banner
QNAP TS-253D NAS teszt

QNAP TS-253D NAS Teszt – Kisirodába tökéletes

A QNAP TS-253D NAS egy elsősorban kisirodai felhasználásra tervezett készülék, ami otthoni környezetben is a maximális teljesítményt nyújtja. A benne lévő 4 magos Intel processzor és a 4GB memórián kívül elhozza nekünk a 2,5GbE sebességű hálózatot is, amivel már a nagyobb fájlok mozgatása is pillanatok műve lehet.

banner

Korábban már több QNAP NAS is járt nálunk kipróbáláson, volt itt a belépő modell és az otthoni NAS-ok csúcsa is. Ezúttal egy olyan készülék érkezett hozzánk, ami már kisirodai környezetben való használatra készült, abból viszont még ez csupán a belépő modell. A QNAP TS-253D típusú NAS egy kétlemezes készülék, amiben már egy erősebb 4 magos Intel processzor dolgozik. A nagyobb igénybevételt és a többfelhasználós környezetet segíti a 4GB-ra növelt memória. Növekedett a LAN sebessége is, valamint ezúttal már 2db Ethernet port található benne, a sebességük pedig egyenként elérheti a 2,5GbE-t is. A kisirodai környezet teljesen más igényeket támaszt, mint egy otthoni rendszer, azonban az egyik nem zárja ki a másikat. Ez a készülék a nagyobb erőforrásainak köszönhetően alkalmas már virtualizációra is, de különféle szerver szolgáltatásokat is futtathatunk rajta. Otthonra is ideális, mivel azon túl, hogy médiaszerverként használjuk, más szolgáltatásoknak, pl. a torrentek részére is marad kellő erőforrás. Ezúttal is megkapjuk már az elődnél megismert bővíthetőséget, van egy szabadon felhasználható PCI-e bővítőhelyünk és a memóriát is igényeink szerint növelhetjük.

Kicsomagolás, tartozékok

A külső csomagolás ezúttal is egy egyszerű kartondoboz, rajta a készülék főbb paramétereivel. Kinyitva előkerült a szépen becsomagolt QNAP TS-253D NAS, mellette pedig egy másik doboz amiben a hozzá mellékelt tartozékokat találjuk meg. Találunk benne egy hálózati adaptert és 2db jóminőségű LAN kábelt. Adnak mellé néhány csavart is, amivel rögzíthetjük a merevelemezeket, de valójában ezekre nem lesz szükségünk. A mellékelt használati útmutató ugyan angol nyelvű, de a QNAP weboldalán minden információt letölthetünk magyarul is.

A doboz tartalma

  • QNAP TS-253D NAS
  • Ethernet kábel (2db)
  • Csavarok a HDD/SSD rögzítéshez
  • Hálózati adapter
  • Használati útmutató (angol)

A QNAP TS-253D kinézete

A QNAP TS-253D NAS kialakítása gyakorlatilag teljesen megegyezik a korábban tesztelt TS-251D modellével, mindössze annyi a különbség, hogy most teljesen fekete minden. A ház műanyagból készült, és ezúttal is igényes a kialakítása. Az előlap itt is egyetlen mozdulattal oldalra csúsztatható hogy minél könnyebben (a NAS szétszerelése nélkül) hozzáférhessünk a merevlemezekhez. A dolog apropója, hogy akár menet közben is cserélhetünk lemezeket, még a NAS leállítása sem szükséges hozzá. Az előlapon láthatunk néhány állapot visszajelző LED-et, amik a NAS és a lemezek aktuális státuszát mutatják különböző színekkel. Van egy USB 3.0 aljzat is elől, ami mellet helyet kapott egy gyorsmásolás gomb is.

Csatlakozási lehetőségek, bővítés

A QNAP TS-253D NAS hátlapján valódi csatlakozórengeteggel találkozunk. Összesen 5db USB pottal rendelkezik a NAS, amiből az előlapi és az egyik hátsó USB már a 3.2 Gen 1 szabványnak megfelelő, a másik 3 pedig USB 2.0 sebességű. Külső merevelemezek mellett, ezekbe a portokba különféle kiegészítőket is csatlakoztathatunk, mint pl. nyomtatót, szünetmentes tápegységet, egeret, vagy akár billentyűzetet is. LAN csatlakozóból már 2db került rá, ezek maximum 2,5G sebességre képesek, de természetesen lefelé kompatibilisek, így az elterjedtebb gigabites hálózatokon is működnek. Most is kapunk egy HDMI kimenetet, ahova TV-t, vagy monitort is köthetünk. A korábbi tesztünkben már kiderült, hogy ez gyakorlatilag egy multimédiás felület, amivel úgy használhatjuk a NAS-t a TV-n mintha egy mini PC lenne. Nem maradt el a PCIe bővítő slot sem ahova különböző opciósan megvásárolható kiegészítő kártyákat csatlakoztathatunk. Elég széles a használható kártyák palettája, találunk köztük pl. 10 Gigabites LAN adaptert, de tud WiFi kártyát is kezelni. Bővíthetjük M.2 SSD-vel is a készüléket, vagy nagyobb sebességű USB3.2 Gen 2 kártyát is találunk hozzá. Végezetül pedig van egy adapter csatlakozó, egy Kensington zár, és baj esetére egy fizikai reset gombot is tett rá a gyártó. Ezt a gombot 3mp-ig nyomva tartva visszaállítja az alapértelmezett beállításokra a belépési adatokat és a hálózatot, de a tárolt adatok érintetlenek maradnak rajta. Ha viszont 15mp-ig tartjuk nyomva, akkor teljes visszaállítás történik és törlődik minden rajtalévő adat is.

A QNAP TS-253D gépháza alatt

Az igazán érdekes dolgok ezúttal is a ház alatt bújnak meg. A TS-253D már egy 4 magos Intel processzort kapott, konkréten az Intel® Celeron® J4125 típust. Ez a CPU már 4 maggal és 4 szállal rendelkezik a maximum órajele pedig 2.7 GHz. Az Intel processzorok előnye, hogy nagyobb erőforrást nyújt a kisebb NAS-okban használtakhoz képest, így szinte minden funkciót teljesen kihasználhatunk. Memóriából már a legkisebb modellben is egy 4GB-os DDR4 modul található, de rendelkezésre áll még egy üres slot a további bővítéshez. A gyártó maximum 2 x 4GB használatát támogatja, de külföldi fórumokon láttam, hogy tökéltesen működik akár 2 x 8GB modullal is. Általános felhasználásra elegendő a benne lévő 4GB is, de a memóriaigényesebb alkalmazások futtatásánál (pl. virtuális gépek) már jól jöhet az extra mennyiség. A NAS kapott egy dedikált videóvezérlőt is, amin keresztül képet tud adni a HDMI porton keresztül, ezt a feladatot egy Intel® HD Graphics 600 GPU látja el. A max. támogatott kimeneti felbontása 4K UHD 2160p@60Hz.

Műszaki paraméterek

CPU Intel® Celeron® J4125 4-mag/4-szál processzor, max. 2.7 GHz
CPU architektúra 64-bit x86
GPU Intel® HD Graphics 600
Lebegőpontos egység Igen
Titkosító motor Igen (AES-NI)
Hardveresen gyorsított átkódolás Igen
Rendszermemória 4 GB SO-DIMM DDR4 (1 x 4 GB)
Rendszermemória (max) 8 GB (2 x 4GB)
Memória slot 2 x SO-DIMM DDR4 (Azonos modulokkal)
Flash memória 4GB (Dual boot OS védelem)
Meghajtók 2 x 3.5-inch SATA 6Gb/s, 3Gb/s
Meghajtó kompatibilitás 3.5-inch SATA HDD
2.5-inch SATA HDD
2.5-inch SATA SSD
Üzemközben cserélhető Igen
M.2 Bővíthetőség Opciós QM2 PCIe adapterrel
SSD Cache Gyorsítás Támogatása Igen
2.5 Gigabit Ethernet Port (2.5G/1G/100M) 2
5 Gigabit Ethernet Port (5G/2.5G/1G/100M) Opcionális PCIe apterrel bővíthető
10 Gigabit Ethernet Port Opcionális PCIe apterrel bővíthető
Wake on LAN (WOL) Igen
Jumbo Frame Igen
PCIe Bővíthetőség 1 (Slot 1: PCIe Gen 2 x4)
USB 2.0 port 3
USB 3.2 Gen 1 port 2
USB 3.2 Gen 2 (10Gbps) Port Opcionális PCIe apterrel bővíthető
IR Szenzor Opcionális QNAP RM-IR004 távirányítóval
HDMI Kimenet 1x, HDMI 2.0
Ház kialakítás Torony
LED visszajelzők Rendszerállapot, LAN, USB, HDD1~2
Gombok Be-ki kapcsolás, Reset, USB másolás
Méretek (Mag x Szél x Mély) 168 × 105 × 226 mm
Súly (Nettó) 1.55 kg
Súly (Bruttó) 2.68 kg
Üzemi hőmérséklet 0 – 40 °C (32°F – 104°F)
Tárolási hőmérséklet -20 – 70°C (-4°F – 158°F)
Relatív páratartalom 5-95% RH non-condensing, wet bulb: 27˚C (80.6˚F)
Tápegység Külső adapter, 65 W, AC 100 to 240 V
Energiafogyasztás: HDD alvó üzemmód 8.198 W
Energiafogyasztás: Üzemmód, tipikus 12.448 W

Minden meghajtó beépítve
Ventilátor 1 x 70mm
Zajszint 16.7 db(A)
Rendszer hang figyelmeztetés Csipogó
Kensington Biztonsági Zár Igen
Max. Egyidejű kapcsolatok száma (CIFS) – max. memóriával 1500

Tárhely és memória bővítés

Mint fentebb említettem a merevelemezek beszereléséhez nem kell a NAS-t szétszerelni, az első ajtón keresztül könnyedél elvégezhető ez a művelet. A merevlemez tálcák ezúttal is csavar nélküli kialakításúak, az oldalsó műanyag klipszek fixen megtartják a lemezeket. Merevlemezből 3,5″ és 2,5″ méretűt is behelyezhetünk, külön átalakító nem szükséges hozzá, azonban a 2,5″ méretűekhez csavarozni is szükséges lesz. Itt az első ajtón keresztül férhetünk hozzá a memóriákhoz is, csak húzzuk ki mindkét fiókot és jobb oldalt máris láthatóvá válnak a memória slotok, bár, ha levesszük a készülék borítását, sokkal kényelmesebb lesz a modulok ki-be szerelése.

Érdemes körültekintőnek lenni a merevlemez kiválasztásakor is, ha úgy tervezzük, hogy egy 2TB méretű lemez elegendő lesz az adataink tárolására, de biztonsági mentést is szeretnénk róluk, akkor vegyünk inkább 4TB kapacitásút. Ha raid 1-ben használjuk a lemezeket, rögtön feleződik a kapacitás, ha mellé még a pillanatkép funkciót is szeretnénk használni máris negyedelődik és így 2db 2TB-os lemezkapacitás gyorsan lecsökkenhet kb. 6-700GB-ra. Persze dönthetünk úgyis, hogy a lemezek teljes kapacitását használjuk adatvédelem nélkül. Merevlemezből elég nagy kínálat van a boltokban, én személy szerint a Western Digital márkát részesítem előnyben, ebből vannak a kifejezetten NAS-ban történő használatra való RED (Plus) modellek, de a PURPLE is nagyon jó választás, amit megfigyelőrendszerekhez terveztek. Ezek a modellek 7/24 órás használatra és kifejezetten sok írási feladat elvégzésére vannak optimalizálva. A másik ajánlott típus a Seagate Ironwolf (PRO), ami szintén egy NAS-hoz kifejlesztett modell.

Aktív hűtés és a QNAP TS-253D zajszintje

A készülék megfelelő hűtéséről egy 7cm-es ventilátor gondoskodik, amely az elektronika mellett a lemezeket is hidegen tartja. A gyártói mérések szerint a QNAP TS-253D NAS zajszintje maximum 16.7 db(A). Ez így papíron leírva nem tűnik hangosnak, viszont a próbák során, amikor a NAS közvetlenül mellettem volt az asztalon, akkor lehetett hallani a hangját, a ventilátor halk, monoton búgását. Nem mondanám hangosnak, ha például a HDD is dolgozik, akkor annak a kattogása teljesen elnyomja a ventilátor hangját. Szóval egyáltalán nem hangos, de hálószobába semmiképp nem ajánlom elhelyezni.

HDMI kimenet távirányítóval

Ez alkalommal a gyártó küldött egy kis meglepetést is a NAS mellé, ami nem más, mint egy QNAP távirányító, pontosabban az RM-IR004 modell. Ez egy egyszerű infrás távirányító, amivel a HDMI kimeneten lévő felületet kezelhetjük. A távirányító eléggé kis méretű, és csak néhány vezérlőgomb található rajta, 2db AAA méretű elemmel működik, ami benne volt a dobozában. Letölthető egy pici alkalmazás is hozzá (QButton), ennek a segítségével a gombok funkcióit lehet tetszés szerint állítgatni. őszintén megmondom, nekem nem jött be ez a távirányító. Sok esetben kell a kurzort is mozgatni, de a gépelés sem egyszerű vele. Sokkal jobb megoldás, ha egyszerűen csatlakoztatunk egy egeret a NAS-hoz és azzal használjuk a TV-n megjelenő felületet. Mondjuk szerintem az egész HDMI csak egy felesleges funkció. Nem lesz teljesértékű mini PC, pár multimédiás app van ugyan hozzá, de sok mégis hiányzik. Egy dologra jó lehet, ha a NAS-t használjuk biztonsági kamerák felvételének a rögzítésére is. Ebben az esetben csatlakoztathatunk hozzá egy monitort, amin folyamatosan követhetjük a kamera(ák) képét.

A QTS 5.0 operációs rendszer

A QNAP TS-253D NAS még a régebbi 4.5-ös QTS operációs rendszerrel érkezett, de a telepítés kezdetekor én már inkább frissítettem a legújabb 5.0 verzióra. A QTS 5.0 teljesen megegyezik a korábban kipróbált TS-251D modellen lévővel, még hajszálnyi különbséget sem vettem észre közöttük. A QTS 5.0 számos javítást és fejlesztést tartalmaz az előző verzióhoz képes, valamint némileg megváltozott a kezelőfelület is (ez leginkább az ikonok méretében merül ki). A QTS 5.0 biztonsági szempontból is előnyösebb, mint a korábbi rendszer, sok olyan apróságot tartalmaz, ami segít megvédeni és biztonságban tartani a NAS-on lévő adatainkat. A gyártó felhívja a figyelmet az új operációs rendszer telepítése előtt, hogy hibák még előfordulhatnak benne, azonban én semmilyen problémával nem találkoztam a tesztek alatt. Bátran merem állítani, hogy a QTS 5.0 is van olyan stabil, mint az elődök voltak.

Szoftveres szolgálatások a QNAP TS-253D NAS-on

A ma kapható NAS meghajtók már jóval többet nyújtanak, mint az első ilyen készülékek, számos alkalmazást futtathatunk rajta a nap 24 órájában. Igényeinknek megfelelően konfigurálhatjuk, azonban csak olyan alkalmazásokat érdemes telepíteni, amit valóban használni is fogunk. A QNAP App Center-ből telepíthetjük a nekünk szükséges programokat, a hivatalos QNAP alkalmazások mellett külső fejlesztők applikációit is telepíthetjük, ilyen pl. a Plex, vagy említhetném a Team Viewer-t is. Amennyiben olyan alkalmazást szeretnénk feltenni, ami nem található meg a kínálatban, akkor érdemes lehet külső forrásokat használni, ilyen pl. a Qnapclub Store, elegendő csak külső tárházként felvenni a https://www.qnapclub.eu/en/repo.xml címet és máris újabb több 100db NAS-on történő használatra felkészített programból válogathatunk. Eszméletlen mennyiségű alkalmazás áll a rendelkezésünkre, de csak olyat telepítsünk, amit valóban használni is fogunk, ezzel kímélve a készülék erőforrásait.

A QTS rendszer további tulajdonságaiba ezúttal nem is mennék bele részletekbe menően, hiszen csak ismételni tudnám, amit korábban már leírtam. Kattints a TS-251D tesztre és olvasd el, hogy milyen alkalmazásokat lehet telepíteni, vagy hogyan lehet saját felhő tárhelyed. A két készülék csupán hardveresen különbözik, a QNAP TS-253D az erősebb, de szoftveres szolgáltatások terén mindenben megegyeznek.

A 2,5GbE sebességű hálózat

Amiről viszont még érdemes néhány szót ejteni, az a hálózat sebessége. A QNAP TS-253D NAS-ban lévő hálózati csatoló immár képes a 2,5GbE sebességű adatátvitelre is. Ebből azonban 2db található a készüléken, amit akár együttesen is használhatunk, így elérve akár az 5Gbit/s sebességet. Igen ám, de ennek a kihasználáshoz már olyan belső hálózati eszközök és kábelezés is szükséges, amin keresztül át tud menni ez a sok adat, ez pedig még nem elérhető mindenki számára. Természetesen mindkét csatoló lefelé kompatibilis, így tökéltesen fognak működni a normál gigabites hálózaton is. Sajnos még nekem sincs 2,5GbE hálózatom itthon, így nem is tudtam ezt a részét kipróbálni, egyelőre kénytelen voltam megelégedni a gigabites sebességgel. Ez viszont mondhatom, hogy mindenhol maximálisan jól működik. Megvolt a maximum gigabites sebesség fájlok másolásakor a belső hálózaton és interneten keresztül is. Intel processzoros gép lévén nem meglepő módon még a torrentek is kitudták használni a maximum sávszélességet, pillanatok alatt töltődött le minden.

Megéri az árát a QNAP TS-235D NAS?

A QNAP TS-253D NAS egy határozottabban erősebb hardverrel rendelkező készülék. A benne lévő Intel processzor már 4 fizikai maggal rendelkezik és ez bizony érződik is a használata közben. A megnövelt memória akkor lehet hasznos, ha egyszerre több mindent is szeretnénk a NAS-ra bízni, vagy netán virtuális gépet is futtatnánk róla. A teszt alatt végig stabilan működött a készülék, hibával egyszer sem találkoztam. Habár az új QTS 5.0 rendszer még mindig nem a végleges stabil kiadás, ezért a gyártó külön felhívja rá a figyelmet, hogy még előfordulhatnak benne hibák. Nekem az a tapasztalatom vele, hogy nyugodtan feltelepíthetjük, de arra ügyeljünk, hogy az időközben megjelenő frissítéseket is mindig tegyük fel.

A TS-253D modellben a hálózati csatoló már képes a 2,5Gb sebességre, persze ennek az a feltétele, hogy a hálózatunk többi eleme is kompatibilis legyen vele. Ha még ez a sebesség is kevés lenne, akkor PCIe bővítőkártyával akár 10GbE sebességű kártyát is tehetünk bele. Hasonlóan egyszerűen tudjuk bővíteni a memóriát is, a 4GB-os modul mellé egyszerűen tehetünk még 1db 4GB-ost, de ha ebből is a maximumra törekszünk, akkor megpróbálkozhatunk 2x 8GB bővítéssel is. Hivatalosan a gyártó ugyan nem támogatja, de a gyakorlatban ez is működni fog.

A QNAP TS-253D nagyon hasonló a korábban tesztelt TS-251D modellhez, csupán a hardverben van különbség a TS-253D javára, így a végső következtetés sem lehet nagyon különböző. Ezúttal is igaz az, hogy a QNAP többet nyújt alacsonyabb összegért, mint a konkurencia hasonló készüléke. A 253D esetében ez hatványozottan igaz, mert árban nagyjából a konkurencia eggyel gyengébb készülékével is felveszi a kesztyűt. Ott 2 magos processzort kapunk 2GB memóriával, itt pedig 4 magos a proci és 4GB a memória. Extraként itt rendelkezésre áll a bővíthetőség, hogy időtállóbb legyen a készülék, és van HDMI interfész is, amivel a NAS funkciók mellett lehet egy egyszerűbb mini PC-énk is. Ha a TS-251D kifejezetten ajánlott készülék volt, akkor a TS-253D melegen ajánlott! Az árkülönbség kb. 40.000.- Ft, de jóval erősebb hardvert, gyorsabb hálózatot és dupla memóriát kapunk már az alap modellben is.

A teszt készüléket köszönjük a QNAP európai képviseletének, a vásárláshoz pedig itt tudod a boltok árait összehasonlítani.

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .