banner

Vu+ DUO – Linuxos mindenes, két tunerrel

Egy igazi felső kategóriás műholdvevőre sikerült szert tennem, már régóta szemezgettem vele, sok helyen úgy emlegetik, mint a Dreambox kihívóját. A VU+ duo egy két műholdas tunerrel szerelt vevőkészülék, ami a dreambox-okról már jól ismert Enigma2 LINUX rendszert futtatja. Elvileg német gyártója van, gyakorlatilag alig találtam valami hivatalos infót róla, leginkább támogató fórumok és oldalak vannak a neten, gyártói oldalra nem leltem.
banner

 

Már a doboz mérete is jelzi, hogy valami nagy dolog lehet benne, kibontás után kicsit csalódtam, számítottam valami extra tartozékra. Azért a használatba vételhez minden szükséges kelléket mellékeltek. Találunk a készülék mellett egy távirányítót a hozzá tartozó elemekkel, egy hálózati kábelt, a HDMI kábel is alap tartozék, sajnos a használati útmutató magyarul nem „beszél”, ezeken kívül egy kis zacsiban még pár csavar is van a belső merevlemez beszereléséhez.
A távirányító egy igazi műremek, szép fényes felülete van, kitűnő a gombok minősége. A gombok kiosztása megfelelő, az Enigma2 rendszerhez tervezett. Minden lényeges funkcióbillentyűt megtalálunk rajta, használata nagyon kényelmes.

 

A beltéri előlapja igazán megnyerő, jó munkát végeztek a dizájnerek. Túl sok kezelőszerv nem került rá, de egy ilyen beltérinél nem is szükséges. A bal oldalon van egy nagy tekerhető, nyomható gomb, középen egy nagyméretű teljesen grafikus VFD kijelző látható, ami minden információt megjelenít a csatorna nevétől kezdődően, a menü elemekig. A jobb szélén egy lenyitható ajtó mögött találjuk meg a két kártya és 2 db modul fogadó nyílását, valamint egy első USB csatlakozó is került rá. Ezzel az előlapi kezelőszervek és csatlakozók végére is értünk, nem túl sok, de többre nem is nagyon van szükség.

 

A műholdvevőt megfordítva valóságos csatlakozó arzenált találunk, szinte alig maradt le róla valami. Bal oldalról indulva láthatjuk a két műhold LNB bemenetet, loop out nem került rá. Ezek mellett található az optikai audió kimenet külső házimozi rendszerek részére. Tovább haladva jobbra, találjuk meg a AV és komponens kimenetetek, valamint a scart ki- és bemenetet a régebbi tévék számára. Ezután az elmaradhatatlan HDMI csatlakozót, és alatta egy külső merevlemez csatlakoztatására használható e-SATA portot fedezhetünk fel. Ezek mellett jobbra egy hálózati ETHERNET portot és még két USB aljzatot találunk(elől is van egy). Került rá egy soros, RS-232 szerviz port is, ha nagyon elrontanánk a készüléket, akkor ezzel fellehet éleszteni. A jobb oldalon van a hálózati táp aljzat, ami nagyon jó, hogy nem rögzített kábeles, így könnyebben szerelhető, és a főkapcsoló sem maradt le róla.

 

A készülékbe belekukkantva láthatjuk, hogy a bal oldalon van egy 3,5-es, szabványos méretű, SATA merevlemez számára kialakított hely, amit a mellékelt csavarokkal tudunk beszerelni. A belső merevlemezt tanácsos partíció nélkül betenni, és a beltérivel leformáztatni linux rendszerű partícióra(ókra) (pl.:ext3). Nem próbáltam ki, de a képen is látszik, hogy a belső SATA csatlakozó és a hátsó e-SATA kimenet teljesen különbözik, így lehet, hogy két merevlemezzel is megbirkózik egyszerre a VU+ DUO. Az áramkörök hűtéséről egy beépített ventilátor gondoskodik, amit közvetlenül a tápegység mögé helyeztek el, de a merevlemeznek is tud juttatni levegőt. Hangja nem túl sok van, de éjszaka a nagy csendben azért észlelhető, engem nem zavart(a dream-em hangosabb), de aki nagyon érzékeny az ilyen hangokra, az áramtalanítsa a készüléket.

 

A szoftveréről túl sokat nem szándékozok írni, hiszen az ENIGMA 2 rendszer futtatja, aminek a tudása szinte korlátlan, mindenki úgy alakítja ki a készüléket, ahogy az neki ideális. A gyári mellett én két csapatot találtam, aki kifejezetten VU+ DUO-ra készít image-eket, az egyik a VTI, amit inkább a kezdőbbeknek ajánlok, a másik a DreamElite Black Hole, ami egy kicsit több hozzáértést igényel, de a megfelelő programok telepítése után már ez is nagyon kényelmesen kezelhető. Ezen kívül multiboot-ba minden Dreambox image is feltehető és futtatható, így teljesen azonos lesz a készülék szoftvere a dreambox-okéval.
A szoftver frissítés is egy végtelenül egyszerű folyamat a VU+ DUO készüléknél, nem kell mást tenni, csak a megfelelő image-t letölteni és felmásolni egy PenDrive-ra, ezután a készüléket kikapcsolni, PenDrive-ot bedugni, majd vissza kapcsolni. A boot során azonnal elkezdi feltölteni a megtalált szoftvert, ami kb. 2 percet vesz igénybe, és újra indítás után már az új rendszer köszönt minket (ne felejtsük el újraindítás előtt eltávolítani a PenDrive-ot).
A két tunernek hála, függetlenül tudunk tévét nézni és egy másik műsort rögzíteni, kitűnően működik ez a funkció, nagyon kényelmes lesz a tévézés és biztos, hogy egy műsorról sem maradunk le. rnA képminősége mondhatni tökéletes, szép kristálytiszta képet ad mind HD, mind SD csatornáknál, a tuner érzékenységével sincs probléma, tökéletesen jöttek a gyengébb és kisebb sr értékű TP-k is.
Az USB csatlakozó számtalan dologra használható, a Black Hole image-ben például már nagyon sok USB DVB-T tuner drivere is benne van, így alkalmassá tehető a VU+ DUO földi digitális adók vételére is. Ez mellett természetesen csatlakoztathatunk rá penDrive-ot, vagy akár USB Wi-Fi sticket is.
A behelyezett kártyák és modulok kezeléséről a CAM emulátorok gondoskodnak, szinte bármilyen rendszerű kártya elindítható benne. Az Enigma2 rendszernek köszönhetően a kártya megosztása is gyerekjáték, legyen szó szerverről, vagy klienshez való csatlakozásról. Ez ugye házon belül nem feltétlenül illegális, de interneten nem szabad megosztani semilyen előfizetői kártyát.
A készülék tudását bővíthetjük úgynevezett pluginekkel is, ezek kis telepíthető programok, amik különböző extra funkciókkal vértezik fel a VU+ DUO-t, ilyen pl. a YouTube kliens, vagy említhetném a média lejátszót is, a lehetőségek száma szinte végtelen.

Vélemény:
Elég rövidkére sikeredett ez a cikk, a célom a készülék bemutatása volt, hiszen az Enigma2 rendszer szinte mindenre képes, amit csak ellehet képzelni, ezt talán egyszer egy teljesen különálló írásban részletesen megpróbálom bemutatni. A VU+ DUO egy nagyon jó készülék, bátran sorolható a műholdvevők felső kategóriájába, de a Dreambox trónfosztása nem következett be, a DM-8000 azért rendelkezik pár olyan funkcióval, ami ebben nem található meg (pl: tunerek bővíthetősége, BluRay író, memória kártyaolvasó…). Viszont méltó ellenfele lehet a még meg sem jelent DM-7020HD készüléknek, tudásában vetekszik vele, de az ára jóval kedvezőbb. A VU+ DUO nem sorolható az olcsó műholdvevők közé, kiskereskedelmi ára bruttó 125.000. -Ft, de lényegesen kedvezőbb, mint a jelenleg kapható, kisebb tudású Dreambox készülékek.

A VU+ DUO éppúgy bátran ajánlható a műholdvadász profik számára, mint a lelkes amatőröknek. Használata ugyan kíván némi tanulást, sokszor a keresett információ csak külföldi oldalakon lelhető fel, nemárt némi linux ismeret sem, de nem szükséges profi „root-nak” lenni hozzá.

A VU+ DUO műholdvevő készüléket az Antenna Centrumtól kaptuk kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik.

 

 

digiportal.hu 2010. december 28.

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .