banner
Realme 4K Smart Google TV Stick Teszt

Realme 4K TV Okosító Teszt – Google TV új köntösben

A Realme 4K Smart Google TV Stick elősorban azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy a legújabb Google TV felhasználói felület található meg rajta. Ez mellett pedig egy viszonylag jó TV okosítót ismerhetünk meg a személyében. A Realme 4K stick kitűnően alkalmas médiafogyasztásra, de olvasd tovább a tesztünket és kiderül, hogy mire is képes egy ilyen apró készülék.

banner

Már az elején érdemes tisztázni, hogy mi is ez a Google TV. A Google TV a korábbi Android TV felváltására érkezett, mindkét elnevezés egy olyan felhasználói felületet takar, amit kifejezetten a TV képernyőjén, távirányítóval való használatra terveztek. A Google TV felület legelőször az anyacég hivatalos Chromecast 4 elnevezésű TV okosítóján mutatta meg magát, de várható volt, hogy rövidesen más gyártók kínálatában is felbukkan majd. Az Android TV és a Google TV sok hasonlóságot mutat, a legszembetűnőbb különbség talán az, hogy a Google TV egy olyan felhasználói felület, ahol szinte minden egyben van, nem különülnek el egymástól a funkciók, a különböző platformok bizonyos szintig átjárhatók. Ezzel ellentétben az Android TV-n jobban különválnak egymástól a funkciók, és talán egy kicsit jobban személyre is szabható. Éppen ezért az Android TV a mai napig is vígan éli világát, még teljesen új készülékeken is megtalálható. Nem igazán tudom megmondani, hogy melyik rendszer a jobb, mert nem lehet ilyen különbséget tenni köztük, az viszont tény, hogy a Google TV az újabb.

A Realme 4K Smart Google TV Stick leginkább egy testesebb pendrive-ra hasonlít, a TV HDMI portjába dugható ezáltal teljesen el is tűnik a szemek elől. A hardvert tekintve ezúttal sem a brutális számítási teljesítmény volt a főszempont a tervezésekor, sokkal inkább a gördülékeny használat. Ennek maradéktalanul meg is felel a 4 magos processzorának köszönhetően gördülékenyen működik rajta minden. Hasonlóan a többi stick formátumú készülékhez, a Realme műhelyében sem sem voltak bőkezűek a memóriát és a táhelyet illetően. Összesen 2GB RAM és 8GB tárhely áll a rendelkezésünkre, ami normál felhasználás esetén még elegendő, de a komolyabb játékokról le kell mondanunk. A hardver képességeiért cserébe viszont szinte minden licensszel rendelkezik a Realme 4K készüléke. Természetesen a Google tanúsítványát is megszerezte, de a Netflix-hez szükséges Widevine L1 is rendelkezésre áll, hogy az elérhető legnagyobb felbontásban élvezhessük a filmeket.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

 Eredeti ár: 51,99$

 Kuponos ár: 41,99$ ~ 16.500.-Ft
Kínai raktárból rendelhető, de vám- és áfamentesen fog megérkezni (a szállítás tesztelve)

Kupon: DIGIPORTAL vagy PORTAL10

Vásárlás

Ha már nem működik a fenti kupon, akkor itt kereshetsz hozzá újat: https://bit.ly/DP-kuponok

A csomagolás és a tartozékok

A Realme 4K TV stick csupán egy sima egyszerű fehér dobozban érkezett, rajta a készülék képével, semmi extra dizájn, csak a lényeg. Belül a készülék mellett találunk egy távirányítót, valamint két kábelt. Az egyik egy micro USB töltőkábel, amely elsődlegesen a tápfeszültség biztosításához használható, de akár USB HUB is köthető rá. A másik pedig egy HDMI toldó, ami segítségével a TV oldalsó HDMI portjaiba is kényelmesen csatlakoztathatjuk a stick-et. Ezeken kívül már csak egy többnyelvű leírás volt mellette, de ennek sok hasznát nem vesszük. Amit hiányoltam a csomagból az a töltőfej, a nemrégiben tesztelt két másik stickhez az is járt és én úgy látom, hogy ebben a dobozban is megvan a helye, de mégsem kapjuk mellé. A távirányítóhoz való AAA méretű elemeket sem találtam a dobozban, így ezeket külön kell hozzá megvásárolni.

Frissítés: A webáruház tájékoztatása szerint már minden készülékhez jár elem és töltőfej is.

A csomag tartalma

 • Realme 4K Smart Google TV Stick
 • Távirányító
 • Micro USB töltőkábel
 • HDMI toldókábel
 • Használati útmutató (többnyelvű)

A Realme 4K stick külseje

Kívülről egy nagyobb, tömzsi pendrive-ra hasonlít a Realme 4K TV stick. A tetején van egy Realme logó és egy apró fehér állapotjelző LED. Többet nagyon nem is érdemes a külsejéről beszélni, hiszen a TV hátuljába kell bedugni, és így gyakorlatilag semmi nem fog belőle látszódni. Az egyik végében lévő HDMI kimeneten keresztül tudjuk közvetlenül a TV-hez csatlakoztatni, vagy ha a TV kialakítása miatt ez nem lehetséges, akkor használhatjuk a mellékelt HDMI toldó kábelt is.

A Realme 4K TV Stick csatlakozási lehetőségei

Hasonlóan a többi stick kialakítású TV okosítóhoz a Relame 4K TV stick esetében sem kapunk extra be- és kimeneti portokat. Mindössze a TV-hez való HDMI és egy micro USB port található rajta. Az viszont jó hír, hogy az USB ezúttal is képes OTG elosztókábelt kezelni, így a tápellátással párhuzamosan külső tárhelyet (pendrive, merevlemez), vagy USB kiegészítőket (pl. egér, billentyűzet) is csatlakoztathatunk hozzá. A TV okosítót lehet külső adapterről is táplálni, de ha van a TV-n 5V/1A USB csatlakozó, akkor oda is nyugodtan bedughatjuk a kábelét, tökéltesen működik arról is.

Távirányító

A Realme 4K TV stivk-hez távirányítót is kapunk, amivel tudjuk kezelni a készülék funkcióit. Minden szükséges alap gombot megtalálunk rajta, ami az Android rendszer kezeléséhez szükséges. Alapértelmezetten rádiós módban használható, a készülék telepítésekor párosítani is kell hozzá, viszont én az elején látok még infra érzékelőt is. Amúgy szerintem nagyon szép a távirányító kialakítása és fogásra is minőséget tükröz. Van rajta 4 dedikált gomb, amik a legnépszerűbb alkalmazások azonnali indításához használhatók. A távirányító 2db AAA méretű elemmel működik, ami nem volt a csomagban.

A Realme 4K TV okosító hardware

A Realme 4K TV okosító belsejében egy Amlogic S905Y4 processzor duruzsol, amely 4db Cortex ARM-A35 maggal rendelkezik. Magonként maximum 2GHz órajelre képes, ami bőven elegendő teljesítményt nyújt a TV box részére. A videó megjelenítésről ezúttal is egy a processzorba integrált ARM Mali-G31 MP2 GPU gondoskodik, szintén megfelelő teljesítménnyel. Memóriából ezúttal is csak a minimálisan még elegendő mennyiséget kapjuk, ami 2GB LPDDR4 modul formájában található meg a készülékben. Amit sajnálok, hogy a táhely a Realme esetében is csupán 8GB amiből a rendszer azonnal le is csippent egy kis részt. Ennek az általános multimédiás használat közben nincs hátránya, viszont a hardver alkalmas lehetne akár játékra is, de a kevés tárhely miatt nagyon korlátozottak a lehetőségek a telepítésükre. A kimeneti felbontása maximum 2160p@60Hz, azaz 4K UHD és van HDR10+ támogatás is benne. A hangokat illetően képes megszólaltatni a Dolby Digital és a DTS hangsávokat is, továbbá van benne Dolby Atmos támogatás is.

WiFi és Bluetooth kapcsolódás

Mivel fizikai LAN csatlakozó nincs a Realme 4K TV stick-en ezért csak a WiFi-n keresztül tudunk kapcsolódni a világhálóra. WiFi adapterből egy kétsávos AC szabványút kapott (WiFi5), amivel a 2,4GHz-es hálózatok mellett már a nagyobb sebességet biztosító 5GHz-en lévőkhöz is tudunk kapcsolódni. Adott a Bluetooth kapcsolódási lehetőség is, ebből már az 5.0 szabványú adapter kapta meg, amellyel szinte késleltetés nélkül tudunk akár hangeszközöket is használni. A távirányító is a Bluetooth-on keresztül működik, de csatlakoztathatunk hozzá külső hangszórót, soundbart-t, fejhallgatót, videójáték kontrollert és minden mást, ami Bluetooth.

Műszaki Tulajdonságok

Készülék neve Realme 4K Smart Google TV Stick
Modellszám RMV2105
CPU Amlogic S905Y4 4magos ARM Cortex-A35 @ 2GHz
GPU ARM Mali-G31 MP2
RAM 2GB
ROM 8GB
Kimeneti felbontás Max 3840 x 2160P(4K@60fps)
Video dekóderek 4K AV1 VP9 Profile-2 up to 4Kx2K@60fps
H.265 HEVC MP-10@L5.1 up to 4Kx2K@60fps
AVS2-P2 Profile up to 4Kx2K@60fps
H.264 AVC HP@L5.1 up to 4Kx2K@30fps
MPEG-4 ASP@L5 up to 1080P@60fps (ISO-14496)
WMV/VC-1 SP/MP/AP up to 1080P@60fps
AVS-P16(AVS+) /AVS-P2 JiZhun Profile up to 1080P@60fps
MPEG-2 MP/HL up to 1080P@60fps (ISO-13818)
MPEG-1 MP/HL up to 1080P@60fps (ISO-11172)
Video formátumok *.mkv,*.wmv,*.mpg, *.mpeg, *.dat, *.avi, *.mov, *.iso, *.mp4, *.rm
HDR10 Támogatott
HDR10+ Támogatott
HLG Támogatott
WiFi WiFi5 (802.11 a/b/g/n/ac) 2.4GHz, 5GHz
Bluetooth BT 5.0
HDMI HDMI2.1, Support CEC
USB USB2.0, Micro-USB, OTG támogatott
DLAN Támogatott
Bluetooth fájl átvitel Nem támogatott
NFC Nem támogatott
Google Chromecast Támogatott
Távirányító Bluetooth
Tápellátás 5W 5V/1A
Készülékház anyaga Műanyag, fekete
Méretek 90 x 29.8 x 14.5
Súly Hozzávetőlegesen 36.5g

A Realme 4K első bekapcsolása

A TV okosító első bekapcsolását követően egy telepítő menü üdvözöl minket, ahol elvégezhetjük az alapbeállításokat. Két lehetőségünk is van az első beállítások elvégzésére, beállíthatjuk QR kód segítségével egyszerűen a telefonunkon keresztül, vagy maradhatunk a hagyományos távirányítós módszernél is. Itt gyakorlatilag csak annyi történik, hogy csatlakoztatjuk a TV stick-et a WiFi hálózathoz, beállítjuk a nyelvet és az országot, majd bejelentkezünk a Google fiókunkkal. A készülék telepíti az alapértelmezett applikációkat, ez viszont nálam eltartott vagy 10 percig, nem tudom miért volt ilyen lassú, de alig győztem kivárni. Ha ezekkel megvagyunk akkor azonnal használatba is vehetjük az új TV okosítónkat.

Az új Google TV felület

Mint ahogyan azt már a bevezetőben említettem a Realme 4K TV okosítón a legújabb Google TV felülettel találkozhatunk, a háttérben pedig az Android 11 operációsrendszer végzi a dolgát. A Google TV egy átszabott Android TV felület, ahol sokkal inkább egyben vannak a dolgok, nem különülnek el egymástól, mint a régebbi rendszernél. Elméletben a keresés funkció is keres minden platformon, de ez nálam továbbra sem működött rendesen. Pedig hasznos lenne pl. olyan esetben amikor nem tudjuk, hogy egy film melyik szolgáltatónál érhető el, elegendő lenne csak rákeresni és már meg is lenne a helye. Épp úgy, mint a Google Chromecast 4 esetében, még most sem működik ez a funkció. A Google TV felület sajnálatos tulajdonsága még a személyre szabhatóság hiánya, a régi Android TV nyitóoldalát kedvünk szerint alakíthattuk a telepített applikációk ajánlóival, de sajnos ez a lehetőség megszűnt a Google TV érkezésével. Az van amit kapunk, használd így, ha nem tetszik akkor így jártál. Nekem egyáltalán nem szimpatikus ez az új módszer, hiányzik, hogy az igényeim szerint állíthassam be a kezdőlapot.

Multimédiás lehetőségek a Realme 4K TV Stick-el

Médiafogyasztás terén hozza a kötelezőt a Realme 4K TV okosító is. Gyakorlatilag minden online platform elérhető rajta, van olyan applikáció, amit már előre telepítve kapunk, és van olyan amit a Play Áruházból tudunk telepíteni. A Play Áruház teljes TV-re szabott alkalmazás kínálatából válogathatunk, de a keresésben itt is tapasztaltam hibát. Hiába keresek rá bármelyik applikációra, nem hoz eredményt. Példának okáért beírtam, hogy HBO Max, és 0 találatot hozott, ha viszont bementem a böngészhető listába rögtön az első helyen szerepelt. Tehát itt is lenne még mit javítani.

A Netflix TV-re optimalizált alkalmazása már előre feltelepítve várja, hogy bejelentkezzünk az email címünkkel. Tökéltesen működik, a meglévő hivatalos licenceknek köszönhetően 4K HDR felbontásban is nézhetők a filmek. Már a legújabb verziót használhatjuk az app-ból, aminek a felületén kicsit módosítottak, de a megszokottak szerint használható, maximum a kilépéshez kell pár gombbal többet nyomkodni.

Hivatalos Google TV okosító révén az HBO Max is tökéltesen működik rajta, trükközések nélkül telepíthető és magyar felülettel használható. A néhány napja rajtolt Disney+ is ugyanilyen jól működik rajta, csak telepítsük az applikációt a Play Áruházból és már használhatjuk is. A fentieken kívül előre telepítve vár minket a Prime Video és az Apple TV+ is, mindkettő tökéltesen működik. Egyéb platformokhoz való applikációkat pedig megtaláljuk a Play Áruházban.

A Realme 4K Stick mint médialejátszó

A saját filmek lejátszása sem okoz nehézséget a Realme 4K TV stick számára. Számos médialejátszó alkalmazást telepíthetünk az áruházból, köztük van a legnépszerűbb Kodi is, amivel gyakorlatilag egy komplett médiaközpontot kapunk. Ez is jól és gyorsan működik a készüléken, és természetesen magyar kezelőfelülettel is használhatjuk. Szintén elérhető és telepíthető a PLEX TV-re szabott kliense is, amely ingyenesen használható a helyi videóink lejátszására. Ehhez ugyan szükségünk lesz egy szerverre is, ami futhat PC-n, vagy NAS-on is, cserébe viszont kapunk egy saját „Netflix-et”, amit mi tölthetünk meg tartalommal. A dekóder támogatása gyakorlatilag teljes, a legnépszerűbb H.264, H.265 és VP9 kodekek mellett immár a legújabb AV1 formátumot is támogatja a készülék. Az AV1 jelenleg még gyerekcipőben jár, azonban a jövőben fontossá válhat, ha jobban elterjed ez a tömörítési eljárás. Ez a jelenleg legnépszerűbb H.265 HEVC leváltására jött létre, azonban annál jobb tömörítéssel rendelkezik, valamint míg az előbbi csak fizetős licensszel vehető igénybe, addig az AV1 használata teljesen ingyenes.

Játékra nem a legjobb

A Realme 4K Smart Google TV Stick hardware erőforrás tekintetében a középmezőnyben helyezkedik el. Játékra korlátozottan alkalmas, mert habár a processzora kellően gyors, de a benne lévő 2GB RAM és a 8GB tárhely sajnos behatárolja a lehetőségeket. Az alkalmazás áruházban csak néhány játékot találtam, mert nem találtam kifejezetten játékok kategóriát és a keresés itt ugyanúgy rosszul működik, nem hoz semmire találatot. Amennyiben mégis játszani is szeretnél vele, akkor a teljes élmény érdekében nem árt beszerezni hozzá egy vezeték nélküli kontrollert, a jobb játékok enélkül el sem indulnak. Én egy Xbox vezérlőt próbáltam vele, a Bluetooth párosítás követően még magát a készüléket is lehetett irányítani a segítségével.

Google Chromecast is van rajta

Köszönhetően az eredeti Google TV rendszernek a Realme 4K TV Stick készülékeken elérhető a Google Chromecast képernyőmegosztás funkciója. A Chromecast segítségével a mobilunk képernyőjét tükrözhetjük a TV-re, ott nézegethetünk képeket, használhatjuk a készülék minden funkcióját. A Chromecast több, mint sima képernyőmegosztás, hiszen a multimédiás tartalmakat is képes streamelni, azaz nem csak egyszerűen átküldi a képet, hanem magát a videót játssza le annak a saját alkalmazásában. Ilyen módon akár a Netflix filmeket is átküldhetjük vele a TV-re, de a YouTube, vagy HBO Max videóknál is hibátlanul teszi a dolgát.

Használat közbeni tapasztalatok

A Realme 4K TV stick használata közben továbbra is megerősítettem magamban, hogy nekem nincs még szükségem az új Google TV-re. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy használhatatlan, mert nem az, teljesen jól működik rajta minden applikáció, de a Google TV kötöttségét nem tudtam még megszokni. Viszont, ha felület kialakításától eltekintek, akkor egy egészen jól használható készülékről tudok említést tenni. Minden lényeges alkalmazás megtalálható rajta, a legnépszerűbb streaming szolgáltatóktól a saját videók lejátszásához valókig. Viszont amit sajnos itt is meg kell említenem, az az, hogy  Realme 4K stick esetében sincs kadenciahelyes lejátszás, azaz nem képes a frissítési frekvencia automatikus váltására. A menüben belehet kapcsolni, de hiába teszek bármit, akkor sem hajlandó váltani a frissítési rátát. Sajnos alig akad olyan készülék, amin ez jól működne, legutóbb a Fire TV Stick volt az ami tudta ezt. A készülék hajlamos egy kis melegedésre is, de bőven az elfogadható tartományon belül maradt, semmi problémát nem tapasztaltam a használata közben.

Összegzés, értékelés

A Realme 4K Smart Google TV Stick (mert ez a teljes neve) a legtöbb felhasználó igényeit kiszolgálja. A Google TV felület egyszerűen használható, bár még mindig akadnak vele apróbb problémák, de bízzunk benne, hogy egy jövőben érkező frissítés megoldást nyújt majd rájuk. A streaming alkalmazások kivétel nélkül jól működnek rajta, a Netflix 4K felbontásban is használható, tökéltes az HBO Max is, de az új Disney+ is szuperül használható. A készülék sebességére sem tudok panaszkodni, a gyors processzornak köszönhetően alig-alig kellett várakozni a programok indulására. Végszóként mégis azt kell mondanom, hogy kifejezetten ajánlom ezt a készüléket, még az apróbb hibái ellenére is. Hogy miért? Mert olcsóbb, mint a hasonló képességű társai. A cikk születésekor mindössze 41$-ért már el lehetett hozni, ez a mostani brutálisan magas árfolyam számolva is csak 15500-Ft. Ennyiért pedig már nagyon megéri, kerestem hasonló tudású készüléket, de csak 20e forint felett találtam. Mindenesetre ha jól működő, mindenre szolgáltatóval kompatibilis TV okosítót keresel akkor a Realme 4K Stick a Te készüléked!

Vásárlás, kupon

A Realme 4K Smart Google TV Stick a Hekka.com online áruháztól érkezett tesztelésre, ami náluk meg is vásárolható. A listaára jelenleg 51,99$ ami nagyjából 19200-Ft-nak felel meg. Ez még további 10$-al csökkenthető a DIGIPORTAL kuponkód megadásával, így a végső ára megközelítőleg 16900-Ft lesz, de sajnos mivel 50$ alá csökken az ára még 5$ posta költséggel is kell számolni. A szállítás kínai raktárból történik, de teljesen adó- és vámmentesen, azaz a csomag megérkezésekor már nem kell extra díjjakkal számolnunk, annyit kell fizetni amit a megrendeléskor látunk. A megrendeléshez kattints a lenti gombra, a kuponkódot pedig a fizetési oldalon tudod megadni.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

 Eredeti ár: 51,99$

 Kuponos ár: 41,99$ ~ 16.500.-Ft
Kínai raktárból rendelhető, de vám- és áfamentesen fog megérkezni (a szállítás tesztelve)

Kupon: DIGIPORTAL vagy PORTAL10

Vásárlás

Ha már nem működik a fenti kupon, akkor itt kereshetsz hozzá újat: https://bit.ly/DP-kuponok

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

11 hozzászólás

 1. Sziasztok!
  DirectOne TV app-al próbálta már valaki?
  Azzal működik?
  Köszönöm.

  • Nem válaszolt senki, így nagy levegőt és egy ilyen készüléket vettem…
   Megy rajta rendesen a Diretone netes szolgáltatása (szerencsére).
   Az IttOtt TV app viszont nem elérhető rá.

 2. A streamingen kívül online tévézéshez használnám, MindigTV Go és DIGIonline telepíthető rá?

 3. Hát ez elég vacak cucc lett. ACs wifire nem bír csatlakozni, keresés nem működik, Yettel tv települ ugyan csak bejelentkezni nem lehet vele, Telekom TV GO csak böngészőből használható nagyon körülményesen.
  Se a netfilx, se az hbo nem érdekel ezért nagyon megbántam, hogy vettem egy ilyen vackot.

  • Elolvastad a cikket mielőtt megvetted?
   Benne van, hogy a keresés nem jó. Telekom TV GO kb. 2 éve nem működik TV box-okon. A Yettel TV működik! Az AC-s wifi azért érdekes, mert nekem AX-es van és szuperül ment rajta.
   Elegendő lett volna csak az értékelést elolvasni a cikk végén, ott is írtam, hogy nem ez a világ legjobb cucca, de 16000-Ft-ért nem nagyon tudok én sem jobbat javasolni. Pláne, hogy streamingre van kihegyezve (HBO, Netflix, Disney+, Prime Video, Apple TV…), ami téged nem érdekel…

 4. Telepíthető rá Kodi és Plex?

 5. Marosi Sándor

  A Realme 4K Stick segitségével futtatható-e a Vodafonetv alkalmazás egy HDMI csatlakozóval ellátott tv-n?

  • Marosi Sándor

   Bánatosan köszönöm.

  • Sziasztok
   En megvettem ès nagyon bejövő ez a cucc
   De ami még fontos lenne nekem az Apple tv app,de ezt sehogy nem találom.
   Azt írja keresőben,hogy nem támogatja..
   Valakinek erre ötlet?
   Köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .