezett a Xiaomi AC2100 Mi Router, ami formabontó kialakítása mellett még nagyobb WiFi sebességet és további stabilitást ígér.

Bevezető

A Xiaomi routerei eddig is nagy népszerűségnek örvendenek a felhasználók körében, járt már nálunk több példány is teszten, és mind az ajánlott kategóriába sorolható. A legnépszerűbb a Xiaomi Mi Router 3G volt, ami fele annyiba került, mint a hasonló tudással rendelkező konkurens társai, de említhetném a legutolsó tesztünket is a Xiaomi Mi Router 4A Gigabit-ről, ez is nagyon baráti áron kapható és ez mellé elég nagy teljesítmény és stabilitás jár. Jelen tesztünk főszereplője a jelenlegi legújabb típus a Xiaomi AC2100 Mi Router, mely még jobb hardverrel rendelkezik, és olyan technikai újításokat tartalmaz, ahol nem csak a stabilitással, de a WiFi jelerősséggel sem lesz problémánk még a nagyobb alapterületű lakásokban sem.

Vásárlás

Csomagolás

Egy szépen lefóliázott dobozban érkezett meg a Xiaomi AC2100 Mi Router, rajta a készülék fényképével és minden műszaki paraméterével, igaz, hogy kínai nyelven… ebből már sejthető, hogy a router admin felületének a nyelve is kínai lesz. A dobozban extra kiegészítő nem volt, kapunk hozzá egy LAN kábelt és egy hálózati adaptert, ami US szabványú, de mellékeltek hozzá EU átalakítót is. A használati útmutatót szintén nem sok mindenre tudjuk használni, kivéve, ha tudsz kínaiul.

Külső kialakítás

Úgy tűnik, hogy a tornyos router kialakítás bevált a Xiaomi-nál, mert Az AC2100 Mi Router már a második ilyen eszközük. A jobb hűtés és a rejtett belső antennák miatt mindenképp előnyös ez a kinézet, viszont talán egy kicsivel nehezebb elrejteni (ha ez is szempont lenne), mint a laposabb társait. A készülékház műanyagból készült, a súlya nem túl nagy, mindössze 0,6 Kg. Körülbelül 20cm magas, az átmérője pedig 12cm, szóval nem apró készülékről van szó. Kinézetre nagyon dizájnos, modern hatást kelt, akár egy modern lakás dísze is lehet belőle. Első ránézésre szerintem senki nem mondja meg róla, hogy egy router.

Hardveres kialakítás

A Xiaomi Mi router AC2100 egy nagy teljesítményű MT7621A, két magos 880MHz órajelű processzorral van ellátva, ez mellett pedig 128MB ROM és a szintén 128MB RAM is található. Minden megvan, hogy sok eszköz csatlakozás esetén se omoljon össze a rendszer és mindig minden eszközünkön optimális legyen az internet sebessége. A Xiaomi AC2100 Mi Router egyszerre akár 128 csatlakoztatott eszköz kiszolgálására is alkalmas lehet.

A Xiaomi AC2100 Mi router ezúttal 3 LAN és a 1 WAN fizikai porttal rendelkezik, mind a 4 port gigabites sebességre képes. A WiFi természetesen dualband, azaz 2,4GHz-en lévő hálózatok mellett kezeli az 5GHz-es eszközöket is. A WiFi sebessége maximum 2033MBit/s lehet, ehhez természetesen a csatlakoztatott eszköznek is kompatibilisnek kell lennie. Ehhez az elméleti maximum sebességhez kombinálni kell a 2,4 ésaz 5GHz hálózatokat, ez a dual WiFi egy hálózati azonosítón keresztül érhető el, azaz a routerhez közelebb a gyorsabb 5GHz-en keresztül csatlakozhatunk, míg a távolabbi helyeken automatikusan átvált 2,4GHz-re bármilyen kézi beavatkozás nélkül. Természetesen ez egy lehetőség, választhatjuk azt is, hogy két hálózati azonosító jöjjön létre, egy a 2,4GHz hálózatokhoz és még egy az 5GHz-hez.

Integrált jelerősítő

A még tökéletesebb lefedettség érdekében a Xiaomi AC2100 Mi router rendelkezik beépített jelerősítővel is. Az iPA hatékonyan növeli a jelátviteli teljesítményt, míg az iLNA javítja a jel vételi érzékenységét. A jelátviteli távolság nagyobb lehet, míg a tereptárgyak, falak kevésbé fogják gyengíteni a jelet. Ideális választás többszintes házakba, vagy nagyobb irodákba is, központi helyen elhelyezve kevésbé valószínű, hogy plusz jelerősítőre lenne szükségünk.

Műszaki tulajdonságok

 • Processzor: MT7621A MIPS Dual Core 880MHz
 • ROM: 128Mb
 • Memória: 128Mb
 • Frekvencia: 2.4GHz és 5GHz
 • ETHERNET sebesség: 1000Mbps
 • Wireless csatorna: 2.4GHz csatornák: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13; 5GHz csatornák: 36, 40, 44, 48, 149, 153, 157, 161, 165
 • Protokoll szabványok: IEEE 802.11a/b/g/n/ac, IEEE 802.3/3u/3ab
 • WiFi biztonság: WPA-PSK/WPA2-PSK encryption, wireless access control ( black and white list ), SSID hiding, intelligent network
 • Alkalmazás vezérlés: Web, Android, iOS
 • Működési hőmérséklet: 0 – 40 Deg.C
 • Működési páratartalom: 10 – 90 percent RH ( non-condensing )

Üzembe helyezés

A Xiaomi AC2100 Mi Router többféleképpen is telepíthető, használhatjuk a Mi Wifi mobil applikációt, de megvan a hagyományos PC-n keresztüli beállítás lehetősége is. Fontos megjegyezni, hogy a router nyelve kínai, így a PC-n keresztüli beállítás addig nehézséget okozhat, amíg nincs internet kapcsolat, utána már működik a Chrome böngésző beépített fordítója. Szóval az első beállítások elvégzéséhez én a Mi Wifi appot ajánlom, mert ez angol nyelvű, ingyenesen letölthető a Play Áruházból és az App Store-ból is.

Szóval, akkor dugjuk be az internet kábelt a WAN portba, helyezzük a routert áram alá. A Play Áruházból, vagy az App Store-ból töltsük le a Mi WiFi alkalmazást a telefonunkra. Ehhez segítség lehet a kezelési útmutatóban található QR kód beolvasása, ami rögtön a letöltő oldalra visz minket.
A telepítés után indítsuk el az alkalmazást, majd jelentkezzünk be a Mi Account-al, vagy regisztráljunk egyet, ha még nincs ilyenünk. Az alkalmazás automatikusan megtalálja a routert, majd választhatunk két lehetőség közül. 1. Beállíthatjuk egy teljesen új routerként, 2. Ha már rendelkeztünk korábban Xiaomi WiFi routerrel, akkor a korábbi beállításainkat is visszatudja tölteni. Én az 1. lehetőséget választottam, azaz egy teljesen új routernek állítottam be.

Miután kiválasztottam, hogy új router-nek szeretném beállítani, elemezte a hálózatot és helyesen fel is ismerte, hogy PPPOE protokollt használ (Digi LAN net). Ezt követően meg kell adni az internet kapcsolathoz szükséges felhasználó nevet és jelszót, valamint átnevezhetjük a WiFi hálózatot és annak is be kell állítani egy jelszót.

Ha megvannak a felhasználónév és jelszó beállítások, és jól is adtuk meg őket, akkor a router csatlakozik az internethez, és ezzel meg is vagyunk az első üzembe helyezéssel, az internet működik, a WiFi hálózat elérhető. Szerintem egyáltalán nem bonyolult és hiába kínai menüs a router, az alkalmazás segítségével nagyon egyszerűen és gyorsan angol nyelven is üzembe helyezhetjük.

Funkciók, beállítások

Természetesen az internetre kapcsolódás után még számtalan lehetőséget, opciót tudunk rajta beállítani. Megtekinthetők a hálózatra csatlakozott eszközök, sebesség korlátozásokat állíthatunk be, módosíthatóak a beállítások. Az alkalmazás képes optimalizálni a WiFi beállításokat, egy rövid ellenőrzés után automatikusan kiválasztja a legjobb beállításokat a környezetünkhöz, a biztonsági beállításokat is tudjuk benne módosítani.

A Mi Router alkalmazás nagyon sokrétű, de néhány beállításhoz elkerülhetetlen, hogy megnyissuk a router kezelőfelületét a számítógépen is. Én például szerettem volna megváltoztatni a router IP címét, erre nem találtam az APP-ban lehetőséget. Miután az alapértelmezett IP címet bepötyögtük a böngészőnk címsorába (192.168.31.1) szépen meg is nyílik a router kezelő felülete – kínai nyelven…
A megoldás most is egyszerűbb, mint gondolnának, használjunk Google Chrome böngészőt és egy jobb klikkel fordítsuk le az oldalt magyarra.

A kétsávos WiFi beállítása

Amire még érdemes figyelni az az 5G WiFi beállítása, nekem az auto konfiguráció nagyon magas csatornára tette, így a telefonom nem találta meg a hálózatot. Vissza állítottam alacsonyabb számra, elmentettem és azonnal megjelent a hálózatok között az 5G jelű is. A WiFi-t kétféleképpen is beállíthatjuk, lehet 1 hálózatunk és a routerre bízhatjuk a 2,4G és az 5G közötti választást, vagy hagyhatjuk az alapértelmezett beállításon is, amikor 2 külön hálózat jön létre a 2 WiFi frekvenciának.

A szokásos router funkciókról sem kell lemondanunk, támogatja a VPN hálózatokat, van DDNS, igaz itt eléggé szegényes a választék, de a dyndns és a noip szolgáltatók elérhetőek benne. A QoS segítségével szabályozhatjuk a sávszélességet is, hogy például a torrent ne foglalja le a teljes sávszélességet. Port továbbításokat, átirányításokat is beállíthatunk, ha kifelé is elérhetővé szeretnénk tenni bizonyos eszközeinket.

Összegzés, vélemény

A Xiaomi AC2100 Mi Router egy valóban kiváló, felső kategóriás hálózati eszköz. Csodát nem kell tőle várni, egyetlen dologra alkalmas, arra, hogy legyen az egész lakásban stabil vezeték nélküli internet, ennek pedig maximálisan megfelel. Én egy régebbi Xiaomi Mi Router 3G-t használok otthon, annak a helyére tettem be, és most ott is van 5G lefedettség, ahol korábban már nem volt. Az integrált jelerősító valóban nagyon jól teszi a dolgát. A beállítása gyerekjáték, mobilról bárki eltudja végezni (angol nyelven). Amennyiben router beszerzésén töröd a fejed, mindenképp vedd számításba ezt a készüléket is, nagyon stabil, nagyon gyors és még jelerősítő is van benne. Az árát tekintve középmezőnybe tartozik, a teszt születésekor 59$-t kértek érte, ez nagyjából 18000- Ft-nak felel meg, ennyiért itthon biztosan nem kapsz ilyen kategóriájú, ekkora tudású router-t.

Vásárlás, Kupon

Megvásárolni a lenti zöld gombra kattintva tudod, a szállításnál válaszd az EU Priority Line lehetőséget, hogy vámmentesen érkezzen meg a csomag.

 

Xiaomi AC2100 2.4G 5G Wireless Wifi Router

Normál ár: 61,99 $

Akciós ár: 52,99 $ – EU Raktár (CZ)

Vásárlás

Ezt olvastad már?

Eleglide M2 Professzionális Elektromos Kerékpár Szuper Áron

Egy nagyon szuper akció kezdődött a mai napon a Geekbuying oldalán, ami az Eleglide M2 …

12 hozzászólás

 1. Sziasztok, kérlek segítsetek véletlen az egyik eszközömet block list-re raktam hogy tudom onnan kivenni nem találom sehol :(, nagyon sürgős lenne.

 2. Czifra Tamás

  Sziasztok!

  Hogyan kell beállítani a routert új digis modemhez ha továbbra is a xiaomi routert akarom használni.Vmi PPPOE-t kell beállítani állítólag de hogyan?

 3. Hali!
  Nincs benne sim slot!

 4. dinnyésbácsi

  valaki meg tudja mondani mi a default pass?

  • admin

   De új router-nél nem kellene kérnie. Az első beállítás után a megadott WiFi jelszó lesz az admin jelszó is. Felhasználónév nincs.

  • dinnyésbácsi

   na erre nem gondoltam, ez a megoldás, köszi 🙂

 5. Bazsika Jenő

  Köszi a válaszokt.
  A MIWIFI app nálam nem müködik.

 6. Bazsika Jenő

  Ma jött meg, de akármit csinálok nem világít elől az internet lámpa és így nem is tudok vele mit kezdeni
  Van valakinek ötlete?
  Előre is köszönöm.

  • Hogy akarod beállítani Mi Wifi app nélkül? Hogy állítottad be a szolgáltatói adatokat? Ott a leírás a fenti teszt közepe tájékán, az alapján már sok mindenkinek sikerült.

 7. Czifra Tamás

  Tudna vki segíteni hogyan kell a routert beállítani utorrentes letöltéshez.Nem tudok visszatölteni csak le.
  Köszönöm

  • Szia!

   Ugyanúgy, mint bármelyik router-t, add hozzá az utorrent portot a port átirányításhoz.

   Üdv.:Lala

  • Szia Lala,
   Egy teljesen dilettáns kérdés: sim slot van a routerben?
   Semmilyen tesztben/leírásban nem láttam erre utalást. Jelenleg Telenornál Hipernet Home+ szolgáltatással kapcsolódok, nincs hálózati net kiépítve a környéken.

   Köszi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .