banner

Technisat DiGYBOXX T4 CX földi digitális vevő teszt

A Technisat DiGYBOXX T4 CX egy földi digitális Mpeg4 HD vevőkészülék. A dobozon megtalálható a MinDigTV matrica, tehát alkalmas a magyarországi földi digitális adások vételére. Rendelkezik egy Conax kártya olvasóval, a Terra+ kártya fogadására. Használható kempingezés közben is, külső 12V-os akkumulátor csatlakoztatásával (nem tartozék).

Szép méretes dobozban érkezett az amúgy karcsú készülék. A box mellett találunk egy távirányítót, a hozzá tartozó elemekkel, egy magyar nyelvű használati útmutatót, egy garancia füzetet, a 12V-os hálózati adaptert, és meglepő módon egy HDMI kábelt (ez mindenképp dicséretet érdemel!).

A készülék háza műanyag. Első kézbevételkor szinte szétesett a kezemben, nagyon óvatosan mertem csak megfogni. A ház teteje mozog, csavar nélküli, kis pattintó fülekkel rögzítették. A beltéri kinézetét illetően, döntse el mindenki maga, hogy tetszik-e neki, nekem személy szerint nagyon tetszik, végre nem a hagyományos kocka.

Az előlapon nem túl sok kezelő szerv kapott helyet, mindössze egy power és két csatorna váltó gomb található rajta. Ahogy a képen is látszik, jobb oldalt van a Conax kártya olvasó, a kártyát chip-el lefelé kell belehelyezni. Mindössze egy piros led világít az előlapon, de ez is csak készenléti állapotban. Kijelző, vagy egyéb ledes megjelenítő nincs rajta.

Az előlaphoz hasonlóan a hátlapon is elég szegényes a csatlakozók száma. Találunk rajta RF antenna be és kimenetet, HDMI csatlakozót, digitális koax és hagyományos sztereó hangkimenetet, és egy scart csatlakozót a régi TV-nek. Az adapter csatlakozó bármilyen 12V egyenáramú forrásra ráköthető, akár egy autó szivargyújtóra is.

A távirányító hagyományos Technisat stílust képvisel, szinte minden készülékhez ezt mellékelik. Jól kezelhető, bár kis megszokás szükséges hozzá, A gombok minősége hosszútávú használatra alkalmasságot sejtet. Található az alsó részben pár felesleges gomb, ezek nem is működnek.

Első bekapcsoláskor egy telepítő menüvel jelentkezik be. A nyelv kiválasztása után, beállíthatjuk az országot és a kép főbb jellemzőit. Az antenna beállítását segíteni hivatott jelszint mérő ablakkal folytatódik a telepítés. Sajnos a jelszintet valótlanul és nagyon nagy késéssel jelzi csak ki, így kétséges, hogy mennyire használható egy antenna beállítására. A csatornák automatikus keresése nagyon gyorsan megtörtént, elsőre megtalált minden adót. Legvégül pedig ellenőrzi, hogy van-e elérhető új szoftver (nem volt) a hálózaton, és egy köszöntés után el is indul a készülék.

Alap beállításként a kép méretezése automatikusra van állítva, így ha egy nagy felbontású adóról egy SD-re kapcsolunk, akkor átvált a beltéri felbontása is. Kicsit lassítja a csatorna váltást. A felbontás természetesen beállítható fix-re is. A csatorna váltás sebessége körülbelül 1-2 másodpercet vesz igénybe, de találkoztam egy aggasztó problémával is. Néha előfordul, hogy ha egy nagy felbontású csatornáról átváltunk egy hagyományos minőségűre a hang megszólalt, viszont a kép körülbelül csak 5 másodperc múlva jelent meg. Nem tudom, hogy ez a beltéri hibája, vagy csupán a vétel erősségére vezethető vissza. Mindenesetre, más beltériknél és dvb-t TV készülékeknél nem tapasztaltam ilyen lassulást.
A képminőségre nem lehet panaszom, szép képet ad mind a HD, mind az SD csatornákon. A beépített Conax kártya olvasó jól kezeli a Terra+ kártyát, kódolt csatornára való átváltás esetén kicsit hosszabb idő telik el a kép megjelenéséig(kb. +1mp).
A készülék menüjére nem túlzottan fordítottak időt, semmi extra grafika, semmi extra dizájn. Hagyományos szöveges menüvel rendelkezik, átlátható, könnyen kezelhető, lényegre törő. Az EPG jól működik, karakter helyes. Egyszerre csak egy csatorna műsorát írja ki, de azt viszont egész napra előre. A színes gombokkal előhozható a csatorna információkat rejtő menü ablak. Mindent kiír az adott csatornáról, ez főleg szakembereknek lehet hasznos.
A teletext funkció viszont kiváló, nagyon gyorsan hozza be az új oldalakat, szinte azonnal megjelenik. Valószínűnek tartom, hogy beépített txt memóriával rendelkezik, de erről nem találtam információkat.
A beltéri szoftver frissítése kizárólag az antennán keresztül történhet, nem rendelkezik sem soros, sem usb csatlakozóval.
Melegedésre ennél a készüléknél nem kell számítani, működés közben is majdnem szoba hőmérsékleten marad. Készenléti állapotban egyáltalán nem termel hőt, mint sok más társa.

Értékelés:
A készüléktől sokkal többet vártam. Egy alap modell, bármi nemű extra szolgáltatás nélkül. Az összeszerelése sajnos nem sikerült a legjobban. Mentségére váljék a stabil és üzembiztos működés. A gyári szoftver jól működik, nem találtam benne hibát. A képminősége jó. Az árcédulájára a tudásához képes elég magas ár került, a cikk írásakor 41.000.- Ft volt a kiskereskedelmi bruttó ára. Nagy piros pont jár a mellékelt HDMI kábelért, ritka, mint a fehér holló, pedig egy HD beltéri egységnél széria felszerelés kellene, hogy legyen.

Köszönjük a teszt készüléket a Forgat-SAT-nak.

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .