banner
Tanix TX3 mini+ TV okosító teszt

Tanix TX3 mini+ TV okosító teszt – Az Android 11 erejével

A Tanix TX3 mini+ egy belépőszintű TV okosító, amelyben az Amlogic processzor mellett már a legújabb Android 11 operációs rendszer dolgozik. Egyszerű, de nagyon jó árfekvésű készülék, ami a mindennapi multimédiás feladatokat könnyedén elvégzi.

banner

Korábban már volt szerencsénk Tanix márkájú készülékeket kipróbálni, amikről volt jó vélemény, de akadt kevésbé ajánlott típus is köztük. Jelenlegi tesztünk alanya a Tanix TX3 mini+ TV box, ami egy középkategóriába sorolható készülék, viszont egészen új Amlogic processzor hajtja, ami már támogatja az AV1 formátumú filmek hardveres dekódolását is. Ezen túlmenően ez a készülék is megkapta a gyártó egyedi tervezésű Alice UX kezelőfelületét, a háttérben pedig már – a TV okosítókra jelenleg elérhető legfrissebb – Android 11 operációsrendszer dolgozik. Nem utolsó sorban pedig az ára is kedvező, még a mostani magas árfolyamon is 14000-Ft körüli áron megvásárolható.

Eredeti ár: 50,99- $

Kuponos ár: 39,99- $ ~ 14.400.- Ft

Kupon: NNNTANIX432

Vásárlás

Kibontás, tartozékok

A Tanix TX3 mini+ TV box mellé is a szokásos tartozékokat kapjuk. Van ugye maga a készülék, és egy távirányító is jár hozzá. Kapunk hálózati adaptert, ami EU szabványú és 5V/2A kimeneti feszültségű (így akár bármilyen más USB töltővel is táplálhatjuk). Végezetül még egy HDMI kábelt is tartalmaz a csomag. A használati útmutató ezúttal is csak angol nyelvű, de nem nagyon lesz rá szükségünk, mert a készülék menüje a legtöbb helyen magyar nyelven is elérhető.

A Tanix TX3 mini+ kinézete

A Tanix TX3 mini+ külseje teljesen hagyományos TV Box kialakítású, egy négyzetes készülékház, amin hátul és oldalt találhatóak meg a csatlakozók. Teljesen műanyagból készült, amibe sajnos az alján található talpak is beletartoznak, ezért elég csúszós a készülék, a csatlakoztatott HDMI kábel képes elhúzni. Az előlapon található egy kisméretű kékes-fehéren világtó LED kijelző amin az óra jeleníthető meg. A készülék egyébiránt elég kompakt méretekkel rendelkezik, mindössze 10,5cm x 10,5cm széles és hosszú, valamint 1,5cm magas.

Csatlakozási lehetőségek

A Tanix TX3 mini+ csatlakozó a készülék hátlapján és a jobb oldalán találhatóak meg.  Hátul a jobb szélén van az adapter bemenet, mellette pedig a TV HDMI kimenete látható. A HDMI mellett van lehetőség analóg AV kábellel is csatlakoztatni a megjelenítőhöz, erre a bal szélén található 3,5mm-es jack kimenet használható, de az összekötő kábelt külön kell megvenni hozzá. Piros pont jár viszont a digitális optikai hangkimenetért, az újabb készülékekről szeretik mostanában lehagyni. Az internethez csatlakozhatunk vezetékes módon is, azonban a fizikai LAN sebessége csak 100Mbit/s (a WiFi ettől gyorsabb lesz rajta). A TV Box jobb oldalán találunk még 2db USB portot is, ahová külső tárolókat, merevlemezt, pendrive-ot, de akár billentyűzetet és egeret is csatlakoztathatunk. Az egyik ilyen port már a nagyobb átviteli sebességet kínáló USB 3.0 szabványnak megfelelő kialakítású. Szintén itt az oldalán van lehetőségünk micro SD kártya behelyezésére  is, amivel a készülék belső tárhelyét bővíthetjük.

Vezeték nélküli csatlakoztathatóság

A Tanix TX3 mini+ TV okosító rendelkezik beépített WiFi csatolóval is, ebből egy AC szabványút kapott, amivel a 2,4GHz-el lévő hálózatok mellett már a nagyobb sebességet kínáló 5GHz-es hálózatokhoz is kapcsolódhatunk. A WiFi antennája beépített, a készülékház belsejében helyezkedik el. Bluetooth eszközeinket is csatlakoztathatjuk hozzá, azonban a Bluetooth csatlakozója még csak a 4.0 szabványú kapcsolódást támogatja.

Távirányító is jár hozzá

A távirányító csak egy hagyományos infrás modell, de abból viszont a sokgombos verzió. Kellemes fogású, igényes megjelenésű darab. Két db AAA méretű elemmel működik, ezt ezúttal is nekünk kell beszerezni hozzá. Van rajta dedikált gomb az egérkurzor mozgatásához, erre akkor lehet szükségünk, ha olyan applikációt használnánk, ami nem kifejezetten a tévén való kezelésre van optimalizálva.

A Tanix TX3 mini+ hardveres felszereltsége

A Tanix TX3 mini+ TV okosítóban egy négy magos Amlogic S905W2 CPU teljesít szolgálatot. A 4db ARM Cortex-A35 mag maximum órajele 1800Mhz. Memóriából választhatunk 2GB-al és 4GB-al felszerelt modell közül is, a tesztpéldány 4GB-os verzió. Tárhelyből úgyszintén több változat közül választhatunk, van belőle 16, 32 és 64GB tárterülettel rendelkező változat is, a tesztkészülékben 32GB található. Egyébként a 4GB/32GB az ideális választás is, hiszen a 4GB memóriát sok alkalmazás megfogja hálálni, a tárhelyet pedig igény esetén bővíthetjük SD kártyával. A grafikus megjelenítésről egy a processzorba integrált Mail G31 MP2 GPU gondoskodik, a maximum kimeneti felbontás 4K UHD 2160p@60Hz lehet.

Android 11 OS a Tanix TX3 mini készüléken

A Tanix TX3 mini+ TV Box-on már a jelenlegi legfrissebb Android 11 operációsrendszer fut. A TV okosító kezelőfelülete egyedi kialakítású, az Alice UX nevet viseli, ami a Tanix saját fejlesztése. Majdnem minden TV Box-ukon megtalálható, kényelmesebbé, átláthatóbbá és egyszerűbbé teszi a készülék kezelését, használatát. A készülék támogatja a magyar nyelvet is, amit a beállításoknál fogunk megtalálni. Magyarul azonban csak az Android része lesz használható, az Alice UX felület angol nyelven érhető el. Ez amúgy nem jelent különösebben hátrányt, mert szöveget csak itt-ott fogunk benne találni. Az első bekapcsolásnál telepítőmenüvel nem találkoztam, azonnal a box nyitóképernyője fogadott.

Megtalálható rajta természetesen a Play Áruház is, ahonnan számos alkalmazást telepíthetünk a készülékre. Azonban egy kicsit fura volt nekem, hogy ezen a készüléken a Play Áruház TV-re optimalizált változatát használhatjuk. Ez egyben hátrány és előny is. Hátrány, mert nem minden appot fogunk benne megtalálni, a mobilkészülékekre valók hiányoznak, viszont egyben előny is, hiszen nem kell olyan appok kezelésével bajlódnunk, ami nem TV képernyőre van készítve. Természetesen a kísérletező kedvűeknek most is nyitva áll a lehetőség, hogy telepítsék az Aptoide TV alkalmazás áruházat, amiben viszont már  eszköztől függetlenül mindent app-ot meglehet találni.

Multimédiás tudás

Multimédiás képességek terén a Tanix TX3 mini+ egészen jól teljesít, de azért hagy némi kívánnivalót maga után. Kezdjük rögtön azzal, hogy alkalmazástól függetlenül már támogatja a legújabb AV1 formátum hardveres dekódolását. Ez a jövőben lehet fontos szempont, amikor már jobban elterjednek az ilyen tömörítéssel rendelkező filmek. Persze visszafelé teljesen kompatibilis minden korábbi szabvánnyal is. Mint fentebb említettem a Play Áruház megtalálható rajta, ahol számos alkalmazást megtalálunk, de csak a TV-re optimalizált verziókat, így a kínálat kicsit szűkebb. A filmjeink lejátszásához továbbra is az egyik legjobb választás a Kodi Media Center, ami már előre telepítve vár minket TV Center néven. Nem a legújabb verzió, ezért én letöröltem és feltelepítettem újra a Play Áruházból immár a legfrissebb kiadást belőle. Van természetesen TV-re optimalizált PLEX is, ami szintén kitűnően működik rajta. A VLC is ott van, de a telepítését én mostanában inkább hanyagolom a körülötte kialakult botrány miatt.

A Tanix TX3 mini+ és a streaming

A Magyarországon is elérhető streaming szolgáltatók applikációi közül a Netflix már előre telepítve várja, hogy használatba vegyük. A hiba csak annyi benne, hogy a megfelelő licencek hiányában csak a mobileszközökre való verziót használhatjuk, és csak alacsony felbontásban játssza le a filmeket. Egyébként működik, de egy egér, vagy légegér azért kell majd mellé, hogy normálisan kezelhessük.

Az HBO MAX telepíthető a Play Áruházból, és szuperül működik, de itt is akadt egy pici probléma vele. A telepítést követően nem jött létre hozzá indító ikon a programok között, így vagy a Play Áruházból, vagy az alkalmazások listából tudjuk csak elindítani. Ugyanez a probléma fennál az Apple TV és a Prime Video telepítését követően is, de az alkalmazások ettől függetlenül jól működnek rajta.

Összegzés, vélemény

A Tanix TX3 mini+ TV okosító box egy középkategóriás készülék, viszont teljesen friss processzor hajtja meg, amelyben már ott az AV1 formátum hardveres dekódolási képessége is. A hasonló modellekkel összehasonlítva talán a kezelőfelületet tudnám előnyként kiemelni, de itt fennáll az a hiba, hogy nem minden alkalmazáshoz jön létre indítóikon. Persze indítható minden a beállításokban lévő alkalmazás listából, vagy akár dedikált gombot is programozhatunk hozzá a távirányítón, de azért így nem az igazi. A készülék sebességével viszont maradéktalanul elégedett voltam. Gyorsan, pörgősen lehet használni, várakozni szinte csak az alkalmazások telepítésénél kellett. A Kodi médiacenter is nagyon jól fut rajta és a Plex is akadozások nélkül működik. Összességében nem rossz készülék a Tanix TX3 mini+ TV box, alap funkciókra, média lejátszásra jó választás lehet. A kedvező ára miatt nyaralóba, hétvégiházba, vagy bulikra is magunkkal vihetjük. A cikk születésekor 39,99$-ba, azaz nagyjából 14.400.- forintba került, még a jelenlegi magas árfolyam mellett is jónak számít az ára a hasonló kategóriájú készülékek között.

Tanix TX3 mini+ kupon és megrendelés

A Tanix TX3 mini+ TV okosítót a Geekbuying online áruházból tudod megrendelni a lenti gombra kattintva. Jelenleg kínai raktárból rendelhető, de jár mellé az ingyenes és vámmentes Priority Line szállítás. A kuponkódot a fizetési oldalon tudod megadni, fizetni pedig tudsz bankkártyával, vagy PayPal-al is.

Eredeti ár: 50,99- $

Kuponos ár: 39,99- $ ~ 14.400.- Ft

Kupon: NNNTANIX432

Vásárlás

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .