banner
X88 Pro 20 TV Box teszt - Android 11 és 8GB RAM

X88 PRO 20 TV okosító teszt – Android 11 és 8GB RAM

Megérkezett az első fecske egyike, már itt van nálunk az X88 Pro 20 típusjelzésű TV box, amin az Android 11 operációsrendszer fut, és ráadásként a memória mennyiségét is megduplázták 8GB-ra. Megvan benne minden szokásos TV okosító funkció, megfelelően gyors és jól felszerelt hardver, néhány extra funkcióval kiegészítve.

banner

Ismét elérkezett egy korszakváltás, az olcsóbb TV okosítókra is megérkezett az Android 11 operációs rendszer, ami ugyan sok szemmellátható különbséget nem hoz magával, de mégis csak a legújabb rendszer, benne minden fejlesztéssel. Az X88 Pro 20 TV Box ezúttal egy Rockchip RK3566 processzort kapott, ami egyetlen hibája, hogy nem Amlogic, de meglepően jó teljesítmény nyújtására képes. Ebben a készülékben a szokásos memória mennyiségét is megduplázták, így összesen már 8GB áll az alkalmazások rendelkezésére, ennek leginkább akkor fogjuk hasznát venni, ha több applikációt is futtatunk egymás mellett. További újdonságokat fedezhetünk fel a szoftverben is, mint pl. a felhő szolgáltatás, amit az Android rendszerbe integráltak. Az árazása ezúttal egy picit nagyobb lett, mint megszokhattuk, de az újdonságoknál ez általában így szokott lenni. Egyébként is várható áremelkedés a többi típusnál is, hiszen a félvezetők árai nagyon elszaladtak az utóbbi hónapokban, és ez előbb-utóbb minden elektronikai eszköz árazására hatással lesz.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

 Akciós ár: 97,99$

Vásárlás

A csomagolás és a tartozékok

Úgy tudnám összefoglalni, hogy semmi extra, csak a szokásos, amit az X88 Pro 20 dobozában találunk. A doboz egyébként szép színes, világoskék, némi retró hatással. Belül, legfelül a készüléket találjuk meg, az alsó karton alatt pedig a tartozékokat fedezhetjük fel. Kapunk hozzá természetesen egy hálózati adaptert, a HDMI kábel is a csomag része, valamin egy távirányítót is találunk benne. A használati útmutató ezúttal is csak angol nyelvű, de sok hasznát egyébként sem vennénk.

A kapott tartozékok:

 • X88 Pro 20 TV Box
 • Távirányító
 • Hálózati adapter 5V/2A
 • HDMI kábel

Az X88 Pro 20 kinézete

Az X88 Pro 20 TV box külsőleg is megfelel az átlag készüléknek, semmi extra dizájn, csak a megszokott lapos kialakítás. Kinézet szempontjából a legizgalmasabb része talán a teteje, ami ezúttal nem sima, hanem szép ívekkel rendelkezik. A közepére nyomtatták a készülék típusát és a 8K Ultra HD feliratot, ami természetesen most sem fedi teljes mértékben a valóságot, de a haverok előtt felvághatunk vele, hogy mi már 8K-t nézünk. Az előlap közepén találunk még egy kis kijelzőt is, amin az óra mellett néhány rendszerikon is megjeleníthető.

Csatlakozók és portok

Csatlakozási lehetőségek tekintetében is megkapunk mindent az X88 Pro 20 készüléktől, amire szükségünk lehet. Azonban fontos megemlíteni, hogy ezt a TV Box-ot is már csak lapos TV-re tudjuk rákötni, analóg kimenetek nem kerültek rá. A TV-t a HDMI kimeneten keresztül csatlakoztathatjuk, más opció nincs rá. A hangot a HDMI mellett továbbadhatjuk a külső erősítő, vagy házi-mozi felé optikai kimeneten is, amin természetesen a többcsatornás hangok is átmennek. Az internetre kapcsolódhatunk a beépített gigabites LAN csatlakozón keresztül, de természetesen a kétsávos WiFi is rendelkezésre áll. A készülék oldalán találunk még egy-egy USB 2.0 és USB 3.0 aljzatot is, ahova külső eszközöket, vagy háttértárat kapcsolhatunk. Nem maradt el az SD kártya bővítési lehetőség sem, ennek a foglalatát is oldalt az USB mellett fogjuk megtalálni.

Az X88 Pro 20 csatlakozói:

 • HDMI 2160p UHD felbontással
 • RJ45 LAN max. 1000MBps sebességgel
 • Optikai többcsatornás audio kimenet
 • Hálózati adapter bemenet
 • USB 2.0
 • USB 3.0
 • Micro SD kártyaolvasó
 • Reset gomb

Hardveres felépítés

Hardver tekintetében az X88 Pro 20 a jobban felszerelt készülékek közé sorolható. A processzora egy Rockchip RK3566, ami egy viszonylag új fejlesztésű lapka, összesen 4 Cortex-A55 magot tartalmaz, amik egyenként 1800MHz órajelen képesek működni. A képmegjelenítésről ezúttal is egy Arm Mali-G52 2EE GPU gondoskodik, ami maximum 4K UHD 2160p kimeneti felbontásra képes. Memóriából mindösszesen 8GB DDR3 modul áll rendelkezésre, ez több, mint elegendő még az Android 11 rendszer és az összes alkalmazásunk részére. Tárhely szempontjából több verzió közül is választhatunk, elérhető 32GB-os verzióban (ebben csak 4GB a memória), van 64GB-os kiépítésben és elérhető akár 128GB-os változatban is, a teszt készülék 8/64GB-os.

Hálózatkezelésben is jeleskedik az X88 Pro 20 TV Box, van integrált WiFi, ami 802.11 b/g/n/ac szabványú, azaz DulaBand, így már ismeri az 5GHz-es hálózatokat is, a Bluetooth kiegészítőket is csatlakoztathatunk hozzá, ehhez Bluetooth 4.2 verziójú adapter használhatunk. Vezetékes hálózat tekintetében a beépített LAN port 1000 MBps, azaz gigabit sebességre képes.

Az X88 Pro 20 távirányítója

A készülék távirányítója egy hagyományos modell, sajnos csak infrán keresztül működik, de abban viszont nagyon jó. Akár a falról, akár bútorról visszaverődve is tökéletesen teszi a dolgát. A funkciógombok mellett vannak rajta szám gombok is az egyszerűbb bevitel végett, és ráadásul még a TV alapfunkciói vezérlésére is megtaníthatjuk. 2db AAA méretű elemmel működik, ami ezúttal sem volt a csomagban, így külön kell beszerezni őket. Az X88 Pro 20 TV box-hoz is ajánlott egy légeres modell beszerzése, mert habár ezen is van kurzormozgató gomb, de azzal sokkal kényelmesebb lesz a használata.

Az X88 pro 20 első bekapcsolás után

Az első bekapcsolást követően egy nagyon egyszerű telepítő menü fogad minket, ahol elvégezhetjük az alap beállításokat. Itt még a magyar nyelvet nem tudjuk kiválasztani, de ha bemegyünk az Android beállításokba ott már megtaláljuk azt is. A TV box működése egyébként villámgyors, sokkal gyorsabban indul és a műveletekre, appok indulására sem kell annyit várakozni, mint más típusoknál. Sajnos az Antutu tesztet nem tudtam rajta lefuttatni, mert valamiért a 3D-s része nem települt fel, lehet, hogy már annyira letiltották, hogy telepíteni sem lehet. Külföldi tesztelők olyan 105000 pont körüli értéket mértek egyébként vele, ez kiemelkedő teljesítménynek számít ebben a kategóriában.

Android 11 operációs rendszer

Az X88 Pro 20 tv okosítóval együtt megérkezett az Android 11 operációs rendszer is. Az Android 11 nem hoz világmegváltó újdonságot, a fejlesztések inkább a háttérben történtek. Ami feltűnt, azaz, hogy 1-2 menü pont máshol található meg, vagy ugyanaz a beállítás több helyről navigálva is elérhető. Mint említettem a készülék úgy alapjában véve nagyon gyors, ebben bizonyosan szerepe van az új oprendszernek is. Az Android menüben megjelent egy Family Cloud applikáció, ami egy otthoni felhőszolgáltatást takar, ez teljesen beépült a menü rendszerbe is, de az alkalmazások között is megtalálhatjuk. A Play Áruház teljes kínálata a rendelkezésünkre áll, de ez mellett még találunk egy gyári App Store nevű telepítőt is, ahol a legnépszerűbb appokat találhatjuk meg.

Multimédiás funkciók

Multimédiás alkalmazások terén sajnos nem teljes az összekép. Már a gyárban feltelepítették rá a Netflix-et, de csak SD felbontást tud és kell hozzá használni az egér kurzort is. A YouTube az most is jól működik, a TV-re optimalizált verziót használhatjuk belőle, de ezzel nem nagyon szokott gond lenni. Gondom nekem az HBO GO-val akadt, a Play Áruházból feltelepíthető, ám ezúttal is igényli a WiFi kapcsolatot. Az indításánál szól, hogy nem egy jóváhagyott készüléken akarom futtatni, biztosan akarom-e folytatni? A folytatás gombra kattintva azonban nem történik semmi, nem indul el az app, de ki sem lép. A készülék gyárilag root-oltan érkezett, lehet, hogy ez a problémája az HBO-nak, mostanában egyre több korlátozást vezetnek be az applikációban. A Kodi és a VLC viszont most is tökéltesen és tényleg villámgyorsan működik, ezekre rosszat nem tudok mondani. További pozitívum, hogy a Chrome böngésző is előre telepítve vár minket, egy légegérrel már egész jól lehet rajta internet oldalakat is nézegetni.

Az X88 Pro 20 használat közben

A használhatóságot, a kezelés gyorsaságát tekintve nagyon tetszik az X88 Pro 20 TV box, tényleg pörgősen működik rajta minden. Az alkalmazások villámgyorsan megnyílnak, várakozni szinte alig kell. A videó lejátszás is jól működik, könnyedén elboldogult a 4K tartalmakkal is mind YouTube videó, mind saját videók esetén. Egy hibát vettem észre a használata közben, néha magától bezárja az épp futó alkalmazást. Ezt általában rögtön a telepítést követő első indítás után csinálta, később már nem jelentkezett. Lehet, hogy az app telepítését követően még a háttérben dolgozott, vagy ellenőrzött valamit, de nem volt zavaró, mert általában csak egyszer csinálta.

Összegzés, vélemény

Az X88 Pro 20 TV okosító box vegyes benyomást keltett bennem. Alapvetően egy nagyon gyors és pörgős készülékről van szó, a Rockchip RK3566 processzor nagyon jól végzi a dolgát, a 8GB RAM pedig több, mint elegendő. Az Android 11 viszont nem hozott nagy újdonságot, talán stabilabb a rendszer, de a biztonsági frissítések biztosan újabbak. Majdnem biztos vagyok benne, hogy fog még rá frissítés érkezni, ami talán kijavítja azokat az apró kellemetlenségeket, amikkel találkoztam a használata közben. Ár szempontjából a felső-közép mezőnyben helyezkedik el a 85,99$-os induló árával, ez nagyjából 25.000.- Ft-nak felel meg. Az ára miatt nem tudom rá azt mondani, hogy ajánlott vétel, ebből az összegből már bőven tudunk válogatni a piacon. Azonban, ha olyan célra szeretnéd használni, ahol kifejezetten számít a memória mennyisége, netán egy otthoni médiaszervert készítenél belőle, memória igényes szervert futtatnál rajta, akkor nem nagyon tudok jobb alternatívát javasolni. De, ha csak hagyományos médiafogyasztásra keresel TV Box-ot, akkor javaslom, hogy nézz körül az ajánlónkban.

Megrendelés, kupon

Megvásárolni a GeekBuying webáruházban tudod ahova a lenti gombra kattintva juthatsz el. Amennyiben elérhető, akkor érdemesebb EU raktárból rendelni, innen gyorsan és vámmentesen fog megérkezni a csomag. Kínai raktárból való megrendelés esetén pedig válaszd az EU Priority Line szállítási módot, amivel szintén vámmentes lesz a küldemény.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

 Akciós ár: 97,99$

Vásárlás

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Egy Hozzászólás

 1. Engem érdekelne, hogy egy ilyen készülék, mekkora külső merevlemezt képes kezelni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .