banner

VU+ UNO 4K SE műholdvevő teszt – A legújabb funkciókkal felvértezve

Mostani tesztünk főszereplője a VU+ készülékcsalád egyik új tagja a VU+ UNO 4K SE Ultra HD műholdvevő. Valódi felső kategóriás prémium vevőkészülék, ami már a legújabb technológiákat is támogatja.

A VU+ UNO 4K SE egy felsőkategóriás profi vevőkészülék, amely a népszerű Enigma2 rendszert futtatja. Gyors processzora van, sok memóriát kapott, ezért az egyik leggyorsabb készülék jelenleg a piacon. Két tunerje van, amelyek már DVB-S2X rendszerűek és FBC támogatással is rendelkeznek. Gyakorlatilag mindent tud, amit ma elvárhatunk egy jó műholdvevőtől, lehet például beépíteni háttértárat (HDD vagy SSD), így komplex multimédiaközpontot is kialakíthatunk belőle.

Kicsit körülményesen sikerült hozzájutnom, mert hazánkban csak elvétve lehet az üzletekben találkozni vele, de mindenképp szerettem volna egy tesztet készíteni róla, ezért egyenesen Németországból rendeltem meg (közben itthon is megjelent az egyik népszerű webáruház kínálatában, ráadásul elég jó áron). A beltéri működése nagyon hasonló a korábban már tesztelt Zero 4K-hoz, de ebben még tovább fokozták az elérhető funkciókat. A VU+ most is hozza a tőle megszokott kiváló minőséget, olyan funkciókkal is találkoztam, amit eddig még nem volt szerencsém műholdvevőnél látni.

banner

Csomagolás, tartozékok

 

A doboz a VU+ készülékeknél már megszokott barna színű, egyszerű karton, néhány felirattal, de semmi túlzott csicsával. Kinyitása után a következő kiegészítőket találjuk meg benne: Magát a készüléket, az új típusú VU+ távirányítót + elemekkel, használati útmutatót (magyar nyelv nélkül), hálózati adaptert, HDMI kábelt és még egy infra szemet is csomagoltak hozzá, hátha valaki elszeretné rejteni a készüléket. Valamint mellékeltek még hozzá 4db csavart a merevlemez rögzítéséhez. Mindent megtalálunk benne az azonnali használatbavételhez.

A VU+ UNO 4K SE külsője

A beltéri külső kinézetre szerintem nagyon pofás, az előlap szélein enyhén lekerekített élek, a doboz teljesen átlagos méretű, nem foglal el sok helyet. Az előlapon található egy érintőgomb, ami alapbeállításban a készenléti módot kapcsolja, de szoftvertől függően, akár más funkciót is rendelhetünk hozzá. Középen egy nagy méretű , 2,4 colos színes LCD kijelző is helyet kapott, amin a megjelenő tartalmakat szintén szoftveresen változtathatjuk. Más nincs elől, nincs lenyitható ajtó sem, talán még egy USB csatlakozót tehettek volna az előlapra is, de így is teljesen jó az összkép. Azt még érdemes megemlíteni, hogy az LCD kijelző fényereje egy kicsit nagy még a legalacsonyabb beállításban is, de szerencsére készenléti állapotban teljesen le is kapcsolható.

A hátlap és a csatlakozók

A hátlap már sokkal izgalmasabb dolgokat is tartalmaz. Először érdemes megemlíteni a tunert, nálam a műholdas verzió járt, de elérhető DVB-C/T2 tunerrel szerelt változat is. A tuner Plug and Play cserélhető és rögtön két különálló bementet is kapott. A műholdas verzió a legújabb extrákat is tudja, a 4K UHD adások vétele mellett fogja a DVB-S2x jeleket is, valamint úgynevezett FBC tuner, amivel egyszerre akár 8 virtuális tunerrel is rendelkezhet a készülék. A tuner mellett találjuk meg a külső infra-szem csatlakozóját. A TV készüléket HDMI csatlakozón keresztül csatlakoztathatjuk, és érdemes még kiemelni a HDMI bemenetet, ahova más külső HDMI készülékeket kapcsolhatunk és kezelhetjük a VU+-al a rajta beérkező jeleket, a PiP funkciónak köszönhetően egyszerre tévézhetünk és nézhetjük a HDMI bemeneten érkező másik készülék (akár kamera) adását. Az internet hálózatra a beépített gigabites LAN csatlakozón keresztül kapcsolódhatunk, WiFi sajnos nem került gyárilag beépítésre (USB WiFi adaptert tud kezelni). Találunk még hátul 2db USB 3.0 csatlakozót is, ahova szinte bármilyen USB eszközt csatlakoztathatunk, amit a használt szoftver támogat (tuner, wifi stick, 3G/4G modem, pendrive…). Külső házi-mozi rendszerünket a digitális optikai kimenetre tudjuk rákötni. A VU+ UNO 4K SE beltéribe merevlemezt, vagy SSD meghajtót is beépíthetünk a hátsó kis fiók segítségével. Ez alatt találjuk meg az 1db CI modulfogadót és az 1db előfizetői kártyaolvasót, ezek univerzálisak, azaz a használt szoftvertől függően képesek a kártyák kezelésére. A tápegység külön adapterben van, de a készüléken van egy főkapcsoló is a teljes áramtalanításhoz.

Hardveres képességek

A VU+ UNO 4K SE vevőkészülékre kifejezetten igaz a mondás, hogy kicsi a bors, de erős. A sebességről egy kétmagos Broadcom ARM processzor gondoskodik, ami 1700MHz-es órajelen működik, ez mellék tettek még 2GB DDR4-es RAM-ot és 4GB eMMC memóriát a programok számára. Bőségesen elég mind a processzor, mind a memória mérete, kapunk tartalékot is egyéb felhasználásra. A műholdvevő gyors processzorral rendelkezik, ami akár melegedhetne is használat közben, de a VU+ mérnökei megoldották a hűtést zavaró ventilátor beépítése nélkül, így teljesen csendben végzi a dolgát, mégsem forró soha a készülék.

A távirányítója rendkívül jó

A távirányító a legújabb VU+ modell, amit már a VU+ Zero 4K tesztben is láthattunk. A használata kényelmes, a gombok kézre esnek, kezelése gyorsan megszokható. Minden főbb funkció dedikált gombot kapott és a kézikönyv utasításai alapján megtanítható a TV vezérlésére is. 2db AA elemmel működik, amit a csomagolás tartalmaz.

Szoftver verziók, szoftver frissítés

Mint általában minden Enigma2 rendszert futtató vevőkészüléket, a VU+ UNO 4K SE-t is lehet használni – a gyárin kívül – alternatív szoftverrel. Több image készítő csapat is elkészítette már a saját verzióját, mint például az Open ATV, Open PLI, Black Hole, VTi… Ezekkel a verziókkal egy nagyobb tudású készüléket kapunk, olyan funkciókkal, amik a gyári image-ből kimaradtak. Én leginkább az Open ATV image-t preferálom, de ebben a tesztben kipróbáltam a VTi csapat image-ét. Többek között azért, mert pl. a DVB-S2x tuner kezelés ebben már jól működik, és kiszerettem volna próbálni hosszabb használat alatt is. A végére úgy megtetszett, hogy hagytam is a box-on, nem kísérleteztem más image-el.

A szoftver frissítés VU+ módra végtelenül egyszerű. Először le kell tölteni a kiválasztott képfájlt ( a VTi – regisztráció után – innen tölthető le), majd kicsomagoljuk és a könyvtár struktúrát megtartva felmásoljuk egy pendrive-ra. A pendrive-ot csatlakoztatjuk a VU+ géphez, majd bekapcsoljuk a hátsó főkapcsolóval. A kijelzőn megjelenik az Update! – Press Power felirat, amikor megerősítésképp meg kell nyomni az előlapi gombot, majd el is indul a frissítés. A végén automatikusan újraindul a box, és, ha mindent jól csináltunk már az új szoftver fog üdvözölni minket.

Használatbavétel, kezelés

Az első bekapcsolás után a VTi telepítőmenüje üdvözöl minket. Enigma2-höz képest szokatlanul, de ésszerűen a nyelvválasztással indul (magyarul is tud), ezután beállíthatjuk a TV felbontást, a hálózatot, konfigurálhatjuk a tunereket és lekereshetjük a csatornákat is. A beállítás a kezdők számára is végtelenül egyszerű, bár a további személyre szabás már kíván némi ismeretet.

A beltéri nagyon gyors, a bekapcsolástól a kép megjelenéséig kb. 30 másodpercet kell várni. Gyorsan reagál a távirányítóra is, minden szinte azonnal történik, várakozni maximum a kiegészítők telepítésénél kell a letöltésre.

A kezelése és a menürendszer ismerős lehet, ha használtunk már Enigma2 rendszerű készüléket, a VTi csapat az alaprendszert még kiegészítette jó néhány kényelmi funkcióval is, ami nagyon jól jöhet a napi használat közben. A beállításokon én teljesen végig mentem, nem csak a megszokott helyen, hanem a VTi menüben is, itt szinte mindent személyre szabhatunk, variálhatunk. Bár a telepítéskor a magyar nyelvet választottam ki, de a fordítás sajnos nem teljes, nagyon sok helyen találkozhatunk angol szöveggel.

Az alap skin kinézete nekem nagyon tetszik, bár teljesen máshoz vagyok szokva, de természetesen bármikor átállíthatjuk, ha mégsem nyerné el a tetszésünk. A plugin menüből is lehet letölteni skineket, de az interneten még többet találhatunk hozzá.

Nos, akkor kicsit foglalkozzunk a fő funkciójával, a TV vétellel. A VU+ UNO 4K SE tunerje már támogatja a legújabb DVB-S2x szabványt is, mégsem ez a legnagyobb durranás. Sokáig nem tudtam hova tenni az FBC tunert, most értettem meg, hogy mi is ez amikor az első csatornaváltást nyomtam a készüléken, majd az állam kerestem valahol a padlón.

Az FBC tunerek

A beltériben dupla műholdas tuner van, én csak az egyiket kötöttem be, és így lett 4db tuner a menüben. Csak az elsőt lehet konfigurálni a többi automatikus. Az FBC azt jelenti, hogy „Full Band Capture” , a teljes alsó, vagy felső sáv jeleit képes egyszerre venni horizontális, vagy vertikális frekvencián. Ezáltal a csatornaváltás szinte azonnali lesz, ha egy sávon és polaritáson van a nézett illetve a nézendő csatorna. Fontos funkciója még, hogy egy normál single fejjel is akár 4 különböző TP jeleit is vehetjük egyszerre (azonos sávon és polaritáson). Nagyon hasznos, nem csak a csatornaváltás gyorsasága miatt, hanem a felvételek szempontjából is, egyszerre rögzíthetünk 3 műsort és még egyet nézhetünk is. Természetesen, ha a második tunerre is kötünk egy fejet akkor összesen 8 TP fogható, nézhető, rögzíthető.

A VU+ UNO 4K se, mint a nevéből is látszik már képes venni a 4K UHD adókat is, sajnos továbbra sincs nagy választék ilyen nagy felbontású műsorokban. A beltéri képminősége kiváló, valódi felső kategóriás készülékhez illő.

A műholdvevő tudása szinte kimeríthetetlen, már az alap VTi rendszer is sok extrát tartalmaz, de ezeket tovább bővíthetjük a számtalan Plugin segítségével. A készülék nagy erőforrás tartalékkal rendelkezik, így használhatjuk pl. torrentezésre, vagy médiaszerverként is, egyik sem fog neki problémát okozni. A médialejátszó képességei is szinte korlátlanok, az alap media player nem túl funkció gazdag, de ezt azonnal le is cserélhetjük, akár a méltán népszerű KODI-ra is, ami már valódi multimédia központot varázsol a készülékből. Telepíthetünk rá teljes funkciós Chrome böngészőt is, bár a távirányítóval kicsit körülményes a netezés, ehhez jól jönne egy légegér. Teljes funkcionalitású, TV-re tervezett Youtube alkalmazás is elérhető rá, ami ráadásul a főmenübe is beépül, így 2 gombnyomással elindítható.

A kiegészítők száma nem végtelen, de én a bőség zavarával küzdök, rengeteg, hasznos dolgot lehet rá telepíteni, amivel még jobbá tehetjük a műholdvevőnket.

Mint minden Enigma2 rendszerű vevőnél, így a VU+ UNO 4K SE esetében is van webes felület, ahol a műholdvevő lényeges funkcióit elérjük akár távolról is. A legújabb Open WEB IF van telepítve a box-ra, ahol felvételeket ütemezhetünk, csatorna listát szerkeszthetünk, távolról is vezérelhetjük a készüléket, sőt még a beállítások egy részén is tudunk módosítani. A Web TV is kiválóan működik, habár én erre a célra jobban ajánlom az Android telefonokra, tabletekre is elérhető DreamDroid alkalmazást.

Vélemény, összegzés:

Kifogástalan VU+ minőség, a VU+ UNO 4K SE egy majdnem tökéletes készülék, csak azért majdnem, mert hiányolom a több beépített tunert, habár ez egyszerűen orvosolható a VU+ Turbo tunerrel, amiről egy korábbi tesztben már tettünk említést.
Valódi felső kategóriás műholdvevővel volt dolgom, ami nem csak villámgyorsan, de stabilan is működik. A teszt alatt egyetlen egy lefagyással, vagy bizonytalan működéssel sem találkoztam, pedig néha megizzasztottam rendesen a készüléket. A Dual FBC tuner egy valóságos csoda volt számomra, villámgyorsan vált csatornát, ez mellett még rögzíthetünk is szinte korlátok nélkül. A tudása szinte korlátlan, a kellően nagy erőforrás tartaléknak köszönhetően bátran használhatjuk egyéb multimédiás célokra is.
Ajánlom mindenkinek, aki egy profi műholdvevőt szeretne és nem akar kompromisszumokat kötni. Az árát tekintve nem a legolcsóbbak közé tartozik, hiszen a webáruházakban kb. 85 000- Ft-ot kell érte fizetni, de ár-érték arányban mindenképp egy nagyon jó választás. 

 

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .