2021 január 17.

Vámkezelési segédlet, ha Kínából rendelsz

A leggyakrabban feltett kérdés, Mi van, ha a Kínából rendelt csomagom megfogják a vámon? Aggodalomra semmi ok, ha nem illegális dolgot rendelsz, akkor csak vámkezeltetni kell, majd az adókat, illetve az ügyintézési díjat kifizetve megkapod a csomagod.

A Kínából rendelt küldemények 3. országbelinek számítanak, ezért Magyarországon vámkezeltetni kell őket. Az alábbi értékhatárokat kell figyelni:

Összeghatár ÁFA VÁM
22 euró-ig nincs nincs
22 euró felett, de 150 euró alatt +27% nincs
150 euró felett +27% + VÁM

Hogyan történik a vámkezelés?

Amennyiben normál postával, vagy DHL futárral kérjük a szállítást, akkor nagy bizonyossággal vámkezeltetni kell majd őket. Néha-néha átcsúszhat egy amúgy vámköteles csomag, de erre nem szabad alapozni.
A vámkezelést a Posta, vagy a futárcég (DHL) végzi. Amennyiben vámköteles küldeményt kapunk, akkor a Posta SMS-ben és levélben(igen levélben, nem email) is értesít minket róla. A vámkezeléshez csupán egy nyomtatványt kell kitöltenünk, amiben megadjuk a saját és a küldemény adatait. Ezt a nyomtatványt vissza kell küldeni a megadott email címre az áru vásárlását igazoló számlával, vagy a bankunk fizetési bizonylatával együtt. Ezek alapján fogják kiszabni a megfizetendő terheket, amit a kézbesítő postásnál egyenlíthetünk ki.
A DHL szintén sms-ben, vagy email-ben értesít a vámköteles küldemény érkezéséről, magánszemélyeknek itt nem kell vámkezelési megbízást kitölteni, elegendő csak a fizetési bizonylatot, a termék pontos magyar megnevezését és a lakcímünket visszaküldeni egy válasz email-ben. Fizetni szintén a futárnál tudunk. Céges vámkezelésnél már szükséges lesz egy vámkezelési megbízás kitöltésére és visszaküldésére is.
A vámkezelésnek is van költsége, a Posta esetében bruttó 3500- Ft, a DHL pedig bruttó 7607- Ft díjat számol fel érte.
A VÁM mértéke a termék TARIC kódjától függ, ami 0-15% lehet, azonban a legtöbb esetben magánszemély vásárlóknak 0% szokott lenni.

Van egy kiskapu is a fenti 22€ összegű vámhatár kitolására, erre pedig az uniós vámjog végrehajtásáról szóló 2017. évi CLII. törvény 162. § 5. pontja alapján lehet hivatkozni. Ez a pont kimondja, hogy, ha a kiszabandó vámteher nem éri el a 10€ összeghatárt, akkor azt nem kell megfizetni. Ez a 27%-os áfát alapul véve jelenleg 37 € értéket jelent, ami nagyjából 40-41 USD (Kínai webáruházban dollárral a legjobb fizetni). A tapasztalatok szerint a DHL már alapból ezzel az összeghatárral számol, a Postánál azonban nem árt beleírni a levélbe, amiben a vámkezelési megbízást küldjük vissza. Ugyanúgy kell mindent csinálni, mint a normál vámkezelésnél, el kell küldeni a szükséges papírokat, igazolásokat, de, ha a termék értéke nem éri el a fenti összeget, akkor a törvényt beillesztve, kérni kell a vám ügyintézőt a rendelet figyelembevételére.

Hogyan tudok vámmentesen rendelni?

A nagyobb webáruházakban már vannak olyan szállítási módok, amivel vámmentesen kaphatjuk meg a termékeket. Ezek jellemzően egy kicsit többe kerülnek, mint a normál szállítás, viszont, ha nagyobb értékű terméket vásárolunk, akkor nagyon sokat spórolhatunk vele. Ez úgy működik, hogy feladják a terméket egy EU-n belüli telephelyükre (jellemzően Anglia, vagy Franciaország), ahol elvégzik a termékek vámkezelését. Ezt követően továbbküldik a címedre, de mivel másodszor már az EU-n belül adják fel, itthon nem lesz szükség a vámolására.

Az alábbi szállítási módok vámmentesek:

Gearbest:

  • EU Express
  • EU Priority Line
  • Priority Direct Mail
  • Europe Railway Priority Mail
  • Netherlands Registered (PDM) (Csak akkor vámmentes, ha a PDM is a végén van)
  • EU Ocean Shipping (nagyméretű dolgokhoz)

Banggood:

  • European Direct Mail
  • EU Priority Line
  • European Railway Direct Mail

Vámbiztosítás kötése, Tariff Insurance

Egy másik népszerű szolgáltatás a vámbiztosítás megkötése a rendelés alkalmával. Egy előre megfizetett díj ellenében a webáruház átvállalja a vámkezelés során felmerülő költségek egy részét, vagy a teljes összegét. A vámkezelése a normál ügymenet szerint el kell végezni, itthon ki kell fizetni a kiszabott díjakat. Ezt követően el kell küldeni a költségek megfizetéséről szóló bizonylatokat, igazolásokat a webáruháznak, aki visszafizeti a teljes összeget. Ezen mód választása előtt mindig ajánlott megnézni a webáruház idevonatkozó szabályozását, elkerülve ezzel a későbbi félreértéseket.

EU Raktárból, vámmentesen

A legnépszerűbb és egyben a legjobb módja az áfa és vámmentes mentes rendelésnek az, ha EU raktárból rendelsz. Ilyenkor a termék már az EU területén lévő raktárból kerül feladásra, közösségi forgalomban nincs vámkezelés és nem kell semmi extra költséggel számolni.
A Gearbest EU raktáros termékeit itt találod: http://bit.ly/2G7Tp4e