banner

Vosen V1 TV Box teszt – Okos otthon HUB és IR jeltovábbító egyben

Érkezett hozzánk tesztelésre egy vadi új TV Box, a Vosen V1 típusjelzésű modell, ami végre egy kicsit más, mint a többi. A Vosen V1 ugyanis több, mint a hagyományos értelemben vett TV Box, ez egyben egy okos otthon központi egység és egy IR jeltovábbító is.

Bevezető

A Vosen márkáról ezelőtt még soha nem hallottam, nem is találtam más terméket tőlük csak ezt a TV Box-ot. Ami elsőre feltűnt, az a kísérteties hasonlóság a Mecool KM9 box-hoz, gyakorlatilag teljesen megegyezik vele, nem csak a kinézete, hanem a csomagolása, a távirányítója és a készülék menüje is.
A Vosen V1 egy közepesen jól felszerelt TV Box, Amlogic S905X2 processzorral, 2GB RAM-al és 16GB tárhellyel rendelkezik. Különlegessé az teszi, hogy kompatibilis a SURE okos otthon alkalmazással, lehet hozzá különböző okos otthon érzékelőket és szenzorokat kapcsolni, van természetesen mobil applikáció is hozzá, valamint beépített infra jeltovábbítóval is rendelkezik (IR Blaster), amihez a lakásban lévő összes infrás készülékünket tudjuk társítani és akár a telefonunkról is vezérelni.

Csomagolás

A készülék doboza nagyon elegáns, igényes, szép fotó van az elején a készülékről, valamint már kívülről látszik minden műszaki paramétere is. A dobozt kinyitva rögtön felül megtaláljuk magát a Vosen V1 TV Box-ot, egy takaró karton lap alatt pedig a tartozékokat. Kapunk hozzá egy távirányítót, hálózati adapter, HDMI kábelt is csomagoltak mellé, valamint egy nagyon részletes angol nyelvű üzembe helyezési útmutató is van benne. Sajnos a távirányítóba való 2db AAA méretű elemet ezúttal is külön kell beszerezni hozzá.

A Vosen V1 külseje

Mint említettem külsőre teljesen megegyezik a Mecool KM9 készülékkel, így praktikus okokból kifolyólag átmásolom az ott lévő leírást ide is.
A médialejátszó kinézetre nagyon igényes, szép lekerekített sarkokkal rendelkezik, kísértetiesen hasonlít a Xiaomi Mi Box S készülékre. Nem túl nagyméretű, jól elfér akár a TV mellett / alatt is. Az előlapján van egy többfunkciós állapotjelző LED, ami kicsit feldobja a kinézetét. A többszínű LED az alábbi üzeneteket tudja továbbítani felénk:

 • Világoskék pulzálás: Nincs internet kapcsolat
 • Sötétkék pulzálás: Van internet kapcsolat
 • Többszínű pulzálás: Hangalapú keresés, USB eszköz / SD kártya csatlakoztatva
 • Piros világítás: Készenléti állapotban, vagy hibernálva

Egyetlen dizájnelemként a TV Box tetején van egy Vosen logó, ami a fekete házba van belemarva, így egyáltalán nem hivalkodó. Azt még érdemes megemlíteni, hogy a készülék alja rácsos kialakítású a megfelelő hűtés végett, valamint 4 kis gumilábon fekszik, ami meggátolja, hogy elcsússzon, vagy a merev kábelek elhúzzák.

Csatlakozási lehetőségek

A külső csatlakozókat a doboz hátulján és a jobb oldalán találhatjuk meg. A hátsó felén van a HDMI kimenet, amivel a TV-hez köthetjük hozzá, ez mellett van egy LAN port, az internethez való csatlakozáshoz. Találunk hátul még egy analóg A/V kimenet is, amivel a régebbi TV készülékekhez tudunk vele csatlakozni, de ezen a kimeneten keresztül van sztereó hangkimenet is (kábelt nem adnak hozzá, azt külön kell beszerezni). Ezeken kívül már csak az adapter bemenetét találjuk meg a hátlap bal oldalán.

Oldalt láthatjuk a két USB csatlakozót, amiből az egyik kék színű, azaz USB 3.0 szabványú. Ezekhez tudjuk csatlakoztatni a külső kiegészítőket, merevlemezt, pendrive-ot, egeret, billentyűzetet, ha kevés lenne az USB port, akkor USB HUB-al tovább oszthatjuk őket. Szintén oldalt van még egy micro SD kártya foglalat is, az ide behelyezett SD kártyát a készülék tárhelyének a bővítésére használhatjuk, azonban csak maximum 32GB-os kártyát tud fogadni.

Műszaki paraméterek

A Vosen V1 lelke az Amlogic S905X2 négymagos processzora, ami egy nem túl régi lapka, eléggé elterjedt lett az új készülékeben. A grafikus megjelenítésről a processzorba integrált ARM G31 MP2 GPU gondoskodik, maximum 2160p 4K UHD felbontásra képes. Rendszer memóriából csak 2GB LPDDR4 RAM-ot kapott a készülék, ez még éppen elegendő arra, hogy ne nagyon találkozzunk lassulásokkal. Tárhelyből is a még éppen elegendőt, azaz 16GB-ot kapott. Tehettek volna bele kicsit többet is, ebben a kategóriában azért már a 4GB/32GB alap szokott lenni. A Vosen V1 készülékben van integrált WiFi kártya is, ráadásul kétsávos, azaz a 2,4GHz hálózatok mellett már csatlakozhatunk az 5GHz-en működőkhöz is. A WiFi támogatja az AC szabványt is, így még nagyobb sebességet érhetünk el vele. Bluetooth adapterből a 4.0-ás verziót tették bele, ezzel egyszerűen tudunk csatlakoztatni külső kiegészítőket, távirányítót, billentyűzetet, vagy egeret is.

Műszaki adatok:

 • CPU: Amlogic S905X2 Quad core ARM Cortex-A53 CPU
 • GPU: ARM Dvalin MP2 GPU
 • SDRAM: 2GB LPDDR4
 • FLASH: 16GB Flash
 • WiFi: Beépített 2.4G/5G WiFi IEEE 802.11 b/g/n/ac támogatással
 • Blutooth: bluetooth 4.0
 • LAN: Ethernet 10/100M
 • OS: Android 9.0
 • HDMI Verzió: 2.0
 • A készülék méretei: (Hossz x Szél x Mag): 10.00 x 10.00 x 1.75 cm
 • A készülék súlya: 0.15 kg

Üzembe helyezés

Az első bekapcsolás után telepítő menüvel nem találkoztam, rögtön a kezdőképernyő üdvözölt. Ezt követően érdemes várni egy kicsit, mert a háttérben automatikusan telepít nekünk néhány hasznos alkalmazást. A nyelvet érdemes magyarra beállítani ( Settings –> Device Preferences –> Language), ezt követően a szövegek nagy része magyarul fog megjelenni. Ami nem magyarítható azaz Andvanced Setting, itt találhatóak a készülékspecifikus beállítások, mint pl. a képernyő felbontás, a HDMI CEC beállítása, az audió kimenet és a kép beállítások. Itt tudjuk megváltoztatni azt is, hogy a távirányító power gombja hogyan működjön. Egy dolgot hiányoltam, hogy az előlapi LED-et nem lehet kikapcsolni, néha, főleg esténként szerintem zavaró egy kicsit. A teljes körű használathoz már az elején érdemes bejelentkezni a Google azonosítónkkal, enélkül többek között a Play Áruházat sem tudjuk elérni. 

A Vosen V1 TV Box rendszere Android OS, ez azt jelenti, hogy nem minden alkalmazás van a TV-n való megjelenítésre optimalizálva, néha kell mozgatnunk az egér kurzort is. A kurzort vezérelhetjük a távirányítóval is, de sokkal jobb megoldás egy normál USB egér használata, vagy rendelhetünk mellé egy egér-billentyűzet kombót is. Az Android OS nagyobb rugalmasságot biztosít, mint a TV-s változat, több alkalmazás áll a rendelkezésünkre, jobban személyre szabhatjuk a rendszer működését.

Multimédiás képességek

A Vosen V1 nagyon erős multimédiás szolgáltatások terén. Már gyárilag feltelepítették a Kodi lejátszót (TV Center néven), ez az egyik legjobb videó lejátszó, számos formátumot ismer, bővíthetjük a tudását beépülő programok segítségével, valamint számos online szolgáltatást is használhatunk vele. Van természetesen Play áruház is ahonnan nagyon sok applikációt telepíthetünk, olyanokat is, amik nem feltétlenül a TV-n való használatra készültek. A Play Áruházban megtaláltam mindent, amire szükségem lehet a használat során. Azonban a Vosen V1 TV Box-on is előre feltelepítették az Aptoide TV nevű alkalmazás áruházat, ahonnan még több programot tölthetünk le, olyanokat is, ami a Play Áruházban nem található meg.  Sokkal jobban használható, mint a Play Áruház, az alkalmazások régebbi verzió is elérhetőek benne. Pl. nekem nem ment elsőre a Netflix, mert balga módon rányomtam a frissítésére, az Aptoide TV áruházból letudtam tölteni egy korábbi verziót, ami ismét jól működött.

Akinek a Kodi túl összetett lenne, vagy csak egyszerűbb média lejátszó programot szeretne használni, annak tudom ajánlani a VLC TV-re optimalizált változatát, ami az Aptoide TV áruházból tölthető le. Van természetesen YouTube is, abból is a TV-re való verziót tették a Box-ra. Az HBO GO-val akadt egy kis gondom, mert az Android TV-re készített változat ugyan letölthető az Aptoide áruházból, de a telepítés után valamiért nem tett ki indítóikont. Működik a program, de elindítani csak az alkalmazások listájából tudtam.

A Vosen V1 TV Box-on az alábbi szolgáltatók internetes alkalmazásait próbáltam ki, és mind jól működött. Néhánynál szükség volt az egész kurzor használatára is, mert sajnos nincs belőlük Android TV-re optimalizált változat. Természetesen szinte minden szolgáltató alkalmazása megtalálható a Play, vagy az Aptoide áruházakban, működhetnek is rajta. Amennyiben kíváncsi vagy valamelyik működésére, akkor lent a hozzászólásoknál írd be a nevét és kipróbálom.

 • Digi Online
 • UPC Horizon Go
 • MindiGO TV
 • Telenor MyTV
 • HBO GO

Okos otthon funkciók

Akkor térjünk rá a Vosen V1 TV Box különleges funkcióira. Van a készüléken egy SURE nevű okos otthon applikáció amivel egy komplett rendszert vezérelhetünk, ha úgy nézzük, akkor ez a TV Box egyben egy okos otthon HUB, avagy központ is. Már magában használva is sok lehetőséget tartogat, de a teljes körű használathoz szükséges még hozzá egy Z-Wave rendszerű USB stick (ez hasonló, mint pl. a Zigbee), ugyanis csak ezen keresztül tud kommunikálni a hozzá csatlakoztatott érzékelőkkel, szenzorokkal. Számtalan kiegészítőt lehet hozzá beszerezni, úgy mint ajtó/ablak szenzorok, okos izzók, fűtésszabályozó termosztátok, zárak, kamerák, intelligens konnektor, víz / füst / CO érzékelők stb… Sajnos az én lakásomban csak Zigbee eszközök vannak, így ezt a részét nem tudtam kipróbálni. A Z-Wave újabb és jobb tulajdonságokkal rendelkező protokoll, mint a Zigbee, nagyobb hatótávolság érhető el az eszközök és a HUB között, valamint minden eszköz egymással is kommunikál, nem csak a központi HUB-al.

Infra jeltovábbítás

Amit viszont azonnal tudunk használni az az infra jeltovábbítás, ha úgy tetszik az IR Blaster funkció. A szobában lévő infra távirányítós készülékek kezelésére megtudjuk tanítani a Vosen V1 TV Box-ot is a SURE mobil appon keresztül. Hatalmas készülék adatbázissal rendelkezik, de, ha valamit mégsem ismerne, meg is lehet rá tanítani. Szóval a működése a következő, kiválasztjuk az irányítani kívánt eszközünket a telefonon (a képen pl. egy Samsung TV látható), majd a telefon a WiFi hálózaton keresztül elküldi a parancsot a TV Box részére, ami immár az infa jelet küldi tovább a TV-re. Gyors, valóban gyors, olyan, mintha a TV saját távirányítóját használnám. Nagyon sok készüléket ismer, lehet TV, házi-mozi rendszer, klíma, DVD, projektor, szinte bármi, ami infra távirányítóval működik.

A SURE mobilapplikáció ingyenes, azonban ezért cserébe el kell viselnünk némi reklámot. Magyar nyelven sajnos még nem tud, de angolul kitűnően használható. Az első használat előtt létre kell hozni egy Sure regisztrációt, ami nagyjából 2 percet vesz igénybe, és be kell jelentkezni a mobil mellett a Vosen V1 TV Box készüléken is. 

Konklúzió

A Vosen V1 TV Box egy nagyon jól használható készülék, a teszt alatt hibával, vagy bizonytalan működéssel nem találkoztam. Az Amlogic S905X2 processzora rendesen teszi a dolgát, azonban szem előtt kell tartani, hogy csak 2GB RAM van benne, ez multimédiás célokra, 4K mozizásra több, mint elegendő, de komolyabb játékok futtatásánál már kevés lehet. A tárhellyel szintén ugyanez a helyzet, a 16GB elég, ha van néhány fix alkalmazásunk amit használunk, de, ha minden vackot felszeretnénk telepíteni, akkor már gyorsan elfogyhat. Nekem nagyon tetszettek az okos funkciók, Z-Wave stick híján sajnos a nagy részét nem tudtam kipróbálni, de az IR jeltovábbító nagyon jól használható, tudtam vele a TV-t és a Klímát is vezérelni távolról is.
Az árát tekintve a középmezőnyben foglal helyet, relatíve olcsó, és jó ár-érték arányú készülék. A teszt készítésekor 50$-os áron lehetett megvásárolni, ami nagyjából 14-15.000.- Ft-nak felel meg (árfolyamtól függően). Hagyományos otthoni multimédiás célokra jó választás ez a készülék is, a minőségét tekintve (Mecool???) nem lesz vele probléma, ez a készülék is az igényesebbek közé tartozik.
Megvásárolni a lenti zöld gombra kattintva tudod, a szállításnál válassz a Priority Line lehetőségek közül és nem lesz szükség vámkezeltetésre.

Ez a típus már nem kapható, de nézz szét az aktuális ajánlónkban, a lenti gombra kattintva

TV Box Ajánló

Vosen V1 TV Box

Csomagolás, tartalom
Megjelenés
Kezelhetőség
Hardveres felszereltség
Képminőség
Sebesség
Bővíthetőség
Ár-érték arány

Ajánlott

Hagyományos otthoni multimédiás célokra jó választás ez a készülék is, a minőségét tekintve (Mecool???) nem lesz vele probléma, ez a készülék is az igényesebbek közé tartozik.

Felhasználói értékelés: Legyél Te az első!

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .