banner

Vantage VT-1 Full HD PVR műholdvevő dual tunerrel – teszt

Manapság a műholdvevő piacot javarészt az egy kaptafára készülő vevőegységek alkotják, nem túl sok egyedinek számító gyártó van jelen a piacon. Mostani tesztünkben egy valódi kuriózummal találkozunk, a VANTAGE VT-1 névre hallgató, felső kategóriás, dual tuneres műholdvevő készülékkel.
A VANTAGE nem új név a piacon, eddig is jelen volt HD beltéri egységekkel, amik közt találhatunk műholdas, földi digitálist és kombo verziót is. A VANTAGE cég termékei azon kevesek közé tartoznak, amelyek még nem a távol keleten készülnek, hanem európai kezek rakják össze. A VANTAGE VT-1 beltéri egység magában hordozza a német precizitást, minden porcikáján érződik, hogy hozzáértő szakemberek tervezték.
A VT-1 sok, a használatot megkönnyítő extra funkciókkal rendelkezik, jó néhány olyan kényelmi funkció található benne, ami más készülékeknél hiányzik.

Már a doboz mérete is tiszteletet parancsoló, eddigi teszt készülékek közül neki van a legnagyobb doboza. Kibontás után egy szabványos HI-FI méretekkel rendelkező, hatalmas beltéri került elő. A tartozékok egy külön dobozban vannak mellékelve, nem csak a készülék mellé dobálva, mint ahogy szokás. A tartozék dobozt kinyitva hihetetlen mennyiségű melléklet került elő, még olyan is, amire nem számít senki egy műholdvevő vásárlásakor. Van benne egy hálózati kábel, a távirányító 4db elemmel (2 tartalék), angol és német nyelvű részletes használati útmutató (magyar sajnos nincs, pedig nagyon jó lenne), HDMI kábel a lapos tévékhez, egy USB átalakító, egy koax kábel a tuner ki és bemenetek összekötésére, ha csak egy kimenetes fejjel rendelkezünk, merevlemez beépítő keret a szükséges csavarokkal, és végül egy 16GB-os SDHC memóriakártya.

A műholdvevő előlapja egyszerű és egyben elegáns formavilágot követ. Kialakítása végett nagyon jól passzolhat a már meglévő HI-FI, és házimozi rendszerekhez, méretei miatt tökéletesen illeszkedik hozzájuk. Az előlapon található egy 2′-os színes OLED kijelző, ami megjeleníti az aktuális adó nevét és logóját, valamint a menüben segíti a navigálást. A kijelző alkalmas a TV műsor kép megjelenítésére is, bár ebben a méretben élvezhetetlen. A kijelző körül helyezkednek el az érintésérzékeny navigációs kezelőszervek. A lenyitható ajtó mögött helyezték el a két kártyaolvasót, és a két CI modul fogadására képes aljzatot. A kártyaolvasó alapkiépítésben a CONAX kártyák fogadására van felkészítve, egyéb kódolási rendszert a modulok segítségével lehet használni. Találunk az ajtó alatt még egy USB 2.0 portot, egy SD kártya olvasót és egy HDMI bemenetet is.

Itt helyezkedik egy kívülről is cserélhető 2,5-es merevlemez számára kialakított hely. A tartozék fiókba szerelve egyszerűen csatlakoztathatjuk a beltérihez, a gyártó adatai alapján ezt akár működés közben is megtehetjük. Ezzel az egyedi kialakítással a merevlemezre rögzített felvételeket egyszerűen vihetjük át a PC-re további feldolgozás érdekében. A felvételeket tömörítetlen formában tárolja, minőségromlás nélkül.

A beltéri hátlapjáról egy csatlakozót sem spóroltak le, minden rendszerhez tudjuk illeszteni, legyen az modern, vagy régebbi kialakítású. A készülék bal oldalán található a két tuner csatlakozója. A dual tuner legnagyobb előnye, hogy amíg egy műsort nézünk a TV-n, addig egy másikat tudunk rögzíteni, a polarizáció figyelmen kívül hagyásával.
Találunk hátul egy kiegészítő infra vevő csatlakozót is, amit nem mellékeltek a készülékhez, de opcióként beszerezhető. Ennek akkor van érdemi haszna, ha a készülék nem pont a tévé készüléknél van, esetleg egy ajtó mögött helyezkedik el. A külső infra vevő nem foglal sok helyet, szinte észrevétlenül is elhelyezhető a tévé mellett.

banner

Számítógép csatlakoztatására háromféle lehetőségünk is van, van a beltérin egy 10/100 Mbit/s sebességű LAN port, két 2.0 USB csatlakozó, és helyet kapott egy RS-232 soros szerviz port is. Régebbi televízió készülékek számára még megtalálható a hagyományos SD felbontást biztosító SCART be is kimenet, valamint az S-video csatlakozó sem maradt le róla. Lapos tévénket elsősorban a HDMI kimenetre tudjuk csatlakoztatni, de található hátul egy komponens csatlakozósor is. Itt fontos megemlíteni a HDMI bemenetet, ami nem csak a hátlapon, hanem az előlapon is megtalálható. Ide tudjuk csatlakoztatni külső nagy felbontású készülékeinket, úgymint a Blu-ray lejátszót, digitális kamerát, vagy fényképezőgépet, azaz mindent, ami rendelkezik HDMI kimenettel. A beltéri ezekből a külső forrásokból tud felvételeket készíteni.
A külső hangrendszereket tudjuk csatlakoztatni hagyományos sztereó RCA kábel segítségével, de megtalálható hátul a digitális koaxiális és optikai kimenet is. A hátlap bal oldalán láthatunk egy ventilátor rácsot, mivel a beltéri hűtéséről egy belső ventilátor gondoskodik, ami teljesen hangtalan.

A távirányító jó minőségű anyagokból készült, kényelmes a fogása, kezelése. Minden szükséges funkciógomb megtalálható rajta, a felvételt egy gomb nyomásával azonnal tudjuk indítani, nem kell a menüben bóklászni miatta, miközben értékes percek telnek el a rögzíteni kívánt műsorból. A gombok nyomása érezhető, fémlapos fólia van belül, ami hosszú élettartamot biztosít. A gombok elhelyezkedése jó, minden főbb funkció kézre esik. A távirányító alkalmas a TV vezérlésére is, azaz használható univerzális távirányítóként, a programozásáról én nem találtam információkat.

A beltéri belseje nem tartogatott nagy meglepetést. Vártam, hogy találok helyet belső 3,5-es merevlemez számára, de sajnos nincs ilyen benne. A gyors működésről egy STi7105 processzor gondoskodik, ami 450MHz-en működik. A kép jobb felső sarkában látható a korábban említett 5cm-es ventilátor, ami hangtalanul előzi meg a készülék túlmelegedését. A fordulatszáma menüből állítható kézzel is, vagy rábízhatjuk a szoftverre a kezelését automata módban.

Elérkeztünk a készülék bekapcsolásához. Igyekszem röviden bemutatni a szoftver tulajdonságait, de mivel még egy nagyon új készülékről van szó, nem fogok belemenni a részletekbe. Van egy nagyon lényeges tulajdonság a szoftverrel kapcsolatban, a gyártó állítása szerint a VT-1 alkalmas a dual boot kezelésére. Azaz választhatunk a már most is elérhető szoftver, vagy egy LINUX rendszer használata között. A LINUX alapú rendszert még nem tudtam kipróbálni, mert a gyár ígérete szerint ez csak 2010 második negyedévében várható, viszont ingyenes lesz minden felhasználó számára.
A készülék bekapcsolása után, egy rövid boot idő elteltével a telepítő menü fogad minket, ami végigvezet a fontosabb beállításokon, de ezt természetesen bármikor megszakíthatjuk. Fontos tény, hogy már a magyar nyelvet is kiválaszthatjuk a beltériben, igaz itt-ott találkoztam fordítási hibákkal, de sajnos ez szinte minden beltériben így van. Nem tudom, hogy miért ilyen hanyag módon csinálják meg a fordítást, nem lenne nagy munka kijavítani.
A készülékre én rögtön telepítettem a legújabb gyári firmware-t, ami még BETA állapotú, azaz előfordulhatnak benne hibák (elő is fordulnak), szinte minden héten jön ki hozzá újabb szoftver, érdemes figyelemmel kísérni és frissíteni folyamatosan. A frissítés PenDrive-ról egyszerűen elvégezhető, csak fel kell rá másolni a szoftvert, és a beltéri fájlkezelőjében kiválasztani.
A menü nagyon szép lett, valódi HD felbontású, ami meg is látszik rajta. Jól felépített, könnyen átlátható, bár a navigálást meg kell benne szokni. Minden opciót a legrészletesebb mértékig betudunk állítani. A műholdakat adatait egyenként tudjuk állítani, például a forgató motort is csak ahhoz a holdhoz társítjuk, amelyikhez szükségünk van rá. A kezelés, menüben lépkedés, és a csatornák váltása rendkívül gyors, ebben nagy szerepe van a 450MHz-es processzornak is. A felvételt azonnal indíthatjuk egy gombnyomással, vagy az EPG segítségével előre is programozhatjuk. A felvételeket a mellékelt 16GB-os SD HC memóriakártyára is rögzíthetjük, akár HD minőségben is.
A beltéri beállításairól, és csatorna listáinkról készíthetünk biztonsági mentést is, amit probléma esetén azonnal visszaállíthatunk.

A beltéri rendelkezik multimédiás lehetőségekkel is, képes a digitális képeink megjelenítésére, vagy videó lejátszásra (a használható formátumokról nincs pontos adatom, de az biztos, hogy támogatja a DivX, Xvid, AVI és MKV(full HD 1080p is) formátumokat.), de a kedvenc mp3 zenéink lejátszása sem jelent akadályt neki. A TV adás képét interneten továbbíthatjuk a PC, vagy másik beltéri felé élő stream formában, de dual tunere miatt ezzel párhuzamosan más csatornát is nézhetünk a tévén.
Szintén a két tuner révén használhatjuk a PiP kép-a-képben opciót minden csatornán, függetlenül annak polaritásától. Ezzel a funkcióval két csatorna képét követhetjük élőben, de egy gombnyomással bármikor válthatunk közöttük.
Persze nem hiányoznak a megszokott kényelmi funkciók sem, mint például a TimeShift (időeltolásos tévénézés), ezt is beállíthatunk teljesen automatikusra, vagy kézzel is indíthatjuk, ha megállítjuk az adást. A TimeShift rögzítése az SD kártyára is történhet, ami kíméli a merevlemezt és teljesen hangtalan(a folyamatos TimeShift miatt mindig menne a behelyezett merevlemez), de az SD kártyáról multimédia fájlok is lejátszhatók.
A csatornák keresési sebessége átlagosnak mondható, használhatunk vak keresést is, ha nem ismerjük a műhold adatait. Ha többfejes antennával, vagy forgató motorral rendelkezünk, akkor egyszerre több műhold lekeresésére is van lehetőség.
A csatornákat tetszés szerint tudjuk kedvenc csoportokba rendezni, vagy a fő listában mozgatni. Létezik hozzá egy egyszerűen kezelhető PC program is, amivel gyerekjáték a sorrendek beállítása.
A készülék EPG kezelése hibátlan és gyors, a magyar ékezetes karakterek is jól jelennek meg a listában.
A képminőségre semmi panaszunk nem lehet, a valódi FULL HD felbontás gyönyörű képet biztosít. Mind a HD, mind az SD adás képe kifogástalan, semmi hibával nem találkoztam a teszt alatt.

Konklúzió:
A VANTAGE VT-1 műholdvevő kiváló választás lehet azoknak, akik egy komolyabb, profi műholdvevőt szeretnének használni. Jelenlegi gyári szoftverével is teljes körűen használható, de igazi tudását csak a LINUX rendszer elkészülése után fogja megmutatni, ezt a gyártó 2010 második negyedévére ígérte, tehát hamarosan jönnie kell. Az ára nem mondható pénztárca barátnak, jelenleg közel 180.000.- Ft-ot kell érte kifizetnünk, de ezért a pénzért egy kiváló készülék tulajdonosai lehetünk.

A VANTAGE VT-1 beltérit a Forgat-SAT biztosította a teszt idejére.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .