banner

UPC Direct – A tányéros tévé – PVR teszt

Előző hónap elején indult el a UPC Direct szolgáltatása a THOR (0,8w) műholdról. Ennek apropójából megkaptam tesztelésre a szolgáltató jelenlegi legjobb beltéri egységét, a Philips DSR-8111 HD PVR készüléket, amivel kipróbálhattam az új szolgáltatást.

 

A UPC Direct Magyarország legrégebbi DTH (Direct To Home) műholdas szolgáltatója. Az indulásakor egyeduralkodónak számító szolgáltató mára már jó néhány erős konkurenciát kapott (legnagyobb a Digi TV, de a T-Home lassan átveszi a vezetést). Május 1-től az eddigi legnagyobb változás következett be a szolgáltató életében, új műholdra költözteti a teljes szolgáltatását, és jelentősen bővítette a csatorna kínálatát. Ennek apropójából nézzük most meg az új szolgáltatást a UPC Direct jelenlegi legjobb beltéri egységén a Philips DSR-8111 HD képes készüléken, ami alkalmas PVR műsorrögzítő funkcióra is.

Mivel egy előfizetéses szolgáltatásról van szó ezért nekünk otthon semmit nem kell szerelni, illetve a boltban vásárolni hozzá, elég csupán egy telefon a szolgáltatónak, vagy akár interneten is lelehet adni az igényt új előfizetésre. A felszerelést szakképzett szerelők végzik, az indulási költségek megtekinthetők a szolgáltató internet oldalán. Lehet kérni a szolgáltatást akár több tévé készülékre is, de ilyen esetben a második ill. a harmadik beltéri után a szolgáltató bérleti díjat számít fel (ami szintén megtekinthető a fenti linken).
Az új Thor műholdon jelentősen bővült a csatorna kínálat, már minicsomagok közül is lehet választani, amiben akár HD csatornák is elérhetők. A legfontosabb pedig, hogy a csatorna választék bővülés nem járt havidíj emelkedéssel.

A beltéri egység tartozékait, most nem listáznám külön, ugyanis minden szükséges eszközt biztosít a szolgáltató, beleértve a twin fejet és a HDMI kábelt is.rnA Philips DSR-8111 beltéri egység egy speciálisan a UPC Direct szolgáltatás vételére kialakított eszköz, UPC menüvel rendelkezik, csak a szolgáltatással kapcsolatos beállítások találhatók benne. A UPC a készülékeit Médiabox elnevezéssel illeti, ez rá is van írva a készülék elejére, nagyon sokszor ezen a néven említik a beltéri egységet.
Nem szabad szó nélkül elmenni azon tény mellett, hogy a készüléket Magyarországon gyártják, hátuljára a Made in Hungary felirat került. Manapság sajnos már egyre kevesebb az itthon gyártott műszaki eszköz.
A Médiabox előlapján minden szükséges kezelőszerv megtalálható, így távirányító nélkül is teljes körűen használható, akár a műsorrögzítés is programozható. Egy viszonylag nagyméretű, jól látható kijelző van rajta, amin a csatorna név mellett az aktuális műsor neve is megjelenik, stand by állapotban pedig az óra látható rajta. A kártya fogadó nyílás jobb oldalon egy kis lenyitható ajtó alatt található, de ezt nem tanácsos kivenni a készülékből, más beltériben ugyanis nem használható. A DVR beltéri kártyája Nargavision3 rendszerű, a beltéri egységhez van társítva, azaz még ugyanilyen típusú készülékben sem működik.
A Mediabox szoftverét folyamatosan fejleszti a szolgáltató, amit időről-időre elérhetővé is tesz az előfizetőknek. A szoftver frissítés automatikus művelet, amit a Mediabox készenléti állapotban hajt végre, nem igényel külső, felhasználói beavatkozást.

upc_cryptoworks_logoA magyarországi műholdas szolgáltatók közül egyedülálló módon a UPC Direct szolgáltatáshoz lehetőség van csak kártya igénylésére. Így csak egy előfizetői kártyát biztosít a szolgáltató, amit a saját beltéri egységünkben használhatunk. Szinte bármilyen beltéri egység alkalmas a szolgáltatás vételére, ami rendelkezik Cryptoworks rendszerű kártyaolvasóval, vagy CI modulfogadóval. A kereskedelemben kapható beltéri egységek kártya olvasója általában, csak egy kódrendszert támogat, de szoftver frissítéssel a legtöbbjüket alkalmassá lehet tenni többféle – köztük Cryptoworks- kártya fogadására is. Ez egy nagyon jó lehetőség a meglévő rendszer bővítésére, újabb anyagi ráfordítás nélkül.

A hátlapon lévő számos csatlakozó segítségével szinte minden rendszerhez tudjuk illeszteni a készüléket. Bal oldalon van a két antenna bemenet, ugyanis dual tunerrel rendelkezik a Mediabox. A SAT 1 csatlakozó használható a tévé műsor nézésére, a SAT 2 pedig a műsor rögzítés feladatát látja el. Amennyiben csak egy egykimenetes antennához csatlakoztatjuk a készüléket, a tévé nézés funkciója így is teljes körűen használható a SAT 1 bemeneten keresztül. Az antenna csatlakozók mellett találunk egy LAN hálózati és egy USB csatlakozót, sajnos ezek jelenleg nem működnek, talán egy későbbi szolgáltatás bővítéskor(VoD?) még szerepet kaphatnak.
Felfedezhetünk még a hátlapon analóg és digitális (coaxial és optical is) audió csatlakozókat a házi mozi rendszerek számára. A tévé készülékeket lehetőségünk van hagyományos scart kimeneten keresztül csatlakoztatni, de a lapos tévék számára van rajta digitális HDMI port is. A készülék használat közbeni túlmelegedése ellen egy ventilátort is beépítettek, ami csak akkor kapcsol be, ha szükséges, de működés közben is szinte teljesen hangtalanul teszi a dolgát. A Médiabox-ban található egy 160GB méretű merevlemez, amire a felvételeinket rögzíti a beltéri. Ez a merevlemez nem vehető ki belőle, és a felvett műsorokat is csak ezen keresztül tudjuk visszanézni, nincs lehetőség PC-re exportálni.

A távirányító kényelmes fogású, nem a megszokott kocka formavilágot képviseli. Szinte minden funkció egy gombnyomással elérhető vele, már-már túl egyszerű is. Használat közben kicsit olyan érzésem volt, hogy ezt -a nem túl okosak- is nagy biztonsággal tudják kezelni, alig lehet „félrenyomni” valamit. A felvétel ha nem is egy, de két gomb nyomással elindítható, ami alapesetben a műsorújságban jelzett időpontig tart, de ez meg is hosszabbítható. A távirányító használhatóságát tovább növeli, hogy megtaníthatjuk a tévénk, és a dvd, vagy házimozi rendszerünk vezérlésére, a szükséges készülékkódokat a felhasználói kézikönyv tartalmazza. Így jó eséllyel el is búcsúzhatunk a nappaliban lévő távirányító káosztól, optimális esetben a Mediabox távirányítója ellátja minden készülékünk vezérlését.

A beltéri első üzembe helyezését minden esetben a szerelő végzi el, de a későbbiekben előfordulhat, hogy szükséges lesz egy újra telepítés. A telepítés nem kíván különösebb szakértelmet, az ország kiválasztása után minden információt magyarul ír a képernyőre. A jelenlegi legújabb szoftverben lehetőség van választani két műhold közül, a beltéri még alkalmas az Astra műhold jeleinek a vételére is, de már benne vannak az új Thor műhold frekvenciái is. A műhold kiválasztása után automatikusan lekeresi a csatornákat, és tárolja azokat.

A Médiabox-ban a szolgáltató által előre programozott sorrendben szerepelnek a csatornák. Nagyon nagy hiányosságnak tartom, hogy ezeket nem lehet a saját kedvünk szerint rendezni, van ugyan kedvenc lista funkció is, de itt sem lehet a sorrenden változtatni. Találtam a menüben egy csatornalista kialakítás menüpontot, amit nem tudtam használni, mivel a csatornák többsége itt nem jelent meg, A gyári csatorna sorrend azért bizonyos szisztéma szerint van kialakítva, tematikusan vannak a csatornák rendezve, így némi megszokás után azért használható a készülék.
A csatorna váltás sebessége kifejezetten gyorsnak mondható, szinte alig kell várni a csatornák közti váltáskor legyen az HD, vagy SD adó. A csatorna váltáskor elérhető egy olyan funkció is, ami nem azonnal kapcsol át a kívánt adóra, csupán az épp aktuális műsort írja ki, és ha kíváncsiak vagyunk a kiírt műsorra, akkor egy gombnyomással átválthatunk rá.
A UPC Direct műsorújság a Guide feliratú gombbal hívható elő. A betöltődésére várni kell egy kicsit, mert nem a szokásos kialakítású, de megéri a 3-4 másodperc türelmet, mert utána egy nagyon jól csoportosított és jól áttekinthető műsor listát kapunk az elkövetkező programokról. Azt tapasztaltam, hogy ez a műsorújság különbözik a csatornákon lévőktől, van még pár új csatorna, ahol a műsorújságban megjelenik a tv műsor, de a csatornára kapcsolva még nem. Azt az információt kaptam, hogy rövidesen minden csatorna mellett lesz műsor információ is.

A képminőséget illetően jelentős javulás volt tapasztalható a Thor műholdra való átállás után, látszik, hogy itt már nem kell spórolni a sávszélességgel, mint a korábbi Astra 19,2 fokos pozícióban. Néhány csatornánál ugyan még előfordul kockásodás, de ez betudható az átállással járó műszaki nehézségeknek. A HD csatornák, kivétel nélkül kiváló képpel örvendeztetik meg a lapos tévé tulajdonosokat. Habár a DSR-8111 médiabox csak 720p felbontásra képest, én nem láttam észrevehető különbséget az 1080i-vel szemben.
Az új csatorna kínálatra nem tudok semmi rosszat írni, rengeteg új adó került be a kínálatba, alig maradt ki belőle valami(azért a Discovery kis csatornái és az IKO csatornák még elférhettek volna benne). Fontos megemlíteni, hogy a csatornák többsége nem külön előfizethető minicsomagokba került, hanem az alap csomagok csatornái bővültek, ráadásul havidíj emelkedés nélkül. Manapság nagyon divatosak lettek a műholdas és kábeles szolgáltatók körében a minicsomagok, így jóval magasabb havidíjat tudnak kérni az előfizetőktől, ha több csatornát szeretnének nézni, míg a szolgáltatást hirdető tévé reklámok csak az alap csomag árakat szajkózzák. Persze a UPC Direct-nél sem kerülhetett be minden prémium csatorna az alapcsomag kínálatába, megjelent a korábbi HBO és felnőtt csomag mellett egy HD és egy új Filmbox pak. A HD csomagban csak nagy felbontású HD csatornák találhatók, köztük olyan adókkal, mint például az amerikai sportot sugárzó ESPN America HD, amely egyik más szolgáltatónál sem található meg. A HD csomag rögtön 6 HD csatornával indult, amiből 3 magyar nyelven(m1 HD, Duna HD, History HD), a többi – magyar változat hiányában – angolul érhető el(ESPN America HD, RUSH HD, National Geographic HD). A Filmbox csomagban két prémium csatorna kapott helyet a Filmbox Extra és a Filmbox Family, sajnos a Filmbox HD valamiért kimaradt, pedig annak is van lokalizált változata.
Az új programválasztékot inkább belinkelem a UPC honlapjáról, mert bármikor előfordulhatnak benne változások, ide kattintva letölthető az új csatornalista.

A Philips DSR 8111 mediabox legfőbb erőssége a műsorrögzítés funkció. A SAT 2 antenna bemeneten keresztül az éppen nézett műsortól teljesen függetlenül működik a felvétel funkció, így ez egyáltalán nem befolyásolja a tévézést, nyugodtan tovább kapcsolhatunk másik csatornára, biztosak lehetünk benne, hogy a felvétel tökéletes lesz. A Time Shift (időeltolásos tévézés) funkció segítségével bármikor megállíthatjuk, illetve visszatekerhetjük az élő műsort, és később onnan folytathatjuk ahol abbahagytuk, nem fogunk lemaradni egy fontos részletről sem.

Vélemény:
Az új műholdra való költözés szinte csak előnyökkel járt, sok új csatornát kaptak az előfizetők, és már választhatnak HD csatornák közül is. Egyetlen hátrány csak a korábbi előfizetőket érheti, mert eltűntek az Astra műholdról vehető FTA német adók. A képminőség szemmel látható javuláson esett át a korábbihoz képest, bátran merem mondani, hogy kiváló a kép és a hang szinte minden csatornánál (kivétel a néha előforduló gyenge minőségű, és apróbb hibákat produkáló csatornák). A Philips DSR-8111 mediabox egy nagyon egyszerű szerkezet, a kialakításánál szem előtt tartották az egyszerű kezelhetőséget, nincs benne semmi zavaró, vagy felesleges opció, azt tudja amire tervezték. A használat során kétszer sikerült kifagyasztanom. Egyszer a gyors csatorna váltogatást nem szerette, egyszer pedig a műsor megállításakor mondott csődöt. Áramtalanítás után mindkét esetben vissza állt a helyes működés. Sokáig, majdnem egy hónapig teszteltem, ezt és az intenzív használatot figyelembe véve nem mondanám rossznak a beltérit.
Mindent összegezve a régi-új UPC Direct nálam jól vizsgázott, bátran merem ajánlani a legjobb ismerősömnek is, biztos nem fog benne csalódni.

A Philips DSR-8111 Médiabox-ot, teljes előfizetéssel a UPC Magyarország bocsájtotta rendelkezésünkre.

A leggyorsabb bekötés érdekében, pedig keressétek a Forgat-SAT-ot, a UPC Direct hivatalos forgalmazóját.

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

Egy Hozzászólás

  1. Jó kis gép, sajnos még ezt sem volt alkalmam látni működés közben. Sokan viszont panaszkodnak a ventillátorára, hogy hangos. B)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .