banner

WayteQ HD-90 CX MinDig TV vevő teszt

 

wayteq_logo

 

 

Egy nagyon friss, szinte még meleg MinDig TV vevőhöz sikerült hozzájutnom a WayteQ Europe segítségével.
A WayteQ márkanév újnak számít a set-top-box piacon, de korántsem új cégről, vagy márkáról van szó. A WayteQ már jó ideje jelen van hazánkban a kiváló minőségű, megbízható és kedvező árfekvésű autós navigációs rendszereivel, és hordozható média lejátszóival.
A WayteQ HD-90CX földfelszíni digitális vevő megkapta a MinDig TV matricát, azaz hivatalosan is alkalmas a magyarországi földi digitális vételre. Mikor először láttam a specifikációit nagyon kíváncsi lettem rá, a WayteQ termékekkel nekem eddig csak jó tapasztalataim voltak, ezért már vártam, hogy hozzám kerüljön.
A set-top-box rendelkezik beépített CONAX rendszerű kártyaolvasóval, így a MinDig TV Extra csatornák vételére is alkalmas, ezen kívül található rajta egy USB aljzat is, ami nagyon biztató tudást sejtet.

banner

A doboz első kézbevételekor rögtön szemet szúrt, hogy minden magyarul van rajta, de sajnos a származási ország Kína (mint sok más esetben is), mindenesetre nagyon tetszetős és persze a MinDig TV matrica sem maradt le róla. A kibontást követően a beltéri mellett találtam egy magyar nyelvű kezelési útmutatót, egy MinDig TV reklám lapocskát a szerviz elérhetőségeivel, a távirányítót elemekkel és egy Scart kábelt. Én jobban örültem volna egy HDMI kábelnek, nagy felbontású készülék révén, de később belegondolva, hogy az ilyen külső box-okat legtöbb esetben hagyományos tévé mellé viszik, már nem rónám fel hátránynak, legalább adtak valamit (más gyártók egyre gyakrabban spórolnak a kábelekkel).

 

A beltéri kinézetre nem csúnya, de nem is mondanám nagyon szépnek, „olyan mint a többi”. Az előlap bal szélén van a bekapcsoló gomb, a többi kezelőszerv középre került. Minden funkció teljes körűen vezérelhető innen is, ha nincs kéznél a távirányító. Jobb oldalon egy kis lenyitható ajtó alatt kapott helyet a kártya olvasó és az USB port. Az USB csatlakozó elhelyezése nem a legesztétikusabb, ugyanis, ha állandóan van valamilyen tároló oda csatlakoztatva, akkor nem nyújt túl szép látványt, hátul is lett volna neki hely. A csatorna információk megjelenítésére egy 4 digites, 7 szegmensű LED kijelző szolgál, ami zöld színben pompázik. A beltéri készenléti állapotában kijelzi a pontos időt is, de ezt külön engedélyezni kell a menüben (TV-rendszer –> Készenléti üzemmód: fake).

Hátul csak a legszükségesebb csatlakozók találhatók meg, extrából kevés került rá. Bal szélen találjuk meg az antenna be és kimenetet, ezek mellett egy spdif digitális hangkimenet található, én jobban preferálom az optikai csatlakozót, de sajnos ez lemaradt. Jobbra haladva láthatunk egy RS-232 soros portot, ami szerviz funkciókra használható (sw. frissítés), ez alatt pedig az elmaradhatatlan HDMI nagy felbontású tévé kimenettel találkozunk. Scart csatlakozóból kettő is került rá, egy be és egy kimenet, így akár DVD készüléket is csatlakoztathatunk hozzá. Nagy piros pont jár a hálózati kapcsolóért, hasznos lehet, ha teljesen áramtalanítani akarjuk a készüléket. Nem túl nagy a csatalakozók száma, de azért minden lényeges felkerült rá, nem lehet gond a TV csatlakoztatása, de a külső hangrendszert már nehezebben tudjuk összekötni vele, még sima sztereó hangkimenet sincs rajta.
 
 
A távirányító kellemes fogású, jól kezelhető. A gombok elhelyezése megfelelő, anyagát tekintve puha gumiból vannak, így nem kell túl erősen nyomni őket. Falról visszaverődve is tökéletesen működik. Minden szükséges gomb megtalálható rajta az egyszerű és gyors kezeléshez, a felvétel akár egy gombnyomással elindítható, de a képformátumot is tudjuk róla közvetlenül változtatni. Ez utóbbi funkció nagyon hasznos tud lenni, amikor más rendszerű tévéhez csatlakoztatjuk, mint amin korábban használtuk.
 

Első bekapcsoláskor egy végtelenül egyszerű telepítő menü fogad minket. Mindössze két képernyőből áll, az elsőn betudjuk állítani a képformátumot, képméretet és a nyelvet, innen továbblépve pedig már azonnal a csatornákat kezdi el keresni. A keresés nagyon gyorsan végbemegy, és ha jól volt az antennánk beállítva már kezdhetjük is a tévézést.
A csatorna lista egyszerű, de jól használható. Lehetőségünk van kedvünk szerint rendezni az adókat, de a csatorna szám az marad a gyári, nem lehet megváltoztatni. Ez egy nagyon jó megoldás a MinDig TV matrica feltételének a teljesítésére, és a csatorna rendezés szabadságának a biztosítására. Kedvenc csatorna listákat is beállíthatunk, de így már nem sok érdemi haszna van neki (majd, ha lesz 30+ csatorna). A listában lévő csatornákat szabadon lehet törölni és meglepő módon az átnevezést is engedi a beltéri. Én az Euronews-ból szoktam kitörölni kettőt, ne legyen ott feleslegesen, itt viszont még a TESZT szót is kitudtam törölni a névből, de ha ha valakinek nincs szüksége az EXTRA csatornákra, akkor egyszerűen törölheti őket, vagy csatorna átugrást is beállíthat, ha később esetleg tervbe van véve az EXTRA kártya beszerzése.
A képminőség majdhogynem tökéletes, nagy hibával nem találkoztam a tesztidőszak alatt. LCD tévék esetében a legnagyobb felbontás az 1080i, ami bőven elég, hisz a HD TV műsorok is ebben a felbontásban kerülnek továbbításra. A beltériben van AFD támogatás, azaz a régebbi típusú, képcsöves tévéken automatikusan állítja a képarányt, hogy ne legyen nyújtott, vagy összenyomott kép. Ehhez a képformátumot auto-ról át kell állítani 4:3 letterbox-ra (4:3LB).rnA csatorna váltás sebesség majdnem azonnali, ha egy mux-on belül kapcsolunk, azonban másik multiplexen (frekvencián) lévő csatornára átkapcsolva valamiért lassabban vált át, ez az idő kb. 3-4 másodperc.
Az EPG – elektronikus műsorújság gyorsan és jól működik, a magyar ékezetes karakterek is helyesen jelennek meg. Van idősávos nézet is, de egy kiválasztott csatorna műsorát is előre láthatjuk. A műsorújságban egyszerűen lehet beállítani időzített felvételt is. Az info gomb három funkciós, egyszer megnyomva az aktuális és a következő műsort láthatjuk, másodszor megnyomva előjön az aktuális műsor rövid tartalma, harmadszor megnyomva a csatorna technikai információit láthatjuk. Nekem nagyon tetszik ez a 3 lépcsős megoldás, piros pontot adok érte.

 
A beltéri PVR – videó rögzítő funkcióval is rendelkezik. Erre a célra kell csatlakoztatnunk egy külső USB PenDrive-ot, vagy merevlemezt. Én egy 320GB-os 2,5-es Western Digital külső winchester-t használtam. Ismeri a FAT és az NTFS partíciókat is, így nem lesz gond a fálj méret korláttal sem. Mint említettem a felvétel előre programozható, de akár egyetlen gombnyomással azonnal is elindíthatjuk. Sajnos rögzítés közben itt is találkoztam az eltüntethetetlen REC felirattal a képernyőn, szebb megoldás lett volna a beltéri előlapján akár egy piros led-el, vagy egy felirattal jelezni a felvétel folyamatát. Felvétel közben át tudunk kapcsolni másik csatornára, de csak az egy multiplexen lévők közül tudunk választani(a többi nem aktív), ha a felvétel kódolt csatornán történik, akkor másik kódoltra átváltani nem lehet, nem is engedi a beltéri. A rögzített műsorokat egy külön menüben tudjuk tallózni és visszanézni, vagy törölni, ha már nincs rá szükség. A beltéri alkalmas időeltolásos tévézésre is (Time Shift), ez a funkció alapban tiltva van, külön kell engedélyezni a menüben. Megállítható, visszatekerhető, rögzíthető minden egyben, ez a PVR.
 
Az USB meghajtó persze nem csak erre használható, alkalmas még képek megjelenítésére és zenék lejátszására, sajnos a divx, vagy mkv videók lejátszását nem tudja (Támogatott formátumok: MP3/ JPEG/ BMP/ OGG / MPG) Ezeken kívül, ha időközben új szoftver jelenne meg a készülékhez, akkor azt is tudjuk majd az USB drive-ról frissíteni.
 
A CONAX kártyaolvasó jól kezeli a MinDig TV Extra kártyát, az enyém jó ideje nem volt teszt beltériben, de csupán pár percet kellett várni, hogy újra elinduljon. A készülék tudja a hagyományos txt funkciót is, ez viszonylag gyorsan működik, jól használható. Természetesen nem hiányzik belőle a felirat kezelés sem, amely csatornákon van DVB felirat ott ezt belehet kapcsolni. Az AAC hangkezelésről már felesleges írnom, hiszen matricás készülék lévén ez nem jelenthet gondot, működik is, ahogy kell. A menüben megtaláltam az antenna 5V-os tápellátás bekapcsolásának a lehetőségét, alapból aktiválva is van, tehát aktív antennát is bátran lehet hozzá kötni, nincs szükség külső adapterre. Apropó antenna, használat közben egyszer sem találkoztam akadozó, kockásodó képpel, pedig már jópár földi digitális vevő járt nálam, de az egyik kezemen megtudom számolni, hogy mennyi volt, ami egyszer sem szaggatott, így a tunerre sincs semmi panaszom. Hang, vagy kép elcsúszás egyáltalán nem jelentkezett a teszt alatt, mindvégig szinkronban volt a kép és a hang is. A jelminőség mérő is nagyjából jól mutatja az értéket, a jelerősség viszont nem fedi a valóságot, beállításkor elég csak a minőséget nézni. Van még egy kicsit zavaró dolog benne, valamiért minden éjszaka bekapcsol a készülék, nem tudom pontosan, hogy mikor, mert éjfél után már nem néztem. Lehet, hogy ilyenkor keresné az új szoftvert, mert elvileg a levegőből is tud frissíteni. Ha ez a helyzet, akkor a keresés után igazán kikapcsolhatna magától. Ilyen pl. a Samsung tévém is, kicsit bekapcsol éjszaka, persze csak félig, a képernyőt nem kapcsolja be, megnézi, hogy van-e valami sugárzott jel neki, ha nincs, akkor kikapcsol. 
 
 
Vélemény:
A WayteQ HD90 CX set-top-box nálam jól vizsgázott, talán ez az első olyan földi digitális vevő, amit bátran ajánlok megvételre. Nem egy multimédia bajnok, de nem is arra lett kifejlesztve. A szoftverében vannak apróbb hiányosságok, kisebb hibák, de korántsem akkorák, hogy ez gondot okozna. Fagyással, vagy bizonytalan működéssel nem találkoztam a teszt alatt, ami a paraméterei között van azt mind biztonsággal tudja. Ez egy majdnem tökéletesnek mondható beltéri, még 1-2 új szoftver hozzá és az is lesz. További nagy előny a szerkeszthető csatorna lista és az AFD támogatás megléte is.
Szóval, aki kártyafogadós, USB megállítós-felvevős földi digitális box-ot szeretne vásárolni, az nem fog csalódni a Wayteq-ben. Kiskereskedelmi ára a cikk írása idején 20.000-Ft körül alakult, ennyiért nehéz találni más kártyafogadós MinDig TV vevőt.

A WayteQ HD-90CX földi digitális vevőt a WayteQ Europe biztosította a teszt idejére, köszönjük nekik!

A hozzászólásokat, véleményeket a fórumban várjuk, katt ide.

 

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .