banner

ShowBox Vitamin HD 5000 teszt

Hosszú és kemény télen vagyunk túl, a tavaszi fáradság leküzdésére sok vitamin bevitelét ajánlják a szakemberek, erre kiválóan alkalmas a ShowBox legújabb, VITAMIN névre keresztelt HDTV műholdvevő beltéri egysége.

A ShowBOX típusoknak nincs szégyenkezni valójuk, elődjei az Openbox készülékek, és a korábbi SD beltérik nagyon jó készülékek voltak, elérhető áron. Az új Showbox HD 5000 VITAMIN, igaz egy kicsit késve érkezett, de okozhat még nagy meglepetéseket a HD műholdvevők piacán. A készülékben egy STi7111 processzor duruzsol, ami által fejlett multimédiás képességeket is kapott, úgymint a videó lejátszás (DivX, Xvid, avi, mkv…), de lehet vele digitális képeket is nézegetni, valamint mp3 zene lejátszására is alkalmas. Mindemellett valódi HD felbontással rendelkezik, azaz támogatja az 1080p Full HD szabványt, ami manapság még csak kevés műholdvevőről mondható el, javarészben csak az 1080i felbontást támogatják, ami ugyan TV-nézésre bőven elegendő, de Full HD videó lejátszásnál kevés lehet.
Az alábbiakban megpróbálok részletesen kitérni minden funkciójára, és a teszt végén kiderül, hogy mi is tud valójában a készülék, valóban okoz-e meglepetéseket.

Az doboz és az előlap nagyon szépre sikerült, igazi HD beltérihez illő. A kijelző egy grafikus VFD, amely megjeleníti a főbb információkat, és a körülötte lévő színes ikonok jelzik a beltéri állapotát. Középen van a bekapcsoló gombja, ami kéken világít, így igazán impozáns látványt nyújt, ez a világítás ki is kapcsolható a menüben, ha valakit zavarna az esti tévézés közben.

A többi kezelőszervet ügyesen elrejtették a jobb oldalon található, lenyitható ajtó mögé. Az ajtó mögött megtaláljuk a főbb funkciógombokat, ha a távirányító nem lenne kéznél. Ugyanitt van még egy USB 2.0 csatlakozó is a külső tárolóink csatlakoztatására(a hátlapon is lesz egy), valamint egy conax rendszerű kártya olvasót, és két CA modul fogadására alkalmas helyet is felfedezhetünk.

 

A beltéri hátulján nem spóroltak a csatlakozókkal. Bal oldalon találjuk meg az antenna be és kimenetet. Mellé került az RCA RGB és komponens HD kimenet, amik között egy kapcsolóval tudunk váltani. Nem maradt le az általános SCART be és kimenet sem, a régi típusú tévé készülékek számára. A hátlapra is került egy USB 2.0 csatlakozó, ami akár az 1A áramfelvételű külső 2,5 merevlemezeket is tudja kezelni, külső tápegység használata nélkül. Természetesen a HD beltérihez nélkülözhetetlen HDMI (1.3 verziójú Full HD 1080p) tévé és digitális optikai audió kimenetet is megtaláljuk rajta. Került még ide egy hálózati LAN csatlakozó, és egy RS-232 soros szerviz port is a szoftver frissítésre. Végül pedig jobb szélen van a hálózati főkapcsoló, és a beépített hálózati tápkábel.

A távirányító kényelmes kialakítású, ívelt formája révén belefekszik a kézbe, nagyon jól használható. A gyakran használt gombokat a középső nyilak köré csoportosították, így könnyen megjegyezhetőek és elérhetőek a gyakran használatos funkciók. A média lejátszásra és a felvételek indítására külön gombokat helyeztek el rajta, nem kell a menüben keresgélni utána, egyszerűen egy gombnyomással elindítható a felvétel is. A gombok anyaga átlagos minőségűnek mondható. 2db AAA méretű elemmel működik, amit sajnos nem mellékeltek a dobozba.

A beltérihez sok különböző szoftver található a neten, én a cikk írása idején az éppen aktuális legújabbat telepítettem. Aki ilyen készüléket vásárol, annak nagyon erősen ajánlott a folyamatos frissítés, mert még sok új fejlesztés, hibajavítás található az új szoftver verziókban. Sajnos a jelenleg elérhető legújabb verzióba még nem került bele a magyar honosítás, így csak angol nyelven tudtam kipróbálni. A forgalmazó szerint hamarosan elérhető lesz benne magyar nyelv is, az előző frissítés óta például megjelent benne a lengyel menü. A szoftver frissítés nem bonyolult művelet, egyszerűen elvégezhető egy USB pendrive segítségével. A szoftver frissítés után ajánlott egy gyári beállítások visszaállítása funkció, mert enélkül megzavarodhat a beltéri, hibás működés léphet fel.
A készülék első bekapcsolásakor egy egyszerű telepítő menüvel találkozunk, ami végigvezet az alap beállításokon, műhold kereséseken. Természetesen nem kötelező ezt a menüt végig vinni, bármikor kiléphetünk belőle és manuálisan folytathatjuk a beállításokat.

A beltéri elég gyorsnak mondható, a teszt ideje alatt nem kellett soha várnom, hogy valahonnan továbblépjen. A csatorna váltás sebesség is megfelelő, kevesebb, mint 2mp. A képminőségre sem lehet semmi panasz, mind az SD, mind a HD adás képe kiváló. A beltéri fel van készítve forgatómotorok és fejkapcsolók kezelésére is, az én motorommal jól működött, mindig oda forgatott, ahova, és amikor kellett. Negatívumként itt is megemlíteném, hogy egy új műhold lekeresése után a motor vissza áll a korábbi pozícióba, nem marad az új holdon. Sajnos sok beltérinél így működik, pedig logikusabb lenne, ha az új pozíción maradna, hiszen valószínű azért kerestük le a csatornákat, hogy bele is nézzünk.
A beltéri alkalmas a házon belüli kártyamegosztásra is, beépített cccam klienssel rendelkezik, ami a LAN porton keresztül képes kommunikálni a fő készülékkel.Sajnos a LAN port használata ezzel ki is merült, másra nem jó, pedig sok lehetőség lenne még benne (hálózati megosztás, ftp, widgetek, esetleg cccam szerver). A cccam kliens menü csak alternatív, patch-elt szoftverrel vehető igénybe (ebbe persze van emu is), ez azért is érdekes, mert patch-elt szoftver nélkül a hálózati csatoló csak díszként van a beltérin. Íme akkor néhány kód segítségképpen a beállításhoz: emu: 2580, cccam:2589

A műholdak keresése viszonylag gyorsan lezajlik, egymás után akár több pozíciót is betudunk állítani, ha forgatós, vagy több fejes rendszerünk van. Van benne vak keresés funkció is, amit akkor hasznos, ha a lekeresni kívánt műhold TP-kről nincs információnk. Ilyen esetben először végig pásztázza az összes lehetséges frekvenciát, majd a megtaláltakon lekeresi a csatornákat, ez a művelek kicsit hosszú időt vesz igénybe, kb. 20-30 percig tart egy műhold vak keresése.
A tuner érzékenységére szintén nem tudok rosszat mondani, az alacsony SR értékű csatornákat is megtalálja elsőre, akár vak kereséssel is.
Az első és a hátsó USB portra tehetünk pendrive-ot, vagy merevlemezt is, de csak FAT32-re formázva, ntfs partícióval rendelkező külső merevlemezem nem ismerte fel. A műsorrögzítést egy gombnyomással eltudjuk indítani, a felvétel kezdéséhez körülbelül 2-3mp-re van szüksége a beltérinek. A felvételeket tömörítés nélküli TRP formátumban rögzíti, a kiegészítő információkat tartalmazó fájlokkal együtt. Ezt a formátumot a legtöbb média lejátszó és szerkesztő program felismeri, így könnyen szerkeszthetjük a rögzített felvételeinket a számítógépen. Felvétel közben egy kis hibával találkoztam, ha elindítunk egy csatornán felvételt, akkor az ugyanazon TP-n lévő csatornákra szabadon átkapcsolhatunk a felvétel megszakadása nélkül. Sajnos ez a funkció a gyakorlatban nem igazán működik, a rögzített csatorna felvétele jó lesz, viszont a másik csatornára való átkapcsoláskor szinte nézhetetlen volt az adás a sűrű akadások miatt.
A beltéri alkalmas jpeg képek, mp3 zenék lejátszására, valamint a gyakran használt videó formátumokat is kezeli, úgymint a DivX, Xvid, avi és a nagy felbontású mkv filmekkel is megbirkózik. A gyakori felirat formátumokat is ismeri, sőt a feliratok paramétereit is tudjuk állítani a menüben.
A készülékben megtalálható a ma már alap funkciónak számító txt és EPG opció is. Az epg még nem működik tökéletesen, a magyar karakterek egyes csatornákon jól jelennek meg, néhol viszont az ékezetes karakterekkel problémák adódhatnak, de erre valószínű megoldást jelent a majdan megjelenő magyar nyelvű szoftver.

Összegzés:
A ShowBox VITAMIN HD 5000 műholdvevő egy valóban sokoldalú készülék. A HD műholdvétel mellett teljes körűen használható multimédia lejátszóként is, és persze a videót is el lehet tenni a sufni mélyére. A szoftverében még vannak hiányosságok, magyarul sem tud egyelőre, de szinte hetente jelennek meg hozzá javított változatok. A teszt alatt jól működött, nagyon nagy hibával nem találkoztam, inkább csak apróbb javítani valók vannak még benne. Mindezek mellett az ára is figyelemre méltó, a cikk írása idején a boltban bruttó 52.000- Ft-ot kell érte otthagyni, ami nagyon jónak mondható, tekintve a fentebb részletezett széleskörű funkcióit.

A készülékhez a legújabb szoftvert itt találod meg.

Ez pedig egy cseh fórum, ahol sok hasznos információ található. (én is a google fordítót használom 🙂 )

Műszaki paraméterek:

Funkciók:

 • Basic System MPEG-4 Digital and Fully DVB-S/S2 compliant
 • 6,000 csatorna
 • 7 napos EPG
 • Többnyelvű OSD menü (angol, német, francia, spanyol, portugál, olasz, holland, lengyel, cseh, szlovák)
 • CAS 2 x CI, 1 x CR Conax
 • Média lejátszás (Dvix, Xvid, AVI, MKV, stb.)

Műholdas tuner:

 • csatlakozó 2 x F-type, 75 Ohms
 • moduláció QPSK/8PSK (DVB-S/S2)
 • DiSEqC 1.0, 1.2, USALS támogatás

Audio/Video:

 • Videó dekóder MPEG-2 MP@ML, MPEG4 HD HP@L3, PAL
 • Audió dekóder MPEG-1 layers I, II and III, Dolby-AC3 Audio

Előlap:

 • VFD alfanumerikus kijelző
 • 2 x LED
 • 7 gomb (STANDBY, MENU, OK, VOL-, VOL+, CH-, CH+)
 • 1 x univerzális kártyaolvasó (Smart Card)
 • 2 x CI slot

Hátlap:

 • 2 x SCART
 • RCA csatlakozó (1x Video, 2x Audio, 1x komponens kimenet)
 • optikai digitális audió kimenet S/PDIF
 • HDMI 1.3a (1080p támogatás)
 • RS-232C 1 (9pin)
 • USB Host 1.1/2.0 (5V DC 1A MAX)
 • LAN RJ45 Ethernet
 • Hálózati kábel
 • Kapcsoló

Teljesítmény:

 • AC 90-250V 50/60 Hz
 • Max. fogyasztás 45W
 • Készenlétben 0.7W (Deep Standby)

Csomag tartalma:

 • Showbox HD-5000 Vitamin készülék
 • Távirányító
 • Cseh nyelvű kézikönyv

A beltéri egységet a Forgat-SAT-tól kaptuk kölcsön.

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .