banner

WayteQ HD-TV 100MP – DVB-T vevő, Médialejátszó és Digitális képkeret egyben

Egy nem mindennapi digitális vevő a következő tesztalanyunk, a WayteQ egy kis LCD TV-vel jelentkezett, amibe minden jót belepakoltak. A WayteQ HD-TV 100MP első ránézésre egy kis LCD TV, amiben digitális tuner is van, pár perc kapcsolgatás után viszont inkább úgy jellemezném, hogy egy digitális set-top-box, multimédia funkciókkal, amibe egy LCD panelt is építettek. Hogy miért gondolom így az a tesztből kifog derülni, sokkal több lesz ez, mint egy kis tévé.

banner

A WayteQ még friss szereplőnek mondható a DVB-T szegmensben, de korántsem új cég, már jó ideje ő szállítja a legprofibb navigációs berendezéseket, valamint egyéb multimédiás termékek is szerepelnek a palettáján. Korábban mi is teszteltük az eddig megjelent két DVB vevőkészülékét, a HD-90CX földfelszíni vételre, és a HD-90CXS földi és műholdas vételre is alkalmas beltériket. A WayteQ termékekre egyöntetűen igaz az olcsó árfekvés, a jó technikai támogatás, és a megbízhatóság.

A kis TV a hagyományos WayteQ dizájnos dobozban érkezett hozzám, már ez is nagyon figyelemfelhívó, ezért gyorsan ki is bontottam. Rögtön a tetején egy kemény és erős textil tartót találtam, ezt autóban lehet használni a TV, ülés háttámlára való rögzítéséhez, a távirányítónak is van benne hely egy kis lógó tasakban. A doboz aljában még számos kiegészítő hevert, amik a következők: hálózati adapter -otthoni használthoz, autós szivargyújtó adapter utazáshoz, egy kis bot antenna a DVB-T digitális adások vételére(mágnes talppal), egy AV kábel külső eszközhöz való csatlakoztatásra, asztali használathoz egy kis rögzíthető támaszték, valamint egy távirányító is került bele. A kezelési útmutató többnyelvű, de a WayteQ-nél természetes a magyar nyelv megléte is.

No, akkor távirányító, ez részemről nagy csalódás, körülbelül 30 évvel van lemaradva a dizájn, anno a Videoton TV-nél találkozhattunk hasonlóval, szerintem sokan emlékeznek még rá. Nem egy világbajnok tervezés, a gombok csoportosítása sem valami tökéletes, csak egymás mellé vannak téve, mintha nem is figyeltek volna ilyen szempontokra a tervezői. De ha a külső nem lenne elég nagy csalódás, akkor van még egy másik nagyobb hátránya is, nincs rajta kikapcsoló gomb, nem lehet a TV-t stand by – készenléti állapotba kapcsolni. Ha kiszeretnénk kapcsolni, akkor mindig a TV oldalán lévő hálózati főkapcsolót kell használni. Az érzékenysége is hagy némi kívánni valót, falról visszaverődve nem működik, pontosan a készülék felé kell irányítani. Annyi előregyártott, jól kezelhető távirányító van a piacon, nem értem miért pont ezt a példányt választották hozzá.

A készülék kinézetre szerintem nagyon pofás, kicsit tábla PC-re hajaz, logó, vagy bármi más felirat nincs elől, sőt a kereten kívül semmi más nem látható, a kezelőszervek is hátra kerültek. Az egész felülete fényes, minden ujjlenyomat azonnal meglátszik rajta, én is törölgettem párszor, de ezt nem rónám fel hátránynak, az érintős telefonoknál pl. kivétel nélkül fennáll ugyanez a helyzet. A távirányító infra érzékelője középen van, de ezt is csak az autós tartóból következtettem ki, mert ott van egy kis lyuk rajta, különben szabad szemmel nem nagyon látható.

 

Mint említettem minden kezelőszerv és csatlakozó oldalt és hátul kapott helyet, van itt kérem szépen minden, ami szem-szájnak ingere. A kis TV-t nagy TV-re köthetjük AV és HDMI kimeneten keresztül is, hogy ennek mennyi értelme van, azt én nem szeretném megállapítani, de valószínűleg nem sok. Viszont a fülhallgató csatlakozó nagyon hasznos lehet rajta, főleg utazás közben, nem zavarja a vezetőt, ha menet közben hátul valaki más tévézik, vagy filmet néz. Ezen az oldalon található a hálózati főkapcsoló és a 12V-os táp bemenet is. A kis TV másik oldalán vannak a meglepetések, a TV antenna bemenet még rendjén van, az illik egy TV-re, de vajon mit keres egy TV oldalán az SD kártya és az USB aljzat? Bizony ám, ilyen is van rajta, az SD kártyát a fényképezőgépből azonnal a TV-be tudjuk dugni és már lehet is a frissen készített képeket nézegetni rajta, kirándulások alkalmával hasznos lehet, legalább nem meríti le a család a fényképezőt, amíg a következő túraponthoz elérkeztek. Hosszabb utakon a gyerek lekötésére nagyon jól használható az USB csatlakozó, erről ugyanis rengeteg médiaformátumot képes a TV lejátszani, köztük a népszerű DivX, Xvid és mkv formátumú filmekkel is könnyedén megbirkózik.
És végül ne feledkezzünk el az antenna csatlakoztatási lehetőségről sem, a kis TV-ben van digitális földfelszíni tuner (analóg nincs), ami maradéktalanul alkalmas a magyarországi kódolatlan sugárzású földi csatornák vételére, kártya fogadó nincs benne, így az EXTRA csatornákról sajnos le kell mondanunk.

A hátlapon fent találhatók a kezelőszervek, ezekkel a készülék teljes körűen irányítható, ha nem lenne kéznél a távirányítója. Szintén hátul tudjuk a kitámasztó kart rögzíteni, erre nemárt kicsit vigyázni, mert nagyon rugalmas, könnyen hajlik, lehet, hogy törik is (bár nekem nem tört el). Láthatunk még pár csavar helyet is, ezekkel falra lehet rögzíteni, konyhába pl. jó választás lehet.

Még a csatlakozóknál megállnék pár gondolat erejéig. Van rajta HDMI kimenet és AV kompozit kimenet, de bemenet egy sincs. A teszt elején ezért is hasonlítottam inkább egy set-top-box-hoz, mint egy TV-hez. Szerintem ez a két csatlakozó felesleges rajta, de a HDMI mindenképp, nem hiszem, hogy van létjogosultsága egy kis TV-t a nagy TV-hez kötni. Sokkal jobb lett volna, ha a HDMI kimenet helyett egy AV bementet helyeznek el rá, amin pl. a videó kamerát, vagy akár műholdvevő STB-t is hozzálehetne kötni. Ráadásul a HDMI csatlakozóért kemény licenc díjat kell fizetni, míg egy AV bemenetnek ilyen költsége nincs, így még olcsóbb is lehetett volna a készülék.

 

Első bekapcsolás után egy kezdőképernyő köszönt minket, ahol 6 menüpont közül tudunk választani. A HD TV menüre nyomva megjelenik egy telepítő menü, ami segítségével letudjuk keresni a digitális földfelszíni TV csatornákat. Ez a telepítő menü ismerős volt nekem, korábban már találkoztam hasonlóval, így valószínűnek tartom, hogy a kis TV belsejében ismerős processzort találnék. A csatornákat viszonylag gyorsan megtalálta, pedig csak a tartozék kis antennát használtam hozzá. Szabványos antenna csatlakozóval rendelkezik, így tetszőleges külső antennát is használhatunk hozzá (csak passzív, tápellátást nem igénylőt).
A képernyő felbontása 800*480 pixel, ez minden előzetes várakozásom felülmúlta, ugyanis nagyon szép képet biztosít. Amikor lekereste a csatornákat már majdnem elkezdtem nyomogatni a képernyőt, de időben kapcsoltam, hogy ez nem érintős, annyira meggyőző volt, már-már táblagép látszatát kelti.
A TV műsor képminőségével kapcsolatban semmi kivetni valót nem találtam, szép képet biztosít, sokszor szebbet, mint egy nagy TV (ez a kijelző kisebb felbontása miatt van). A menü gyorsasága is megfelelő, azonnal reagál a készülék minden gombnyomásra, nem kell várakozni műveletek kezdésekor. A menü kinézete egyszerű, letisztult, nincs túlbonyolítva, csak a leglényegesebb beállítási lehetőségeket találjuk meg benne. A csatorna lista szabadon módosítható, rögtön töröltem is a kódolt adókat, ne zavarjanak meg használat közben. Csatorna rendezés előtt érdemes a menüben kikapcsolni a sorszám opciót, így a csatorna sorszámát is megváltoztatja az aktuális helyének megfelelően, ha bekapcsolva hagyjuk, akkor megmaradnak az eredeti csatorna sorszámok, függetlenül a rendezés végeredményétől. A műsorral együtt sugárzott TXT és DVB feliratokat is jól jelenítette meg a beltéri, és a hangsáv választásnál sem találtam problémát, ha több hangsáv van egy csatornához, akkor a sárga gombbal lehet köztük váltani.
Az elektronikus műsorújság jól működik, a magyar ékezetes karakterek is rendben vannak. Az info gombbal előhívhatjuk az aktuális és következő műsort, valamint megnézhetjük a részletes tartalmat is (jelinformációt is kapunk, ami nagy segítség lehet az antenna megfelelő beállításához). Az EPG menüben lehetőségünk van előre beprogramozni a kiválasztott műsorokat felvételre, vagy időzített megtekintésre. Ezzel annyi bibi azért van, hogy ha kikapcsoljuk a főkapcsolóval a TV-t, akkor a felvétel sem fog elindulni, szóval folyamatosan mennie kell ahhoz, hogy elkezdődjön a rögzítés. Nekem továbbra is nagyon hiányzik a készenléti üzemmód. A felvételt persze azonnal, egy gomb megnyomásával is eltudjuk indítani, de a távirányítón ne keressünk piros REC gombot, valamiért kék színt kapott és PVR lett az elnevezése. Felvétel közben a képernyő bal felső sarkában folyamatosan látszik az eltelt idő, én ezt nem tudtam eltüntetni, de itt egy meglepő felfedezést tettem, mert felvétel közben megváltozik az info gomb funkciója. Megnyomására egy részletes információs ablakkal találkozunk, amiben az aktuális felvételről tudhatunk meg minden adatot (rendelkezésre álló hely, elfoglalt hely, fájl mérete, sebesség…). Felvétel közben szabadon átkapcsolhatunk másik csatornára, de csak azonos multiplexen(frekvencián) belül, másik multiplexen lévő csatornára nem enged váltani, kiírja, hogy először állítsuk le a felvételt.
A felvételeket a csatlakoztatott USB tárolóra tudja menteni .ts formátumban, ez PC-n való további feldolgozásra maradéktalanul alkalmas. Ismeri a FAT és az NTFS fájlrendszereket is, a nagy fájlméret sem jelent problémát a kis TV-nek.
A kényelmi funkciók közé tartozik a Time Shift – időeltolásos tévézés is, ha van USB tároló csatlakoztatva, akkor arra rögzíti a megállított műsort, és később az bármikor folytatható tovább. A Time Shift nagyon hasznos tud lenni, ha reklámok nélkül szeretnénk egy filmet megnézni, ehhez a műsor kezdetén állítsuk meg a képet és csak később kezdjük el nézni, így ha jön a reklámblokk, akkor egyszerűen előre tekerhetjük és nézhetjük is tovább a filmet.

Fontos megemlíteni, hogy a WayteQ HDTV-100MP nem csak egy kis TV digitális tunerrel, hanem egy igen fejlett multimédiás képességekkel is rendelkező lejátszó eszköz. Képnézegetőként, azaz digitális képkeretként is funkcionál, a legnépszerűbb fájl formátumokat ismeri és meg is jeleníti. Képnézegetésnél tetszőleges időintervallum állítható be az automatikus váltáshoz, de a távirányítóval is továbbléphetünk a következő képre. A fényképezőgépből az SD kártyát rögtön a TV-be helyezhetjük másolgatás, konvertálás nélkül, rögtön elkezdhető a képek nézegetése, kirándulások alkalmával ez nagyon hasznos lehet.rnA következő képformátumokat támogatja: JPEG, JPG, BMP, PNG.

A zenelejátszó része is jól használható, az MP3 fájlokon kívül felismeri még a WMA és AAC kiterjesztéseket is. Zenehallgatáskor jól jön, hogy lehet fülhallgatót is csatlakoztatni hozzá.rnÉs a lényeget a végére hagytam, a videó lejátszó része kitűnő, szinte az összes ismert, népszerű formátumot támogatja, én nem tudtam rajta kifogni, minden filmem zökkenőmentesen megjelenítette.

A kezelt fájltípusok a következők: AVI, MKV, TS, TP, TRP, M2TS, MPG, MP4, MOV, VOB, DAT, XviD, DivX
Felismerte az srt feliratot is, amit a beállításoknál kicsit még személyre is tudunk szabni, lehet növelni a méretét, hátteret állítani és a felirat színét is tudjuk változtatni. Film lejátszáskor valamiért nem használja az aktuális film képarányát, mindig nyújtja a képet, ezt teszteltem divx és mkv HD filmmel is(mindkettő 16:9 képarányú), sajnos minden esetben torzított képpel szembesültem.Egy dolgot nem találtam a beállítások menüben, ez pedig a szoftver frissítés, nem tudom, hogy lehet frissíteni, ha esetleg kijönne hozzá egy újabb verzió (mondjuk most nincs szükség ilyenre, de ha mégis belecsúszott egy hiba, akkor azt nem lehet könnyen javítani).
A fogyasztása nagyon barátinak mondható, teljes üzemben is csak maximum 11,5 W volt a felvett teljesítmény, készenléti felvétel ugye meg 0, mert nincs standby mód. Huzamosabb használat után is csak kéz meleg a TV hátulja, sokkal nagyobb hőleadásra számítottam, egy beltéri alapból melegszik, de itt még egy LCD panel is van, kellemes csalódás volt.


Vélemény:

A WayteQ HDTV-100MP típusú kis TV egy nagyon hasznos találmány, a 10′-os képernyő méretével és nagyon szép képével engem meggyőzött. Fejlett multimédiás képességeinek köszönhetően túllépett a TV fogalmán, attól sokkal több lett. Hasonló termékkel még nem találkoztam a piacon, vannak ugyan kis lcd tévék, de nem ekkorák, és multimédia nélküliek. Ennél a készüléknél a szoftverben nem találkoztam hibával, ellenben a hardveren hiányolok bizonyos dolgokat. Jó lett volna valami külső bemenet, kamerának, vagy műholdvevőnek, a hdmi csak feleslegesen növeli az árat, nem hiszem, hogy van rajta létjogosultsága, a készenléti állapot lehetőségén kár volt spórolni, egy akkumulátor is elférne benne(lehetne pl. buszon, vonaton videózni), a távirányítót pedig a teszt végére sem szerettem meg.
Persze lehet, hogy nekem nagyok az elvárásaim, mindenesetre így, ebben a formában is nagyon jól fogyasztható a termék, a gépjárművek (lakókocsik, személyautók, kamionok), konyhák alaptartozéka lehet belőle, de nyaraláskor is hasznát vehetjük.
Fel van dobva a labda a többi forgalmazónak, de csak remélni tudom, hogy nem úgy ütik le mint a HD-90CX beltéri esetében, hogy megjelenik ugyanaz a termék más köntösben.
A teszt alatt végig stabilan működött, sokat használtam, egész nap ment a munkahelyemen a háttérben. A készülék hibájából eredő akadozó, vagy kockásodó képpel nem találkoztam.
Az árát tekintve kicsit tanácstalan vagyok, nem nagyon tudom máshoz viszonyítani, hasonló termék nincs a boltok polcain, a kiskereskedelmi ára áfásan 40.000-Ft körül alakul, én ezt nem találom kiugróan magasnak, egy középkategóriás műholdvevő szokott ennyibe kerülni (és ahhoz még TV is kell 🙂 )
Ha lenne már értékelő plecsnink, akkor a nagyon ajánlott alatti besorolást kapna, ezt is csak a távirányító miatt, a használhatósága és a tudása csillagos 5-öst érdemel.

A WayteQ HDTV-100MP multimédiás TV készüléket a WayteQ Europe-tól kaptuk kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik.

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk. Katt IDE.

 

digiportal.hu 2011. május 27.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Egy Hozzászólás

  1. Erre spórolni fogok 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .