banner

Új Dreambox a láthatáron, itt a DM 800HD se

Megérkezett a német Dream Multimedia cég nyáron bejelentett új Linux-os műholdvevő beltéri egysége a Dreambox DM-800HD se.

A májusban megrendezett, kölni Anga kábel kiállításon mutatta be először a cég a DM 800 HD se névre keresztelt HDTV beltéri egységet.

Ez a készülék a nagy népszerűségnek örvendő DM 800 HD utódja, továbbfejlesztett változata, de főbb technikai paramétereiben inkább a DM 500 HD készülékhez hasonlítható. Ugyanazt a Broadcom processzort tartalmazza, mint a DM 500 HD, de a DM 800 HD tulajdonságaival felvértezve érkezik a doboz.
banner

Első ránézésre nem fedezünk fel nagyon látványos különbségeket az elődhöz képes, ez a doboz is a hagyományos, letisztult Dream stílust követi. Kezelőszervek ezen a készüléken sem találhatók, mindössze egy ki-be kapcsoló és egy kék színű LED állapotjelző látható rajta. A bal oldali lenyitható ajtó mögött immár kér smart kártya olvasót találunk, amely a gyári adatok szerint csak a DreamCrypt kódolást támogatja, de természetesen itt is használhatunk különféle cam pluginokat.

Az előlapon a régebbi fehér kijelzőt egy új színes OLED váltja, ezen a szoftvertől függően akár színes csatorna logók is megjeleníthetők(piconok).

A távirányító megegyezik az 500 HD-nél már megismert hagyományos Dreambox típussal, ez is fekete színű. A Dream honlapját böngészve felfedezhetünk egy teljesen új típusú távirányítót, lehetséges, hogy a későbbiekben ez fogja váltani a jelenlegit.

A dobozban lévő kiegészítők közt sem találunk nagyon új dolgokat a 800 HD tartozékaihoz képest, az egyetlen különbség a HDMI-HDMI kábel. Itt is kapunk távirányítót elemekkel, külső hálózati adaptert egy scart-kompozit átalakítót, valamint nagyon szűkszavú kezelési útmutatókat.

A hátlapi csatlakozásokat nézve itt is jelentős fejlesztések történtek. Eltűnt a régi DVI kimenet, helyét a szabványos HDMI csatlakozó vette át. Soros, RS-232 szerviz portunk sincs többet, ezt egy mini USB-re cserélték, ami valószínű itt is egy soros-usb átalakító lesz, mint a DM 500 HD esetében. A tunernél eltűnt a kimenet, nem tudunk másik beltérit felfűzni rá (ezt személy szerint nem nagyon értem, hogy miért kellett lehagyni). Végre került rá egy hálózati főkapcsoló is, amire bizony néha szükség lehet. Az elődről áthozott portok a következők: e-SATA, 2XUSB, 10/100 LAN Ethernet, optikai audió kimenet, analóg modem, SCART tévé kimenet.

A készülék belsejét nézve is jelentős változtatások tapasztalhatók. Ami legelőször szembetűnik azaz aktív hűtőventilátor, ami nagyon hasonlít az 500 HD megoldására(amiben nagyon jól és hangtalanul teszi a dolgát). A tuner továbbra is maradt Plug&Play, azaz cserélhető, igény szerint választhatunk DVB-C, vagy DVB-T szabványút, de egyszerre itt is csak egy tunert lehet használni(kivéve az USB DVB-T megoldások használatakor). A gyártó cég szerint tovább javították a tuner stabilitását és érzékenységét, de ezt majd az első tesztek eldöntik. A megfelelő sebességről egy 400MHz MIPS számítási teljesítményű processzor gondoskodik, ugyanaz, amivel már találkozhattunk a DM 500 HD-nél is (és nagyon jól vizsgázott). A 64MB flash memória mellett 256MB ram is található benne az adataink tárolására.
A belső (opciós) SATA merevlemez is új helyre került, valamit áttervezték a csatlakozási módját is. Már nem kell a SATA és tápkábelekkel bajlódni, a beszerelő keretbe beépítették a csatlakozókat, csak egyszerűen rá kell helyezni a merevlemezt, majd a kerettel együtt a dobozba illeszteni. Sajnos a hűtőventilátor pont mellette található, így nem tudni, hogy mennyire fogja tudni hűteni a merevlemezünket.

A Dreambox DM 800 HD se is a jól bevált Enigma 2 rendszert futtatja, már most is elérhető több verzió a nagyobb image fejlesztők műhelyéből.

A Dreambox DM 800 HD se várhatóan még karácsony előtt, december elején felkerül az itthoni boltok polcaira is( a Forgat-SAT tájékoztatása szerint náluk már december 1-től elérhető lesz raktárról a készülék). Jelenleg az ajánlott kiskereskedelmi ára 499€, ezt figyelembe véve itthon körülbelül 140.000,- Ft-os bruttó árra lehet számítani, de mint ahogy Németországban, itthon is eltérőek lehetnek az üzletek árkialakításai.

Hasznos linkek:

Letölthető prospektus

http://www.dream-multimedia-tv.de – Gyártói honlap
http://www.dream-multimedia-tv.de/board/index.php – Hivatalos fórum
http://www.newnigma2.to/wbb2 – Newnigma2 portál, már DM 800HD se image-el is

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .