banner

Technisat HD-8 műholdvevő teszt

Jelen tesztünk főszereplője a Technisat cég HD-8+ típusnévre keresztelt HDTV műholdvevője. A gyártó műholdvevő palettájáról ez az első készülék oldalunkon, de DVB-T földi digitális vevőkből már jár nálunk korábban két típus is, így nagyjából sejtettem, hogy mire számítsak. A Technisat leginkább a német nyelvterületre koncentrál a készülékeivel, sajnos ez minden nagyobb, minőségi gyártóra igaz. A Technisat készülékeknél közismerten a használhatóság van az előtérben, minden más csak ezután következik, nem sorolható az egyen kínai kategóriába sem.
A kütyüt egy szép, nagy, sárga dobozban kapjuk kézbe, minden szöveg német rajta. A dobozról itt érdemes még néhány gondolatra megállni, látni rajta, hogy HD+ kompatibilis, a HD+ csomagban a német kereskedelmi csatornákat lehet venni HD minőségben (ezek logói is látszanak a dobozon). Egy kis német szöveg tájékoztat arról is, hogy a dobozban találunk ezek vételéhez CI modult és kártyát is, 1 éves előfizetéssel. Persze ezeket én sem találtam meg benne, jobban szemügyre véve, a lezáró címkén is van egy német felirat, hogy Ausztriába és Svájcban ezek nem elérhetők(nincsenek benne a dobozban), ha egy kicsit szőrözni akarnék, akkor mondhatnám, hogy Magyarország nincs ráírva, akkor miért nem kaptam ilyet is hozzá?
banner
Szóval a doboz kibontása után megtalálunk minden szükséges kelléket az azonnali használatba vételhez. Kapunk egy impozáns távirányítót az elemekkel, egy HDMI kábelt, a hálózati kábele nem beépített, így az is van a dobozban, ezeken kívül pedig tetemes dokumentációt is mellékeltek hozzá(egy egész könyvet, nem füzetet), de sajnos minden németül van benne. Azért egy ilyen kategóriájú beltérinél már fordíthattak volna időt a forgalmazók a magyar fordításra is.
A beltéri kinézetre nagyon mutatós, semmi formabontó dizájnelem nincs benne, de mégis minőséget tükröz. Az előlap alsó fele lenyílik, a csatlakozókat oda rejtették el, így ezek sem rontják az összképet. A kezelőszervek kör alakban vannak elhelyezve, középen az OK gombbal, innen is tudjuk vezérelni a készülék alap funkcióit. A Stand By kapcsolója szolid kék színben világít. Kijelző gyanánt egy teljesen grafikus, pontmátrix rendszerűvel kápráztat el a gyártó, nagyon jól mutat rajta, ezen megjelenik minden fontos adat, a csatorna nevével egyetemben. Az alsó részt lenyitva meglelünk minden szokásos és néhány nem szokványos csatlakozót, van rajta CI modulfogadó, valamint egy NAGRAVISION és CONAX rendszerű kártyaolvasó is. Helyet kapott az előlapon még egy USB csatlakozó, és találunk egy SD/MMC, egy MS, valamint egy CF kártyaolvasót is, ezek jól jöhetnek, ha a frissen készített fényképeinket szeretnénk megmutatni a családnak, vagy barátoknak.
A hátlapon minden fontos, gyakran használatos csatlakozási lehetőséget elhelyeztek, nem lehet probléma az otthoni rendszerbe való bekötés. A készülék bal szélén találjuk meg az antenna bemenetet, loop kimenet nincs rajta, nem lehet további beltériket felfűzni rá. Jobbra haladva láthatjuk a komponens RGB és a kompozit videó / audió csatlakozókat, ezek mellett vannak a SCART be- és kimenetek, lehet hozzá régebbi DVD, vagy VIDEO készüléket is kötni. A HDMI csatlakozó természetesen alap felszereltség egy HD készüléknél. Tovább haladva jobbra megtaláljuk a házimozi rendszerünk összekötésére használható digitális audió aljzatokat, van koaxiális és optikai is. A hátsó részre is került egy USB aljzat, ha ide köthetjük a fix merevlemezt, vagy pendrive-ot, akkor egyáltalán nem lesz zavaró, könnyedén elrejthető. Az USB csatlakozó felett egy hálózati LAN port is található, amivel az internet hálózatra csatlakozhatunk a készülékkel. A hálózati kábele nem beépített, és főkapcsoló is került rá.
A távirányító egy valóságos műremek, első ránézésre nekem nagyon megtetszett. Nem sorozat gyártott egyen termék, hanem a Technisat saját tervezése. Minden fontos gomb megtalálható rajta, a használatát viszont szokni kell egy kicsit, legalábbis nekem eleinte kicsit furcsa volt. A gombok lenyomását érezni lehet, van egy kicsi kattanás is, ami azt sejteti, hogy hosszú élettartamra tervezték, nem az szokványos gumi érintkezős. Hátrány benne, hogy a kattanásig mindenképp le kell nyomni a gombot, nem elég csak megérinteni, határozottan kell használni.

 

Első bekapcsolás után egy telepítő menü köszönt minket, ahol az alapbeállításokat tudjuk elvégezni. Itt az első lépés a nyelv megadása, ahol a magyar is szerepel a listában, többé-kevésbé mindenhol magyarul szerepelnek a kírások, de azért van benne pár angol szó is, nem tökéletes a fordítás. Ezután az antenna beállítása következik, ahol én is megakadtam elsőre, gyárilag 4 fejes diseqc módra van felkészítve, nekem pedig motoros antennám van, viszont sehol nem leltem a motoros beállítást. A műholdlistában lett meg végül a műholdak felsorolásánál, kiválasztás után a további beállításoknál már megtudtam adni a koordinátáimat is, ezután már jól működött a motor, minden műholdat megtalált. A csatorna keresést eltudjuk végezni a hagyományos módon is, de van egy speciális ISIPRO nevű funkció is benne, ami segítségével automatikusan tudja aktualizálni a készülék a csatornalistát. Ezt a listát az Astra műholdról tudja letölteni és frissíteni a készülék, ha itt áll az antenna, akkor folyamatosan ellenőrzi a, hogy nincs-e új csatorna benne, ha változást tapasztal, akkor egy felbukkanó ablakban figyelmeztet, hogy szeretné frissíteni a csatorna listát.
A menü kinézete a szokásos Technisat stílusú, szürke, egyhangú, semmi csicsa, semmi extra, de jó nagy betűk mindenhol. A főmenü is egyszerűen átlátható, kis megszokás után mindig ott kerestem a kívánt beállítást, ahol az található.

 

A képminőségre csak jót tudok írni, nagyon szép képet biztosít az SD csatornáknál is, a HD-k pedig szinte kiugranak a tévéből. A felbontásnál maximum 1080i-t lehet beállítani, de ennél nagyobbra ebben a készülékben nincs is szükség. Itt választhatunk automatikus natív felbontást is, ilyenkor a automatikusan átállítja a legoptimálisabbra a felbontást az éppen nézett csatornához (SD-k esetében 720p, HD-nál 1080i).rnA csatornaváltás sebessége az átlagos érték körül van, ami kb. 2 másodperc, ha natív felbontást használunk, akkor HD-SD-HD csatornák közötti váltás sebessége lecsökken, mert egy időben átállítja a felbontást is.
Az EPG jól és gyorsan működik, a Hello HD csatornáin mindenhol volt műsor információ, a magyar ékezetes betűknél nem tapasztaltam hibát, jól jelennek meg a karakterek. A műsorfüzetben idősávos nézet is van, ehhez azonban az epg beállításoknál be kell állítani, hogy melyik csatornák műsorát töltse le a beltéri, ezen kívül van csatorna nézet mód is, ahol egy csatorna műsorát több napra előre is megtekinthetjük. Az info gomb megnyomására megjelenik az aktuális és a következő műsor címe, másodszori megnyomásra az aktuális műsor rövid tartalma, harmadik megnyomásra a következő műsor tartalmát olvashatjuk. Nekem tetszik ez a 3 lépcsős megoldás, de hogy negatívat is írjak, a megjelenő szöveg majdnem teljesen eltakarja a képet, műsorinfó olvasás közben nem látszik az éppen futó műsor.

 

 

A csatorna rendezés egy nagyon átgondolt és egyszerűen kezelhető menüben történik, kicsit hasonlít egy PC-s fájlkezelőhöz, bal oldalon vannak a lekeresett csatornák, amiket különböző feltételek szerint tudunk szűrni (szolgáltató, műhold, transzponder…), jobb oldalon pedig a kiválasztott kedvenc lista van, ahova egy gombnyomással beletehetjük a kívánt csatornát a bal menüből. A csatornára rálépve azonnal elindul rajta a műsor, így biztosak lehetünk benne, hogy valóban azt akarjuk-e betenni a kedvencek közé. A csatornalistában csak az adók neve jelenik meg, de itt is tudunk még csoportokra, kedvencekre, vagy akár műfajra is szűkíteni. Az aktuális csatornáról minden információt megtudhatunk, ha a listában megnyomjuk a sárga gombot, ezután a színes gombokkal navigálva, részletes technikai információkhoz juthatunk, még a videó bitsebességet is kijelzi a készülék.

Média lejátszás terén sajnos nem remekel a Technisat HD-8+, van beépített jpg képnézegető és mp3 lejátszó, de filmekből csak a .ts kiterjesztést ismeri fel, amibe a PVR rögzítés is történik. Kép lejátszásnál a fényképezőképből a kártya azonnal a beltéribe helyezhető, a számos kártya fogadó nyílásnak köszönhetően.
Természetesen a HD-8+ -ból sem maradtak ki a szokásos kényelmi funkciók, úgymint a PVR rögzítés és a Time Shift – időeltolásos tévézés – lehetőségei. Ezek használatához szükséges valamilyen külső USB tároló (merevlemez) csatlakoztatása. Fájlrendszereket illetően csak FAT típusút találtam a menüben, az ntfs rendszerű winchester-t nem látta. A felvételeket előre lehet programozni az EPG-ben, vagy megadhatunk konkrét időintervallumot is a rögzítésre. A time shift a pause gomb megnyomására azonnal elindul, így onnan folytathatjuk a tévézést, ahol abbahagytuk. Extraként említeném meg, hogy a time shift rögzítést is ellehet menteni, hogy később újra megnézhessük.

Vélemény: 

A Technisat HD-8+ műholdvevő egy nagyon jó készülék, átgondolt menüfelépítése könnyű használatot tesz lehetővé még a kevésbé hozzáértő felhasználó számára is. Használat során hibával nem találkoztam, gyorsan és stabilan működik. Mint minden Technisat készülékre, erre is igaz, hogy okosítás, kártyamegosztás szóba sem jöhet, csak legális használatot tesz lehetővé.
Ezt a készüléket én legfeljebb csak annak ajánlom, aki stabilan és egyszerűen szeretne műholdas adásokat nézni, és nem gondolkozik későbbi fejlesztésben. Azonban még nála is meggondolandó, hogy mást válasszon, ugyanis a közel 80.000-Ft-os árcímkéje nagyon eltúlozott, ilyen árkategóriában van sokkal jobb választás is.
Hiányoltam valami extrát belőle, számítottam valami különlegességre, de nem leltem meg, maximum az ISIPRO-t tudnám megemlíteni, de ez is leginkább a német nyelvterületen hasznos.
Ha lenne már teszt értékelő címkénk, akkor erre egy nagyon erős tetszett kerülne, de ajánlott semmiképp.

A Technisat HD8+ digitális HDTV műholdvevőt a Forgat-SAT adta kölcsön a teszt idejére
A teszt alatt az műholdas szolgáltatását használtuk. A csatorna kínálat és az előfizetési információk megtalálhatók a http://www.olcso.tv honlapon.

 

digiportal.hu 2011. május 07.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .