banner

Technisat Digit ISIO STC – Az UHD 4K TV megérkezett

Egy igazi felső kategóriás digitális vevőhöz sikerült hozzájutnom, ami valójában egy multimédiás mindenes. A Technisat Digit ISIO STC névre hallgató vevőkészülék egy mindennel felvértezett csodamasina, ami valóban képes kompromisszum mentes tévézést nyújtani, igaz ez az árcéduláján is meglátszik, na de ne rohanjunk ennyire előre.

A bevezetésben szándékosan nem írtam műholdvevőt, mivel ez a készülék nem csak a műholdas (DVB-S2) jeleket fogja, hanem a digitális kábeles (DVB-C), és a földfelszíni digitális (DVB-T/T2) vételre is alkalmas, ráadásul minden tuner dupla, azaz 6 tunerrel rendelkezik a készülék. Annyi hátránya azért van, hogy a DVB-T és a DVB-C tuner azonos, így egyszerre csak az egyik verziót használhatjuk.
A vevőkészülék támogatja a jelenlegi legújabb UHD 4K felbotást, ez élesebb, valósághűbb képet biztosít, mint a Full HD felbontás. Ahhoz, hogy kihasználhassuk a hatalmas felbontás adta élményeket természetesen UHD TV-re van szükség, de a hagyományos tévékkel is használható, azonban így a kép nem lesz annyira részletgazdag. A TV vétel mellett rengeteg multimédiás lehetősséget is biztosít a használó számára, ezzel a készülékkel valóban élmény lehet a médiafogyasztás, vagy a mozizás.
A Technisat készülékek hatalmas nagy előnye abban rejlik, hogy nagyon egyszerű a készülékek beállítása és használta, nagyon látszik rajta, hogy a felhasználót helyezték az előtérbe. Semmi sincs túlkomplikálva, egyértelműek a menüpontok és a beállítások, a Technisat készülékek egyszerűen csak működnek.

A készülék dobozában mindent megtalálunk, ami a használatbavételéhez szükséges, a vevőkészülék mellett van egy távirányító, a szükséges elemekkel, egy hálózati adapter, HDMI kábelt is kapunk hozzá, kezelési útmutatót sajnos csak német nyelvűt találtam, valamint kapunk egy CD-t mellé.

A beltéri mérete – a tudása ellenére – nem mondható nagynak, közepes méret, német kocka dizájnnal felvértezve. Az előlapon vannak kezelő gombok, amivel a menüben tudunk navigálni, vagy ki-be kapcsolni a készüléket. Középen egy fehér pontmátrix kijelző található, amin minden fontos információ grafikusan jelenik meg. A jobb oldalon egy kinyitható kis ajtó mögött találjuk meg az USB 3.0 szabványú csatlakozót, valamint egy SD kártya olvasót, amivel a fényképezőgépünkből kivett kártyán azonnal nézegethetjük a képeket, akár UHD felbontásban is.

Megfordítva a készüléket láthatjuk, hogy szinte semmi nem hiányzik róla. A hátlap két szélén látható fekete kockák a WiFi antennák. Három antenna csatlakozót láthatunk, amiből kettő műholdas, a harmadik pedig beállítástól függően DVB-C vagy DVB-T lehet. A TV-t viszont csak HDMI kimeneten keresztül tudjuk rákötni, a régi képcsöves tévékhez nem tudjuk csatlakoztatni, de aki ilyen készüléket vesz, az miért is akarná elavult tévén nézni az UHD képet…
A házimozi rendszerrel összeköthetjük analóg sztereó módon, digitális koaxiális, vagy optikai kimeneten keresztül. Hatalmas piros pont jár az analóg audió csatlakozók meglétéért, ugyanis sok házi-mozi rendszer, vagy otthoni profi hifi készülék csak ilyen bemenetekkel rendelkezik, ezeket a készülékeket pedig nem cserélik olyan sűrűn, mint egy beltéri egységet. Az internet hálózatra csatlakozhatunk LAN kábellel gigabites (1000 MBit/s) sebességen, vagy a beépített WiFi-n keresztül is. Hátulra is került egy 3.0 szabványú villámgyors USB csatlakozó a külső merevlemeznek. Végül a hátlap jobb oldalán találjuk meg a beépített CI+ modul fogadód és a conax/nagravison kártyaolvasót. A hálózati tápegysége különálló, de sajnos főkapcsoló nem került a hátlapra.

A távirányító a Technisat fejlesztése, TechniControl névre hallgat. Minden szükséges gomb megtalálható rajta, de egy kicsit szokni kell a használatát, mert pl. a menü gomb nem oda került, ahova általában szokott. Minőségi, méretes darab, az érzékenysége is kiemelkedő, a szobában szinte bárhova lehet irányítani a készülék érzékelni fogja. Elvileg vezérelhető vele a TV készülék is, de a programozásáról nem találtam információt.

A beltéri első bekapcsolásakor egy telepítő menü köszönt minket, amit azonnal át tudunk állítani magyar nyelvre is (bár a fordítása nem teljes, itt-ott néme és angol szöveggel is találkozhatunk). A telepítőmenü egyértelműen végigvezet a főbb beállításokon, nekem a motoros antenna konfigurációjával akadt gondom, mert nem jöttem rá, hogy a műholdak közé rejtették el a motoros opciót. Miután megtaláltam, természetesen pikk-pakk sikerült beállítani azt is. A műholdas csatorna keresés villámgyors, eddig még egy készüléknél sem láttam ilyen sebességet, a DVB-T már egy kicsivel lassabb, de az sem vészes.
A telepítésről most rendhagyó módon készítettem egy videót is, íme:

Az első beállításokat követően azonnal használatba vehető a beltéri, ami villámgyorsan teszi a dolgát, nem akadozik a menü, nem kell várakozni a csatornák váltására. A készülék menüje teljesen egyértelmű és nagyon könnyen tudunk benne navigálni. A szükséges beállításokat egyszerűen módosíthatjuk, vagy bekapcsolhatjuk a használni kívánt opciókat.
A csatornák tetszés szerint rendezhetők, csoportosíthatók, a csatorna lista menüben pedig számos szűrési módszert állíthatunk be, hogy csak az éppen nekünk szükséges adókat mutassa. Előfizetői kártyából a Conax és a Nagravision rendszerűt tudja fogadni, a MinDig TV kártyával tökéletesen működik.

Az EPG elektronikus műsorújság is megfelelően és gyorsan szolgáltatja a műsor információkat, több napra előre megnézhetjük a műsorfüzetet, ahonnan azonnal időzhetjük is a kiválasztott műsort felvételre. A felvételhez szükséges egy külső USB tárhelyet csatlakoztatni, ami lehet nagyobb méretű pendrive, vagy külső merevlemez is. A több tunernek köszönhetően a műsorok rögzítése mellett is átkapcsolhatunk másik csatornára, a felvétel nem fog megszakadni. Külön érdekesség volt számomra, hogy az egyébként nagyon részletes EPG műsorújságban kereshetünk tartalomra is, vagy műfaj szerint is szűkíthetjük a keresési feltételeket.
További hasznos funkció lehet a PiP és a PaP kép a képben lehetőség, amit manapság már egyre kevesebb vevőkészülékben találkozhatunk, a dupla tunerek itt is kényelmes tévézést biztosítanak, mert csatornától függetlenül lehet a funkciót használni.

Multimédiás területen is nagyon jól teljesít a Technisat Digi ISIO STC vevő, számtalan beépített funkciót kapunk hozzá. A Technisat saját fejlesztésű ISIO Live szolgáltatásába mindent integráltak az internetes hírolvasástól, a Youtube videónézőn keresztül, a teljes értékű internet böngészőig, de ha rendelkezünk előfizetéssel a Netfilx-ről is nézhetünk filmeket, sorozatokat. Az internet böngésző meglepően kényelmesen használható, bár a távirányítóval való kezeléséhez kicsit hozzá kell szokni. A készülék alkalmas a legnépszerűbb videó, audió és képformátumok megjelenítésére is, ráadásul képes a tartalmak UHD felskálázásra, ezáltal az UHD tévéken még szebb lehet a kép minősége egy HD tartalomnak is. A felskálázástól természetesen nem szabad elvárni, hogy olyan lesz a kép felbontása, mint egy valódi UHD tartalom esetében, de mindenképp hasznos funkció ez is.
Hálózaton keresztüli média lejátszásra és továbbításra is van lehetőség. Aktiválható az UPnP media szerver, ahol a merevlemezen található tartalmakat nézhetjük meg másik a hálózatunkon lévő készüléken (telefon, tablet, TV, PC), vagy a hálózaton lévő más készülékekről (pl. NAS) is lejátszhatjuk a tartalmakat a Technisat beltérin. A hálózati lejátszás nem igényel különösebb beállítást, nekem automatikusan megtalálta a NAS szervert és a rajta lévő filmeket azonnal eltudtam indítani.

A HBBTV funkció is alapból elérhető a vevőkészüléken, ez sem igényel semmilyen konfigurációt. Magyar nyelven a MinDig TV közszolgálati csatornáin találunk ilyen multimédiás tartalmakat, a sugárzó csatornára kapcsolva azonnal megjelenik a képernyőn a piros gomb ikon, hogy azzal léphetünk be a menübe. Tökéletesen működik ez is, olvashatunk híreket, nézhetünk régebbi műsorokat, időjárás jelentést, vagy a híradót.

Értékelés: A Technisat Digit ISIO STC egy nagyszerű vevőkészülék, mely fejlett multimédiás képességekkel is rendelkezik. A beltéri nagyon jól teljesített a teszt alatt, szoftver hibát, hiányosságot nem fedeztem fel. Minden funkciója elsőre működött, szakértő beállításokat nem igényelt, ez amolyan „kiveszem a dobozból és működik” beltéri. Villámgyorsan teszi a dolgát, akadással, bizonytalan működéssel nem találkoztam. Hatalmas előnye a készüléknek az egyszerű kezelés, viszont meg kell említenem, hogy ez az előnye egyben a hátránya is. Zárt rendszerű, plusz alkalmazást, kiegészítőt nem lehet rá telepíteni, csak a gyárban beletett funkciókat tudja, azokat viszont üzembiztosan.
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki élvezetesen és egyszerűen akar tévézni, videózni és megelégszik a gyári funkciókkal (amiből bőven van választék), valamint nem utolsósorban van nagyjából 150 000- Ft a zsebében, mert igencsak borsos árat kell a kényelemért fizetni.

A Technisat Digi ISIO STC vevőt a sat.hu Antenna Szakáruház biztosította a teszt idejére, köszönjük nekik!

Technisat Digi ISIO STC

Csomagolás, tartalom - 90%
Megjelenés - 94%
Kezelhetőség - 100%
Képminőség - 100%
Sebesség - 100%
Bővíthetőség - 80%
Ár-érték arány - 70%

91%

Tetszett

Nagyszerű vevőkészülék, fejlett multimédiás képességekkel, egyszerű használattal és vastag árcédulával.

Felhasználói értékelés: 4.5 ( 1 szavazat)

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

4 hozzászólás

 1. Szia! Nagyon tetszik a leírás, én is egy hasonló bokszot keresek. Annyi különbséggel, hogy ha lehet jóval olcsóbbat. Nem kell 4K, elég a full HD. Ami fontos, UPC kábeltévés CI+ kártyaolvasós set top box legyen. Nagyon nehéz találni, mert nem mindegyik amiben van CI kártyaolvasó alkalmas a UPC CI+ kártyához, és sehol nincs ilyen korrekt leírás! Nem szeretnék nem kompatibilis eszközt vásárolni. Köszönöm a segítséget! Üdv Norbi

  • Szia!

   Javaslom, hogy hívd fel a cikk végén szereplő linken lévő üzletet (sat.hu), ott biztosan fognak tudni ajánlani olcsóbb alternatívát. Sajnos nekem sincs tapasztalatom, hogy melyik készülékkel működik jól a UPC CI+ modulja.

   Üdv.: Lala

  • Köszi a segítséget!

 2. Szia!Valóban nem semmi a készülék.Csodálkozva- olvastam -néztem végig a beszámolódat.Mindíg várom a következőt.Üdv:brunó1945

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .