banner

WayteQ HD-90CXS – földi digitális, műholdas combo HDTV vevő

Még szinte forró, olyan friss beltérit kaptam tesztelésre, megjelent a WayteQ második beltéri egysége a WayteQ HD-90CXS, ami már nem csak földi digitális, hanem műholdas adások vételére is használható, úgynevezett combo HDTV box.

Habár típusnévben csak egy betű különbözteti meg az előd HD-90CX-től, mégis jelentős átalakuláson esett át a készülék, nem is nagyon hasonlítható a korábbi típushoz. Első ránézésre azt mondhatnánk, hogy ez ugyanaz, de ha megfordítjuk, vagy bekapcsoljuk rögtön szembeötlik a változás. Na de ne szaladjunk ennyire előre.

banner

A készülék doboza ezúttal szép kék színben pompázik, minden felirat magyarul van rajta, ez már sejteti, hogy nem hanyagolták el a rendes lokalizációt. Kibontást követően a készülék mellett megtaláljuk a szokásos távirányítót elemekkel, egy pár reklám papírt és a magyar nyelvű használati útmutatót. Összekötő kábel is került bele, igaz csak egy SCART, sajnos HDMI még mindig nincs, erről nem árt gondoskodni a vásárláskor, ha lapos TV-hez szeretnénk csatlakoztatni.

 

 

A készülék előlapja szinte teljesen megegyezik az előddel, csupán néhány feliratban tér el, már a DVB-T mellett megjelent a DVB-S felirat is. Itt megállnék egy szóra, a készüléken, a dobozon, a leírásokban, mindenhol a DVB-S felirat, vagy logó szerepel, ez kicsit megtévesztő, mert a beltéri 100% DVB-S2 kompatibilis, jönnek vele az mpeg4 HD adók is.
Kezelőszervek a szokásosak, minden funkciót tudunk távirányító nélkül is irányítani, a menüben is lehet navigálni. Bal oldalon található a készenléti be-ki kapcsolója, jobb oldalon pedig egy kis ajtó takarja el az USB csatlakozót, a CONAX kártya olvasót, és az újdonságnak számító CI modul fogadót. A CI modulfogadóba helyezhetünk más rendszerű előfizetői kártyákat, akár UPC Direct Cryptoworks rendszerű kártyát is, természetesen a hozzátartozó CA modullal együtt kell beletenni. A kijelző maradt a korábbi 7 szegmensű, négy digites, zöld LED világítású. Az óra itt is kitehető készenléti állapotban rá, de ezt külön engedélyezni kell a menüben.

 

 

A beltérit megfordítva hatalmas változásokat veszünk észre, számos új csatlakozási lehetőség került rá az elődhöz képes, szintre semmi nem maradt le róla. A bal szélen találjuk meg a műholdas és a földi antenna bemeneteket és loop kimeneteket (a földi antenna kimenet nem modulátor, TV összeköttetésre nem használható). Ezek mellett kapott helyet a HDMI csatlakozó a lapos tévék egyszerű csatlakoztatására. Tovább haladva jobbra találunk egy 10/100-as LAN hálózati csatolót, ez egyelőre csak szoftver frissítésre használható (kerestem alternatív szoftvert, de egyelőre sikertelenül). Ez felett van az optikai audió kimenet, mert már ez is került rá (a korábbi típuson csak koaxiális volt). Kapunk még egy SCART kimenetet, a bemenet már nem fért el hátul, de nem is hiányzik (az újabb beltériken már teljesen nélkülözik a scart-ot). Szintén újdonság a komponens és kompozit kimenet, ha netán csak ilyen csatlakozású tévével rendelkeznénk jól jöhet. A hálózati kábel beépített, viszont ezúttal sem maradt el a hálózati főkapcsoló. Került még rá egy RS-232 soros port, ami elszoftverezés esetén jöhet jól, ha nagy a baj ezzel biztosan helyretudjuk hozni a készüléket.

 

 

A táviránytó ugyanaz a típus, mint az előd készüléké, nekem nincs vele különösebb bajom, kézbe illik, egy kis megszokás után pedig jól használható. A gombok is maradtak ugyanazok, csak néhány korábban funkció nélküli gomb kapott feladatot, ilyen például a SAT gomb, amivel a kívánt műholdat választhatjuk ki. Az érzékenysége is megfelelő, falról visszaverődve is jól funkcionál, 2db AAA elemmel működik (mellékelve).

 

Bekapcsolás után én telepítő menüvel sajna nem találkoztam, csináltam gyári visszaállítást is, de akkor sem jött elő semmi, rögtön a főmenübe csöppentem. A menü kinézete, formája is átalakuláson esett át, kicsit csinosítottak rajta, de a felépítése hasonló az előző modellhez, persze a műholdas vételhez szükséges új menüpontokkal kiegészítve. A földi csatorna kereséssel kezdtem, ott az országok közt Magyarországot is kilehet választani, ilyenkor csak az előre beállított frekvenciákat keresi le, ezáltal kb. 20mp az egész keresési folyamat.
A műholdas keresés már kicsit összetettebb, először be kell állítani, hogy motoros, vagy fix antennát használunk, ezután ki kell választani a használni kívánt műholdat a listából (motornál értelemszerűen többet) és be kell jelölni az OK gombbal. Itt vehetünk fel új műholdat is, csak a nevet és a pozícióját kell megadni. Tovább menve választhatunk egy műholdas és több műholdas keresés között, itt forgató motor használatakor automatikusan lekeresi az összes korábban bejelölt műholdat. A keresési módnál választhatunk teljes és automata keresés közt, teljes keresés esetén csak az elmentett TP frekvenciákat keresi le, automata módban pedig mindent keres, olyan TP-t is letapogat, ami nincs a listában. Kíváncsiságból felvettem egy olyan műholdat, ami nem volt az alap listában (Eurobird 9) és megpróbáltam automatikusan lekeresni, meglepetésemre bármilyen TP adat megadása nélkül letapogatta a műholdat és megtalált minden csatornát. Ez mindenképp dicséretes, járt már nálam olyan készülék ahol minden TP-t kézzel kellett megadni. Én egy forgatós rendszert használok, azt is USALS módban, természetesen a WayteQ HD-90CXS is tudja kezelni, a földrajzi koordinátáim magadása után azonnal megtalált minden holdat, mindig oda forgatott ahova és amikor kell.

 

A csatornák lekeresése után a rendezésük is nagyon egyszerűen a menüből elvégezhető. Minden adó szabadon mozgatható és át is nevezhető a fő listában, valamint a kedvenc csatornákat is 8 külön csoportba sorolhatjuk. A mozgatásnál sajnos egyszerre csak egy adót enged áthelyezni, nem tudtam többet kijelölni.
A kép minősége megfelelő, szépen jelennek meg a HD és az SD csatornák is, nagy problémát nem találtam rajta. A felbontás még nem az igazi, auto módban a HD csatornákat összenyomja, 16:9 módban pedig az SD csatornákat jeleníti meg oldalsó fekete sávval, de méretarányosan(én ezt a beállítást használtam). A csatorna váltás sebessége max. 2 másodperc alatti, ez függ attól is, hogy kódolt, vagy kódolatlan illetve HD, vagy SD csatornáról kapcsolunk át a másikra.
Az EPG – Elektronikus Műsorújság jól, karakterhelyesen jelenik meg, a magyar ékezetes betűkkel sincs probléma. Sajnos a korábbi földi vevőnél megszeretett 3 lépéses info gomb megszűnt, most csak két lépésben működik, egy nyomásra mutatja a jelenlegi és a következő címet, második nyomásra pedig a műszaki adatokat, jelerősséget jelzi ki, a részletes infó kimaradt. Azért nem kell megijedni, mert az EPG menüben már ott a részletes tartalom a jelenleg nézett és a következő műsorokról is. Az EPG menüben tudunk műsorokat előre beprogramozni felvételre, vagy csak megtekintésre.

 

 

Az USB aljzatba tudunk külső tároló egységeket dugni, ez lehet PenDrive, vagy külső merevlemez is. Én egy 2,5′-os Western Digital 320GB kapacitású, külső táp nélküli, NTFS partícióra formázott merevlemezt csatlakoztattam hozzá, felismerte, működik is vele, a partíciót is látta. A PVR rögzítés szoros társa a TimeShift – időeltolásos tévénézés, ezt is tudja ez a kis doboz, a menüben lehet beállítani a paramétereket, be-ki lehet kapcsolni, és megadhatjuk, hogy meddig vegye fel a műsorokat, de még a time shift rögzítés végleges mentésére is rávehető a készülék, így bizonyosan nem maradhatunk le egy műsor részletről sem. A felvétel történhet azonnali indítással, vagy előre programozással is, programozásnál nem csak az EPG-t lehet használni, hanem konkrét időpontokat is megtudunk adni. A felvételeket .ts formátumban menti el, ezáltal könnyedén átvihető és szerkeszthető asztali számítógépen. Felvétel közben egy frekvencián belül szabadon átkapcsolhatunk másik csatornára, vagy a másik antennán érkező bármelyik adóra. Például, ha egy földi digitális csatornán készítek felvételt, akkor a műholdas részt teljes körűen használhatom a felvétel megszakadása nélkül. Felvétel közben, ha az éppen rögzített csatornán áll a készülék, akkor megjelenik egy kis rec felirat, máshova elkapcsolva ez nem látszik.
Alap média lejátszásra is használható a készülék, a gyári adatok szerint a következő formátumokat kezeli: MP3, JPEG, BMP, OGG, MPG. Én azért kipróbáltam Divx-el és mkv-vel is, a divx nem indult el, nem támogatott videó kodek üzenetet kaptam, viszont az mkv megy, igaz nem minden fájlt játszott le hiba nélkül, de működik.

 

 

Kódolt csatornák vételére is maradéktalanul alkalmas a WayteQ HD-90CXS, én a MinDig TV Extra földfelszíni digitális, és az Olcsó TV műholdas előfizetői kártyát használtam a teszt során. Mindkét szolgáltató kártyája CONAX rendszerű, így működik a beépített olvasóval, akár egyszerre is kezelheti őket a beltéri, de akkor az egyik kártyát modulban kell elhelyezni.
A hálózati LAN csatlakozóval az internet hálózatra köthetjük a készüléket, ezt meg is tettem, a beállításoknál lehet fix IP címet, vagy DHCP által kiosztottat is használni. Amin meglepődtem, hogy még dyndns-t is betudunk neki állítani, ha rendelkezünk ilyen címmel. Ennek nem sok értelmét találom, mert IP-n távolról nem tudtam elérni a készüléket (próbáltam telneten, ftp-n és weben keresztül is). Lehetséges, hogy egy későbbi szoftver frissítés/fejlesztés után ez a funkció is jó lesz valamire. Egyelőre csak szoftver frissítésre tudjuk használni az internet kapcsolatot, de ehhez is rendelkeznünk kell olyan ftp, vagy web címmel ahol elérhető az új firmware.

Értékelés:
A WayteQ HD-90CXS földi digitális és műholdas HDTV vevő nekem nagyon tetszik, egyszerű a menüje, nincs túlbonyolítva felesleges (amúgy sem használt) dolgokkal. A képminőségre rosszat nem tudok írni, kategóriájában mindenképp megállja a helyét. Használat közben instabil, vagy bizonytalan működéssel nem találkoztam. Alap média lejátszóként is jól használható, az mkv filmeket ismeri, de a DivX-et sajnos nem.
Ami pedig talán a legfontosabb azaz ára, jelenleg 24.900-Ft-ért már meglehet vásárolni kisker üzletekben, ez számomra is hihetetlen, hiszen korábban negyven ezer forint körül volt egy dupla tuneres készülék ára. Ezt is figyelembe véve már kétség sem férhet hozzá, hogy a kifejezetten ajánlott kategóriába tartozik, hasonló ár/érték arányú készülék nincs a boltokban.

A WayteQ HD-90CXS földi- és műholdvevő készüléket a WayteQ Europe-tól kaptuk kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik.

A teszt alatt a MindigTV Extra földfelszíni és az Olcsó TV műholdas előfizetéseit használtam, mindkét kártyát jól kezelte a készülék.

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk. Katt IDE.

 

digiportal.hu 2011. március 9.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .