banner

Technisat Digit ISIO STC – Az UHD 4K TV megérkezett

Egy igazi felső kategóriás digitális vevőhöz sikerült hozzájutnom, ami valójában egy multimédiás mindenes. A Technisat Digit ISIO STC névre hallgató vevőkészülék egy mindennel felvértezett csodamasina, ami valóban képes kompromisszum mentes tévézést nyújtani, igaz ez az árcéduláján is meglátszik, na de ne rohanjunk ennyire előre.

A bevezetésben szándékosan nem írtam műholdvevőt, mivel ez a készülék nem csak a műholdas (DVB-S2) jeleket fogja, hanem a digitális kábeles (DVB-C), és a földfelszíni digitális (DVB-T/T2) vételre is alkalmas, ráadásul minden tuner dupla, azaz 6 tunerrel rendelkezik a készülék. Annyi hátránya azért van, hogy a DVB-T és a DVB-C tuner azonos, így egyszerre csak az egyik verziót használhatjuk.
A vevőkészülék támogatja a jelenlegi legújabb UHD 4K felbotást, ez élesebb, valósághűbb képet biztosít, mint a Full HD felbontás. Ahhoz, hogy kihasználhassuk a hatalmas felbontás adta élményeket természetesen UHD TV-re van szükség, de a hagyományos tévékkel is használható, azonban így a kép nem lesz annyira részletgazdag. A TV vétel mellett rengeteg multimédiás lehetősséget is biztosít a használó számára, ezzel a készülékkel valóban élmény lehet a médiafogyasztás, vagy a mozizás.
A Technisat készülékek hatalmas nagy előnye abban rejlik, hogy nagyon egyszerű a készülékek beállítása és használta, nagyon látszik rajta, hogy a felhasználót helyezték az előtérbe. Semmi sincs túlkomplikálva, egyértelműek a menüpontok és a beállítások, a Technisat készülékek egyszerűen csak működnek.

banner

A készülék dobozában mindent megtalálunk, ami a használatbavételéhez szükséges, a vevőkészülék mellett van egy távirányító, a szükséges elemekkel, egy hálózati adapter, HDMI kábelt is kapunk hozzá, kezelési útmutatót sajnos csak német nyelvűt találtam, valamint kapunk egy CD-t mellé.

A beltéri mérete – a tudása ellenére – nem mondható nagynak, közepes méret, német kocka dizájnnal felvértezve. Az előlapon vannak kezelő gombok, amivel a menüben tudunk navigálni, vagy ki-be kapcsolni a készüléket. Középen egy fehér pontmátrix kijelző található, amin minden fontos információ grafikusan jelenik meg. A jobb oldalon egy kinyitható kis ajtó mögött találjuk meg az USB 3.0 szabványú csatlakozót, valamint egy SD kártya olvasót, amivel a fényképezőgépünkből kivett kártyán azonnal nézegethetjük a képeket, akár UHD felbontásban is.

Megfordítva a készüléket láthatjuk, hogy szinte semmi nem hiányzik róla. A hátlap két szélén látható fekete kockák a WiFi antennák. Három antenna csatlakozót láthatunk, amiből kettő műholdas, a harmadik pedig beállítástól függően DVB-C vagy DVB-T lehet. A TV-t viszont csak HDMI kimeneten keresztül tudjuk rákötni, a régi képcsöves tévékhez nem tudjuk csatlakoztatni, de aki ilyen készüléket vesz, az miért is akarná elavult tévén nézni az UHD képet…
A házimozi rendszerrel összeköthetjük analóg sztereó módon, digitális koaxiális, vagy optikai kimeneten keresztül. Hatalmas piros pont jár az analóg audió csatlakozók meglétéért, ugyanis sok házi-mozi rendszer, vagy otthoni profi hifi készülék csak ilyen bemenetekkel rendelkezik, ezeket a készülékeket pedig nem cserélik olyan sűrűn, mint egy beltéri egységet. Az internet hálózatra csatlakozhatunk LAN kábellel gigabites (1000 MBit/s) sebességen, vagy a beépített WiFi-n keresztül is. Hátulra is került egy 3.0 szabványú villámgyors USB csatlakozó a külső merevlemeznek. Végül a hátlap jobb oldalán találjuk meg a beépített CI+ modul fogadód és a conax/nagravison kártyaolvasót. A hálózati tápegysége különálló, de sajnos főkapcsoló nem került a hátlapra.

A távirányító a Technisat fejlesztése, TechniControl névre hallgat. Minden szükséges gomb megtalálható rajta, de egy kicsit szokni kell a használatát, mert pl. a menü gomb nem oda került, ahova általában szokott. Minőségi, méretes darab, az érzékenysége is kiemelkedő, a szobában szinte bárhova lehet irányítani a készülék érzékelni fogja. Elvileg vezérelhető vele a TV készülék is, de a programozásáról nem találtam információt.

A beltéri első bekapcsolásakor egy telepítő menü köszönt minket, amit azonnal át tudunk állítani magyar nyelvre is (bár a fordítása nem teljes, itt-ott néme és angol szöveggel is találkozhatunk). A telepítőmenü egyértelműen végigvezet a főbb beállításokon, nekem a motoros antenna konfigurációjával akadt gondom, mert nem jöttem rá, hogy a műholdak közé rejtették el a motoros opciót. Miután megtaláltam, természetesen pikk-pakk sikerült beállítani azt is. A műholdas csatorna keresés villámgyors, eddig még egy készüléknél sem láttam ilyen sebességet, a DVB-T már egy kicsivel lassabb, de az sem vészes.
A telepítésről most rendhagyó módon készítettem egy videót is, íme:

Az első beállításokat követően azonnal használatba vehető a beltéri, ami villámgyorsan teszi a dolgát, nem akadozik a menü, nem kell várakozni a csatornák váltására. A készülék menüje teljesen egyértelmű és nagyon könnyen tudunk benne navigálni. A szükséges beállításokat egyszerűen módosíthatjuk, vagy bekapcsolhatjuk a használni kívánt opciókat.
A csatornák tetszés szerint rendezhetők, csoportosíthatók, a csatorna lista menüben pedig számos szűrési módszert állíthatunk be, hogy csak az éppen nekünk szükséges adókat mutassa. Előfizetői kártyából a Conax és a Nagravision rendszerűt tudja fogadni, a MinDig TV kártyával tökéletesen működik.

Az EPG elektronikus műsorújság is megfelelően és gyorsan szolgáltatja a műsor információkat, több napra előre megnézhetjük a műsorfüzetet, ahonnan azonnal időzhetjük is a kiválasztott műsort felvételre. A felvételhez szükséges egy külső USB tárhelyet csatlakoztatni, ami lehet nagyobb méretű pendrive, vagy külső merevlemez is. A több tunernek köszönhetően a műsorok rögzítése mellett is átkapcsolhatunk másik csatornára, a felvétel nem fog megszakadni. Külön érdekesség volt számomra, hogy az egyébként nagyon részletes EPG műsorújságban kereshetünk tartalomra is, vagy műfaj szerint is szűkíthetjük a keresési feltételeket.
További hasznos funkció lehet a PiP és a PaP kép a képben lehetőség, amit manapság már egyre kevesebb vevőkészülékben találkozhatunk, a dupla tunerek itt is kényelmes tévézést biztosítanak, mert csatornától függetlenül lehet a funkciót használni.

Multimédiás területen is nagyon jól teljesít a Technisat Digi ISIO STC vevő, számtalan beépített funkciót kapunk hozzá. A Technisat saját fejlesztésű ISIO Live szolgáltatásába mindent integráltak az internetes hírolvasástól, a Youtube videónézőn keresztül, a teljes értékű internet böngészőig, de ha rendelkezünk előfizetéssel a Netfilx-ről is nézhetünk filmeket, sorozatokat. Az internet böngésző meglepően kényelmesen használható, bár a távirányítóval való kezeléséhez kicsit hozzá kell szokni. A készülék alkalmas a legnépszerűbb videó, audió és képformátumok megjelenítésére is, ráadásul képes a tartalmak UHD felskálázásra, ezáltal az UHD tévéken még szebb lehet a kép minősége egy HD tartalomnak is. A felskálázástól természetesen nem szabad elvárni, hogy olyan lesz a kép felbontása, mint egy valódi UHD tartalom esetében, de mindenképp hasznos funkció ez is.
Hálózaton keresztüli média lejátszásra és továbbításra is van lehetőség. Aktiválható az UPnP media szerver, ahol a merevlemezen található tartalmakat nézhetjük meg másik a hálózatunkon lévő készüléken (telefon, tablet, TV, PC), vagy a hálózaton lévő más készülékekről (pl. NAS) is lejátszhatjuk a tartalmakat a Technisat beltérin. A hálózati lejátszás nem igényel különösebb beállítást, nekem automatikusan megtalálta a NAS szervert és a rajta lévő filmeket azonnal eltudtam indítani.

A HBBTV funkció is alapból elérhető a vevőkészüléken, ez sem igényel semmilyen konfigurációt. Magyar nyelven a MinDig TV közszolgálati csatornáin találunk ilyen multimédiás tartalmakat, a sugárzó csatornára kapcsolva azonnal megjelenik a képernyőn a piros gomb ikon, hogy azzal léphetünk be a menübe. Tökéletesen működik ez is, olvashatunk híreket, nézhetünk régebbi műsorokat, időjárás jelentést, vagy a híradót.

Értékelés: A Technisat Digit ISIO STC egy nagyszerű vevőkészülék, mely fejlett multimédiás képességekkel is rendelkezik. A beltéri nagyon jól teljesített a teszt alatt, szoftver hibát, hiányosságot nem fedeztem fel. Minden funkciója elsőre működött, szakértő beállításokat nem igényelt, ez amolyan „kiveszem a dobozból és működik” beltéri. Villámgyorsan teszi a dolgát, akadással, bizonytalan működéssel nem találkoztam. Hatalmas előnye a készüléknek az egyszerű kezelés, viszont meg kell említenem, hogy ez az előnye egyben a hátránya is. Zárt rendszerű, plusz alkalmazást, kiegészítőt nem lehet rá telepíteni, csak a gyárban beletett funkciókat tudja, azokat viszont üzembiztosan.
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki élvezetesen és egyszerűen akar tévézni, videózni és megelégszik a gyári funkciókkal (amiből bőven van választék), valamint nem utolsósorban van nagyjából 150 000- Ft a zsebében, mert igencsak borsos árat kell a kényelemért fizetni.

A Technisat Digi ISIO STC vevőt a sat.hu Antenna Szakáruház biztosította a teszt idejére, köszönjük nekik!

Technisat Digi ISIO STC

Csomagolás, tartalom - 90%
Megjelenés - 94%
Kezelhetőség - 100%
Képminőség - 100%
Sebesség - 100%
Bővíthetőség - 80%
Ár-érték arány - 70%

91%

Tetszett

Nagyszerű vevőkészülék, fejlett multimédiás képességekkel, egyszerű használattal és vastag árcédulával.

Felhasználói értékelés: 4.5 ( 1 szavazat)

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

4 hozzászólás

 1. Szia! Nagyon tetszik a leírás, én is egy hasonló bokszot keresek. Annyi különbséggel, hogy ha lehet jóval olcsóbbat. Nem kell 4K, elég a full HD. Ami fontos, UPC kábeltévés CI+ kártyaolvasós set top box legyen. Nagyon nehéz találni, mert nem mindegyik amiben van CI kártyaolvasó alkalmas a UPC CI+ kártyához, és sehol nincs ilyen korrekt leírás! Nem szeretnék nem kompatibilis eszközt vásárolni. Köszönöm a segítséget! Üdv Norbi

  • Szia!

   Javaslom, hogy hívd fel a cikk végén szereplő linken lévő üzletet (sat.hu), ott biztosan fognak tudni ajánlani olcsóbb alternatívát. Sajnos nekem sincs tapasztalatom, hogy melyik készülékkel működik jól a UPC CI+ modulja.

   Üdv.: Lala

  • Köszi a segítséget!

 2. Szia!Valóban nem semmi a készülék.Csodálkozva- olvastam -néztem végig a beszámolódat.Mindíg várom a következőt.Üdv:brunó1945

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .