banner

Strong SRT 8345 CI földi és műholdas HDTV vevő teszt

A Strong SRT-8345 CI típusú beltéri egy kombinált digitális földfelszíni és műholdas vételre alkalmas készülék. Létezik még két változat a típusból, a csak digitális földfelszíni vételre használható SRT-8300 CI és a csak műholdas vételre alkalmas SRT-7335 CI. Tesztünkben csak a kombó beltérit vizsgáljuk, lévén, hogy a másik két típus is hasonló.

A méretes doboz kibontása után némileg csalódottan kukkantottunk bele, mert a gyártó nem vitte túlzásba a mellékelt kiegészítőket. A dobozban található egy szűkszavú magyar nyelvű kezelési útmutató, egy hagyományos RCA kábel és a távirányító. A beltéri elején ott a MinDigTV matrica, mely garantálja a földi digitális adás kifogástalan vételét.

A távirányító első kézbevételekor már sejtettem, hogy a kedvencem lesz. Méretes darab, nem a szokásos egyen távirányító. Nagyon jó kézbe venni, pont bele illik. A gombok elrendezése megfelelő, minden ott van ahol kell, a sűrűn használt funkció gombok kézre esnek. Meg kell említenem, hogy a gombok kivitelezése is minőségi hatást kelt, kényelmes kezelni.

A készülék előlapján megtalálható minden kezeléshez szükséges gomb, a lenyitható ajtó mögött pedig 2 db CI modulfogató és egy Conax rendszerű kártyaolvasó kapott helyet. A kijelző sajnos csak egy hagyományos 4 karakteres LCD, egy ilyen tudású készüléknél már elvárható lenne egy alfanumerikus VFD kijelző.

A hátlapot nézve nem lehet okunk a panaszra, rendesen ellátták csatlakozókkal, szinte minden megtalálható rajta, amire valaha is szükségünk lehet. Van rajta földi antenna be és kimenet, műholdas antenna bemenet és a felfűzéshez loop kimenet, TV és Video Scart csatlakó, komponens videó kimenet, a hagyományos S-Video és sztereó kimenet mellett megtalálható a digitális HDMI kimenet és koaxiális, valamint digitális audió kimenet. Szoftver frissítéshez egy RS-232-es portot használhatunk, de lehetőség van az USB porton keresztül is frissíteni.

banner

A készülék első bekapcsolásakor egy egyszerű telepítő menü vezet végig az alap beállításokon. A menürendszert illetően nem vitték túlzásba a kialakítását, mégis egyszerűen átlátható és kezelhető, semmi extra dizájn, lényegre törő.

A teszt során, a cikk írásakor elérhető legújabb gyári szoftvert használtuk a V2.40 verziószámút. Az beltéri születése óta sokat fejlődött a szoftvere, immár majdnem teljesen kinőve a kezdeti gyermek betegségeket. Mint már a cikk elején említettem a készülék rendelkezik MinDigTV matricával, tehát az Antenna Hungária bevizsgálta és megfelelőnek találta. A teszt során előfordul némi kockásodás a földfelszíni csatornáknál, ami valószínűleg vétel hibára vezethető vissza. Minden csatornát elsőre megtalált a beltéri, a TERRA+ kártyát jól kezeli, hang vagy kép elcsúszási probléma nem jelentkezett, HDMI kábellel sem.
Itt rögtön meg is említeném a felvételi lehetőséget, mert ez egy PVR Ready készülék. Hogy mit is jelent ez? Egy nagyobb pendrive, vagy egy külső merevlemez csatlakoztatásával egy házi videó felvevőt készíthetünk a beltériből. Lehetőség van rögzíteni a TV adást, akár HD minőségben is. Visszatekerhető az élő adás, ha lemaradtunk volna fontos eseményekről. Felvétel közben akár át is válthatunk másik csatornára, de ez csak egy TP-n belül lehetséges. Az elkészített felvételt könnyen szerkeszthetjük számítógépen, számos konvertáló program áll rendelkezésre hozzá.
Az USB porton keresztül egyszerűen lehet a beltéri szoftverét is frissíteni. A gyártó honlapján megtalálható újabb verziót csak fel kell másolni a Pendrive-ra és az USB menüpontban OK-t nyomni rá. Innentől kezdve mindent automatikusan elvégez a beltéri. Található hozzá az interneten úgynevezett alternatív szoftver is, de ezeket nem ajánlom a földi digitális vételhez, mert sok hibával lehet bennük találkozni, tekintve, hogy nem hivatalos, nem bevizsgált forrásból származnak.
A műholdas rész tesztelésekor egy diseqc motorral ellátott egyfejes antennát használtam. Nem kísérleteztem különféle beállításokkal, rögtön a Goto X funkciót állítottam be, ami elsőre tökéletesen működött, rögtön a jó irányba forgatta az antennát, a megfelelő pozícióba. Ezt azért hangsúlyozom ennyire ki, mert korábban más típusokkal elég sok probléma adódott motorvezérlés terén.

Több műholdat lekerestem vele. Nem mondható gyorsnak a csatornák keresése, de mindent megtalált elsőre. A csatorna váltás sebessége megfelelő, körülbelül 2 mp-et vesz igénybe. A csatorna listák szabadon módosíthatók, a földi digitális és műholdas adások vegyesen is sorba rendezhető. Lehetőség van kedvenc listák létrehozására is, és természetesen műholdak szerint is tudunk csoportosítani. A HD csatornákat egy gombnyomásra külön listába szűri a beltéri, nem kell őket több 1000 adó közül kézzel kikeresni. Műholdon sajnos csak a szabadon fogható HD csatornákat tudtam vele nézni, de a legszebb az Astra HD promo adó volt, persze ez erősen optimalizált és HD kamerával rögzített adás, így ez nem meglepő. rnA beltéri elég „forrófejű”, sajnos készenléti üzemmódban is melegszik, ami magas áram felvételt sejtet.

A műsorújság könnyen átlátható, egy képernyőn több órányi műsort jelenít meg egyszerre, bár a kialakítása sikerülhetett volna szebbre is. Az ékezetes karaktereket is helyesen jeleníti meg, a műsort gyorsan frissíti.

Konklúzió:
A Strong SRT-8345 CI beltéri jól teljesített a teszt alatt, fagyást, bizonytalan működést egyszer sem produkált. Jó választás lehet azoknak, akik egy kicsit komolyabb készüléket szeretnének, amiben már minden benne van, nem kell külön műholdas és földi beltéri, kisebb helyet foglal, kevesebb áramot fogyaszt, és a DVD felvevő is kidobható. Ára a kategóriájában barátságosnak mondható, a cikk írásakor bruttó 59.000.-Ft-ért lehetett hozzájutni. És nem utolsó sorban van hivatalos magyarországi márkaképviselete, ahova bármikor lehet fordulni a problémákkal, nem kell megtanulni kínaiul a segítséghez. 🙂

Köszönet a beltériért az Antennacentrumnak.

 

 

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .