banner

VU+ ULTIMO – A digitális vevők luxuskategóriája

Megérkezett hozzánk is a jövő digitális vevőkészüléke, a VU+ ULTIMO már első látásra mást mutat, mint társai. Hatalmas készülék, óriási kijelzővel, különleges távirányítóval és számtalan multimédiás lehetőséggel.

banner

A VU+ ULTIMO a felső kategóriás készülékek legújabb tagja, amely a korábbi, általunk is tesztelt VU+ DUO-t hivatott felváltani. Az Ultimo immár 3 különálló tuner modult is képes fogadni, alapkiépítésben 2db műholdas DVB-S2 tuner található benne, de tetszőlegesen lehet kombinálni kábeles és digitális földfelszíni vevőkártyákkal is. Természetesen ez a készülék is a jól bevált Enigma2 linux rendszert futtatja, mely révén a tudása majdhogynem kimeríthetetlen. A készülék már első ránézésre is tiszteletparancsoló, hatalmas doboz, érintésérzékeny gombok, teljesen grafikus óriási kijelző, mindez nagyon szép dizájnnal karöltve. Fogadják a tervező mérnökök a legnagyobb gratulációm, nagyon szép munkát végeztek.

Már a csomagolódoboz mérete is sejteti, hogy valami „naggyal” lesz dolgom, a kibontása után valóban egy szép nagy beltéri és megszámlálhatatlan kiegészítő került elő belőle. A tartozékok egy külön kis dobozban kaptak helyet. Van természetesen egy távirányító mellette, amiben már benne van az elem, csak egy is műanyag lapkát kell kihúzni belőle és máris használható. Kapunk hozzá egy USB Wi-Fi sticket is, ez külön kis dobozkában van és szintén VU+ márkájú. A TV összeköttetésére HDMI kábelt is mellékeltek a készülék mellé. Van még egy kis zacskó csavarokkal és gumi bakokkal a belső merevlemez beszereléséhez, ehhez tartozik még egy sata+táp kábel is. Találtam benne még egy kb. 10cm-es koax kábelt is, gyors csatlakozókkal a végén, ezzel köthetjük össze a két tunert, ha csak egykimenetes fejjel rendelkezünk (ennek azért vannak korlátai, mert egyszerre csak ugyanolyan polarizációval rendelkező csatornát lehet nézni mindkét tuneren). Végül van még egy 230V-os tápkábel és pár kezelési útmutató is a dobozban, sajnos ezek egyike sem magyar nyelvű.
Az előlap nekem nagyon tetszik, van stílusa, szinte biztosra veszem, hogy a legmodernebb nappaliban is jól fog mutatni. A készülék bal oldalán vannak az érintős kezelő szervek, ezek folyamatosan világítanak, és megérintésükkor kicsit erősödik a fényük, ezzel is jelezve, hogy megnyomódtak. Van egy készenléti főkapcsoló, két csatorna váltó és két hangerő szabályzó gomb rajta. Középen található a hatalmas, teljesen grafikus pontmátrix kijelző, ekkorát még egy beltérin sem láttam, hihetetlenül jól mutat és messziről is kitűnően látható. Sajnos csak monokróm fehéres-kék színű, kár, hogy nem színes, az még többet dobna a megjelenésén (valószínű az árán is). A jobb oldalon a szokásos lenyitható ajtó mögé rejtették a két kártyaolvasót és a két modulfogadód, valamint itt is található egy USB csatlakozó (hátul is lesz még kettő).
A hátlapra minden szükséges csatlakozási lehetőség felkerült. A bal oldalon látható a 3 tuner modul, melyből alapkiépítésben kettő műholdas van a készülékben, de tetszőlegesen lehet kombinálni C/T kábeles/földfelszíni tunerekkel. A televíziókészülékeket szinte minden módon lehet csatlakoztatni, a legkézenfekvőbb a HDMI digitális kimenet, de megtalálhatók rajta a régi készülékekhez is használható kompozit, komponens és scart csatlakozási lehetőségek is. Külső merevlemezeket a leggyorsabb e-sata interfészen is tudjuk csatlakoztatni, de természetesen használható erre a célra az USB csatlakozók bármelyike is. Az internetes hálózatra való csatlakoztatásra használhatjuk a beépített 10/100 MBit/s sebességű vezetékes csatlakozót is, de alternatív lehetőségként a dobozban található USB-s Wi-Fi adapter is beállítható (egyszerre csak az egyik működhet). Házimozi rendszereket lehet sima sztereó és digitális S/PDIF optikai kimeneten keresztül is csatlakoztatni. A hátlap jobb szélén van a hálózati kábel csatlakozója és egy főkapcsoló is került rá, ez mellett látható a hűtőventilátor rácsa, ami teljesen csendben végzi a dolgát, ha szükséges, akkor bekapcsol, de a sebessége ilyenkor is szabályozható a menüből. Van még hátul egy soros, RS-232 szabványú szerviz port is, ami akkor használatos, ha nagyon el lett szoftverezve a készülék, és a hagyományos módon már nem tudjuk életre kelteni.
A távirányító egy igazi unikum, az eddigi tesztek során még nem találkoztam hasonlóval sem. Az egyik oldal a hagyományos távirányító, megfordítva viszont egy teljes qwerty billentyűzetet használhatunk. A távirányító teljesen eltérő a korábbi készülékeknél használtakkal, de a fő stílust megtartották, ez is szép fényes felületű (ujjnyom vonzó). Túl sok új gomb nincs rajta, csak az Enigma rendszerű készülékeknél megszokottak kerültek rá. A Qwerty része is teljesen jól használható, ezt az internet böngésző pluginnal próbáltam ki.
A saját véleményem leírom erről a furcsa szerzetről: Internetezni lehet vele, de nem kényelmes, ha a kurzort akarjuk mozgatni, akkor meg kell fordítani a távirányítót. Láttam már ettől sokkal jobb megoldást egy android tv box-nál, ott a távirányítóba giroszkópot építettek, elég volt a levegőben hadonászni vele és mozgott a kurzor. Az infra sem túl jó megoldás ha a billentyűzet részét használjuk, és akadályba ütközik a fény(elfordítva nehézkes a készülék felé irányítani), akkor nem érzékeli a jelet, az előbb említett android box távirányítója rádiójelekkel kommunikált az egységgel.
Mindenesetre ötletes megoldás, kinézetre nagyon pofás, a beltéri kezelésével nincs probléma, tökéletesen használható (bár a menü gombot kicsit feltették).
Első bekapcsolás előtt ne felejtsük el a beltériről a sok védőfóliát leszedni, mert akadályozzák a megfelelő légáramlást, és akár már rövid távon is túlmelegedéshez vezethet.
A szoftver tekintetében nem történt változás az előd modellekhez késet, mert ugyanúgy az Enigma2, linux alapú rendszer fut a készüléken. Ez egy eléggé összetett, de már nagyon jól kiforrott rendszer. Az alap verziót lelehet cserélni tuningoltakra, több lelkes csapat is dolgozik a fejlesztésén, köszönhetően a nyílt forráskódjának. A teszt során a Black Hole féle verziót használtam, egyes álláspontok szerint ez a legjobb erre a beltérire.
A szoftverben már alapból is nagyon sok extra található, de még többet lehet letölteni egyenesen a menüből, és azonnal telepíthetjük is őket.
A szoftver frissítés végtelenül egyszerű művelet, szaktudást nem igényel. Először is le kell tölteni egy megfelelő verziót, ezt kitömörítve egy pendrive-ra kell másolni (a könyvtár szerkezetet ne bántsuk, maradjon minden a vuplus mappában). A beltérit kapcsoljuk ki, dugjuk be a pendrive-ot, majd kapcsoljuk be a beltérit. Automatikusan ellenőrzi a pendrive-ot, és ha frissíthető szoftvert talál rajta, akkor a kijelzőn jelzi azt, és kéri, hogy ha frissíteni szeretnénk, akkor nyomjuk meg az előlapon a CH- gombot. A frissítés végén, szintén a kijelzőre írja ki, hogy kész van, távolítsuk el a pendrive-ot és indítsuk újra a beltérit. Ennyi, a reboot után már az új szoftver jelentkezik.
A képminősége kiváló, sokkal szebb a képe, mint a Dreambox 800se készülékemnek. A kezelhetősége is elsőosztályú, mint bármelyik Enigma2-es beltérinek. A szoftvernek hála szinte bármit megtehetünk vele, kinézeteket cserélhetünk, új menüket telepíthetünk. Számtalan PC program is létezik hozzá, minden Dreambox-ra fejlesztett program használható vele is. A lehetőségek száma szinte kimeríthetetlen.
Beépített kártyaolvasója alapból elég buta, de cam szoftverek telepítésével minden típusú kártya olvasható vele, nincs megkötés. Én a teszt alatt az Olcsó TV és a MinDig TV Extra Conax kártyáját tettem bele. Az egyszerűség kedvéért Oscam-ot és CCcam-ot telepítettem rá, ami egy kis konfigurálás után már kezelte is mindkét kártyát. A földi/kábeles tuner nem alaptartozéka a beltérinek, de külön megvásárolható hozzá. Ennél a tunernél a beállításnál kell eldönteni, hogy milyen rendszerű legyen DVB-C, vagy DVB-T együtt sajnos nem működik (nem ok nélkül…). Azonban a három tuner helynek köszönhetően akár mindhárom különböző platformot nézhetjük vele.
A készülékházban van kialakított hely a belső merevlemez elhelyezéséhez, ami lehet 3,5-es, és 2,5-es méretű is, de ha külső eszközzel rendelkezünk az sem akadály, mert van hátul USB és e-SATA port is. A csatlakoztatott merevlemezre lehet menteni TV műsorokat, de számítógépen keresztül másolhatunk rá filmeket (DivX, mkv… szinte mindent) és a készülékkel lejátszhatjuk őket. Van alapból telepítve egy HDMI-CEC plugin, ami az azzal kompatibilis TV készülékekkel összekapcsolódik és akár a TV távirányítójával is vezérelhetjük a beltérit, vagy ha a TV-t kikapcsoljuk, akkor a beltéri is kikapcsol, minden paramétert részletesen beállíthatunk a plugin menüjében, de akit zavar ez a funkció az ki is kapcsolhatja.
A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen, hosszasan sorolhatnám még az Enigma2 rendszer tudását.
Vélemény:
A VU+ ULTIMO egy valódi felső kategóriás digitális vevő, minden platformra használható a három különálló tunerje révén. A dizájnt illetően is tökéletes, a hatalmas kijelző is nagyon szép. A teszt alatt semmilyen problémával nem találkoztam, végig stabilan és megbízhatóan tette a dolgát. A tudása kimeríthetetlen, de azért nem árt némi számítógépes ismeret a konfigurálásához.
A képminősége nagyon jó, tetszett, amit a TV-n láttam, szép éles kép, gyönyörű színek, mellette a kis DM800se-m képe fakónak tűnt.
Az ára nem mondható olcsónak, jelenleg 175.000-Ft-ot kell érte fizetni a boltban, de a felső kategóriás mivoltát tekintve mégsem mondanám nagyon eltúlzottnak. Hasonló készülék talán a Dreambox 7020HD lenne, de az ettől drágább és egy tunerrel kevesebb fér bele, így mindenképp jobb vétel a VU+ Ultimo.
Nekem az a meglátásom, hogy méltó ellenfelet kapott a Dreambox, lehet, hogy a trónfosztása is hamarosan bekövetkezik.

A VU+ ULTIMO beltéri egységet a Mediavox Multimedia adta kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik.

 

A teszt alatt az műholdas szolgáltatását használtuk. A csatorna kínálat és az előfizetési információk megtalálhatók a http://www.olcso.tv honlapon.

 

A teszthez az Antenna Hungária biztosította a előfizetői kártyát. Digitális átállás információk megtalálhatók a http://www.mindigtvextra.hu oldalon.

 

digiportal.hu 2012. március 25.

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .