banner

Tanix H2 TV Box teszt – Alacsony árfekvésű TV okosítás

Ezúttal egy belépőszintű TV Box került a tesztpadunkra, ami nem más, mint a Tanix H2 Android TV okosító. Nagyon pici készülék, szerény hardverrel és szerény memóriával, azonban ezekkel párhuzamosan az árcímkéje is meglehetősen vékonyra sikerült. Nézzük, hogy mire is lehet használható egy nagyjából 8000- Ft-ba kerülő TV okosító.

A Tanix márkával már korábban is találkoztunk egy jó középkategóriás készülékkel, ami egyedi kezelőfelületével tette magát igazán vonzóvá. Sajnos a H2 modellbe nem került be az Alice UX felület, helyette csak a sima Android menüjét tudjuk használni. A H2 egy amolyan low budget készülék lett, a processzora Hisilicon, memóriából is csupán 2/16GB-ot került bele, és semmi extra különlegességet nem tartogat a felhasználók számára. Egyetlen fontos dolog van, ami pedig az ára, ez meglehetősen alacsonyra került, mindössze 25,99$-ért (ingyenes postával) már a miénk lehet.

Ez a típus már nem kapható, de nézz szét az aktuális ajánlónkban, a lenti gombra kattintva

TV Box Ajánló

Csomagolás, tartalom

A Tanix H2 egy fekete színű karton dobozban érkezett, amiben legfelül maga a készülék helyezkedik el, alatta pedig a megszokott tartozékokat találhatjuk meg. Kapunk hozzá egy hálózati adaptert, ami ezúttal meglepő módon hagyományos 5V-os USB töltőfej és hozzá egy USB kábel, van mellette egy távirányító, és az alacsony ára ellenére a HDMI kábel sem maradt ki. A használati útmutató ezúttal is angol nyelvű, de okosabbak nem nagyon leszünk belőle.

A csomag tartalma

 • Tanix H2 TV Box
 • Hálózati adapter 5V/2A
 • USB töltőkábel
 • Távirányító
 • HDMI kábel
 • Használati útmutató

Külső kialakítás

A Tanix H2 TV Box egy nagyon pici és könnyű készülék, szép lekerekített élekkel rendelkezik, és az előlapon még egy kijelzőt is találunk rajta, amin az óra jelenik meg. A ház anyaga műanyag, és mint írtam nagyon könnyű, mindössze 76g (0,076 kg). A ház alján ezúttal is megtalálhatók a recés „csúszásgátló” talpak, azonban ezeket nem túl elegáns módon a házzal együtt öntötték ki, így műanyagból vannak és kiválóan csúszik rajtuk a készülék, a kábelek azonnal elrántják.

Csatlakozási lehetőségek

A csatlakozók a készülékház hátulján és a jobb oldalán találhatóak meg. Hátul helyezkednek el a kevésbé gyakran használt portok, úgymint a TV HDMI csatlakozója, A LAN port és az adapter bemenete. Van rajta még egy analóg TV kimenet is a régebbi készülékek részére, azonban kábelt nem adtak hozzá, így ezt külön kell megrendelni, ha szükségünk lenne rá. Belépőkategóriához híven a LAN port max sebessége csak 100MBit/s. Jobb oldalon találunk 2db USB 2.0 portot és egy micro SD kártyaolvasót az eszközeinknek és a tárhely bővítéséhez.

Csatlakozók

 •  HDMI kimenet
 • Analóg A/V kimenet
 • RJ45 LAN max. 100MBit/s
 • Adapter bemenet
 • 2X USB 2.0
 • SD kártyaolvasó

A távirányító

A Tanxi H2 mellé csak egy mezei infrás távirányítót kapunk, amin számtalan funkciógomb is található. Az egérkurzor mozgatásához van rajta dedikált gomb, ami megnyomása után a kurzor nyilakkal tudjuk a korzort irányítani. A távirányító 2db AAA méretű elemmel működik, ami nem a csomag része, így nekünk kell beszereznünk.

Műszaki paraméterek

A Tanix H2 fő mozgatórugója egy Hisilicon Hi3798M CPU, ami 4db Cortex-A53 maggal rendelkezik és maximum 2000MHz órajel sebességen működik. Memóriából mindösszesen 2GB LPDDR4 modul áll az alkalmazások és a rendszer rendelkezésére, ez nem túl sok, de még bőven elegendő az Android 9 rendszer részére. Tárhelyből azonban csupán 16GB eMMC típusút tettek a készülékbe, ezt nem mondanám soknak, de az alap multimédiás alkalmazásoknak bizonyosan elegendő lesz. A képmegjelenítésért egy a processzorba integrált Mali MP450 GPU felel, ami nem egy új lapka, de az évek alatt már sokszor bizonyított. A maximum kimeneti felbontása 4K@60fps.

Hálózatkezelés terén mindenből az alapot kapta a Tanix H2, mint már említettem a LAN csak 100MBit/s sebességű, de a WiFi is csupán a 2,4GHz-en lévő hálózatokat látja (802.1.1 b/g/n), a Bluetooth pedig ezúttal kimaradt.

Használat

A Tanix H2 operációs rendszere az Android 9.0 Pie OS , ami annyit jelent, hogy rengeteg alkalmazás érhető el rá, de nem mind van a TV képernyőjén való használatra optimalizálva, azaz néha kell mozgatnunk az egér kurzort is. Erre van dedikált gomb a távirányítón, de természetesen rendelhetünk hozzá légegeres távot is, amivel jóval kényelmesebb lesz a készülék kezelése. Az első bekapcsolást követően egy egyszerű telepítőmenü üdvözöl minket, ahol többek között kiválaszthatjuk a nyelvet és csatlakozhatunk a hálózathoz, itt a nyelv még csak angol lehet, de később az Android beállításoknál találunk magyart is.

Legelőször érdemes minden beállításon végigmenni, és a nekünk szükséges dolgokat bekapcsolni, illetve bejelentkezni a Google fiókunkba. A menüben való lépkedés megfelelően gyors, jól használható a készülék, azonban amikor elindítunk egy alkalmazást, érezhetően többet kell várakozni, mint a jobb processzorral felszerelt készülékeknél. Nem használhatatlanul lassú, de nem szabad türelmetlenkedni. A készülék minimálisan melegszik kicsit, de egyáltalán nem vészesen forró.

Multimédiás lehetőségek

Már gyárilag telepítettek néhány multimédiás alkalmazást a Tanix H2 box-ra, rajta van a YouTube, a Netflix és a Kodi-t is megtaláljuk TV Center néven. A Kodi gyakorlatilag bármire megfelelő, ami média, szinte mindent lejátszik, még az HBO GO-hoz is találunk alatta kiegészítőt. Viszont ennek az indítása is kicsit lassú, az első elindulás perceket vesz igénybe, de később gyorsul valamelyest, a jóhír az, hogy ha elindult, akkor már viszonylag gyorsan használható, normál módon lehet benne lépkedni, filmeket indítani. A Netflix is működik, igaz, hogy csak a mobil-ra való verzió van a készüléket, a felbontás pedig csak SD. A UPC Horizon GO alkalmazás elindult ugyan, be is tudtam jelentkezni, de a műsorokat nem játszotta le, egy számomra ismeretlen hibakódot adott.

A YouTube elég jól használható rajta, persze ez sem villámként működik, de teljesen jó, nem idegesítően lassú a sebessége. Videó indítása majdnem azonnali, kb 1-2mp időt vesz igénybe, a lejátszás végig folyamatos, nem akadozik sehol. Lassúnak mondanám például az alkalmazásból való kilépést, az exit gomb megnyomásától számítva kb. 3 másodpercet kell várni mire kilép.

Van Play Áruház majdnem teljes alkalmazás kínálattal, de néhány app hiányzik belőle, nem találtam meg a Digi Online-t, de van pl. HBO GO (csak WiFi-n megy). Amennyiben a Play Áruházban nem lenne meg valami, akkor használhatjuk a szintén előre feltelepített Aptoide áruházat is, ebben nem csak minden applikáció meglesz, de még a verziók között is fogunk tudni válogatni.

Összegzés

A Tanix H2 egyértelműen egy belépőszintű TV Box, ettől lejjebb már nem igen van még használható készülék. Maga a hardver nagyon alap, a Hisilicon CPU nem egy fürge nyúl, de nálam például még nem érte el az idegesítően lassú határt (akkor cikket sem írtam volna róla…volt már ilyen). Valójában van minden a készülékben, ami kellhet, de mindenből csak az alap, 100MB LAN, 2,4GHz Wifi, USB 2.0. Jó választás ez a készülék pl. nyaralóba, vagy egy buliba elvinni, mert biztosan nem fogjuk sajnálni, ha esetleg „baleset” történik vele. Régi TV-hez a kisszobába is megfelelő, a Netflix megy rajta, Youtube megy rajta, ha NAS-ról akarunk mozizni, akkor az is megoldható a Kodi-val. Amolyan másodlagos kütyünek teljesen jó választás, még vonzóbbá az ára teszi, ami a cikk születésekor mindössze 25,99$ volt, ez nagyjából 8000- Ft-ot jelent.

Ha szeretnél egy Tanix H2 TV Box-ot, akkor a lenti KÉK gombra kattintva tudod megrendelni a Geekbuying webáruházból, szállításnál mehet mellé az ingyenes posta is, mert az alacsony értéke miatt nem fogják megvámolni.

Ez a típus már nem kapható, de nézz szét az aktuális ajánlónkban, a lenti gombra kattintva

TV Box Ajánló

 

FIGYELEM! – A vámkezelés menete 2021.07.01-től megváltozott az Európai Unióban. A lenti leírást rövidesen frissítjük, amint megérkezik az érintett webáruházaktól a kérdéseinkre kapott válasz.

 • A kb. 35$ érték alatti termékeket bármilyen szállítással megrendelheted, egyelőre még nem kell rájuk áfa-t és vámot sem fizetni.
 • Ezen kívül, ha EU Raktárból rendelsz, szintén vámmentesen fogod megkapni a csomagod értékhatártól függetlenül.
 • A kínai (CN vagy HK) raktárakból érkező, 35$-nál drágább termékek esetében pedig válaszd az EU Priority Line módot, ezzel a csomagod adó- és vámmentesen fog megérkezni Kínából is. Ez a szállítási mód úgy működik, hogy a webáruház egy olyan EU-n belül lévő telephelyére szállítja az árut (általában Németország, vagy Franciaország), ahol alacsony az áfa és a vám, itt elintézi a vámkezelésüket, majd továbbküldi a címedre immár EU-n belül feladott csomagként, ami vám és áfa mentes (ráadásul általában az MPL, DPD vagy a GLS szállítja ki, ami valamivel megbízhatóbb, mint a normál postai küldemény). Néhány dollárral drágább ez a szállítási mód, de végső soron többet takaríthatunk meg vele.

Minden webáruháznál a fizetési oldalon tudod megadni a kuponkódot még a fizetés elindítása és rendelés véglegesítése előtt. Korábban a kosár oldalon szerepelt ez a lehetőség, de már minden általunk ajánlott áruházban átkerült a fizetési oldalra. Írd be a kupon kódot a megfelelő mezőbe, nyomj az érvényesítés gombra és azonnal megjelenik a kedvezmény, vagy a hibaüzenet, ha a kupon már nem működik. Fizetni minden esetben a végösszeget kell, ami már a kupon kedvezménnyel csökkentett ár lesz.

Sokan tévesen gondolják azt, hogy a Kínából rendelt termékekre nincs garancia. Valójában minden áruháznak megvan a saját garancia ügyintézési menete. Elsődlegesen le kell írnunk nekik a problémát angolul, érdemes fotókat, vagy videót is készíteni a hibáról. Megpróbálnak segíteni megoldani a problémát, ha ez sikertelen, akkor vissza kell küldenünk nekik a terméket, amit vagy javítanak, vagy cserélnek. A visszaküldés költségeit nekünk kell kifizetni, de utólag a webáruház, vagy a PayPal ezt a költséget visszatérítheti, ha kérjük. Tapasztalataink szerint a visszaküldést csak a legvégső esetben szokták ajánlani. Gyakori, hogy, ha hibás terméket kaptunk (és ezt hitelt érdemlően tudjuk is bizonyítani), akkor teljesen ingyen küldenek egy újat, vagy jelentős kedvezményt biztosítanak egy hasonló termékre, a rossz készüléket pedig megtarthatjuk.
Amennyiben vámkezeltetni kellett a terméket, akkor vámkezelési papírokat mindenképp tartsuk meg, mert, ha mégis visszaküldenénk javításra egy terméket, akkor a visszaúton tudjuk igazolni a vámhatóságnál, hogy erre már egyszer kifizettük a terheket, csak javításon volt kint. Amennyiben vámmentes szállítással rendeltük a csomagot, akkor fontos, hogy visszaküldésnél is ragaszkodjunk ehhez, mindenképp előre tisztázzuk az eladóval, hogy hogyan küldi vissza.

A termékek ellenértékét a legtöbb esetben előre kell fizetni, utánvételre távol keleti áruházak esetében nincs mód (volt korábban rá próbálkozás, de nem vált be ez a fizetési mód). Fizetni lehet bankkártyával, vagy PayPal-al. Használhatsz speciális webkártyát, amire csak annyi pénzt kell feltenni, amennyit kiszeretnél épp fizetni, ennek elérhetőségéről érdeklődj a bankodnál. A legbiztonságosabb mégis a PayPal fizetés, mert a PayPal a fizetéstől számítva 180 nap védelmet biztosít neked, és, ha probléma lenne (nem érkezne meg a csomag), akkor függetlenül az eladótól visszaadja a termék árát. A PayPal-al való fizetés nem kerül többe, mint ha bankkártyával fizetnénk, de az árfolyam átváltást érdemes a bankunkra bízni (ezt kilehet választani a PayPal fizetési oldalán), így egy kicsit spórolhatunk ezen is. A PayPal-t összelehet kötni a normál, vagy a virtuális bankkártyával is, ebben az esetben a pénz szintén a kártyáról kerül levételre. 2018-tól már magyarul is elérhető a PayPal felülete, így a nyelvi akadályok is elhárultak a legbiztonságosabb fizetési mód használatától.

A kínai webáruházak gyakorlatilag semmiben sem különböznek a hazai webáruházaktól. A vásárláshoz mindenképp regisztrálni kell, amihez email cím és minimális angol nyelvismeret szükséges (bár már van néhány webáruháznak magyar nyelvű felülete is). A regisztráció során megadhatod a szállítási címed is, amire nagyon ügyelj, hiszen ide érkezik meg a csomag. Fontos, hogy a telefonszámod is helyesen add meg, mert ha a postás/futár nem találna meg, akkor ezen még mindig tudnak keresni.

 • Egyértelműen az EU raktárakból érkező termékeket vehetjük a leggyorsabban kézbe, hiszen hazánkhoz közelebb eső raktárakból érkezik és általában valamelyik hárombetűs futárszolgálat (MPL, DPD, GLS, DHL) kézbesíti.
 • Kínai raktárakból a leggyorsabb szállítási mód a DHL, akár 1 héten belül nálunk lehet a küldemény, azonban ez egyben a legdrágább is, és a nagyobb értékű csomagokat mindig vámolják, náluk nem „csúszik át” a csomag.
 • Az EU Priority Line szállítási móddal rendelt termékek esetében a szállítási idő 2-3 héttől, akár 1-2 hónap is lehet, cserébe vám és adómentesen fogjuk megkapni. Jellemzően az tart sokáig, amíg az EU-ba megérkezik a csomag, utána már néhány napon belül kézbe vehetjük.
 • A leglassabb szállítási mód a levél (Air mail, Registered air mail), lehet követhető, vagy követés nélküli, nagyon változó, hogy mikorra fog megérkezni, lehet, hogy itt lesz 2 héten belül, de az is lehet, hogy több hónapot kell majd rá várni. Nekem kb. 7 hónap volt a rekordom, szerintem bejárhatta a világot, már el is felejtettem, hogy rendeltem egy telefontokot, amikor egyszer csak megérkezett.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .