banner
Synology DS220j vagy Qnap TS-230 NAS

Synology DS220j vagy QNAP TS-230 NAS

Kétlemez NAS a belépőkategóriából? Melyik legyen, Synology DS220j vagy QNAP TS-230? A két legnépszerűbb NAS gyártó otthoni használatra szánt kétlemezes készülékeinek az összehasonlítása talán választ adhat erre a kérdésre. Az alábbi táblázatot kizárólag a saját választásom elősegítése érdekében készítettem, de elérhetővé teszem bárkinek, aki hasonló kétségek között őrlődik. Mindkét NAS nagyon jó készülék, de hosszútávon vajon melyik lehet az ideális választás?

Külalakra a Synology a szebb, ha lehet ilyet mondani rá, a QNAP TS-230 babakék színe eléggé vegyes érzelmeket váltott ki belőlem. Nálam a választásnál nem elsődleges, mert el lesz rejtve a lakáson belül.

Nemrégiben teszteltem egy QNAP TS-230 készüléket, az erről szóló cikket itt olvashatod. Ez volt az első alkalom, hogy személyesen volt lehetőségem kipróbálni egy QNAP készüléket. Ami viszont kimaradt a cikkből, az az, hogy én már kb. 8 éve Synology NAS-t használok itthon. Eddig csak egy lemezes készülékeim voltak, kezdve a DS112j-vel, majd DS115j, jelenleg pedig egy DS120j üzemel a lakásban. Eddig elegendő volt a legkisebb teljesítményű készülék, csak letöltésre, otthoni médiaszervernek (DLNA és Plex) és fényképek tárolására használom. Most viszont, hogy megcsillogtatta a tudását a QNAP TS-230 egy kicsit gondolkodóba estem, érdemes lenne váltani egyel nagyobb modellre. Jobb, gyorsabb és úgy összességében is pörgős volt.

Amiért nem cseréltem le azonnal, az a Synology DSM kezelőfelülete, ugyanis az én véleményem szerint az viszont jobb, mint a QNAP QTS felülete. Lehet, hogy ebben az is szerepet játszik, hogy már megszoktam nagyon, de szerintem mind a kezelése, mind a kinézete jobb. A Synology egyszerűbb, letisztultabb. Nem mondom, hogy a QNAP rossz lenne, funkcióiban, tudásában mindenben felveszi a versenyt a Synology-val, de még szoknom kell. A szolgáltatásokat tekintve mindkét rendszerben megvan minden, amire nekem szükségem van. Talán a Synology-ra valamivel több külső fejlesztők által készített app áll a rendelkezésre, de a QnapClub is felveszi vele a versenyt. A Synology NAS-hoz több külső app érhető el, Android és iOS telefonon megvannak ugyanazok, de pl. még Samsung TV-re is van DS video alkalmazás. Jó, persze, a Plex meg ott van gyakorlatilag mindenre, úgyhogy meg is cáfoltam ezt az előnyt.

Típus Synology DS220j QNAP TS-230
CPU Realtek RTD1296 quad-core 1.4GHz processor Realtek RTD1296 quad-core 1.4GHz processor
Memória 512 MB DDR4 non-ECC 2 GB DDR4
LAN 1db RJ-45 1Gbit Ethernet 1db RJ-45 1Gbit Ethernet
Wake on LAN (WOL) Igen Igen
USB 2db USB 3.2 Gen 1 port 2db USB 3.2 Gen 1 port, 1db USB 2.0
Merevlemeztálcák 2 2
Kompatibilis meghajtótípus 3.5 hüvelykes SATA HDD
2.5 hüvelykes SATA HDD / SSD (opcionális tartóval)
3.5 hüvelykes SATA HDD
2.5 hüvelykes SATA HDD / SSD
Működés közben cserélhető merevlemezek Igen
Tápegység 60 W 65 W
Energiafogyasztás működés közben (átlagos) 12.46 W 12.277 W
Ventilátor és zajszint 92 mm, 18.2 dB(A) 80mm, 15 dB(A)
Operációsrendszer QTS 5.0 (2021) DSM 7.0 (2021)
Kezelőfelület nyelve magyar magyar
Fogyasztói ár (2021.10. hó) 73.000.- Ft 67.000.- Ft

Hardveres szempontból elmondható, hogy a QNAP TS-230 valamivel erősebb, mint a Synology DS220j. Ugyanaz a processzor dolgozik mindkettőben, de amíg a DS220j-ben csupán 512MB RAM található, addig a TS-230 2GB-al rendelkezik. További apró különbség, hogy a QNAP készülékben kiegészítő nélkül is használható 2,5″ méretű lemez, a Synology-hoz egy külön átalakítót kell beszerezni. Menetközben nem fogok lemezt cserélni, de a QNAP ezt is támogatja. A QNAP-on a 2db USB 3.0 port mellett van még egy harmadik USB 2.0 is. A zajszintet nem érdemes nézni, mivel üzemközben gyakorlatilag mindkét modell teljesen hangtalan.

Nem könnyű a választás, a QNAP TS-230 hardvere jobb, az ára olcsóbb. A Synology mellett szól a jobb kezelőfelület, ami nálam – a megszokás miatt – nagyon erős érv. Azonban, ha ez lesz az első NAS-od, akkor válaszd bátran bármelyiket is, biztosan tetszeni fog. A kezelőfelületek demóit megnézheted és élesben kipróbálhatod az alábbi oldalakon:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .