banner

STRONG SRT-8100 földi digitális vevő teszt

Megérkezett a Strong minimalista földi digitális beltérije. A Strong SRT-8100 egy DVB-T mpeg4 HD adások vételére alkalmas készülék. Nem rendelkezik MinDigTV matricával, ennek legfőbb oka a kártya olvasó elmaradása lehet. Emiatt azonban nem kell tartani attól, hogy nem lesz jó a digitális adások vételére, mindössze csak a kódolt csatornákról kell lemondanunk.

A dobozban szinte semmi nem volt. Magyar nyelvű használati útmutató, távirányító elemekkel, semmi más nincs benne, nincs TV összekötő kábel, hdmi kábelről ne is álmodjunk.

Az előlapon mindössze egy bekapcsoló gomb, egy USB aljzat és két csatorna váltó gomb található. Az USB csatlakozóra később még visszatérek. A bekapcsoló gomb mechanikus, be kell nyomni rendesen, mint a régi szép időkben 🙂 Hogy inkább az előnyét írjam, könnyen teljesen áramtalanítható vele a készülék, nem kell kihúzni a konnektorból, vagy hátul keresgélni a főkapcsolót. Nekem személy szerint nagyon nem nyerte el a tetszésem az előlapon található USB csatlakozó, sokkal esztétikusabb lenne hátul, vagy oldalt. Van a készüléken egy 4 számjegyes LED kijelző is, ami sárga fényben pompázik, sötétben sem zavaró (sajnos készenléti állapotban nem mutatja az órát).

A hátlapon csak a legszükségesebb csatlakozókat találjuk, úgymint antenna be és kimenet, koaxiális hang kimenet, scart be és kimenet és egy hdmi csatlakozó. Semmi extra, semmi felesleg.

A távirányító kis méretű, a kézbe pont belesimul, minden gomb elérhető közelségben van. A fő vezérlő gombok középen helyezkednek el, gyorsan megszokható. Ügyesen trükköztek a gombok méreteivel, ez segíti a sötétben való helyes működtetést.

Bekapcsoláskor a szokványos telepítő menübe csöppenünk. Itt tényleg csak a lényeges dolgokat kell beállítanunk, akár 2 gombnyomás után már tévézhetünk. Már itt szembetűnik(1. kép), hogy vannak a menüben fordítási hibák, több helyen találkoztam vele a tesztelés során.
A csatorna keresés nem mondható gyorsnak, de mindent megtalált elsőre. Én csak az FTA adókat kerestem le, a kódoltakat nem tudjuk nézni a Conax kártyaolvasó hiánya miatt.
Sajnos a képminőség nem lett tökéletes. A kereskedelmi csatornákon tapasztaltam némi elmosódást, de ez lehet az épp aktuális adás hibája is, nem írnám egyértelműen a beltéri rovására. Viszont kockásodást nem tapasztaltam a teszt alatt, pedig más készülékeknél azért elő-elő fordult (a vétel miatt). Csatorna váltásnál néha olyannal találkoztam, hogy a hang felgyorsul 1 másodpercre, mintha csipognának az emberek, utána viszont gyorsan helyreáll.
A kép arányt automatikusan is tudja állítani a készülék, ellenben a felbontást csak manuálisan van lehetőség változtatni, erre a színes gombok használhatók a távirányítón.

Az EPG gyorsan frissül, az ékezetes karakterek jól jelennek meg.
A csatorna lista szabadon szerkeszthető, nem fontos kedvenc listákat létrehozni (erre a jelenlegi csatorna választék mellett nincs is szükség). A teszt során sajnos nem tudom, hogy milyen verziójú szoftver volt a gépen, mert nem írja ki (4. kép).

Ígértem, hogy visszatérek az USB funkcióira. Nos van rajta egy USB 2.0 csatlakozó, ami megdöbbenésemre nem használható felvételre, vagy time shift-re (időeltolásos nézés, megállítás). Kizárólag média fájlok lejátszására alkalmas. A gyári paraméterek szerint MP3, WMA zene lejátszására, JPG és BMP kép nézegetésére használható. Videó formátumok közül ismeri az MPG, MPEG, TS, VOB, MP4, AVI formátumokat. DivX-et, és nagy felbontású videót nekem nem játszott le.
Így az USB csatlakozónak nem sok értelmét találtam, a lényegi funkciókra nem lehet használni, kimaradt belőle a Time Shift és a műsor rögzítés lehetősége.
Jó hír azonban, hogy a későbbi szoftver frissítés elvégezhető az USB porton keresztül is. A cikk írásakor még nem volt elérhető újabb verziójú szoftver.

Értékelés:
Ez egy egyszerű, alsó kategóriás készüléknek készült. Nagy szaktudást nem kíván a kezelése. Kártya olvasó nélküli változat, így nem rendelkezik MinDigTV matricával. A teszt közben nem tapasztaltam eget rengető hibát. Véleményem szerint nyugodtan lehagyhatták volna róla a szinte semmire sem használható USB csatlakozót. Egyrészt nem csúnyítaná el az előlapot, másrészt olcsóbb lenne a gyártása. Ráfér még a szoftverére némi ráncfelvarrás, de a gyártót ismerve ebben nem lesz hiány. A cikk írásakor a készülék bruttó kiskereskedelmi ára 27.500.-Ft volt, ilyen tudással és felszereltséggel talán kicsit olcsóbb árcetlit vártam volna.

A teszt készüléket a Forgat-SAT biztosította.

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .