banner

Signal HD-507 Scart DVB-T vevő teszt

Egy merőben új konstrukciójú digitális földfelszíni vevőt kaptam tesztelgetni, ez a SIGNAL HD-507 típusú, egyedi SCART csatlakozással ellátott box. Ez a kialakítás nagyon előnyös a régi TV-vel rendelkező, analóg földi adásokat nézőknek, akiknek 2011-ben mindenképp át kell állni a digitális csatornák vételére. Ezzel a box-al nagyon egyszerűen kivitelezhető a digitális átállás, nem lesz plusz doboz a tévé alatt/felett, csupán egy új távirányítóval kell többet használni. A készülék több változatban is megtalálható az üzletekben, a kialakítás mindig ugyanez, csak a márkanév és a forgalmazó különbözik.

banner

Ez is egy Kínában előállított termék, amit több különböző cég kezdett el forgalmazni hazánkban, akik majdnem minden esetben a gyári szoftvert használják hozzá, kivételek lehetnek, apróbb eltérések előfordulhatnak a különböző típusok esetében. Ezen okokból kifolyólag a Signal sem egy ismert márkanév, de ez nem azt jelenti, hogy nagyon rossz lenne a minősége.

A dobozban majdnem minden szükséges tartozékot mellékeltek az azonnali használathoz. A készülék mellett megtaláljuk a távirányítót, de az elemeket kifelejtették, ezért is írtam, hogy csak majdnem mindent mellékeltek. Van még benne egy hálózati adapter, és egy infraszem a távirányító megfelelő használatához. Lengyel importőr lévén van egy lengyel és egy magyar használati útmutató, végre nem felejtették ki ez sem. Scart kábelre itt nincs szükség, mert az be van építve, viszont HDMI kábelt nem találunk a csomagban.

Itt a kinézetről nincs sok minden leírni való, hiszen a box nem lesz szem előtt, a TV háta mögé kerül. Mérete miatt nincs rajta sok csatlakozó, csak a leglényegesebb, elengedhetetlen aljzatok kerültek rá. Van egy antenna bemenet és egy kimenet, ez mellé kerül az USB és a HDMI csatlakozó. Az USB alzatba egy pendrive-ot, vagy külső merevlemezt csatlakoztathatunk felvétel és time shift – időeltolásos tévézés- céljára. A másik oldalára került az infraszem és az adapter bemenete. Mint ahogy a képeken is látható a scart csatlakozó be van építve a készülékbe, ez tetszőleges irányban hajlítható és forgatható, ahogy az elhelyezése megkívánja. Véleményem szerint az USB és a HDMI csatlakozó nem túl lényeges rajta, vagy legalábbis egy ezek nélküli példányt is gyárthatnának, hiszen itt legfőképp az ár lesz a mérvadó, ezekkel sokat spórolhatnának. A digitális átálláskor mindenképp szükséges némi beruházás a mostani analóg műsorokat nézők részéről. Ebben a célcsoportban szerintem felesleges a HDMI csatlakozó és a felvétel, vagy az adás megállítást lehetősége, sokan nem is fogják rajta használni.

A távirányító a célnak megfelelő, jól kezelhető, könnyen megtanulható. Minden lényeges funkció gombot elhelyeztek rajta, talán még többet is a kelleténél. Az érzékenysége is jó, falról visszaverődve is működik. A csomagban található infraszemet érdemes a tévé elejére ragasztani, a hátoldalán öntapadós matrica van. Van rajta egy AUTO feliratú gomb, amit nyugodtan lehagyhattak volna róla, ez azt csinálja, hogy a megnyomása után azonnal törli az összes csatornát és elindít egy új auto keresést. Csak egyszer kell megnyomni és nincs semmi figyelmeztetés előtte, én is megnyomtam…

A set-top-box-ot csak egyszerűen be kell dugni a tévé scart csatlakozójába. A reklám képeken nagyon jól néz ki, az én képemen is jól mutat. De ha minden csatlakozót beledugtunk, akkor le fog bukni, nem elég stabil a rögzítése. A csuklót elláthatták volna egy stabilizáló, rögzítő csavarral, hogy mindig megtudja tartani a fix, beállított állapotát. A tévé háta mögül egyáltalán nem fog kilátszani a készülék, nem lesz zavaró, nincsenek felesleges kábelek. Ha lapos tévéhez csatlakoztatjuk HDMI kábelen keresztül, akkor nem kell bedugni a scart aljzatba, ugyanis a HDMI elsőbbséget élvez, a scart kimenet nem lesz aktív.

 

Ezt a tesztet az eszközhöz illően egy régebbi, hagyományos képcsöves tévével készítettem ezért a képek minősége nem lett a legjobb, de ez sajnos csak ennyit tud. rnMár az első bekapcsoláskor észrevettem, hogy valahonnan ismerős a szoftvere, visszalapoztam a régi teszteket és ugyanezzel a szoftverrel találkozunk a Not Only TV és az Alcor HD-1200 tesztben is. Valószínű, hogy ugyanazt a processzort használják ezen készülékek, esetleg ugyanabból a kínai gyárból kerültek ki.
Szóval, első bekapcsolás, itt egy egyszerű telepítő menü fogad minket, ahol betudjuk állítani az olyan alap dolgokat, mint a nyelv és az ország. Ezután ha az antenna megfelelően van csatlakoztatva, akkor automatikusan lekeresi a csatornákat. Meg kell említenem, hogy ez a kis készülék sajnos nem tud 5V-os antenna tápfeszültséget kiadni a koaxon, így vagy passzív antennát kell használni, vagy külső tápfeladóval kell az antenna számára biztosítani a 5V-ot. Ha a csatorna keresés sikeres volt, akkor már kezdhetjük is a tévézést, ha nem talált egy digitális adót sem, akkor visszaugrik a telepítő menüre.
A TV képarány automatikus kezelése nem a legjobb. Az AFD jeleket nem tudja értelmezni, először hagytam az auto beállításon, de ilyenkor a 16:9-es képet még jobban összenyomta, a HD műsoroknál pedig középre tette ki a képet egy nagy fekete kerettel körülvéve. Kipróbáltam minden beállítási lehetőséget és talán a 4:3 Letter Box volt a leghasználhatóbb, de ez sem minden esetben tökéletes.

Az EPG – Elektronikus műsorújság jól működik, igaz a frissítésre várni kell pár pillanatot, nem tárolja a memóriában az adatokat, hanem mindig frisset tölt le. A magyar karakterek jól jelennek meg, nincs probléma az ékezetekkel sem. A műsorlistában lehetőség van előre beállítani a kívánt műsor felvételét, ami a készülék készenléti állapotában is elindul, ha elérkezik az ideje.A képminőséget illetően nem lehet a crt TV-n sem panasz, sokkal szebb, mint a korábbi analóg adás. A csatorna listák szabadon módosíthatók, de a sorszámok megmaradnak úgy ahogy először letöltötte a beltéri. A csatorna váltás sebessége gyors, szinte azonnali. Kódolt adókat sajnos nem tudunk vele nézni, mert nincs benne CONAX kártyaolvasó, csak FTA csatornák vételére van lehetőség. A menüben lépkedve nem találunk túl sok opciót, csak a legszükségesebbek kerültek bele, így nagyon egyszerű és átlátható lett.

Az USB aljzatba csatlakoztatott tároló eszközre történik a felvétel és a Time Shift rögzítés. A rögzített műsorokat a népszerű .ts formátumban menti el, így nagyon egyszerűen átvihető és szerkeszthető PC-n. A Médialejátszó menüben a felvett tévé műsorok visszanézése mellett nézegethetjük képeinket, hallgathatjuk mp3 zeneszámainkat és akár tömörített videók lejátszására is lehetőség nyílik még a HD .mkv formátummal is megbirkózik. Tudja kezelni a FAT és az NTFS partíciókat is.

A támogatott fájlformátumok a következők:

  • Audió: MP3, WMA
  • Képek: JPEG, BMP, PNG
  • Videók: MKV, AVI, VOB, MOV, DivX

 

Értékelés:

Ez a földi digitális MinDig TV vevő egyedi az eddigi társai mellett, na nem a szoftverét és tudását, hanem a kialakítását nézve. Nagyon praktikus, hiszen szinte láthatatlan marad a TV mögött. A teszt alatt jól teljesített, egyszerű felépítésű a programja, mégis számos plusz nyújt, mint pl. a Time Shift, a PVR, vagy említhetném a médialejátszó képességeit is. Ez egy ideális vevő a lassan bekövetkező digitális átálláshoz. A telepítése, vagy a kezelése sem igényel nagy szaktudást, az árát tekintve pedig nagyon barátinak mondható, ez a típus jelenleg 17.900.-Ft-ba kerül, de én már láttam hasonló készüléket (más néven, de ugyanez) 11.900.-Ft-ért is. Szépen, lassan valóban lemennek az árak a lélektani 10.000.-Ft alá, sőt ahogy a piac diktál, hamarosan még ettől is olcsóbb vevőkre lehet számítani.
Aki megelégszik az ingyenesen fogható csatornákkal, annak merem ajánlani megvételre ezt a kis dobozt, igaz, kevés kompromisszumot kell kötni, de az előnyök ezeket bőven ellensúlyozzák.

A Signal HD-507 földi vevőt a Forgat-SAT-tól kaptuk kölcsön, megvásárolható az Antenna Centrum webshopban.

 

digiportal.hu 2010. november 08.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

2 hozzászólás

  1. ja,auchanban is van ez az atd márka..asszem 9rugo…tegnap láttam.

  2. Van már a Media Marktban is ugyanez a vevő ATD néven.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .