banner
SwitchBot intelligens otthon kicsit másképp - bemutató

SwitchBot – Okosotthon kicsit másképp

Érkezett hozzánk egy vadiúj okosotthon ökoszisztéma, a SwitchBot névre hallgató rendszer több kiegészítővel is rendelkezik, amikkel sokkal okosabbá tehetjük otthonunkat, ráadásul a már meglévő berendezéseinket, kapcsolóinkat sem fontos okosra lecserélnünk, ahhoz hogy vezérelhessük vele őket.

banner

A SwitchBot első látásra egy hagyományos okosotthon rendszernek tűnik, de ha jobban megnézzük, akkor láthatjuk, hogy a már megszokott kiegészítők mellett olyanokat is találhatunk benne, amik egy merőben új elképzelést valósítanak meg az okosotthonnal kapcsolatban. Az első SwitchBot készülékek kialakításánál a fejlesztőknek az volt a fő célkitűzésük, hogy úgy valósítsanak meg okosotthont, hogy nem cserélik le a már meglévő készülékeket, kapcsolókat, hanem azokat tennék távolról is vezérelhetővé. A már megvalósult elképzelés szerint egy robot inas húzza el a függönyt, vagy kapcsolgatja a már meglévő háztartási gépeinket, így minden marad a régiben, de mégis egy modern okosabb otthon kényelmében élhetünk tovább.

A SwitchBot okosotthon kiegészítői

Számos kiegészítő érhető már el a SwitchBot okosotthon rendszerhez, vannak különböző érzékelők, kamera, távirányító, de a legérdekesebbek kétségkívül a robot inasok, úgymint a függöny elhúzó robot, és a kapcsoló robot. A SwitchBot HUB nem feltétlenül szükséges az eszközök működéséhez, mindegyik kiegészítő külön is képes csatlakozni a telefonos applikációhoz. Viszont a HUB segítségével az interneten keresztül is hozzáférést kapunk az eszközeinkhez, valamint külső okosotthon rendszerekhez is hozzákapcsolható minden egység, így már valóban minden fog mindennel működni.

SwitchBot Bot

A Bot egy kis kapcsoló, amit öntapadós felületével szinte bármihez tudunk rögzíteni. Egyetlen funkciója van, mégpedig egy gombot megnyomni, vagy egy kapcsolót fel-le kapcsolni. Amikor működésbe lép, akkor egy kis kar nyílik ki belőle, ami megnyomja a gombot. Használható villanykapcsolóhoz, háztartási gépekhez, és gyakorlatilag mindenhez, amin van egy gomb.

A SwitchBot Bot külön érdekessége, hogy kapcsolni, nyomni, de még húzni is tud, a húzáshoz lehet akár egy kis gumit rátekerni, amivel képes meghúzni pl. egy kapcsolót. A felhasználási területének csak a képzeletünk szab határt.

SwitchBot Hub

A HUB egy központi egység, amin keresztül képes kommunikálni külső okosotthon rendszerekkel a SwitchBot. Kompatibilis az Amazon Alexa, a Google Assistant rendszerekkel, de az IFTTT-t is kezeli. A beépített infravevőjének köszönhetően a távirányítóval rendelkező készülékeink vezérlésére is beprogramozható, a betanítást követően alkalmas pl. a TV be-ki kapcsolására, vagy a klíma vezérlésére is. Ez egy fontos kiegészítő a kisebb érzékelők távoli vezérléséhez, mivel enélkül pl. az ajtónyitás érzékelőt, vagy a mozgásérzékelőt csak Bluetooth hatótávon belül látnánk a telefonunkkal. A HUB kapcsolódik az otthoni WiFi hálózatunkhoz és így távolról, az interneten keresztül is láthatunk mindent, amit otthon történik.

SwitchBot Motion Sensor

Mozgásérzékelő, egy egyszerű kütyü, ami érzékeli a mozgást. Önmagában nem sok mindenre használható, de rendszerben már annál többre képes. Például beállítható olyan szabály, hogy ha mozgást érzékel, akkor a SwitchBot kapcsoljon fel egy kapcsolót, vagy a Curtain Bot húzza el a függönyt. Ezzel ellentétesen is képes működni, hogy ha megadott ideig nem érzékel mozgást, akkor a SwitchBot bot kapcsolja le a villanyt, vagy a SwitchBot Curtain húzza be a függönyt. A mozgásérzékelő képes a fényerősséget is mérni, azaz megállapítani, hogy nappal, vagy éppen éjszaka van. Ezt a plusz információt is megadhatjuk a szabályok létrehozásánál, így még részletesebben állíthatjuk be a funkciókat (pl. ha nincs mozgás, akkor húzza be a függönyt, de csak éjszaka) A mozgásérzékelő 2db AAA méretű elemmel működik, és a gyártó tájékoztatása szerint elegendő akár 2 évente cserélni benne az elemeket.

SwitchBot Contact Sensor

Ajtó- ablaknyitás érzékelő szenzor. Hasonlóan a mozgásérzékelőhöz, egyedül ő sem sok mindenre alkalmas, de rendszerbe kötve a lehetőségek tárháza szinte végtelen lesz. Önmagában használva arra lehet jó, hogy távolról is ellenőrizhetjük, hogy valóban becsuktuk-e az ablakot, ajtót. Rendszerben már sokkal több mindenre használható, megadhatjuk neki, hogy ha kinyitjuk az ablakot, akkor a HUB kapcsolja ki a klímát, vagy ha nyitjuk az ajtót, akkor a Bot kapcsolja fel a villanyt. További funkciója, hogy a rajta lévő fizikai gombhoz is tudunk parancsokat rendelni, pl, ha elmegyünk otthonról, akkor egyszerűen csak megnyomjuk és a riasztórendszer élesedik, a lámpák lekapcsolnak, vagy a függöny behúzódik. A nyitásérzékelő 2db AAA méretű elemmel működik, és a gyártó tájékoztatása szerint elegendő akár 2 évente cserélni benne az elemeket.

A próbák során azt vettem észre, hogy az ajtónyitás szenzor a mozgást is érzékeli, aztán jobban utána olvastam és valóban van benne ilyen is. Arra használható, hogy az okosotthon tudja, hogy mikor mentünk el otthonról, pl. ha az ajtót becsuktuk, de mozgást már nem észlel 10 perce, akkor végrehajtja az ilyen esetre beállított parancsokat. Az ajtó szenzorba beépített mozgásérzékelő csak 5m távolságig képes „ellátni”, ellenben a Motion Sensor 9m-es hatótávjával, és nem pozícionálható olyan finoman, mint a csak mozgásérzékelésre való kiegészítő. Hasonlóan a Motion Sensor-hoz, a nyitásérzékelőben is van fénymérés opció, két állapota van, nappal, vagy éjszaka, ezt is hozzárendelhetjük a beállított szabályokhoz.

SwitchBot Indoor Cam

Egyszerű beltéri kamera, amivel bárhonnan hazanézhetünk, ellenőrizhetjük, hogy a nyaralás alatt is minden rendben van-e otthon, vagy használhatjuk babakameraként, babymonitornak is. Ezen túlmenően szintén rendszerbe állíthatjuk, természetesen képes minden más kiegészítővel is együtt dolgozni. Van benne beépített mozgásérzékelő, ami ráadásul képes megkülönböztetni az embereket minden más mozgástól. Használható biztonsági kameraként, amikor mozgás észlelése esetén azonnal értesít minket felugró üzenetben a telefonon, ahol azonnal meg is nézhetjük a videót, hogy éppen mi történik a lakásban. Full HD 1080p videó készítésére alkalmas, 6X digitális zoomot tud, valamint 6db infra LED is van benne, hogy a sötétben is „lásson” a kamera. Beszélgetni is lehet a kamera látóterében lévővel, ehhez mikrofon és hangszóró is a rendelkezésünkre áll. SD kártyát is tud fogadni, amire a rögzített videókat és képeket tudja elmenteni. Ezen túlmenően aktiválhatjuk a gyártó titkosított felhőszolgáltatását is, az ide elmentett felvételeket bárhonnan megnézhetjük, azonban ez már díjköteles szolgáltatás.

SwitchBot Curtain

Kétségkívül az egyik legérdekesebb kiegészítő a SwithBot Curtain, de a kipróbálására sajnos nem nyílt lehetőségünk. Ez egy függöny elhúzó robot, ami a telepítését követően képes mozgatni a függönyeinket. Többféle kialakításban rendelhető, attól függően, hogy milyen karnis van feltéve ott ahol használni szeretnénk. A függöny robot ugyanis úgy működik, hogy felhelyezzük a karnisra, ott rögzítjük, majd a függöny szélét egyszerűen hozzá csíptetjük. Innentől kezdve a telefonunkról vezérelhetjük, az irányításunknak megfelelően fog vándorolni a karnison jobbra-balra és magával húzza a függönyt is. Természetesen automatizmusokat és szabályokat is beállíthatunk neki, így ha pl. belépünk a szobába és jelez az ajtónyitás érzékelő, akkor automatikusan elhúzódhat a sötétítőfüggöny is. A lehetőségek tárháza itt is szinte korlátlan, csak a képzeletünk és a többi kiegészítőnk szab neki határt.
A függönyhúzó robothoz használható egy külső napelemes kiegészítő is, ezt hozzácsatlakoztatva képes ellátni az általa előállított napenergiával, így soha többet nem lesz szükség elemek használatára.

SwitchBot Meter

Hőmérséklet és páratartalom mérő, folyamatosan méri a helyiségek hőmérsékletét és páratartalmát, amiket el is tárol, így később is visszanézhető, hogy melyik szobában milyen volt a klíma. Itt is beállíthatunk különféle szabályokat hozzá, pl. ha a megadott hőfok fölé megy a hőmérséklet, akkor a HUB kapcsolja be a klímát, vagy épp ellenkezőleg, ha túl hideg van, akkor a bot kapcsolja be a fűtést.

SwitchBot Remote

A SwitchBot Remote egy távirányító, amit szintén beépíthetünk az okosotthon rendszerünkbe. A távirányító név egy kicsit félrevezető, inkább egy gomb lenne a helyes szó rá, hiszen gyakorlatilag az is. A rajta lévő gomb megnyomásához állíthatunk be szabályokat. Hozzátársíthatjuk bármelyik SwitchBot kiegészítőhöz, képes működtetni a Bot-ot, vagy a függönyt elhúzni, de a kamerán is indíthat előre megadott funkciót.

A népszerű okosotthon rendszerekkel is kompatibilis

A SwitchBot okosotthon rendszer nem csak önmagában képes működni, hanem hozzákapcsolható a már meglévő Google Assistant, vagy Amazon Alexa rendszerekhez is, így akár hangvezérléssel is kibővíthetjük a tudását (sajnos még mindig csak angol nyelven tudunk hozzá beszélni). IFTTT kompatibilitással is rendelkezik, így akár alkalmazásokkal is összehozhatjuk az okosotthonunkat, jópofa dolog lehet pl., ha érkezik egy messenger üzenet, akkor felkapcsolódik egy lámpa, de a lehetőségek tárháza itt is szinte korlátlan.

Hogyan működik a SwitchBot rendszer?

A SwitchBot okosotthon működése nagyon hasonló más rendszerekéhez, telepíteni kell a kiegészítőket, majd kedvünk szerint beállítani a szabályokat, hogy milyen esetben mi történjen. Egy nagyon szuper okosotthon alkalmazást találunk hozzá a Play Áruházban és a App Store-ban, a neve nem meglepő módon SwitchBot. Telepítést követően egy rövid regisztráció vár ránk, ahol gyakorlatilag csak egy email címet kell megadni, majd az ellenőrző email-ben érkezett kódot ellenőrzés képen bevinni, a többi személyes adat megadása opcionális. Egyetlen „hátránya” van az applikációnak, hogy magyar nyelven nem beszél, angolul kell mindent beállítanunk, viszont ettől függetlenül nagyon gördülékenyen működik benne minden.

Telepítés és beállítás

A SwitchBot kiegészítők telepítése nagyon egyszerű, sőt azt kell mondanom, hogy ettől egyszerűbb már nem is nagyon lehetne. Az alkalmazásban a + gombra kattintva kiválaszthatjuk az éppen hozzáadni kívánt kiegészítőt, majd egy képes, szöveges útmutató folyamatosan írja, hogy épp mit kell tennünk. A telepítés előtt a telefonon legyen bekapcsolva a Bluetooth és a WiFi is, utóbbiból 2,4GHz-es hálózathoz csatlakozzunk, mert 5GHz támogatás nincs az eszközökben. Ha minden jól megy, akkor már a listából sem kell kiválasztani a telepíteni kívánt kiegészítőt, azt megtalálja, érzékeli magától és azonnal legfelülre teszi nekünk. Jellemzően kell egy gombot nyomni a párosításhoz, a többit pedig elvégzi helyettünk az applikáció. Minden eszköz hozzáadását követően egy elhelyezési instrukció is megjelenik, pl., hogy hogyan és hova kell feltenni az ajtó/ablak érzékelőt, vagy hogyan kell jól beállítani a mozgásérzékelőt (itt külön instrukciók vannak arra az esetre, ha háziállatunk is van). Jó tanács, hogy ha van a rendszerhez HUB is (ajánlott), akkor azzal kezdjük a telepítést, így az ezt követő eszközöknél már automatikusan felajánlja, hogy azon keresztül is működjenek.

SwitchBot használat közben

Az okosotthon rendszer használata nagyon egyszerű, a telepítést és beállítást követően gyakorlatilag magától működik minden, úgy, ahogyan mi azt megadtuk neki. Természetesen bármikor létrehozhatunk új szabályokat, vagy időzítőket, a korábbiakat módosíthatjuk, vagy törölhetjük is. A tesztek alatt minden úgy működött, ahogyan kell, és azt kell mondanom, hogy nagyon stabil a rendszer, egyik érzékelővel sem veszítette el a kapcsolatot a telefon, a HUB is mindig üzemkész volt az interneten keresztül is. Én már több éve egy Xiaomi rendszer használok itthon, sok-sok kiegészítővel, így van összehasonlítási alapom. A legnagyobb különbség, hogy a SwitchBot rendszer sokkal gyorsabban működik, az alkalmazást megnyitva szinte azonnal rendelkezésre áll az összes érzékelő. Ugyanakkor az saját rendszeremről nem mondható el ugyanez, sokszor perceket kell várni, hogy minden egység online legyen, valahogy a SwithBot-nál jobban összehozták a kommunikációt. Az egységek közül nekem legjobban a SwitchBot Bot teszik, tök jó, hogy a mechanikát is bevitték a rendszerbe, bármihez rögzíthető, bármit megnyom, amihez odatesszük. Ugyanilyen lehet a függönyelhúzó robot is, de sajnos annak a kipróbálására nem nyílt lehetőségem, viszont a gyártó oldalán egyértelműen ez a legnépszerűbb kiegészítő mind közül.

A SwitchBot Hub a rendszer lelke

Visszatérnék egy kicsit a SwitchBot HUB funkcióira. Mint említettem ez elsősorban arra alkalmas, hogy a nem WiFi-s érzékelőket összekapcsolja az internettel, hogy távolról is lássa őket a mobil applikáció. A kamera pl. közvetlenül tud kapcsolódni a WiFi-re, így ehhez nem szükséges a HUB, de a mozgásérzékelő, a nyitásérzékelő csak Bluetooth kapcsolaton képes kommunikálni, ezek a HUB-hoz csatlakoznak BT-n, majd a HUB már WiFi-n keresztül is elérhetővé teszi őket, bárhol is legyünk a világon. Ezen kívül a HUB képes összeköttetést biztosítani az Amazon Alexa, a Google Assistant, vagy az IFTTT-n keresztül külső rendszerekhez, nagy sajnálatomra ezek egyike sem tud még magyarul hangutasításokat fogadni, pedig már nagyon-nagyon várom, hogy legyen egy itthon belőle. A HUB harmadik lényeges funkciója, az infra készülékek vezérlése. Ezek közül nekem a klímát tökéletesen kezelte, ki-be kapcsol, lehet a hőfokot állítani rajta, és minden funkcióját vezérelte. A TV-vel már nem volt ilyen rózsás a helyzet, egy Samsung tévével próbáltam meg összekötni, ami sikerült is, de csak az alap funkciók vezérlésére tudtam rávenni. Ki- be lehet kapcsolni, lehet csatornát váltani és hangerőt állítani, de ezeken kívül másra sajnos nem használható. Tekintve, hogy egy okos tévéről van szó, számos más funkciója is lenne neki, de ezeket sajnos nem lehet a HUB-on keresztül vezérelni.

Összegzés, vélemény

A SwitchBot okosotthon kicsit más, mint a többi hasonló rendszer, pontosabban vannak hozzá olyan kiegészítők, a Bot-ok, amikkel más gyártónál még nem találkoztam. Nagyon szuper ötlet, hogy megnyomhatunk egy gombot, bármilyen gombot, vagy elhúzhatjuk a meglévő függönyünket drága átalakítások nélkül. Ezentúl megvannak a hagyományos okosotthon kellékek is, de ezek is kicsit másképp, mint azt megszokhattuk, pl. egy ajtónyitás érzékelő egyben fényérzékelő, mozgásérzékelő, de még fizikai gomb is van rajta, egyszóval sokfunkciós eszköz. A rendszer működésében nem találtam kivetnivalót, minden rendben és összhangban üzemel, a mobilos applikáció is jól használható, meglepően gyorsan reagál minden utasításunkra. Hogy ajánlom-e a SwitchBot okosotthon rendszer megvételre? Egyértelműen: igen, ez az a rendszer, amit bátran felszerelhetsz a lakásodba, biztos vagyok benne, hogy nem fog csalódást okozni. Kiemelkedő az eszközök minősége, jó a használhatóságuk, és nem utolsó sorban még a kivitelezésük is nagyon igényes.

Érdemes úgy nekiindulni, hogy kitaláljuk mit is szeretnék vezérelni, mennyi ajtó-ablak nyitását akarjuk figyelni, mit szeretnénk automatizálni, majd az adott egységeket rendeljük meg. Természetesen később bármikor lehet bővíteni a rendszert, sőt, jó eséllyel még jelennek meg új kiegészítők is hozzá, hiszen egy vadiúj, épp kialakulóban lévő ökoszisztémáról van szó.

Árak, kupon, megrendelés

A SwitchBot okosotthon elemeit közvetlenül a gyártó hivatalos webáruházából tudod megrendelni. Több összeállítás közül is választhatsz, és csomagban nagyobb kedvezményt is adnak rá. Csak tedd be a kosárba a kiválasztott egységeket, ha van lent kuponkód, akkor azt a fizetési oldal első lapján tudod megadni.

A SwitchBot webáruházban választhatsz PayPal és bankkártyás fizetést is. A postázás 110$ összérték felett ingyenes és a SwitchBot tájékoztatása szerint minden esetben vám- és adómentes. 110$ alatti összegnél 9,99$ szállítási költséget számít fel a webáruház magyarországi cím esetén.

A SwithchBot rendszer főbb elemei:

Előre összeállított kedvezményes csomagok pedig a lenti gombra kattintva érhetők el

Vásárlás

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .