banner

Vámkezelés változása 2021.07.01-től – Itt vannak a pontos árak

Az Európai Uniós rendelet változása miatt gyökeresen átalakulnak a postai vámkezelési szabályok és az ügyintézés menete. A mai napon a Posta közölte az új, sávos vámkezelési díjakat, amikkel a vásárláskor – az ÁFA fizetés mellett – számolnunk kell.

banner

A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK:

 • 2021. július 1-jétől az Európai Unió valamennyi országában, így Magyarországon is megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége. Egységesen valamennyi 150 eurónál alacsonyabb értékű áru után áfát kell fizetni.
 • Az Európai Unióba érkező, árutartalmú küldeményekre minden esetben vám-árunyilatkozatot kell benyújtani.
 • A Magyar Posta a 150 euró érték alatti áru tartalmú küldemények vámkezelését, vám elé állítását jogszabályi felhatalmazás alapján a NAV-val közösen kialakított speciális vámkezelési eljárás keretében, automatikusan végzi. A vámkezelés külön címzetti megbízás nélkül történik, gyorsítva és egyszerűsítve a 3. országból származó, áru tartamú küldemények vám elé állítását.
 • A magánszemélyeknek érkező küldeményeknél a postai vámügynöki szolgáltatás díja sávosra változik. Az új folyamatban elsődlegesen az online fizetést javasoljuk, amelyhez díjelőny is társul!

A következő táblázat tartalmazza a 2021. július 1-jén érvénybe lépő, 150 euró alatti értékű, magánszemélyeknek szóló küldemények vámkezeléséhez kapcsolódó főbb postai vámügynöki szolgáltatási díjakat:

Szolgáltatás Szolgáltatás tartalma Értékhatár Online fizetés Utánvétes fizetés
Automatikus postai vámkezelés Csökkentett adattartalmú vám-árunyilatkozattal való vámkezelés magánszemélyek részére,
Special Arrangement (SA) alkalmazásával történő áfafizetéssel
(a címzett a Magyar Postán keresztül fizeti meg az áfát).
0-10 EUR 399 Ft 799 Ft
10,01-22 EUR 499 Ft 899 Ft
22,01-50 EUR 599 Ft 999 Ft
50,01-100 EUR 899 Ft 1 399 Ft
100,01-150 EUR 1 399 Ft 1 899 Ft
Automatikus postai vámkezelés IOSS alkalmazásával Csökkentett adattartalmú vám-árunyilatkozattal lefolytatott vámkezelés magánszemélyek részére, IOSS áfafizetési mód alkalmazásával (az áfafizetés vásárláskor történik). 0-150 EUR 399 Ft 799 Ft

A postai vámügynöki szolgáltatás további díjtételeit tartalmazó díjszabást itt találod.
A díjtáblázat a 2021. július 1-jétől érvényes, áfával növelt szolgáltatási díjakat tartalmazza, melyek Ft-ban értendők. A mindenkor érvényes szolgáltatási díjakat, az áfa mértékét, és a vámügynöki szolgáltatás részletes igénybevételi feltételeit „A postai szolgáltatások Általános Szerződési Feltételeiben” részletezzük.

AZ ALÁBBI TÁBLÁZATBA FOGLALTUK ÖSSZE, HOGY VÁLTOZNAK A VÁMTERHEK 3. ORSZÁGBÓL TÖRTÉNŐ ÁRURENDELÉSEK SORÁN:

Vásárolt áru értéke Vámterhek
2021. június 30-ig 2021. július 1-től
0-22 euró között vámmentes/vám eljárás alá nem tartozó küldemény vámmentes, de áfa + értéktől függő, sávos postai vámkezelési díj terheli a küldeményt
22,1 – 150 euró között vámmentes, de áfa + postai vámkezelési díj terheli a küldeményt
150,1 euró felett uniós vámtétel áfa + postai vámkezelési díj terheli a küldeményt uniós vámtétel, de áfa + postai vámkezelési díj terheli a küldeményt

MIRE ÉRDEMES FIGYELNI A JÖVŐBEN, HA KÜLFÖLDI WEBÁRUHÁZBÓL RENDELSZ?

A Magyar Posta a külföldi webáruházak többségétől előzetesen megkapja a feladott árutartalmú küldeményed adatait (küldeményazonosító, feladó és címzett adatai, áru megnevezése és értéke), így fontos, hogy mindig teljeskörűen add meg rendeléskor a saját adataid, hogy minél gyorsabb legyen a vámolás folyamata.

 • Mindig valós, teljes nevet (vezetéknév, keresztnév) adj meg!
 • Postacímed a lehető legrészletesebben töltsd ki (ország, település, postai irányítószám, közelebbi cím pontos házszámmal, ha van, akkor lépcsőház, emelet, ajtó).
 • Mindig adj meg pontos e-mail címet és mobilszámot is rendeléskor, mert a küldeményed Magyarországra érkezését követően ezeken fogunk keresni (e-mail/SMS), ha tennivalód van a vámkezelés során (díjfizetés, esetenként adatközlés, dokumentumfeltöltés). A jól megadott adatokkal időt nyersz!
 • Javasoljuk, hogy a rendelésed és a fizetés visszaigazolását vagy ezek képernyőképét mentsd el, mert a vámkezelés során előfordulhat, hogy szükséged lesz rá.

A küldeményed minél gyorsabb kézbesítéséért te is sokat tehetsz: ha családi házban élsz, gondoskodj arról, hogy a házon vagy a kerítésen legyen házszám, és persze legyen postaládád is. Ha társasházi lakásban élsz, a postaládádra írd ki a neved!

Ezt olvastad már?

Boldog Karácsonyt Kívánunk

Boldog, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk a DigiPortál minden olvasójának!

6 hozzászólás

 1. Hogyan lehet IOSS vámkezelést kérni, ha már az Aliexpress megfizetteti az ÁFA-t
  és itthol újra felszámítják az ÁFA-val emelt összegre?

  • Itt tudsz velük kapcsolatba lépni: https://posta.hu/vam

   Sajnos a posta ismét hozta a színvonalát, jól megkevertek mindent, hasraütés-szerűen számolják az ÁFA-t , nem vesznek figyelembe szinte semmit amit a címzett küld nekik.

 2. Mondjuk én mint kereskedő örülök neki, mert eltűnik a sok fekete árusnál az áfa előny.

  • Ezt te sem gondoltad komolyan, ugye? 🙂 Aki eddig trükközött az ÁFA-val az ezután is fog vele.
   Itt jellemzően csak az olcsó áruk lesznek drágábbak. Nemrég rendeltem egy ventilátort egy régebbi notiba, 1300- Ft-ot fizettem érte, az új rendszerben 2050-Ft lesz az ára. Ezután is az Aliról fogom rendelni, mert itthon egy boltban sem találtam.

   A jellemzően 40$ érték feletti termékekre eddig is kellett ÁFA-t és vámot fizetni, az EU Priority Line szállítás pedig megmarad valamilyen formában.

 3. Ha egy 100 Ft értékű apró alkatrészt vásárolok külföldről akkor arra is 799 Ft
  ” postai vámügynöki szolgáltatási díjat ” kell fizetni ?
  Ez normális ??? Kinek jó ez ?
  Tegyenek rá 27% ÁFA-t az még renden van de azon felül az már rablás .

  • Igen, sajnos így van.
   100- Ft + 27% ÁFA + 399- Ft (ha kártyával fizetsz).
   Így lesz a 100- Ft-os termékből 526- Ft-os termék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .