banner

WayteQ HD-95CX MinDigTV vevő teszt

Megjelent egy új MinDig TV vevőkészülék a piacon, ezúttal a WayteQ műhelyéből bukkant fel a WayteQ HD-95CX típusnévre hallgató kis vevő. Ezt akár tekinthetjük a korábbi – nagy sikereket elért – HD-90CX utódjának is, de hasonlóságot csak a menüben fedezhetünk fel. Az új beltéri hardvere teljesen megújult, a szoftver tudása pedig a HD-90CX-nél nagyon hiányolt funkciókkal kibővült. Ilyen újdonság például a kibővített médialejátszási képesség.
banner
A WayteQ nem is olyan rég robban be a magyar piacra a TV vevőkészülékeivel, de rövid idő alatt nagy népszerűséget ért el. A HD-90CX sikere után, itt a kistestvér, ami talán még nagyobb népszerűség elé néz, de ezt majd a teszt eldönti.
A doboz külsőleg jól néz ki, követi a WayteQ termékek immár hagyományos stílusát. Ezúttal sajnos nincs magyar tájékoztató szöveg rajta, a korábbi dobozokon kívül is magyarul volt minden feltüntetve. A kibontás után a készüléken kívül előkerült még egy pici távirányító a hozzátartozó elemekkel, egy scart kábel a TV összeköttetésre, és egy magyar nyelvű kezelési útmutató. Minden benne van az első használathoz, bár a scart kábel helyett tehettek volna hdmi kábelt mellé, nem tartom valószínűnek, hogy sokkal többe kerülne a hdmi kábel előállítási költsége. És itt rögtön ellent is mondanék az előző megjegyzésemnek, mert az új tévék többségében már van földi digitális tuner, a hagyományos tévéket pedig elsősorban scart csatlakozóval kell összekötni a box-al, így lehet hogy inkább a scart kábel előnyösebb. MinDig TV matrica egyelőre még nincs rajta, de a forgalmazó tájékoztatása szerint később ez is ráfog kerülni, a feltételek teljesítésére már a fejlesztésekor ügyeltek.
A vevőkészülék mérete szokatlanul kicsi, nekem tetszik és praktikus is, mert kis helyen elfér, nem kell nagyon átrendezni a polcot miatta. Kinézetre nem csúnya, de nem is mondanám formabontónak, a hagyományos kocka, némi dizájn elemmel megspékelve (körben a gombok). A bal szélen van egy készenléti kapcsoló, ez mellett láthatjuk a kijelzőjét, ami egy egyszerű 4 számjegyes, 7 szegmensű, VFD típusú és zölden világító. Sajnos a kijelzőn nem jelenik meg az óra, sem üzem közben, sem készenlétben nem tudtam rávarázsolni azt, nincs ilyen beállítási lehetőség sem. A kijelző jobb oldalán vannak a vezérlő gombjai, innen távirányító nélkül is programozható a beltéri. Az előlap jobb szélén egy kis lenyitható ajtó mögött találjuk meg a Conax rendszerű kártyaolvasót, ezzel a MinDig TV Extra előfizetéses csatornái is foghatók.
A hátlap kicsit puritán, csak a legszükségesebb csatlakozók kerültek rá, extrát nem nagyon találtam. Bal szélén van a földi antenna be- és kimenete, ezen a csatlakozón az aktív antennák számára +5V-ot is tud biztosítani a készülék. Jobbra haladva egy scart csatlakozót találunk a régebbi TV készülékek csatlakoztatására, majd következik a HDMI az újabb lapos tévék részére. A HDMI felett van egy digitális coax hangkimenet, sokkal praktikusabb lett volna egy optikait kimenetet rátenni, a legújabb házi-mozi berendezéseken már csak optikai csatlakozó van. Ezek mellett közvetlenül az USB aljzat kapott helyet, ide lehet csatlakoztatni a külső merevlemezeket, vagy pendrive-ot, erre a felvételek készítéséhez és a Time Shift használatához van szükség. A hálózati kábele beépített és nagyon rövid, csak kb. 1m lehet, ezen már nem kellett volna spórolniuk, jó hír viszont, hogy a főkapcsoló nem maradt le, ezzel könnyedén lehet áramtalanítani a készüléket.
Ennyi került csak fel a hátlapra, nem sok, de a legfontosabb csatlakozási lehetőségek rajta vannak. Az USB is végre hátra került (az elődnél elől volt), nem rondítja el a lenyitott ajtó és a kilógó kábel az előlapot. Az új készülékről viszont lemaradt a soros szerviz port, úgyhogy óvatosan a szoftverezéssel, csak a rávalót töltsétek fel.
A távirányító teljesen megújult, és összement az előző készülékekhez képest. Kis mérete ellenére nagyon jól kézbe illik. A gombok jól vannak csoportosítva, könnyen elérhetőek és megjegyezgetőek. Minden főbb funkció saját gombot kapott, így például a felvétel is egyetlen gomb megnyomásával elindítható, de a TV képarányát is tudjuk róla állítani, ez akkor lehet nagyon fontos, ha másik TV-hez csatlakoztatjuk a készüléket. A távirányító érzékenységével nincs probléma, falról visszaverődve is tökéletesen működik.
Első bekapcsoláskor egy egyszerű telepítő menü köszönt minket, ahol a nyelven kívül a TV felbontását és képarányát tudjuk beállítani. A felbontásnál immár kitudjuk választani a Full HD 1080p módot is, ráadásul van 24p lehetőség is, filmnézés közben ez adja legjobban vissza egy mozi hangulatát. Az OK gomb megnyomása után automatikusan a csatorna kereséshez ugrik és elkezdi lekeresni a csatornákat (persze, ha az antennát is megfelelően csatlakoztattuk, és az be is van állítva). A csatorna keresés nagyon rövid időt vesz igénybe, körülbelül 30 másodperc alatt végzett a készülék, ezután rögtön belevethetjük magunkat a tévézés örömeibe.
A készülék összesen 32 csatornát talált, a MinDig TV Extra családi csomag csatornái is szerepelnek már benne.
A csatornákat nem tudjuk átrendezni és törölni sem, fix csatorna lista van, ez a MinDig TV matrica feltételrendszerének teljesítése miatt lett így (eredetileg a sárga gomb volt a mozgatás, a kék pedig a szerkesztés). Azért nem kell elkeseredni, mert van egy mód arra, hogy kialakítsuk a saját listánkat. A minket érdeklő csatornákat be kell tenni egy kedvenc csoportba (pl. az 1-es be), ezt követően a csatorna lista menüben a jobbra-balra gombbal áttudunk váltani erre a listára, majd a csatorna szerkesztés menüpontnál megjelenik a csatorna mozgatás opció (sárga gomb). Itt immár lehet mozgatni a csatornákat kedvünk szerint, el is tárolja a változásokat. Hogy teljes legyen az összkép át is nevezhetjük a kedvenc csoportot. Nekem nem tetszik ez a lebutítás, soha nem értettem, hogy miért kell a matrica miatt elrontani egy beltéri szoftverét (lásd HD-90CX), nem hiszem, hogy sokat számít értékesítés szempontjából a matrica, sokkal inkább eladható egy jól működő szoftverrel.
A menü kinézete nagyon hasonlít az elődhöz, de annál sokkal szebb. Lecserélték az ikonokat és a felbontása is nagyobb lett, ez már jobban illik egy HD beltérihez. A kép minősége jó, szép éles képet biztosít minden csatornán, de ha nem lennénk elégedettek vele, akkor a képernyő beállítás menüpontban tovább tudjuk finomítani az alapbeállításokat. Mint említettem max. 1080p felbontásra képes a készülék, én ellenben javaslom a „By Native TV” beállítás használatát, ez automatikusan állítja a felbontást az aktuális csatornához, ha ezt használjuk, akkor majdnem mindig a legjobb képet érhetjük el. Régi típusú tévék esetében az AFD jel kezeléssel is elboldogul a HD-95CX, ennek az az előnye, hogy a 16:9 képarányban sugárzott műsorokat is helyes méretaránnyal teszi ki a 4:3 TV képernyőjére.
Mint minden digitális vevő, a HD-95CX is rendelkezik EPG – Elektronikus Műsorújság funkcióval. Az EPG gomb megnyomásával hívható elő a menü, ahol idősávos nézetben láthatjuk a jelenlegi és az elkövetkező műsorok címeit. Innen lehet időzített felvételeket is programozni, vagy csak auto átkapcsolásra beállítani egy műsort (ha eljön a kezdés időpontja, automatikusan átvált a csatornára). Az EPG-ben minden karakter jól jelenik meg, nincs probléma a magyar ékezetes betűkkel sem. Az info gomb ennél a készüléknél is három lépcsős, első megnyomásra az aktuális és a következő műsor címe látható, második megnyomásra az aktuális műsor rövid tartalmát olvashatjuk, harmadik megnyomásra pedig a technikai adatokat és a jelerősséget láthatjuk.
A teszt alatt találkoztam némi képakadozással, de ezt a csatorna alacsony bitrátájának tudtam be, az RTL Klub és a TV2 például gyászosan alacsony sávszélességet kapott. Hangcsúszás nem fordult elő, a HD műsoroknál is szinkronban volt a képpel.
A WayteQ HD-95CX nagy újítása a fejlett médialejátszó. Ebben a készülékben már van DivX/Xvid támogatás is, természetesen ennyiben azért nem merül ki a fájl formátumok támogatása, az alábbi típusokat kezeli még a készülék:
  • Video formátumok: AVI, MKV, MPG, MP4, MOV, XviD, DivX, TS
  • Képformátumok: JPEG, JPG, BMP.
  • Zene lejátszás: MP3, OGG

Alapos tesztnek vetettem alá a médialejátszó részét, tekintve, hogy ez a legnagyobb újítás a készülékben. Sajnos a távirányítóról nem lehet közvetlenül elérni a média menüt, csak a főmenübe belépve tudjuk kiválasztani és elindítani. A listában a 0 gombbal választhatunk a médiatípusok között, de pl. ha egy videó fájlra rálépünk, akkor a menü jobb oldalán elindul a lejátszás magától, nem tudom miért lett így de kicsit zavaró és lassítja a filmek közötti mozgást is. A nagy felbontású mkv filmekkel nem volt probléma, ennél a készüléknél is az Avatar legjobb verziójával(22GB,1080p,x264,dts) próbáltam kiakasztani, de nem sikerült, mert rezzenés nélkül lejátszotta, a DTS hang itt is néma maradt, de a sima többcsatornással nem volt semmi probléma, és hang csúszás sem fordult elő. Azért csak kiakartam rajta fogni, így az Avatar 3D verzióját indítottam el következő filmnek. Itt már voltak problémák, végig szaggatott, nem volt folyamatos a kép. De bárcsak ez lenne a legnagyobb baj, sajnos nem minden verziójú Xvid és DivX filmet támogat, a régebbi filmjeim(pl. DivX5 kódolású) elindultak, de csak a hang szólt, a képernyőn pedig a „video codec not supperted” (videó kodek nem támogatott) felirat jelent meg. Az újabb Xvid formátumú filmek többségét viszont lejátszotta a beltéri, volt kép és hang is. Ezek jellemzően mostanában népszerű, új filmek voltak.rnAz mkv filmbe beépített feliratot lejátszotta ugyan, de teljesen hiányoztak a magyar ékezetes karakterek, így nem sok haszna van neki, a filmek mellé tett srt felirattal sajnos nem tudott mit kezdeni.

A WayteQ HD95CX készüléket PVR funkcióval is felvértezték. A felvételekhez elengedhetetlen valamilyen USB tárolóeszköz használata, én a szokásos Western Digital 2,5-es, 320GB-os, külső táp nélküli merevlemezem használtam. A Time Shift – időeltolásos tévézést jól működik, alapból be van kapcsolva, ezért azonnal elkezdi menteni az aktuális műsort, így bármikor visszatekerhetjük, vagy éppen megállíthatjuk az élő adást és később folytathatjuk a nézését.

A felvétel bármikor egyetlen gombnyomással elindítható, sajnos ennél a készüléknél is jelen van a jobb felső sarokban az eltüntethetetlen rec felirat. Rögzítés közben az egy MUX-on belül lévő csatornákra szabadon átkapcsolhatunk, de a többi csatorna ideiglenesen eltűnik a listából, hogy véletlenül se tudjuk rájuk átváltani, mert ez a felvétel megszakadását eredményezné.

Időzített felvételekkel is elboldogul a beltéri, ezek beállítására kétféle módszer van, vagy az EPG-ből választunk egy teljes műsort rögzítésre, vagy kézzel megadjuk, hogy mikor induljon el a felvétel és meddig tartson. Sajnos itt is találkoztam egy nagyon nagy hibával. Időzített felvétel programozásakor, ha elérkezik a beállított időpont, készenléti állapotból ugyan bekapcsol a készülék, de a felvételt nem indítja el. Ha jól figyeltem meg, akkor az a probléma, hogy bekapcsolás után rögtön a felvétel kezdődne, de az USB eszközt még nem ismerte fel a béltéri, azt (USB Disc A Connected) csak a sikertelennek jelzett felvétel nem indítása után írja ki. Más készülékeknél ezt úgy oldották meg, hogy minden programozott időpont előtt 1 perccel bekapcsol a beltéri, így van ideje elindulni és a csatlakoztatott eszközöket felismerni.

A rögzített műsorokat .ts formátumban menti el, így PC-n egyszerűen szerkeszthető, archiválható. Sajnos itt is találkoztam hiányossággal. A kódolt adókról készített felvételeket csak a beltérin lehet visszanézni, számítógépen nem lehet sem lejátszani sem szerkeszteni őket. Ez is valószínű a későbbi MinDig TV matrica megszerzése miatt lett így. Rögzítéskor találkoztam egy hibával is, kódolt csatornán a felvétel befejezése után hiába kapcsoltam át másik kódolt adóra, nem jelent meg a kép, de hiba üzenetet sem adott, egy újraindítás kellett a további tévézéshez. Ez nem mindig jött elő, lehet, hogy összefüggésben van a készülék melegedésével, de a hiba okára nem sikerült rájönnöm.

Vélemény:
A WayteQ HD-95CX beltéri maradéktalanul alkalmas a MinDig TV csatornák vételére, ráadásul kártyaolvasóval is felszerelték, ezáltal a fizetős adók is foghatók vele. Tévézésre tökéletesen alkalmas a beltéri, lehet vele visszatekerni és felvenni is, a műsorújság sem hiányzik belőle.
Ellenben aki médialejátszóként is szeretné használni, annak sok kompromisszumot kell kötni, kicsit hiányos a DivX/Xvid kodek támogatása, de pl. nagy felbontású HD filmek lejátszáshoz megfelelő. Én továbbra is azt javaslom, hogy aki médialejátszót szeretne otthonra, az vegyen inkább egy külön erre a célra készített média player-t, a földi vevőt pedig használjuk tévézésre.
Mindent összegezve: Van néhány hiba a készülékben,ráfér még néhány szoftver frissítés is, itt legfőképp a médialejátszó részére gondolok. Sajnálom, hogy a csatornalista szerkesztését nem engedélyezték, de mint olvashattátok, azért erre is van megoldás. A Wayteq ára viszont nagyon vonzó, már 11.900-Ft-ért hozzálehet jutni az üzletekben, kártyaolvasós beltériért nagyon kedvező ez az ár.

A WayteQ HD-95CX digitális földfelszíni vevőkészüléket a WayteQ Magyarország bocsájtotta rendelkezésünkre a teszt idejére, köszönjük nekik.

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk. Katt IDE.

A készülék alkalmas a MinDig TV Extra kártya fogadására. A MinDig TV Extra kibővített tartalmát előfizetési díj ellenében lehet igénybe venni. A jelenlegi 8 kódolatlan adó mellett már 24 új, népszerű kódolt csatorna is elérhető, így összesen 32 tévécsatorna vételére van lehetőség. rnA MinDig TV Extra minőségi csatornákat kínál jutányos áron, már 999-Ft havi előfizetési díjtól igénybe vehető.rnBővebb információ a MinDig TV Extra honlapon található. rnAz előfizetés és a vételhez szükséges eszközök megvásárolhatók a MinDig TV hivatalos partnerénél a Forgat-SAT üzletében.

2010. november 22. digiportal.hu

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

2 hozzászólás

  1. A felvétel indításakor a record gombot meg kell még egyszer nyomni,de ha már a felvétel folyamatban van akkor kétszer egymás után és akkor előjön az időbeállítási lehetőség amit természetesen a számgombokkal lehet módosítani,utána exit gomb.

  2. ha felveszem a filmet egy gombnyomással a felvétel 2 óra mulva leáll. A sok reklám miatt a legtöbb filmnek nincs vége. Hogy érhetem el, hogy 2 óránál tovább menjen a felvétel?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .