banner

VU+ Zero 4K teszt – kis műholdvevő, nagy tudással

Megérkezett hozzánk is tesztelésre a VU+ legkisebb, legújabb műholdvevője, a VU+ Zero 4K. A VU+ palettáján ez a belépőszintű 4K UHD műholdvevő, de a belépőszint is bőven tartogat meglepetéseket a használója számára. A VU+ készülékek mindenképp a felső kategóriát képviselik, mind minőségben, mind tudásban, méltó ellenfele a Dreambox készülékeknek. A koreai gyártó most sem adta alább, a VU+ Zero 4K készülékben egy nagyszerű műholdvevőt ismerhetünk meg, na de ennyire ne rohanjunk előre.

A doboz egy sima karton némi felirattal, amiből már azonnal tudhatjuk, hogy egy 4K vevővel lesz dolgunk. A kibontás kicsit nehézkesen ment, pedig gyakorlott „kibontó” vagyok, de most valahogy elméretezték a dobozt, mert alig akart a készülék kijönni belőle. A doboz aljában rejtették el a tartozékokat, amik a következők: Távirányító (elemekkel), hálózati adapter, HDMI kábel, infra szem (ragasztóval), valamint egy többnyelvű kezelési útmutató, de magyarul sajnos nem tud. Mindent megtalálunk a dobozban az első használatbavételhez, talán még egy pendrive előkészítése lehet hasznos a szoftver telepítéshez.

A készülék előlapján nincs semmi izgalmas, csak egy fehéren világító VU+ logo. Sem kezelőszerv, sem kisajtó, sem semmi, így bátran elrejthetjük akár a TV mögé, a tartozék infra vevővel így is tudjuk majd irányítani.

A hátlap már annál több dolgot tartogat. Van beépített hálózati kapcsoló, amivel teljesen áramtalaníthatjuk a műholdvevőt. A tévéhez csak HDMI kábellel csatlakozhatunk, analóg kimenetek nincsenek rajta. Az internet hálózathoz a beépített LAN csatlakozó (csak 10/100 MBit/s) segítségével kapcsolódhatunk, sajnos WiFi modul nincs gyárilag a készülékben (USB-s WiFi adapter tud kezelni). Kis műholdvevő révén USB csatlakozóból is csak 1db került rá, de ezt USB HUB használatával megtöbbszörözhetjük. A házimozit az SPDIF optikai kimenetre tudjuk rákötni. Van beépített CI modulfogadó és előfizetői kártya olvasó is, mindkettőből 1-1 db került hátra. Kis doboz, kevés csatlakozóval, de valójában semmi nem hiányzik róla.

banner

Mindenképp megemlítendő a beltériegység hardware felépítése is. A megfelelő gyorsaságért egy Broadcom ARM processzor felel, ami 1,5GHz órajelen teszi villámgyorssá a dobozt. 2GB DDR4 memóriával és 4GB eMMC flash memóriával szerelték fel, ami kategóriájában kivételes, nem szoktak a belépő modellekbe ennyi memóriát tenni. A tesztelt készülékben beépített DVB-S2 tuner található, de elérhető DVB-T2/C tuneres változat is. A műholdas tuner a HD jelek mellett immár alkalmas a 4K UHD csatornák megjelenítése is, valamint képes a legújabb DVB-S2X szabványú jelek feldolgozására és a multistream csatornák megjelenítésére is, erről később még ejtek néhány szót.

A VU+ Zero 4K készülék is már az újratervezett távirányítót kapta meg. Kellemes darab, jól használható, a gombok elhelyezése is megfelelő. A középső nyilak talán egy kicsit jobban kattannak, mint kellene, nem hangos, de éjszaka zavaró lehet. Alkalmas a TV vezérlésére is, a kezelési kézikönyv alapján gyorsan megtanítható a legtöbb TV készülékkel való együttműködésre. 2db AA elemmel működik, amit gyárilag mellékeltek a dobozba.

Szoftver verziók, szoftver frissítés:

Mint általában minden Enigma2 rendszer futtató vevőkészüléket, a VU+ Zero-t is lehet használni – a gyárin kívül – alternatív szoftverrel. Több image készítő csapat is elkészítette már a saját verzióját, mint például az Open ATV, Open PLI, Black Hole, VTi… Ezekkel a verziókkal egy nagyobb tudású készüléket kapunk, olyan funkciókkal, amik a gyári image-ből kimaradtak. Én leginkább az Open ATV image-t részesítem előnyben, nekem ez tetszik a legjobban, ebben igazodok el a legkönnyebben, de ugye mint tudjuk „kinek a pap, kinek a papné”…

A frissítés végtelenül egyszerű, a letöltött image-t kicsomagolva(a mappa szerkezetet megtartva) felmásoljuk egy pendrive-ra, majd bedugjuk a készülékbe és bekapcsoljuk azt. Az előlapon lévő VU+ LED elkezd pulzálni, azaz elkezdődött a frissítés. A frissítés végeztével az előlapi LED a pulzálásból átvált villogásba, ekkor már kikapcsolhatjuk a főkapcsolót, távolítsuk el a pendrive-ot, és a következő bekapcsolásnál már az új image köszönt minket.

Használatba vétel:

Az első bekapcsolás előtt feltétlenül távolítsunk el minden fólia csomagolást a készülékről, mert ha rajtamarad, akkor túlmelegedéshez, és ezáltal meghibásodáshoz vezethet.

Telepítőmenü nem minden esetben van, ez teljesen image függő, az Open ATV telepítőmenüvel indul. A telepítés ismerős lehet, ha már használtál Enigma2 rendszerű box-ot, szépen végigvezet az alapbeállításokon, a csatornákat is lekereshetjük vele. Én csak az alapbeállításokat szoktam elvégezni, a csatornalistát később töltöm rá PC-ről. Magyar nyelv is beállítható, de sajnos rengeteg helyen hiányzik a fordítás, legtöbbször angolul találunk a menüben kifejezéseket.

A készülék működése villámgyors, már a boot-nál is feltűnt, hogy nagyon gyorsan indul el, és ez a gyorsaság megmarad a menüben való lépkedéskor, vagy alkalmazások futtatásakor is.

Aki már használt Enigma2 rendszerű box-ot annak ismerős lesz a kezelőfelület. Nagyon jól felépített menürendszerrel rendelkezik, mindent részletesen beállíthatunk benne. Az Open ATV alatt is működik a kék gomb, ahol még több extrát találunk. A menü kinézete a számtalan skin-nek köszönhetően tetszőlegesen variálható, az én kedvencem továbbra is a Metrix HD (ez az alapértelmezett) skin.

A VU+ Zero 4K műholdas változata a legújabb DVB-S2X szabványt is ismeri. Próbáltam vele ilyen TP-ket lekeresni, de valamiért nem sikerült, nem talált egy csatornát sem. Nem találtam a csatorna keresésnél opciókat sem hozzá, így próbaképpen feltettem a VTI Image-t. Itt már azonnal meglett a DVB-S2X lehetőség is, azt a néhány – műholdakon elérhető – csatornát lekereshetjük vele. Egyelőre nem sok helyen használják ezt az új továbbítási módot, a hírek szerint a DTH rendszerekben továbbra is marad a jól bevált DVB-S2.
Ezen kívül a tuner képes a Multistream csatornák vételére is, sajnos ez sem ment az Open ATV image-el, de a VTI már támogatja ezt a formátumot is.
A képminőség kiváló, a legjobb képet természetesen az UHD 2160p felbontásban sugárzó csatornánknál láthatjuk, azonban ezek is ritkák még, mint a fehér holló, kódolatlanul leginkább csak demo adókkal találkozhatunk.

Használat közben semmilyen problémával nem találkoztam, nagyon stabilan és gyorsan teszi a dolgát a vevőkészülék. Merevlemez beépítésére nincs lehetőség, de csatlakoztathatunk hozzá külső winchester-t, vagy más USB tárolót, így már felvételre és time shift-re is alkalmassá válik a doboz. Ha nem akarunk vezetéken lógó merevlemezt tenni mellé, akkor választhatunk gyári megoldást is hozzá. A VU+ ehhez a dobozhoz készített egy külső PVR egységet, ami opcióként megvásárolható hozzá. Ez gyakorlatilag egy külső doboz, amibe 2,5″ méretű merevlemezt lehet behelyezni, majd a VU+ Zero 4K aljára tudjuk rögzíteni.

További bővítési lehetőség is van a VU+ Zero 4K vevőkészülékhez, csatlakoztathatjuk hozzá a VU+ Turbo nevezetű USB kiegészítő tunert. Ez a külső tuner lehetővé teszi a DVB-T/T2 digitális földfelszíni, vagy a DVB-C kábeles digitális csatornák vételét.  A Turbo tuner használatával egy teljes értékű dupla tuneres készülék varázsolható a kis dobozkából. A VU+ Turbo tuner már kezeli a legújabb H256 HEVC szabványt is.

A VU+ Zero 4K box tudása gyakorlatilag kimeríthetetlen, számtalan kiegészítő tölthető le hozzá, de már a gyári image-ben is van néhány nagyon hasznos Plugin. Kellemes meglepetés volt a teljes funkcionalitással rendelkező Chromium (Chrome) internet böngésző, amivel a TV képernyőjén tudunk internet oldalakat nézegetni, úgy mintha azt a számítógépen tennénk. Szintén előre telepítve kapunk egy YouTube alkalmazást is, ami a legújabb verzió, megkapunk minden funkciót hozzá, ami pl. egy tablet-en is elérhető (végre nem kell a mytube-al kínlódni). Videó, vagy audió fájlokat is lejátszhatjuk a gyári kliens segítségével, de az Enigma2 készülékekre elérhető a közkedvelt  KODI médialejátszó, amivel már a hálózaton keresztül is nézegethetünk videókat.
Szokás szerint most is van előre telepített OpenWebIF interfész, amivel böngészőn keresztül kezelhetjük a box-ot, távolról is időzíthetünk felvételeket, vagy akár a tévézhetünk is a számítógépen keresztül. Nem marad el a HBBTV támogatás sem, ami magyarul a MinDig TV szolgáltatásánál érhető el.

Értékelés:

A Vu+ Zero 4K vevőkészülék nálam kitűnőre vizsgázott, a kis dobozban nagy tudást rejtettek el. Támogatja a legújabb szabványokat, mint a DVB-S2X, vagy a multistream csatornák vétele. A sebességre is csak jót tudok írni, nagyon gyors készülék, várakozni szinte soha nem kell. A használat alatt bizonytalan működéssel nem találkoztam, mindig stabilan tette a dolgát. Bővíthetőség szempontjából sem lehet okunk a panaszra, gyári megoldásként ott a PVR Kit, vagy a Turbo tuner, amikkel már a komolyabb készülékek közelébe érhet a VU+ Zero 4K is.
Az ára is nagyon vonzó, a teszt elkészültekor csupán 50 900-Ft-ba került a műholdas tunerrel rendelkező változat. Ár-érték arányban jelenleg nincs jobb választás a márkás Enigma2 rendszerű vevők között.

A tesztkészüléket az AntennaCentrum adta kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik!

 

VU+ Zero 4K műholdvevő készülék

Csomagolás, tartalom
Megjelenés
Kezelhetőség
Képminőség
Sebesség
Bővíthetőség
Ár-érték arány

Tetszett

Kis készülék a nagyok tudásával. DVB-S2X és multistream támogatással. Gyorsan, stabilan működik. Kristálytiszta 4K UHD felbontású képpel.

Felhasználói értékelés: 3.58 ( 18 szavazat)

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .