banner
X96 Air 4K Android TV Box teszt

X96 Air TV BOX teszt – A megfizethető 4K Android médialejátszó

Ismét kipróbáltunk egy olcsó árfekvésű, de nagyon jól felszerelt Android TV Box-ot, itt az X96 Air, ami megint egy kifejezetten ajánlott készülék lett. Kitűnően működik vele a CoreELEC Multimédiára kihegyezett rendszer is, és majdnem mindent tud, amit a nagyok.

Nem is olyan rég járt szerkesztőségünkben a X96 Air TV Box testvére a Max Plus amiről nagyon, nagyon jó vélemény született. Jelen készülék nem sokban különbözik tőle, ezért nem is írtam kis- vagy nagy jelzőt mellé, mert mintha inkább ikrek lennének. A belső a már bevált Amlogic S905x3 SoC-ra épül és most is nagyon jól körbe pakolták kiegészítőkkel. Van Gigabit LAN, Bluetooth, sok memória, 4K UHD felbontás, nagy sebességű USB 3.0, duális és gyors WiFi, egyszóval minden, ami egy modern TV okosító kütyüből nem hiányozhat. Persze nem utolsó szempont az sem, hogy rajta is kitűnően futtatható a CoreELEC alternatív multimédiás rendszer, amivel nagyszerű otthoni lejátszót alakíthatunk ki. Az árát tekintve az X96 Air egyértelműen a középkategória olcsóbb szegmensébe sorolható, a cikk megszületésekor átszámítva kb. 12.500.- Ft-ért már megvásárolható.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

Akciós ár: 44,99$ – 4GB/64GB – EU Raktár (DE)

Kupon: 5KIN2WY5

Vásárlás

A csomagolás és a tartozékok

Az X96 Air egy meglepően jól kinéző és jó minőséget sugalló, vastag kartondobozban érkezett. A tetőt leemelve azonnal a TV Box üdvözöl minket, a tartozékokat alatta egy másik dobozban találjuk meg. Most is csak a szokásos kiegészítőket csomagolták mellé, van HDMI kábel, hálózati adapter és távirányító is. Az adapter minőségére most is felhívnám a figyelmet, mivel finoman szólva sem a legjobbat adják hozzá, és a tapasztalataim szerint az előforduló működési hibák 90%-ban az adapter javára írhatók. Amennyiben hosszabbtávra tervezünk, akkor vásároljunk inkább egy hazai boltban egy jobbminőségű 5V kimenő feszültségű, legalább 2A-es adaptert, amivel valószínűleg nem lesz gondunk.

A dobozban található tartozékok listája

 • X96 Air TV Box
 • Hálózati adapter (5V/2A)
 • Távirányító
 • HDMI kábel
 • Üzembehelyezési útmutató (angol)

Külsőségek, dizájn

A TV Box kialakítása ezúttal is a megszokott, lapos és kisméretű, mindössze 10 x 10cm-es doboz, a magassága pedig csupán 1,5cm. Egyetlen dizájnelemként a tetején látható logót tudnám megemlíteni. Az előlapon található egy kisméretű VFD kijelző, amin az óra és néhány rendszerikon jeleníthető meg, de mivel sötétkék a színe így távolról már nem igazán látható. Semmi extra kinézet, inkább funkcionális, mint izgalmas, de legalább olyan apróságokra is figyeltek, mint a csúszásgátló gumitalpak az alján.

Az X96 Air csatlakozói

A hátlapon találunk egy HDMI csatlakozót a lapostévé részére, de még mindig van analóg AV kimenet is, ha régebbi készülékhez szeretnénk csatlakoztatni (valamint ebben az AV csatlakozóban lesz a reset gomb is, ami a CoreELEC indításához elengedhetetlen). Kapunk optikai sokcsatornás hangimenetet a házimozi rendszerekhez, vagy külső erősítők részére, de az analóg sztereó jel is levehető az AV csatlakozóból. Szintén hátul találjuk meg az RJ45 LAN hálózati csatlakozót, ami gigabites sebességre képes. Meglepetésemre hátulra is került egy USB aljzat, ez jó lehet pl. fixen csatlakoztatott kiegészítők részére, mint pl. a légegér.

A készülék oldalán találunk még további 2db USB csatlakozót, amiből az egyik már a nagysebességű USB 3.0 szabványú, erre érdemes kötni a külső merevlemezt, vagy pendrive-ot. Szintén oldalt láthatjuk a micro SD kártya foglalatot is, ide elméletileg maximum 64GB méretű kártyát dughatunk be, de nekem rendesen kezelte a 128GB méretűt is.

Ki- és bemenetek

 • HDMI 2.1 , 4K@75fps
 • Analóg AV jack
 • Optikai SPDIF
 • RJ45 Gigabit LAN
 • 2 x USB 2.0
 • 1 x USB 3.0
 • Micro SD

Az X96 Air távirányítója

A távirányító ezúttal is egy közepes méretű, normál IR modell. Sok gombos kialakítású, ami megkönnyíti a bevitelt és a készülék kezelését. Univerzális kivitelű, azaz megtanítható a TV főbb funkcióira is, az alap kezeléshez így elegendő lehet egy távirányítót használni. Van rajta dedikált gomb az egér mozgatására is, de ezt csak a kurzornyilakkal tudjuk kivitelezni, ami ugyan használható, csak kicsit lassú és körülményes. CoreELEC-hez bőven elegendő ez a távirányító is, de az Android mellé talán jobb vásárolni egy légegeres távirányítót, amivel sokkal gyorsabban és egyszerűbben kezelhetjük a készüléket.

Hardveres tudnivalók

Az X96 Air TV okosító motorja az Amlogic S905x3 CPU, ami 4db Cortex-A55 maggal rendelkezik és magonként maximum 1900MHz sebességre képes. A grafikus megjelenítésért ezúttal is a processzorba integrált Mali-G31 GPU felel, a maximum kimeneti felbontás 4K UHD 2160p és van természetesen HDR támogatás is benne. Memóriából 4GB LPDDR3 modult kapott a készülék, ami bőven elegendő még a nagyobb Android alkalmazások részére is. Létezik 2GB RAM-al szerelt verzió is, de annak a megvételét nem javaslom, mivel nem csak memóriában gyengébb, de a LAN sebessége is lassabb rajta. Tárhelyből választható 32GB-os és 64GB-os modell is, ezt az igényeknek (és az aktuális raktárkészletnek) megfelelően érdemes kiválasztani, de átlagos, normál felhasználásra elegendő a 32GB is. Természetesen WiFi csatoló is került a TV Box-ba, ami dualband, azaz kétsávos, támogatja a gyorsabb 5GHz-en lévő hálózatokat is, a sebessége pedig kb. 320Mbps körül alakul, így még a 4K tartalmak lejátszására is elegendő lehet. Külső eszközeinket tudjuk Bluetooth csatolón keresztül is csatlakoztatni, lehet használni billentyűzetet, egeret, gamepad-ot, de külső hangszórót (soundbar) is tud kezelni.

Műszaki adatok (X96 Air)

A TV Box-ból többféle verzió létezik, van P1, P2 és P3 revízió is, a legnagyobb különbség a LAN sebességében található. A P1 verzió 100MB/s sebességű, a P2-ből már van 100MBit/s és 1000MBit/s sebességű is, a P3 jellemzően mind gigabites. A tesztkészülék P3 revíziójú, azaz gigabites LAN-al szerelt, vásárlás előtt nem nagyon lehet kideríteni a verziót, de manapság már inkább csak az újabb P3 verziót szokták küldeni. Segítség lehet, hogy mindenképp 4GB RAM-al szerelt változatot válasszunk, a 2GB-os verziókban mindig csak a lassabb LAN van. Sokszor a webáruház sincs tisztában vele, hogy mit küld, és a leírások sem mindig pontosak. Vásárlás előtt érdemes megnézni a készülékről írt felhasználói visszajelzéseket, ott általában megtaláljuk, hogy milyen verziót kaptak mások belőle.

 • Modell – X96 Air
 • CPU – Amlogic S905X3 64-bit quad core ARM® Cortex™ A55
 • GPU – Mali G31™ MP2
 • RAM – 4GB DDR3
 • ROM – 32GB/64GB eMMC
 • Operációs rendszer – Android 9.0 Pie OS
 • WiFi – Dual Band IEEE 802.11 b/g/n/ac
 • LAN – Gigabit, 1000MBps
 • Bluetooth – Bluetooth 4.2

Az Android rendszer

Az X96 Air operációs rendszere az Android 9.0 Pie, abból is az OS változat. Ez annyit jelent, hogy több alkalmazást tudunk telepíteni a készülékre, esetenként olyanokat is, amiket nem kifejezetten TV-n való használatra terveztek. Ebből az okból kifolyólag néha szükség lehet az egérkurzor mozgatására is a képernyőn, de erre találunk dedikált gombot a távirányítón. Az Android kezelőfelülete ezúttal is egyedi kivitelezésű, egészen jól használható, akár csoportosíthatjuk is a telepített alkalmazásainkat. Amennyiben valamely programot nem találnánk meg a Play Áruházban, akkor érdemes kipróbálni az Aptoide TV alternatív áruházat is, itt biztos meglesz a keresett applikáció.

Multimédiás funkciók

Egy TV Box-ot elsősorban médiafogyasztásra veszünk, így kiemelten fontos, hogy milyen multimédiás alkalmazások érhetők el rá, mint tudunk vele csinálni. Az X96 Air készülék is hozza a kötelezőt, már előre feltelepítették a Youtube-ot, abból is a TV-re szánt változatot, kényelmesen kezelhető, jól működik, a 4K UHD tartalmakat is gond nélkül lejátssza. Van Netflix is, de csak a mobilra való verzió futtatható belőle, ennek annyi a hátránya, hogy csak alacsonyabb felbontásban tudjuk nézni a filmeket, a 4K nem jelenik meg rajta. Hazánkban a másik népszerű streaming app az HBO GO viszont jól működik, itt a felbontással sincs probléma. Fontos azonban említést tenni róla, hogy ebből is csak a mobilos változat működik rajta, és csak WiFi hálózaton keresztül hajlandó bármit is lejátszani.

Amennyiben letöltött filmeket szeretnénk lejátszani, akkor azt gyakorlatilag korlátok nélkül megtehetjük. A legnépszerűbb médialejátszó alkalmazás, a Kodi előre telepítve vár minket, szinte bármilyen formátumú és felbontású filmmel megbirkózik. Hálózati NAS meghajtót is csatlakoztathatunk hozzá, vagy külső merevlemezről is nézhetünk filmeket, hallgathatunk zenét. Amennyiben a Kodi túl bonyolult lenne, akkor tölthetünk le más applikációkat is, a VLC is elérhető és jól is működik a készüléken. A Plex segítségével hálózaton keresztül is nézhetjük a kedvenc filmjeinket, vagy más által üzemeltetett szerverhez is kapcsolódhatunk. Persze ezek mellett számtalan multimédiás alkalmazást találunk még a Play Áruházban, hallgathatunk rádiókat, szinte az összes magyar adó elérhető rajta, de nézhetünk IPTV-t is, ezekből leginkább külföldi csatornák érhetők el.

Jónéhány TV alkalmazás is rendelkezésre áll a Play Áruházban. A UPC Horizon GO és a Digi Online tökéltesen működik, minden TV csatornán van kép és az alkalmazás is jól használható. Feltettem még a MindiGO TV applikációt is, de előfizetés híján csak az ingyenes csatornákat tudtam kipróbálni, azok mind jól működnek a Box-on. Közös pont volt mindegyik app-ban, hogy kell hozzájuk a kurzort is mozgatni, de erre még a gyári távirányító is alkalmas lehet.

Az X96 Air és a Core ELEC

Jó hír, hogy az X96 Air készüléken is kompromisszumok nélkül futtatható a CoreELEC. Ez egy SD kártyáról futtatható alternatív Linux alapú operációs rendszer, ami gyakorlatilag egy felturbózott Kodi médialejátszó. Sokkal kisebb az erőforrás igénye, mint az Androidnak, éppen ezért gördülékenyebb és egyszerűbb a használata. A CoreELEC-nek vannak előnyei és hátrányai is, de ha csak médiafogyasztásra, filmezésre szeretnénk használni a készüléket, akkor jobb választás, mint a gyári Android rendszer, mert például támogatja a kadenciahelyes lejátszást, így mindig az eredeti sebességgel és képfrissítéssel nézhetjük a filmeket (természetesen, ha a tévénk is támogatja ezt).

Viszont ugyanez az egyszerűség egyben a hátránya is a CoreELEC-nek, van ugyan hozzá jónéhány letölthető kiegészítő, de közel sem annyi, mint az Android rendszerhez. Lehet HBO GO plugint telepíteni, vagy ugyan Netflix is, de egyik sem a TV-n, vagy telefonon megszokott felülettel rendelkezik, csak egyszerű szöveges módokkal lehet a filmek között tallózni, keresgélni. Vannak olyan kiegészítők is, ahol ez nem zavaró, pl. a netes rádiók esetében, de említhetném a TV nézést is a telepíthető Enigma2 plugin segítségével. Apropó, a fenti kép ne zavarjon össze senkit, ahhoz, hogy ilyen módon tudjunk tévét nézni rajta, össze kell kötnünk az interneten keresztül egy Enigma2 rendszerű műholdvevővel, alapból nem lesz rajta ennyi magyar csatorna. Szóval van előnye és hátránya is a CoreELEC-nak, de ne felejtsük el, hogy bármikor kihúzhatjuk az SD kártyát és máris ott az Android rendszer minden jóval és széppel.

A CoreELEC telepítése az X96 Air készülékre

A CoreELEC rendszer telepítése két lépésből áll:

 1. Egy SD kártya előkészítése
 2. Bootolás az SD kártyáról

1. Vegyünk egy SD kártyát (én 32GB méretűt használtam). Töltsük le a CoreELEC képfájlt a számítógépünkre. Szintén töltsük le a Rufus segédprogramot, amivel felírhatjuk a képfájlt az SD kártyára. Miután a Rufus elvégezte a dolgát, nyissuk meg az SD-n található device_trees mappát és keressük ki a készülékünkhöz tartozó .dtb fájlt (sm1_s905x3_4g_1gbit.dtb), ezt másoljuk az SD gyökerébe és nevezzük át dtb.img -re. Ezt követően még töltsd le innen a távirányító és az előlapi kijelző rendes működéséhez szükséges fájlokat, a remote.conf fájlt kicsomagolás után szintén másold az SD gyökerébe. Ezzel készen is vagyunk, mehet az SD kártya a TV Box-ba.

2. A készülék legyen kikapcsolva, és a táp hátulról kihúzva. Az előkészített SD kártyát tedd a nyílásba. Ezt követően egy fogpiszkálóval nyúlj be az AV csatlakozóba, középen érezni fogsz egy megnyomható gombot, ezt nyomd be, tartsd nyomva és helyezd áram alá a box-ot, egészen addig nyomd a gombot, amíg megjelenik a TV-n a CoreELEC logója, ezt követően elengedheted. Létrehoz magának egy fájlrendszer, másol pár dolgot, majd újraindul, ezt követően pedig már működik is az új CoreELEC az X96 Air TV Box-on. Van benne magyar nyelv is, csak ki kell választani. Nézegesd, ismerkedj vele, próbálj ki mindent és használd megelégedéssel. Ja, és ne felejts el a vfd.conf-ot a CoreELEC indítása után a hálózaton keresztül a configfiles mappába másolni (kapcsold be a Samba megosztás és csatlakoztasd a \\box.ip.cime\Configfiles\ mappát a PC-n, majd ide másold be a vfd.conf fájlt), amíg ez nincs meg, addig sötét lesz az előlapi kijelző.

Használat közbeni tapasztalatok

A teszt során végig jól működött a készülék Android és CoreELEC alatt is, bizonytalanságokkal, akadozással, vagy fagyással nem találkoztam. Nagyon jól lehet használni médiafogyasztásra, esetleg néha egy kis unaloműző játékkal is megbirkózik, de a komolyabb játékok futtatását nem ajánlom (arra kell egy PS5). A melegedés sem nagyon jellemző rá, bőven megfogható a készülék, de a ház szellőzése nem az igazi, ugyanis nem nagyon van rajta nyílás, ahol a hő eltávozhatna.

Az internet sebessége is teljesen jó, a Gigabit LAN-on a maximum 930Mbps körül alakult, 5GHz-es WiFi hálózathoz kapcsolódva pedig kb. 330Mbps volt a letöltés sebessége. Futtattam egy Antutu Benchmark-ot is a viszonyítás végett (és hogy nektek már ne kelljen), ebben közel 78000 pontot ért el, ami kifejezetten jó eredménynek számít egy középkategóriás készüléktől. Az egyetlen zavaró tényező lehet a távirányítója, mivel az csak infrás, így mindig a készülék felé kell mutatni vele, valamint az egér kurzort is kicsit körülményes vele mozgatni. Ezen a hiányosságon nagyon egyszerűen javíthatunk egy giroszkópos, rádiós távirányító beszerzésével. Én a teszt alatt egy noname G10S jelzésű modellt használtam (itt megrendelheted), ami ismerős lehet néhány korábbi tesztből, és nem utolsó sorban működik CoreELEC alatt is. Mérföldekkel jobb felhasználói élményt nyújt, mint a gyári normál távirányító és nem is kell érte sokat fizetni, mindenképp megéri egyet berendelni hozzá.

Konklúzió, értékelés

Az X96 Air TV Box egy teljesen jól használható TV okosító készülék. Középkategóriás modell, de az Amlogic S905x3 CPU megfelelő sebességet és stabilitást biztosít neki, memóriából is megkapta a maximális mennyiséget, a tárhely pedig elegendő kell legyen átlagos felhasználásra. A gyári Android is teljesen jól használható, a fontosabb applikációk ott vannak a Play Áruházban. Extraként a CoreELEC is kitűnően futtatható rajta, ettől jobb otthoni médialejátszó nem kell. Otthoni felhasználásra, mozizáshoz hasonlóan határozottan ajánlom ezt a készüléket is, mint a korábban tesztelt X96 Max Plus modellt, a két készülék tudásban megegyezik, de azért az Air esetében fontos, hogy P3 revíziójú legyen a készülék. Ezúttal is nagyon olcsón beszerezhetjük a készüléket, jelenleg mindössze 40$-os áron már megrendelhető, ez nagyjából 12500- Ft-ot jelent. Ezért az összegért egy nagyon jó középkategóriás készüléket kapunk, ami kompromisszumok nélkül használható. Egyedül talán egy légegér beszerzése javasolt még hozzá, de ez sem kötelező, nélküle is jól működik.

Megrendelés, ajánlott boltok

Megrendelni a lenti hivatkozásokra kattintva tudod, érdemes EU raktárból választani, így vámmentesen fog megérkezni. Ha elfogyna az EU raktárakból,  akkor megrendelheted Kínából is, de mindenképp EU Priority Line postával kérd.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

Akciós ár: 44,99$ – 4GB/64GB – EU Raktár (DE)

Kupon: 5KIN2WY5

Vásárlás

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

8 hozzászólás

 1. Bebiák László

  Kedves Lala!

  Több mint 1 éve használom az X96 Air box-ot, és eddig jól működött. Az HBO GO lecserélése HBO MAX-ra okoz galibát, mert az app telepítése óta a filmek hangját nem tudom hallhatóvá tenni. Ráadásul a telefon tükrözésnél, pedig csak hang és felirat látható, kép nem. A NETFLIX magyar nyelvűvé tétele nekem sem sikerült eddig.
  Szeretném megtudni, hogy a felsorolt problémák megoldhatók-e.

  Köszönöm!

 2. Kedves Lala!

  Szeretném megtudni a Netflix-et nem lehet-e magyar nyelvűvé tenni és jobb felbontásúvá.
  A HBO-Go csak wifin működik vagy csak valamit hibáztam.
  X96 Air 4gb/64gb boxom van.

  Előre is köszönöm.: Laci

 3. Sziasztok,
  Újabban a távírányító nem működik , mit lehet tenni a javítására.

 4. Kedves Lala,

  Igen a ROM a belső tárhelyen volt 🙁
  Kösözönöm a segítséget, próbálkozom…

 5. Kedves Lala

  Sajnos nem találom az oldalon a pontos készüléket, ezért írok ide. Szerintem ez még az eredeti első X96, mert semilyen más típusmegjejlölés nincs rajta. Telepítéssel kapcsolatban kérnék segítséget. Az eszköz pár éve parlagon hevert, most viszont szerepet szánnék neki itthon. Sajnos voltam olyan botor, hogy a rajta lévő Librelec-et megfrissítettem. Az image-et letöltve azt SSH-n feltöltöttem, majd újraindítottam az eszközt. Sajnos csak a Android recovery mód indult el. Utólag megállapítottam, hogy vszínű rossz image-et töltöttem le. A (szerintem) megfelelő image-et letöltve viszont recovery-ból nem látszik az új image. Létezik ilyenkor bármiféle megoldás, a megfelelő image flash-elésére?

  • Szia!

   A LibreELEC nem SD kártyán volt rajta? Én belsőmemóriába soha nem telepítem, mert jó, ha az Android mindig elindul.
   Valahogy recovery módban kellene feltölteni ismét, sajnos ebben nem tudok segíteni, mert nem volt még dolgom ilyennel. Én először megpróbálnám megkeresni az eredeti Android FW-t, hogy visszaálljon a gyári állapot, aztán mehet SD kártyára a LibreELEC (vagy CoreELEC). Az eredeti FW-t csak fórumokon van esélyed megtalálni, a gyártóknak sokszor még honlapjuk sincs. A típusra nagyon ügyelni kell, mert egyetlen betű eltérés akár teljesen már HW-t is takarhat, még akkor is, ha kívülről teljesen olyan a két box.

   Üdv.: Lala

 6. Üdv!
  Elolvastam, az X96 Air box tesztet, köszönöm, tényleg jó,de :

  Vettem is egy X96 Air 4gb/64gb boxot, amit a tv-vel össze is kötöttem és rendben működik egy dolog kivételével, amiben szeretnék egy kis segítséget kérni, hátha megoldható valahogy. Az egyik fő célom az volt, hogy menjen rajta a Telenor My Tv app, de sajnos sehogy nem tudom rátelepíteni. Lehet, hogy csak a Xiaomi Mi boxon működik vagy van esetleg valami beállítási lehetőség, hogy az X96-on is menjen.

  Köszi! Szép napot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .