banner

Vantage VT-1 Full HD PVR műholdvevő dual tunerrel – teszt

Manapság a műholdvevő piacot javarészt az egy kaptafára készülő vevőegységek alkotják, nem túl sok egyedinek számító gyártó van jelen a piacon. Mostani tesztünkben egy valódi kuriózummal találkozunk, a VANTAGE VT-1 névre hallgató, felső kategóriás, dual tuneres műholdvevő készülékkel.
A VANTAGE nem új név a piacon, eddig is jelen volt HD beltéri egységekkel, amik közt találhatunk műholdas, földi digitálist és kombo verziót is. A VANTAGE cég termékei azon kevesek közé tartoznak, amelyek még nem a távol keleten készülnek, hanem európai kezek rakják össze. A VANTAGE VT-1 beltéri egység magában hordozza a német precizitást, minden porcikáján érződik, hogy hozzáértő szakemberek tervezték.
A VT-1 sok, a használatot megkönnyítő extra funkciókkal rendelkezik, jó néhány olyan kényelmi funkció található benne, ami más készülékeknél hiányzik.

Már a doboz mérete is tiszteletet parancsoló, eddigi teszt készülékek közül neki van a legnagyobb doboza. Kibontás után egy szabványos HI-FI méretekkel rendelkező, hatalmas beltéri került elő. A tartozékok egy külön dobozban vannak mellékelve, nem csak a készülék mellé dobálva, mint ahogy szokás. A tartozék dobozt kinyitva hihetetlen mennyiségű melléklet került elő, még olyan is, amire nem számít senki egy műholdvevő vásárlásakor. Van benne egy hálózati kábel, a távirányító 4db elemmel (2 tartalék), angol és német nyelvű részletes használati útmutató (magyar sajnos nincs, pedig nagyon jó lenne), HDMI kábel a lapos tévékhez, egy USB átalakító, egy koax kábel a tuner ki és bemenetek összekötésére, ha csak egy kimenetes fejjel rendelkezünk, merevlemez beépítő keret a szükséges csavarokkal, és végül egy 16GB-os SDHC memóriakártya.

A műholdvevő előlapja egyszerű és egyben elegáns formavilágot követ. Kialakítása végett nagyon jól passzolhat a már meglévő HI-FI, és házimozi rendszerekhez, méretei miatt tökéletesen illeszkedik hozzájuk. Az előlapon található egy 2′-os színes OLED kijelző, ami megjeleníti az aktuális adó nevét és logóját, valamint a menüben segíti a navigálást. A kijelző alkalmas a TV műsor kép megjelenítésére is, bár ebben a méretben élvezhetetlen. A kijelző körül helyezkednek el az érintésérzékeny navigációs kezelőszervek. A lenyitható ajtó mögött helyezték el a két kártyaolvasót, és a két CI modul fogadására képes aljzatot. A kártyaolvasó alapkiépítésben a CONAX kártyák fogadására van felkészítve, egyéb kódolási rendszert a modulok segítségével lehet használni. Találunk az ajtó alatt még egy USB 2.0 portot, egy SD kártya olvasót és egy HDMI bemenetet is.

Itt helyezkedik egy kívülről is cserélhető 2,5-es merevlemez számára kialakított hely. A tartozék fiókba szerelve egyszerűen csatlakoztathatjuk a beltérihez, a gyártó adatai alapján ezt akár működés közben is megtehetjük. Ezzel az egyedi kialakítással a merevlemezre rögzített felvételeket egyszerűen vihetjük át a PC-re további feldolgozás érdekében. A felvételeket tömörítetlen formában tárolja, minőségromlás nélkül.

A beltéri hátlapjáról egy csatlakozót sem spóroltak le, minden rendszerhez tudjuk illeszteni, legyen az modern, vagy régebbi kialakítású. A készülék bal oldalán található a két tuner csatlakozója. A dual tuner legnagyobb előnye, hogy amíg egy műsort nézünk a TV-n, addig egy másikat tudunk rögzíteni, a polarizáció figyelmen kívül hagyásával.
Találunk hátul egy kiegészítő infra vevő csatlakozót is, amit nem mellékeltek a készülékhez, de opcióként beszerezhető. Ennek akkor van érdemi haszna, ha a készülék nem pont a tévé készüléknél van, esetleg egy ajtó mögött helyezkedik el. A külső infra vevő nem foglal sok helyet, szinte észrevétlenül is elhelyezhető a tévé mellett.

Számítógép csatlakoztatására háromféle lehetőségünk is van, van a beltérin egy 10/100 Mbit/s sebességű LAN port, két 2.0 USB csatlakozó, és helyet kapott egy RS-232 soros szerviz port is. Régebbi televízió készülékek számára még megtalálható a hagyományos SD felbontást biztosító SCART be is kimenet, valamint az S-video csatlakozó sem maradt le róla. Lapos tévénket elsősorban a HDMI kimenetre tudjuk csatlakoztatni, de található hátul egy komponens csatlakozósor is. Itt fontos megemlíteni a HDMI bemenetet, ami nem csak a hátlapon, hanem az előlapon is megtalálható. Ide tudjuk csatlakoztatni külső nagy felbontású készülékeinket, úgymint a Blu-ray lejátszót, digitális kamerát, vagy fényképezőgépet, azaz mindent, ami rendelkezik HDMI kimenettel. A beltéri ezekből a külső forrásokból tud felvételeket készíteni.
A külső hangrendszereket tudjuk csatlakoztatni hagyományos sztereó RCA kábel segítségével, de megtalálható hátul a digitális koaxiális és optikai kimenet is. A hátlap bal oldalán láthatunk egy ventilátor rácsot, mivel a beltéri hűtéséről egy belső ventilátor gondoskodik, ami teljesen hangtalan.

A távirányító jó minőségű anyagokból készült, kényelmes a fogása, kezelése. Minden szükséges funkciógomb megtalálható rajta, a felvételt egy gomb nyomásával azonnal tudjuk indítani, nem kell a menüben bóklászni miatta, miközben értékes percek telnek el a rögzíteni kívánt műsorból. A gombok nyomása érezhető, fémlapos fólia van belül, ami hosszú élettartamot biztosít. A gombok elhelyezkedése jó, minden főbb funkció kézre esik. A távirányító alkalmas a TV vezérlésére is, azaz használható univerzális távirányítóként, a programozásáról én nem találtam információkat.

A beltéri belseje nem tartogatott nagy meglepetést. Vártam, hogy találok helyet belső 3,5-es merevlemez számára, de sajnos nincs ilyen benne. A gyors működésről egy STi7105 processzor gondoskodik, ami 450MHz-en működik. A kép jobb felső sarkában látható a korábban említett 5cm-es ventilátor, ami hangtalanul előzi meg a készülék túlmelegedését. A fordulatszáma menüből állítható kézzel is, vagy rábízhatjuk a szoftverre a kezelését automata módban.

Elérkeztünk a készülék bekapcsolásához. Igyekszem röviden bemutatni a szoftver tulajdonságait, de mivel még egy nagyon új készülékről van szó, nem fogok belemenni a részletekbe. Van egy nagyon lényeges tulajdonság a szoftverrel kapcsolatban, a gyártó állítása szerint a VT-1 alkalmas a dual boot kezelésére. Azaz választhatunk a már most is elérhető szoftver, vagy egy LINUX rendszer használata között. A LINUX alapú rendszert még nem tudtam kipróbálni, mert a gyár ígérete szerint ez csak 2010 második negyedévében várható, viszont ingyenes lesz minden felhasználó számára.
A készülék bekapcsolása után, egy rövid boot idő elteltével a telepítő menü fogad minket, ami végigvezet a fontosabb beállításokon, de ezt természetesen bármikor megszakíthatjuk. Fontos tény, hogy már a magyar nyelvet is kiválaszthatjuk a beltériben, igaz itt-ott találkoztam fordítási hibákkal, de sajnos ez szinte minden beltériben így van. Nem tudom, hogy miért ilyen hanyag módon csinálják meg a fordítást, nem lenne nagy munka kijavítani.
A készülékre én rögtön telepítettem a legújabb gyári firmware-t, ami még BETA állapotú, azaz előfordulhatnak benne hibák (elő is fordulnak), szinte minden héten jön ki hozzá újabb szoftver, érdemes figyelemmel kísérni és frissíteni folyamatosan. A frissítés PenDrive-ról egyszerűen elvégezhető, csak fel kell rá másolni a szoftvert, és a beltéri fájlkezelőjében kiválasztani.
A menü nagyon szép lett, valódi HD felbontású, ami meg is látszik rajta. Jól felépített, könnyen átlátható, bár a navigálást meg kell benne szokni. Minden opciót a legrészletesebb mértékig betudunk állítani. A műholdakat adatait egyenként tudjuk állítani, például a forgató motort is csak ahhoz a holdhoz társítjuk, amelyikhez szükségünk van rá. A kezelés, menüben lépkedés, és a csatornák váltása rendkívül gyors, ebben nagy szerepe van a 450MHz-es processzornak is. A felvételt azonnal indíthatjuk egy gombnyomással, vagy az EPG segítségével előre is programozhatjuk. A felvételeket a mellékelt 16GB-os SD HC memóriakártyára is rögzíthetjük, akár HD minőségben is.
A beltéri beállításairól, és csatorna listáinkról készíthetünk biztonsági mentést is, amit probléma esetén azonnal visszaállíthatunk.

A beltéri rendelkezik multimédiás lehetőségekkel is, képes a digitális képeink megjelenítésére, vagy videó lejátszásra (a használható formátumokról nincs pontos adatom, de az biztos, hogy támogatja a DivX, Xvid, AVI és MKV(full HD 1080p is) formátumokat.), de a kedvenc mp3 zenéink lejátszása sem jelent akadályt neki. A TV adás képét interneten továbbíthatjuk a PC, vagy másik beltéri felé élő stream formában, de dual tunere miatt ezzel párhuzamosan más csatornát is nézhetünk a tévén.
Szintén a két tuner révén használhatjuk a PiP kép-a-képben opciót minden csatornán, függetlenül annak polaritásától. Ezzel a funkcióval két csatorna képét követhetjük élőben, de egy gombnyomással bármikor válthatunk közöttük.
Persze nem hiányoznak a megszokott kényelmi funkciók sem, mint például a TimeShift (időeltolásos tévénézés), ezt is beállíthatunk teljesen automatikusra, vagy kézzel is indíthatjuk, ha megállítjuk az adást. A TimeShift rögzítése az SD kártyára is történhet, ami kíméli a merevlemezt és teljesen hangtalan(a folyamatos TimeShift miatt mindig menne a behelyezett merevlemez), de az SD kártyáról multimédia fájlok is lejátszhatók.
A csatornák keresési sebessége átlagosnak mondható, használhatunk vak keresést is, ha nem ismerjük a műhold adatait. Ha többfejes antennával, vagy forgató motorral rendelkezünk, akkor egyszerre több műhold lekeresésére is van lehetőség.
A csatornákat tetszés szerint tudjuk kedvenc csoportokba rendezni, vagy a fő listában mozgatni. Létezik hozzá egy egyszerűen kezelhető PC program is, amivel gyerekjáték a sorrendek beállítása.
A készülék EPG kezelése hibátlan és gyors, a magyar ékezetes karakterek is jól jelennek meg a listában.
A képminőségre semmi panaszunk nem lehet, a valódi FULL HD felbontás gyönyörű képet biztosít. Mind a HD, mind az SD adás képe kifogástalan, semmi hibával nem találkoztam a teszt alatt.

Konklúzió:
A VANTAGE VT-1 műholdvevő kiváló választás lehet azoknak, akik egy komolyabb, profi műholdvevőt szeretnének használni. Jelenlegi gyári szoftverével is teljes körűen használható, de igazi tudását csak a LINUX rendszer elkészülése után fogja megmutatni, ezt a gyártó 2010 második negyedévére ígérte, tehát hamarosan jönnie kell. Az ára nem mondható pénztárca barátnak, jelenleg közel 180.000.- Ft-ot kell érte kifizetnünk, de ezért a pénzért egy kiváló készülék tulajdonosai lehetünk.

A VANTAGE VT-1 beltérit a Forgat-SAT biztosította a teszt idejére.

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .