banner

Thomson TSR-600CI műholdvevő teszt

Jelen tesztünk főszereplője a Thomson TSR-600 CI HDTV műholdvevő készülék. A teszt megszületése csakis a beltéri kinézetének köszönhető, történt ugyanis, hogy megláttam a polcon, és nagyon megtetszett, kíváncsi voltam, hogy mire képes egy ilyen régi márka egyetlen műholdvevője. Ahogy mondani szokták szerelem első látásra – de sajnos a távolság jól áll neki, közelről már nem olyan díszes a leányzó fekvése.
banner
A Thomson márka jellemzően 10-15 évvel ezelőtt volt nagyon elterjedt, akkoriban még minőséginek számított. Habár jelen műholdvevő minőségével most sincs különösebb probléma, a felszereltsége és a tudása jó néhány évvel lemaradt a konkurensek mögött.
Mint említettem engem a készülék kinézete fogott meg, amivel először a dobozon találkoztam. Kibontva a dobozt előkerült néhány tartozék, és itt már el is érkezett az első csalódás. A készülék mellet volt természetesen egy távirányító (elemekkel), egy csomó leírás, papír (magyar is), és az egyetlen extra egy külső infra érzékelő. Ezen infra szemet csatlakoztathatjuk a beltérihez, így azt teljesen eldughatjuk a TV alá/mögé. A külső érzékelő hátoldala öntapadós, könnyel felragasztható bárhova. A dobozból hiányzik a TV összekötő kábel, vásárláskor mindenképp gondoljunk ennek a beszerzésére is, nehogy otthon érjen a csalódás. A Thomson műholdvevő nem az olcsóbb kategóriába tartozik, ezért számítottam valami extra tartozékra, de legalább egy HDMI kábel meglétere mindenképp.
A beltéri mérete nem túl nagy, de nem is túl kicsi, szerintem pont jó. A dizájnerek is ügyesen dolgoztak, számomra megnyerő a kinézete, a letisztult előlapon semmi kezelőszerv nem látható. Az előlap közepén diszkréten megbújik a négy digites, 7 szegmensű VFD kijelző, ami a jelenlegi trendeknek megfelelően kékes-fehér fénnyel világít. A teljes előlap lehajtása után előkerül még néhány csatlakozó: A bal szélen látható egy készenléti kapcsoló, menü, vagy hangerő állító gombok nincsenek rajta, így csak távirányítóval kezelhető a beltéri. A jobb oldalán van egy CI+ modulfogadó, ahova az előfizetői kártya és modul párost tehetjük be. Ez felett kapott helyet az USB csatlakozó, ide pendrive-ot, vagy külső merevlemezt tudunk csatlakoztatni. Lényegében más nincs a beltéri elején, talán még a beépített infra érzékelőt tudnám megemlíteni a kijelző mellett. Saját kártyaolvasó sem találtam rajta, ezért, ha előfizetéses csatornát is szeretnénk rajta nézni(pl. UPC Direct, Olcsó TV), akkor feltétlenül számoljunk egy CA modul beszerzésével is.
A hátlap sem tartogat meglepetéseket, csak a legszükségesebb csatlakozókat találjuk meg rajta. A bal szélén látható a műholdas LNB be- és loop kimenete (a loop kimenetre tudunk másik készüléket felfűzni). Ezektől jobbra van egy sztereó hang RCA kimenet, egy kompozit (SD felbontású) csatlakozó, és egy digitális koaxiális kimenet, külső házi-mozi rendszerekhez. Én hiányolom az optikai csatlakozót, manapság már szinte csak ennek van létjogosultsága. A tévé készüléket az imént említett kompozit csatlakozás mellett összeköthetjük még a régi (szintén SD) SCART kábellel, de mindenképp javasolt az ettől jobbra látható HDMI csatlakozó használata, a HD minőséget csak ezzel élvezhetjük. A SCART csati felett látható a külső infra érzékelő kis csatlakozója, ha igény van a használatára, akkor ide dughatjuk be. A hálózati kábele beépített, de extraként említendően tettek rá egy áramtalanító főkapcsolót is. Nem sok minden van hátul, hiányolom az optikai kimenetet, egy második USB-t… de LAN portot sem találtam, így le kell mondanunk az egyre nagyobb teret hódító, internetes multimédiás tartalmakról is.
A távirányító egy teljesen egyedi darab, más készüléknél még nem találkoztam vele. Jó nagy, kézbe illik, könnyen kezelhető. Két db AAA (kicsi ceruza) elemmel működik (mellékelték hozzá), az elemek behelyezésekor van egy kis „gyógyszeradagoló” érzet, a méretes távirányító ellenére belül szinte alig van valami, jól látszik, hogy nem spóroltak a műanyaggal.
Az érzékenysége teljesen rendben van, falról visszaverődve is jól működik, de végszükség esetén csatlakoztathatjuk a külső infra érzékelőt is.
A készülék első bekapcsolásakor egy telepítőmenü vezet végig az alap beállításokon, a magyar nyelv beállítása után minden érthetővé válik. A műholdválasztásnál csak az Astra és a Hotbird holdak vannak előre programozva, de természetesen egyéb holdat is beállíthatunk. Én ebben a tesztben a UPC Direct szolgáltatását használtam, így először a Thor műholdat próbáltam meg lekeresni. Sajnos az automatikus keresés nem csak az első, de a második próbálkozásra is sikertelen volt, alig talált UPC transzpondert. Ezután inkább a kézi keresést választottam, és megadtam a kezdő UPC Direct frekvenciát, majd bejelöltem a hálózatos keresést. Így már megtalált minden csatornát, a keresés kb. 5 percig tartott. A beltéri kezeli a több antennás és a forgatómotoros rendszereket is, ezeket egyszerűen beállíthatjuk az antenna konfigurációs menüben. A forgatómotort mindig oda vitte, ahova -és amikor kellett.
A menü kinézete teljesen egyedi Thomson stílusú, nem egy másik készülék klónja. Felépítését tekintve nagyon könnyen átlátható, jól lehet benne navigálni. Az alapbeállításokon túl nem is nagyon kell más beállítással törődni, rögtön belemerülhetünk a tévézésbe. Ami fontos a UPC kártya esetében, az egy megfelelő CI dekóder modul, ugyanis saját kártyaolvasóval nem rendelkezik a készülék.
Tévézés közben a csatorna váltás sebességével kicsit elégedetlen voltam, több, mint 2 másodperc kell az átkapcsoláshoz. A képminőségével kapcsolatban nem találtam kivetnivalót, szép képet ad vissza SD és HD csatornák esetében is. A készülék maximális felbontása „csak” 1080i váltott soros full HD, a tévéműsorokhoz bőven elegendő, média player pedig nincs a Thomson beltérijében. Természetesen, mint minden digitális vevőkészülék, a TSR-600CI is rendelkezik EPG – elektronikus műsorújság – funkcióval. Sajnos ez is elég „buta” maradt, csak egyféle csatorna nézet van benne, egy idősávos megtekintési lehetőség azért jól nézett volna ki benne. Ettől eltekintve jól működik, a magyar ékezetes karakterek is helyesen jelennek meg, felvételt is lehet belőle időzíteni.
A csatornákat szabadon lehet sorba rendezni, és kedvenc listákat is tetszés szerint kialakíthatunk. A fő csatorna listában kicsit kevésnek találtam a szűrési lehetőségeket, szolgáltatóra pl. nem lehet szűrni, csak abc szerint kereshetőek az adók.
Szokás szerint itt térnék rá a média lejátszási képességekre, de a Thomson esetében ez majdhogynem nem létezik. A TSR-600CI csak mp3 zenét és jpg formátumú képet képes megjelenteni, a csatlakoztatott pendrive-ról, ezen túl csak a saját felvételei visszajátszására alkalmas.rnA felvétel és az időeltolásos (time shift) tévézés lehetősége azért ebben a box-ban is benne van, a használatához csatlakoztatni kell egy USB pendrive-ot, vagy egy merevlemezt, ez utóbbi lehetőleg külső táppal rendelkezzen. A felvétel egyetlen gombnyomsással is elindítható, vagy tetszés szerinti időpontra előreprogramozható. Az azonnali felvétel indításakor, akár 5-6 másodperc is eltelik, amíg a képernyőn visszajelzést látunk a felvétel kezdéséről, de szerencsére egy másodperc sem marad le belőle. Továbbá felvétel és time shift közben is észrevettem, hogy néha meg-meg akad a kép, azonban a rögzített anyagban ebből semmi nem látszik. A műsorok rögzítése .TRP formátumban történik, próbáltam PC-n visszanézni, de sem a kódolt adásról készített, sem a kódolatlan csatornáról készített felvételek esetében sem jártam sikerrel. Több lejátszó programot kipróbáltam, minden kodeket feltettem a gépre, de így sem boldogultam a lejátszásával. A Thomson beltérivel természetesen maradéktalanul visszalehet nézni a rögzített műsorokat.

Vélemény:

A Thomson TSR-600CI műholdvevő egy alap készülék, alap tudással, azon vásárlók számára akiknek fontos, hogy legyen egy ismertebb márkanév az előlapon. A funkcióit ellátja, amire tervezték arra alkalmas, de sajnos ez elég kevés. A mai műholdvevők között már nem nagyon találni olyat, amiben ne lennének internetes tartalmak, média lejátszó, vagy akár említhetném a kártyaolvasót is, a Thomsonból mindegyik hiányzik. Használat közben nagy problémával azonban nem találkoztam, stabilan tette a dolgát, viszont fontos megemlíteni, hogy egy radiátort is képes lenne helyettesíteni, annyira melegszik. Egyetlen adat tudta volna számomra ajánlhatóbbá tenni a készüléket, ez pedig az ára, de a 25 000- forintos árcetli mindenképp sok. Ebben az árkategóriában vannak sokkal jobb választások is, igaz azokra nincs ilyen tetszetős, és ismert márkanév rajzolva.

 

digiportal.hu 2013. augusztus 9.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .