banner

UPC Direct – A tányéros tévé – PVR teszt

Előző hónap elején indult el a UPC Direct szolgáltatása a THOR (0,8w) műholdról. Ennek apropójából megkaptam tesztelésre a szolgáltató jelenlegi legjobb beltéri egységét, a Philips DSR-8111 HD PVR készüléket, amivel kipróbálhattam az új szolgáltatást.

 

A UPC Direct Magyarország legrégebbi DTH (Direct To Home) műholdas szolgáltatója. Az indulásakor egyeduralkodónak számító szolgáltató mára már jó néhány erős konkurenciát kapott (legnagyobb a Digi TV, de a T-Home lassan átveszi a vezetést). Május 1-től az eddigi legnagyobb változás következett be a szolgáltató életében, új műholdra költözteti a teljes szolgáltatását, és jelentősen bővítette a csatorna kínálatát. Ennek apropójából nézzük most meg az új szolgáltatást a UPC Direct jelenlegi legjobb beltéri egységén a Philips DSR-8111 HD képes készüléken, ami alkalmas PVR műsorrögzítő funkcióra is.

Mivel egy előfizetéses szolgáltatásról van szó ezért nekünk otthon semmit nem kell szerelni, illetve a boltban vásárolni hozzá, elég csupán egy telefon a szolgáltatónak, vagy akár interneten is lelehet adni az igényt új előfizetésre. A felszerelést szakképzett szerelők végzik, az indulási költségek megtekinthetők a szolgáltató internet oldalán. Lehet kérni a szolgáltatást akár több tévé készülékre is, de ilyen esetben a második ill. a harmadik beltéri után a szolgáltató bérleti díjat számít fel (ami szintén megtekinthető a fenti linken).
Az új Thor műholdon jelentősen bővült a csatorna kínálat, már minicsomagok közül is lehet választani, amiben akár HD csatornák is elérhetők. A legfontosabb pedig, hogy a csatorna választék bővülés nem járt havidíj emelkedéssel.

A beltéri egység tartozékait, most nem listáznám külön, ugyanis minden szükséges eszközt biztosít a szolgáltató, beleértve a twin fejet és a HDMI kábelt is.rnA Philips DSR-8111 beltéri egység egy speciálisan a UPC Direct szolgáltatás vételére kialakított eszköz, UPC menüvel rendelkezik, csak a szolgáltatással kapcsolatos beállítások találhatók benne. A UPC a készülékeit Médiabox elnevezéssel illeti, ez rá is van írva a készülék elejére, nagyon sokszor ezen a néven említik a beltéri egységet.
Nem szabad szó nélkül elmenni azon tény mellett, hogy a készüléket Magyarországon gyártják, hátuljára a Made in Hungary felirat került. Manapság sajnos már egyre kevesebb az itthon gyártott műszaki eszköz.
A Médiabox előlapján minden szükséges kezelőszerv megtalálható, így távirányító nélkül is teljes körűen használható, akár a műsorrögzítés is programozható. Egy viszonylag nagyméretű, jól látható kijelző van rajta, amin a csatorna név mellett az aktuális műsor neve is megjelenik, stand by állapotban pedig az óra látható rajta. A kártya fogadó nyílás jobb oldalon egy kis lenyitható ajtó alatt található, de ezt nem tanácsos kivenni a készülékből, más beltériben ugyanis nem használható. A DVR beltéri kártyája Nargavision3 rendszerű, a beltéri egységhez van társítva, azaz még ugyanilyen típusú készülékben sem működik.
A Mediabox szoftverét folyamatosan fejleszti a szolgáltató, amit időről-időre elérhetővé is tesz az előfizetőknek. A szoftver frissítés automatikus művelet, amit a Mediabox készenléti állapotban hajt végre, nem igényel külső, felhasználói beavatkozást.

banner

upc_cryptoworks_logoA magyarországi műholdas szolgáltatók közül egyedülálló módon a UPC Direct szolgáltatáshoz lehetőség van csak kártya igénylésére. Így csak egy előfizetői kártyát biztosít a szolgáltató, amit a saját beltéri egységünkben használhatunk. Szinte bármilyen beltéri egység alkalmas a szolgáltatás vételére, ami rendelkezik Cryptoworks rendszerű kártyaolvasóval, vagy CI modulfogadóval. A kereskedelemben kapható beltéri egységek kártya olvasója általában, csak egy kódrendszert támogat, de szoftver frissítéssel a legtöbbjüket alkalmassá lehet tenni többféle – köztük Cryptoworks- kártya fogadására is. Ez egy nagyon jó lehetőség a meglévő rendszer bővítésére, újabb anyagi ráfordítás nélkül.

A hátlapon lévő számos csatlakozó segítségével szinte minden rendszerhez tudjuk illeszteni a készüléket. Bal oldalon van a két antenna bemenet, ugyanis dual tunerrel rendelkezik a Mediabox. A SAT 1 csatlakozó használható a tévé műsor nézésére, a SAT 2 pedig a műsor rögzítés feladatát látja el. Amennyiben csak egy egykimenetes antennához csatlakoztatjuk a készüléket, a tévé nézés funkciója így is teljes körűen használható a SAT 1 bemeneten keresztül. Az antenna csatlakozók mellett találunk egy LAN hálózati és egy USB csatlakozót, sajnos ezek jelenleg nem működnek, talán egy későbbi szolgáltatás bővítéskor(VoD?) még szerepet kaphatnak.
Felfedezhetünk még a hátlapon analóg és digitális (coaxial és optical is) audió csatlakozókat a házi mozi rendszerek számára. A tévé készülékeket lehetőségünk van hagyományos scart kimeneten keresztül csatlakoztatni, de a lapos tévék számára van rajta digitális HDMI port is. A készülék használat közbeni túlmelegedése ellen egy ventilátort is beépítettek, ami csak akkor kapcsol be, ha szükséges, de működés közben is szinte teljesen hangtalanul teszi a dolgát. A Médiabox-ban található egy 160GB méretű merevlemez, amire a felvételeinket rögzíti a beltéri. Ez a merevlemez nem vehető ki belőle, és a felvett műsorokat is csak ezen keresztül tudjuk visszanézni, nincs lehetőség PC-re exportálni.

A távirányító kényelmes fogású, nem a megszokott kocka formavilágot képviseli. Szinte minden funkció egy gombnyomással elérhető vele, már-már túl egyszerű is. Használat közben kicsit olyan érzésem volt, hogy ezt -a nem túl okosak- is nagy biztonsággal tudják kezelni, alig lehet „félrenyomni” valamit. A felvétel ha nem is egy, de két gomb nyomással elindítható, ami alapesetben a műsorújságban jelzett időpontig tart, de ez meg is hosszabbítható. A távirányító használhatóságát tovább növeli, hogy megtaníthatjuk a tévénk, és a dvd, vagy házimozi rendszerünk vezérlésére, a szükséges készülékkódokat a felhasználói kézikönyv tartalmazza. Így jó eséllyel el is búcsúzhatunk a nappaliban lévő távirányító káosztól, optimális esetben a Mediabox távirányítója ellátja minden készülékünk vezérlését.

A beltéri első üzembe helyezését minden esetben a szerelő végzi el, de a későbbiekben előfordulhat, hogy szükséges lesz egy újra telepítés. A telepítés nem kíván különösebb szakértelmet, az ország kiválasztása után minden információt magyarul ír a képernyőre. A jelenlegi legújabb szoftverben lehetőség van választani két műhold közül, a beltéri még alkalmas az Astra műhold jeleinek a vételére is, de már benne vannak az új Thor műhold frekvenciái is. A műhold kiválasztása után automatikusan lekeresi a csatornákat, és tárolja azokat.

A Médiabox-ban a szolgáltató által előre programozott sorrendben szerepelnek a csatornák. Nagyon nagy hiányosságnak tartom, hogy ezeket nem lehet a saját kedvünk szerint rendezni, van ugyan kedvenc lista funkció is, de itt sem lehet a sorrenden változtatni. Találtam a menüben egy csatornalista kialakítás menüpontot, amit nem tudtam használni, mivel a csatornák többsége itt nem jelent meg, A gyári csatorna sorrend azért bizonyos szisztéma szerint van kialakítva, tematikusan vannak a csatornák rendezve, így némi megszokás után azért használható a készülék.
A csatorna váltás sebessége kifejezetten gyorsnak mondható, szinte alig kell várni a csatornák közti váltáskor legyen az HD, vagy SD adó. A csatorna váltáskor elérhető egy olyan funkció is, ami nem azonnal kapcsol át a kívánt adóra, csupán az épp aktuális műsort írja ki, és ha kíváncsiak vagyunk a kiírt műsorra, akkor egy gombnyomással átválthatunk rá.
A UPC Direct műsorújság a Guide feliratú gombbal hívható elő. A betöltődésére várni kell egy kicsit, mert nem a szokásos kialakítású, de megéri a 3-4 másodperc türelmet, mert utána egy nagyon jól csoportosított és jól áttekinthető műsor listát kapunk az elkövetkező programokról. Azt tapasztaltam, hogy ez a műsorújság különbözik a csatornákon lévőktől, van még pár új csatorna, ahol a műsorújságban megjelenik a tv műsor, de a csatornára kapcsolva még nem. Azt az információt kaptam, hogy rövidesen minden csatorna mellett lesz műsor információ is.

A képminőséget illetően jelentős javulás volt tapasztalható a Thor műholdra való átállás után, látszik, hogy itt már nem kell spórolni a sávszélességgel, mint a korábbi Astra 19,2 fokos pozícióban. Néhány csatornánál ugyan még előfordul kockásodás, de ez betudható az átállással járó műszaki nehézségeknek. A HD csatornák, kivétel nélkül kiváló képpel örvendeztetik meg a lapos tévé tulajdonosokat. Habár a DSR-8111 médiabox csak 720p felbontásra képest, én nem láttam észrevehető különbséget az 1080i-vel szemben.
Az új csatorna kínálatra nem tudok semmi rosszat írni, rengeteg új adó került be a kínálatba, alig maradt ki belőle valami(azért a Discovery kis csatornái és az IKO csatornák még elférhettek volna benne). Fontos megemlíteni, hogy a csatornák többsége nem külön előfizethető minicsomagokba került, hanem az alap csomagok csatornái bővültek, ráadásul havidíj emelkedés nélkül. Manapság nagyon divatosak lettek a műholdas és kábeles szolgáltatók körében a minicsomagok, így jóval magasabb havidíjat tudnak kérni az előfizetőktől, ha több csatornát szeretnének nézni, míg a szolgáltatást hirdető tévé reklámok csak az alap csomag árakat szajkózzák. Persze a UPC Direct-nél sem kerülhetett be minden prémium csatorna az alapcsomag kínálatába, megjelent a korábbi HBO és felnőtt csomag mellett egy HD és egy új Filmbox pak. A HD csomagban csak nagy felbontású HD csatornák találhatók, köztük olyan adókkal, mint például az amerikai sportot sugárzó ESPN America HD, amely egyik más szolgáltatónál sem található meg. A HD csomag rögtön 6 HD csatornával indult, amiből 3 magyar nyelven(m1 HD, Duna HD, History HD), a többi – magyar változat hiányában – angolul érhető el(ESPN America HD, RUSH HD, National Geographic HD). A Filmbox csomagban két prémium csatorna kapott helyet a Filmbox Extra és a Filmbox Family, sajnos a Filmbox HD valamiért kimaradt, pedig annak is van lokalizált változata.
Az új programválasztékot inkább belinkelem a UPC honlapjáról, mert bármikor előfordulhatnak benne változások, ide kattintva letölthető az új csatornalista.

A Philips DSR 8111 mediabox legfőbb erőssége a műsorrögzítés funkció. A SAT 2 antenna bemeneten keresztül az éppen nézett műsortól teljesen függetlenül működik a felvétel funkció, így ez egyáltalán nem befolyásolja a tévézést, nyugodtan tovább kapcsolhatunk másik csatornára, biztosak lehetünk benne, hogy a felvétel tökéletes lesz. A Time Shift (időeltolásos tévézés) funkció segítségével bármikor megállíthatjuk, illetve visszatekerhetjük az élő műsort, és később onnan folytathatjuk ahol abbahagytuk, nem fogunk lemaradni egy fontos részletről sem.

Vélemény:
Az új műholdra való költözés szinte csak előnyökkel járt, sok új csatornát kaptak az előfizetők, és már választhatnak HD csatornák közül is. Egyetlen hátrány csak a korábbi előfizetőket érheti, mert eltűntek az Astra műholdról vehető FTA német adók. A képminőség szemmel látható javuláson esett át a korábbihoz képest, bátran merem mondani, hogy kiváló a kép és a hang szinte minden csatornánál (kivétel a néha előforduló gyenge minőségű, és apróbb hibákat produkáló csatornák). A Philips DSR-8111 mediabox egy nagyon egyszerű szerkezet, a kialakításánál szem előtt tartották az egyszerű kezelhetőséget, nincs benne semmi zavaró, vagy felesleges opció, azt tudja amire tervezték. A használat során kétszer sikerült kifagyasztanom. Egyszer a gyors csatorna váltogatást nem szerette, egyszer pedig a műsor megállításakor mondott csődöt. Áramtalanítás után mindkét esetben vissza állt a helyes működés. Sokáig, majdnem egy hónapig teszteltem, ezt és az intenzív használatot figyelembe véve nem mondanám rossznak a beltérit.
Mindent összegezve a régi-új UPC Direct nálam jól vizsgázott, bátran merem ajánlani a legjobb ismerősömnek is, biztos nem fog benne csalódni.

A Philips DSR-8111 Médiabox-ot, teljes előfizetéssel a UPC Magyarország bocsájtotta rendelkezésünkre.

A leggyorsabb bekötés érdekében, pedig keressétek a Forgat-SAT-ot, a UPC Direct hivatalos forgalmazóját.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Egy Hozzászólás

  1. Jó kis gép, sajnos még ezt sem volt alkalmam látni működés közben. Sokan viszont panaszkodnak a ventillátorára, hogy hangos. B)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .