banner

VU+ Zero 4K teszt – kis műholdvevő, nagy tudással

Megérkezett hozzánk is tesztelésre a VU+ legkisebb, legújabb műholdvevője, a VU+ Zero 4K. A VU+ palettáján ez a belépőszintű 4K UHD műholdvevő, de a belépőszint is bőven tartogat meglepetéseket a használója számára. A VU+ készülékek mindenképp a felső kategóriát képviselik, mind minőségben, mind tudásban, méltó ellenfele a Dreambox készülékeknek. A koreai gyártó most sem adta alább, a VU+ Zero 4K készülékben egy nagyszerű műholdvevőt ismerhetünk meg, na de ennyire ne rohanjunk előre.

A doboz egy sima karton némi felirattal, amiből már azonnal tudhatjuk, hogy egy 4K vevővel lesz dolgunk. A kibontás kicsit nehézkesen ment, pedig gyakorlott „kibontó” vagyok, de most valahogy elméretezték a dobozt, mert alig akart a készülék kijönni belőle. A doboz aljában rejtették el a tartozékokat, amik a következők: Távirányító (elemekkel), hálózati adapter, HDMI kábel, infra szem (ragasztóval), valamint egy többnyelvű kezelési útmutató, de magyarul sajnos nem tud. Mindent megtalálunk a dobozban az első használatbavételhez, talán még egy pendrive előkészítése lehet hasznos a szoftver telepítéshez.

A készülék előlapján nincs semmi izgalmas, csak egy fehéren világító VU+ logo. Sem kezelőszerv, sem kisajtó, sem semmi, így bátran elrejthetjük akár a TV mögé, a tartozék infra vevővel így is tudjuk majd irányítani.

A hátlap már annál több dolgot tartogat. Van beépített hálózati kapcsoló, amivel teljesen áramtalaníthatjuk a műholdvevőt. A tévéhez csak HDMI kábellel csatlakozhatunk, analóg kimenetek nincsenek rajta. Az internet hálózathoz a beépített LAN csatlakozó (csak 10/100 MBit/s) segítségével kapcsolódhatunk, sajnos WiFi modul nincs gyárilag a készülékben (USB-s WiFi adapter tud kezelni). Kis műholdvevő révén USB csatlakozóból is csak 1db került rá, de ezt USB HUB használatával megtöbbszörözhetjük. A házimozit az SPDIF optikai kimenetre tudjuk rákötni. Van beépített CI modulfogadó és előfizetői kártya olvasó is, mindkettőből 1-1 db került hátra. Kis doboz, kevés csatlakozóval, de valójában semmi nem hiányzik róla.

Mindenképp megemlítendő a beltériegység hardware felépítése is. A megfelelő gyorsaságért egy Broadcom ARM processzor felel, ami 1,5GHz órajelen teszi villámgyorssá a dobozt. 2GB DDR4 memóriával és 4GB eMMC flash memóriával szerelték fel, ami kategóriájában kivételes, nem szoktak a belépő modellekbe ennyi memóriát tenni. A tesztelt készülékben beépített DVB-S2 tuner található, de elérhető DVB-T2/C tuneres változat is. A műholdas tuner a HD jelek mellett immár alkalmas a 4K UHD csatornák megjelenítése is, valamint képes a legújabb DVB-S2X szabványú jelek feldolgozására és a multistream csatornák megjelenítésére is, erről később még ejtek néhány szót.

A VU+ Zero 4K készülék is már az újratervezett távirányítót kapta meg. Kellemes darab, jól használható, a gombok elhelyezése is megfelelő. A középső nyilak talán egy kicsit jobban kattannak, mint kellene, nem hangos, de éjszaka zavaró lehet. Alkalmas a TV vezérlésére is, a kezelési kézikönyv alapján gyorsan megtanítható a legtöbb TV készülékkel való együttműködésre. 2db AA elemmel működik, amit gyárilag mellékeltek a dobozba.

Szoftver verziók, szoftver frissítés:

Mint általában minden Enigma2 rendszer futtató vevőkészüléket, a VU+ Zero-t is lehet használni – a gyárin kívül – alternatív szoftverrel. Több image készítő csapat is elkészítette már a saját verzióját, mint például az Open ATV, Open PLI, Black Hole, VTi… Ezekkel a verziókkal egy nagyobb tudású készüléket kapunk, olyan funkciókkal, amik a gyári image-ből kimaradtak. Én leginkább az Open ATV image-t részesítem előnyben, nekem ez tetszik a legjobban, ebben igazodok el a legkönnyebben, de ugye mint tudjuk „kinek a pap, kinek a papné”…

A frissítés végtelenül egyszerű, a letöltött image-t kicsomagolva(a mappa szerkezetet megtartva) felmásoljuk egy pendrive-ra, majd bedugjuk a készülékbe és bekapcsoljuk azt. Az előlapon lévő VU+ LED elkezd pulzálni, azaz elkezdődött a frissítés. A frissítés végeztével az előlapi LED a pulzálásból átvált villogásba, ekkor már kikapcsolhatjuk a főkapcsolót, távolítsuk el a pendrive-ot, és a következő bekapcsolásnál már az új image köszönt minket.

Használatba vétel:

Az első bekapcsolás előtt feltétlenül távolítsunk el minden fólia csomagolást a készülékről, mert ha rajtamarad, akkor túlmelegedéshez, és ezáltal meghibásodáshoz vezethet.

Telepítőmenü nem minden esetben van, ez teljesen image függő, az Open ATV telepítőmenüvel indul. A telepítés ismerős lehet, ha már használtál Enigma2 rendszerű box-ot, szépen végigvezet az alapbeállításokon, a csatornákat is lekereshetjük vele. Én csak az alapbeállításokat szoktam elvégezni, a csatornalistát később töltöm rá PC-ről. Magyar nyelv is beállítható, de sajnos rengeteg helyen hiányzik a fordítás, legtöbbször angolul találunk a menüben kifejezéseket.

A készülék működése villámgyors, már a boot-nál is feltűnt, hogy nagyon gyorsan indul el, és ez a gyorsaság megmarad a menüben való lépkedéskor, vagy alkalmazások futtatásakor is.

Aki már használt Enigma2 rendszerű box-ot annak ismerős lesz a kezelőfelület. Nagyon jól felépített menürendszerrel rendelkezik, mindent részletesen beállíthatunk benne. Az Open ATV alatt is működik a kék gomb, ahol még több extrát találunk. A menü kinézete a számtalan skin-nek köszönhetően tetszőlegesen variálható, az én kedvencem továbbra is a Metrix HD (ez az alapértelmezett) skin.

A VU+ Zero 4K műholdas változata a legújabb DVB-S2X szabványt is ismeri. Próbáltam vele ilyen TP-ket lekeresni, de valamiért nem sikerült, nem talált egy csatornát sem. Nem találtam a csatorna keresésnél opciókat sem hozzá, így próbaképpen feltettem a VTI Image-t. Itt már azonnal meglett a DVB-S2X lehetőség is, azt a néhány – műholdakon elérhető – csatornát lekereshetjük vele. Egyelőre nem sok helyen használják ezt az új továbbítási módot, a hírek szerint a DTH rendszerekben továbbra is marad a jól bevált DVB-S2.
Ezen kívül a tuner képes a Multistream csatornák vételére is, sajnos ez sem ment az Open ATV image-el, de a VTI már támogatja ezt a formátumot is.
A képminőség kiváló, a legjobb képet természetesen az UHD 2160p felbontásban sugárzó csatornánknál láthatjuk, azonban ezek is ritkák még, mint a fehér holló, kódolatlanul leginkább csak demo adókkal találkozhatunk.

Használat közben semmilyen problémával nem találkoztam, nagyon stabilan és gyorsan teszi a dolgát a vevőkészülék. Merevlemez beépítésére nincs lehetőség, de csatlakoztathatunk hozzá külső winchester-t, vagy más USB tárolót, így már felvételre és time shift-re is alkalmassá válik a doboz. Ha nem akarunk vezetéken lógó merevlemezt tenni mellé, akkor választhatunk gyári megoldást is hozzá. A VU+ ehhez a dobozhoz készített egy külső PVR egységet, ami opcióként megvásárolható hozzá. Ez gyakorlatilag egy külső doboz, amibe 2,5″ méretű merevlemezt lehet behelyezni, majd a VU+ Zero 4K aljára tudjuk rögzíteni.

További bővítési lehetőség is van a VU+ Zero 4K vevőkészülékhez, csatlakoztathatjuk hozzá a VU+ Turbo nevezetű USB kiegészítő tunert. Ez a külső tuner lehetővé teszi a DVB-T/T2 digitális földfelszíni, vagy a DVB-C kábeles digitális csatornák vételét.  A Turbo tuner használatával egy teljes értékű dupla tuneres készülék varázsolható a kis dobozkából. A VU+ Turbo tuner már kezeli a legújabb H256 HEVC szabványt is.

A VU+ Zero 4K box tudása gyakorlatilag kimeríthetetlen, számtalan kiegészítő tölthető le hozzá, de már a gyári image-ben is van néhány nagyon hasznos Plugin. Kellemes meglepetés volt a teljes funkcionalitással rendelkező Chromium (Chrome) internet böngésző, amivel a TV képernyőjén tudunk internet oldalakat nézegetni, úgy mintha azt a számítógépen tennénk. Szintén előre telepítve kapunk egy YouTube alkalmazást is, ami a legújabb verzió, megkapunk minden funkciót hozzá, ami pl. egy tablet-en is elérhető (végre nem kell a mytube-al kínlódni). Videó, vagy audió fájlokat is lejátszhatjuk a gyári kliens segítségével, de az Enigma2 készülékekre elérhető a közkedvelt  KODI médialejátszó, amivel már a hálózaton keresztül is nézegethetünk videókat.
Szokás szerint most is van előre telepített OpenWebIF interfész, amivel böngészőn keresztül kezelhetjük a box-ot, távolról is időzíthetünk felvételeket, vagy akár a tévézhetünk is a számítógépen keresztül. Nem marad el a HBBTV támogatás sem, ami magyarul a MinDig TV szolgáltatásánál érhető el.

Értékelés:

A Vu+ Zero 4K vevőkészülék nálam kitűnőre vizsgázott, a kis dobozban nagy tudást rejtettek el. Támogatja a legújabb szabványokat, mint a DVB-S2X, vagy a multistream csatornák vétele. A sebességre is csak jót tudok írni, nagyon gyors készülék, várakozni szinte soha nem kell. A használat alatt bizonytalan működéssel nem találkoztam, mindig stabilan tette a dolgát. Bővíthetőség szempontjából sem lehet okunk a panaszra, gyári megoldásként ott a PVR Kit, vagy a Turbo tuner, amikkel már a komolyabb készülékek közelébe érhet a VU+ Zero 4K is.
Az ára is nagyon vonzó, a teszt elkészültekor csupán 50 900-Ft-ba került a műholdas tunerrel rendelkező változat. Ár-érték arányban jelenleg nincs jobb választás a márkás Enigma2 rendszerű vevők között.

A tesztkészüléket az AntennaCentrum adta kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik!

 

VU+ Zero 4K műholdvevő készülék

Csomagolás, tartalom
Megjelenés
Kezelhetőség
Képminőség
Sebesség
Bővíthetőség
Ár-érték arány

Tetszett

Kis készülék a nagyok tudásával. DVB-S2X és multistream támogatással. Gyorsan, stabilan működik. Kristálytiszta 4K UHD felbontású képpel.

Felhasználói értékelés: 3.58 ( 18 szavazat)

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .