banner
QNAP TS-251D NAS teszt

QNAP TS-251D NAS teszt – Az optimális választás

Lehetőséget kaptunk, hogy kipróbáljuk a QNAP TS-251D hálózati adattárolóját, amely optimális választás otthoni, vagy kisirodai felhasználásra. Ez a NAS már Intel processzorral rendelkezik, sok memóriát kapott, valamint számos lehetőséget biztosít a bővítésre is.

Néhány héttel ezelőtt már megismerkedhettünk a QNAP belépő 2 lemezes NAS meghajtójával, amiről akkor tényleg nagyon jó értékelés született. Ezúttal egy nagyobb modellt próbálhattunk ki, ami már jóval több felhasználási lehetőséget tartogat magában. A QNAP TS-251D NAS egy otthoni környezetbe szánt készülék, de nyugodtan elhelyezhetjük irodában is, amennyiben elegendő számunkra a 2 lemez által nyújtott biztonság és tárhely. Ez a NAS már Intel processzorral rendelkezik, igaz abból csak két magossal, de neki köszönhetően korlátok nélkül használható az erőforrásigényesebb alkalmazásokkal is. A memórián sem spórolt a gyártó, alapból 2GB vagy 4GB van benne, de hivatalosan akár 8GB-ra is bővíthető. A bővítési lehetőségek azonban itt még nem értek véget, ugyanis rendelkezik egy PCIe slot-al is, ahol különböző bővítőkártyákkal felturbózhatjuk a NAS tudását. Lehet ide tenni SSD-t a jobb teljesítmény elérése érdekében, de akár 10GbE hálózati kártyát is helyezhetünk bele. De hogy még teljesebb legyen az összkép, HDMI csatlakozót is kapott a készülék, ezzel egyenesen a TV-re köthetjük, de hogy miért is lesz ez jó nekünk az lentebb kiderül. Csak a specifikációkat nézve úgy tűnik, hogy a QNAP megalkotta az ideális 2-lemezes NAS-t, a teljesítménye megfelelő, az ára sem szaladt el, és igényeink szerint tovább bővíthetjük. Olvass tovább és nézzük meg részletesebben, hogy mit is nyújt nekünk a TS-251D NAS.

QNAP TS-251D kicsomagolás, tartozékok

A doboz egy egyszerű karton, rajta néhány infóval és a termék főbb adataival. Kibontva azonnal előkerül a bezacskózott QNAP TS-251D NAS, mellette pedig találunk még egy laposabb dobozt a tartozékokkal. Természetesen benne van a hálózati adapter, tápkábel, és kapunk hozzá egy sima LAN kábelt is. A csomagban van néhány csavar és rögzítőelem a merevlemezek beszereléséhez, valamint többnyelvű használati útmutató is található benne. A használati útmutató magyarul ugyan nem tud, de a QNAP weboldalán minden megtalálható magyar nyelven is.

A doboz tartalma

  • QNAP TS-251D NAS
  • Hálózati adapter (tápkábellel)
  • LAN kábel
  • Csavarok
  • Üzembehelyezési útmutató (angol)

A külsőre most nem lehet panasz

A QNAP TS-251D típusú NAS küllemére ezúttal nem tudok rosszat mondani, nem úgy mint ahogy azt az előző tesztben tettem. Most egy nagyon szép és modern külsővel rendelkező készülékkel állok szemben, bár továbbra is egy olyan eszközről van szó, amit a legtöbben elrejtenek a szem elől, hiszen úgyis pont ugyanúgy teszi a dolgát, mint ha látszana. Mindenesetre, ha mégsem szeretnénk eldugni, akkor is jól fog mutatni még akár a nappaliban is. Ami nekem nagyon tetszik benne, az az, hogy elölről, egyetlen mozdulattal beszerelhetők, cserélhetők a lemezek, nem kell a NAS-t hozzá szétszedni (sőt, még leállítani sem fontos). A lemezeket elől egy – oldalról levehető – takaró műanyag tető fedi el, ami mágnesesen a helyén is tartja magát, de a biztonság kedvéért még egy retesz is található az oldalán. Az előlapon láthatunk néhány állapot visszajelző LED-et is, ami a NAS és a lemezek státuszát jelzi nekünk különböző színekkel. Ide előre is került egy USB csatlakozó, hogy könnyedén csatlakoztathassunk külső eszközöket, legfőképp merevlemezeket és egy USB gyorsmásolás gomb is található rajta.

Csatlakozók és bővíthetőség

Ezúttal összesen 5db USB port található a NAS-on, amiből egy az előlapon, 4db pedig hátul kapott helyet. Az előlapi és az egyik hátsó USB már a 3.2 Gen 1 szabványnak megfelelő, a másik 3 pedig USB 2.0 sebességű. Külső merevelemezek mellett, ezekbe a portokba különféle kiegészítőket is csatlakoztathatunk, mint pl. nyomtatót, szünetmentes tápegységet, egeret, vagy akár billentyűzetet is. A hátsó oldalán található meg a beépített RJ-45 LAN port, ami Gigabites (1000Mbit/s) csatlakoztatást tesz lehetővé. Szintén itt hátul láthatunk rajta egy HDMI kimenet is, amivel közvetlenül TV-re is csatlakoztathatjuk a készüléket. A QNAP TS-251D esetében kapunk egy PCIe bővítőkártya helyet is, ahova különböző opciósan megvásárolható kiegészítőket csatlakoztathatunk. Elég széles a használható kártyák palettája, találunk köztük pl. a 10 Gigabites LAN adapter, de tud WiFi kártyát is kezelni. Bővíthetjük M.2 SSD-vel is a készüléket, vagy nagyobb sebességű USB3.2 Gen 2 kártyát is találunk hozzá. Végül pedig van egy adapter csatlakozó, egy Kensington zár, és baj esetére egy fizikai reset gombot is tett rá a gyártó. Ezt a gombot 3mp-ig nyomva tartva visszaállítja az alapértelmezett beállításokra a belépési adatokat és a hálózatot, de a tárolt adatok érintetlenek maradnak rajta. Ha viszont 15mp-ig tartjuk nyomva, akkor teljes visszaállítás történik és törlődik minden rajtalévő adat is.

A QNAP TS-251D hardvere

A QNAP TS-251D NAS legnagyobb előnye a kisebb modellekkel szemben, hogy itt már Intel processzor dolgozik a készülékben. Konkrétan egy Intel® Celeron® J4025, ami 2 maggal és 2 szállal rendelkezik, a maximum órajele pedig 2.9GHz. Nem egy erőmű, de egy NAS kiszolgálására több, mint elegendő erőforrást biztosít. Memóriából is többet kapott a szokásosnál, a teszt készülékben egy darab 4GB DDR4 modul található, de van még egy további szabad hely a bővítéshez. A gyártói adatok alapján maximum 8GB memóriát képes kezelni, de külföldi oldalon találkoztam olyannal, aki 16GB-ot is működésre bírt benne. A memória mennyisége általános felhasználás esetén nem elsődleges szempont, ha csak egy otthoni felhőnek és multimédiaközpontnak használjuk, akkor bőven elegendő a kisebb modell is, amiben 2GB RAM található. Fontos lehet viszont a memória mennyisége, ha pl. virtualizációs célra is használnák, vagy kisebb weboldalak kiszolgálása is történne róla.

QNAP TS-251D Műszaki Paraméterek

CPU Intel® Celeron® J4025 2-mag/2-szál processzor, max. 2.9 GHz
CPU architektúra 64-bit x86
GPU Intel® HD Graphics 600
Lebegőpontos egység Igen
Titkosító motor Igen (AES-NI)
Hardveresen gyorsított átkódolás Igen
Rendszermemória 4 GB SO-DIMM DDR4 (1 x 4 GB)
Rendszermemória (max) 8 GB (2 x 4GB)
Memória slot 2 x SO-DIMM DDR4 (Azonos modulokkal)
Flash memória 4GB (Dual boot OS védelem)
Meghajtók 2 x 3.5-inch SATA 6Gb/s, 3Gb/s
Meghajtó kompatibilitás 3.5-inch SATA HDD
2.5-inch SATA HDD
2.5-inch SATA SSD
Üzemközben cserélhető Igen
M.2 Bővíthetőség Opciós QM2 PCIe adapterrel
SSD Cache Gyorsítás Támogatása Igen
Gigabit Ethernet Port (RJ45) 1 (Opcionális PCIe apterrel bővíthető)
5 Gigabit Ethernet Port (5G/2.5G/1G/100M) Opcionális PCIe apterrel bővíthető
10 Gigabit Ethernet Port Opcionális PCIe apterrel bővíthető
Wake on LAN (WOL) Igen
Jumbo Frame Igen
PCIe Bővíthetőség 1 (Slot 1: PCIe Gen 2 x4)
USB 2.0 port 3
USB 3.2 Gen 1 port 2
USB 3.2 Gen 2 (10Gbps) Port Opcionális PCIe apterrel bővíthető
IR Szenzor Opciónális QNAP RM-IR004 távirányítóval
HDMI Kimenet 1x, HDMI 2.0
Ház kialakítás Torony
LED visszajelzők Rendszerállapot, LAN, USB, HDD1~2
Gombok Be-ki kapcsolás, Reset, USB másolás
Méretek (Mag x Szél x Mély) 168 × 105 × 226 mm
Súly (Nettó) 1.48 kg
Súly (Bruttó) 2.58 kg
Üzemi hőmérséklet 0 – 40 °C (32°F – 104°F)
Tárolási hőmérséklet -20 – 70°C (-4°F – 158°F)
Relatív páratartalom 5-95% RH non-condensing, wet bulb: 27˚C (80.6˚F)
Tápegység Külső adapter, 65 W, AC 100 to 240 V
Energiafogyasztás: HDD alvó üzemmód 8.08 W
Energiafogyasztás: Üzemmód, tipikus 15.25 W

Minden meghajtó beépítve
Ventilátor 1 x 70mm
Zajszint 16.7 db(A)
Rendszer hang figyelmeztetés Csipogó
Kensington Biztonsági Zár Igen
Max. Egyidejű kapcsolatok száma (CIFS) – max. memóriával 1500

Merevlemez és memória bővítés

Mint fentebb említettem a merevelemezek beszereléséhez nem kell a NAS-t szétszerelni, az első ajtón keresztül könnyedél elvégezhető ez a művelet. A merevlemez tálcák ezúttal is csavar nélküli kialakításúak, az oldalsó műanyag klipszek fixen megtartják a lemezeket. Merevlemezből 3,5″ és 2,5″ méretűt is behelyezhetünk, külön átalakító nem szükséges hozzá, azonban a 2,5″ méretűekhez csavarozni is szükséges lesz. Itt az első ajtón keresztül férhetünk hozzá a memóriákhoz is, csak húzzuk ki mindkét fiókot és jobb oldalt máris láthatóvá válnak a memória slotok, bár, ha levesszük a készülék borítását, sokkal kényelmesebb lesz a modulok ki-be szerelése.

Mekkora merevlemezt válasszak?

Érdemes körültekintőnek lenni a merevlemez kiválasztásakor is, ha úgy tervezzük, hogy egy 2TB méretű lemez elegendő lesz az adataink tárolására, de biztonsági mentést is szeretnénk róluk, akkor vegyünk inkább 4TB kapacitásút. Ha raid 1-ben használjuk a lemezeket, rögtön feleződik a kapacitás, ha mellé még a pillanatkép funkciót is szeretnénk használni máris negyedelődik és így 2db 2TB-os lemezkapacitás gyorsan lecsökkenhet kb. 6-700GB-ra. Persze dönthetünk úgyis, hogy a lemezek teljes kapacitását használjuk adatvédelem nélkül. Merevlemezből elég nagy kínálat van a boltokban, én személy szerint a Western Digital márkát részesítem előnyben, ebből vannak a kifejezetten NAS-ban történő használatra való RED (Plus) modellek, de a PURPLE is nagyon jó választás, amit megfigyelőrendszerekhez terveztek. Ezek a modellek 7/24 órás használatra és kifejezetten sok írási feladat elvégzésére vannak optimalizálva. A másik ajánlott típus a Seagate Ironwolf (PRO), ami szintén egy NAS-hoz kifejlesztett modell.

Hűtés és a zajszint

A készülék megfelelő hűtéséről egy 7cm-es ventilátor gondoskodik, amely az elektronika mellett a lemezeket is hidegen tartja. A gyártói mérések szerint a QNAP TS-251D NAS zajszintje maximum 16.7 db(A). Ez így papíron leírva nem tűnik hangosnak, viszont a próbák során, amikor a NAS közvetlenül mellettem volt az asztalon, akkor lehetett hallani a hangját, a ventilátor halk, monoton búgását. Nem mondanám hangosnak, ha például a HDD is dolgozik, akkor annak a kattogása teljesen elnyomja a ventilátor hangját. Szóval egyáltalán nem hangos, de hálószobába semmiképp nem ajánlom elhelyezni.

A QNAP TS-251D szoftvere

A QNAP NAS-ok operációs rendszere egy Linux alapú speciális rendszer, ami a QTS nevet viseli. Ebből jelenleg a 4.5-ös verzió a legfrissebb hivatalos kiadás, így a TS-251D NAS-on is ez található meg. Azonban fontos megemlíteni, hogy már megérkezett a legfrissebb QTS 5.0 rendszer is, ami jelenleg még kiadás előtti állapotban van, de már telepíthető és teljeskörűen használható. A QTS 5.0 számos javítást és fejlesztést tartalmaz az előző verzióhoz képes, valamint némileg megváltozott a kezelőfelület is (ez leginkább az ikonok méretében merül ki). Én a NAS bekapcsolását követően azonnal feltettem az új 5.0 rendszer, és a teszt időszak alatt végig ez működött rajta. Nálam semmilyen hiba nem jött elő, végig stabilan tette a dolgát. A QTS 5.0 biztonsági szempontból is előnyösebb, mint a korábbi rendszer, sok olyan apróságot tartalmaz, ami segít megvédeni és biztonságban tartani a NAS-on lévő adatainkat.

Telepítés, első beállítások

Az első beállításokat is már a QTS 5.0 felületen végeztem el, itt nagyon hasonló a telepítés a korábbi verzióhoz, de lényeges különbség például az, hogy már nem az admin lesz az alapértelmezett felhasználó, hanem saját nevet kell megadni neki. A NAS bekapcsolását követően van lehetőség firmware frissítésre is, de ilyenkor még csak a hivatalos 4.5 rendszerből keres új verziót (nekem nem talált). Az első beállításokat nem szabad elkapkodni, habár minden nagyon egyértelmű és minden magyarul van leírva, de olyan dolgokat módosítunk, amik a NAS későbbi működésére is hatással vannak. Ilyen pl. a kötetek létrehozása és formázása, jól gondoljuk át, hogy mit is szeretnénk, olvassuk el az útmutatókat és segédleteket, hogy megfelelően tudjunk dönteni, ezeket a beállításokat később nagyon körülményes módosítani.

HDMI kimenet a QNAP TS-251D NAS-on

A QNAP TS-251D NAS egyik legérdekesebb funkciója az, hogy HDMI kimeneten összeköthető egy külső megjelenítővel, monitorral, vagy TV-vel. A grafikus megjelenítésről egy dedikált Intel® HD Graphics 600 GPU gondoskodik, ami max. kimeneti felbontása 2160p@60Hz azaz 4K UHD. Kétségkívül érdekes funkció, amit azonnal ki is próbáltam, mert elképzelésem sem volt róla, hogy mire lehet ez jó. Szóval a HDMI kimeneten egy leegyszerűsített NAS felület jelenik meg, kifejezetten a TV képernyőjén való használatra tervezve. Leginkább multimédiás alkalmazások találhatók benne, mint zene lejátszó, internetes rádiókat is hallgathatunk, a Video Station alkalmazás is ott van, természetesen torrentezni is tudunk rajta, de van hozzá Chrome és Firefox böngésző is. Az fontos, hogy minimum egy egér kell a használatához, de billentyűzet csatlakoztatásával lesz teljes a kép. Én egy USB légegérrel is kipróbáltam, tökéltesen működött vele, csak csatlakoztattam és máris felismerte a NAS. Vásárolható hozzá opciós QNAP távirányító, amivel teljeskörűen kezelhetjük a felületet, a QButton alkalmazással pedig a gombjait is igényeink szerint variálhatjuk.


Az alábbi videón megnézheted a HDMI felületet az alkalmazásokkal

Szóval jópofa dolog ez a HDMI kimenet, egy kicsit olyan, mint egy TV okosító, vagy mini PC, de nincs hozzá olyan sok külső applikáció, mint pl. egy hagyományos Android TV Box-hoz. Semmi olyan funkciót nem találtam rajta, amit a HDMI nélkül ne tudnánk használni. Egy dologra mégis kifejezetten hasznos lehet, mégpedig, ha kamerákat is használunk a NAS-on, akkor ide közvetlenül köthetünk egy monitort, amin folyamatosan követhetők a kamerák képei.

Szoftveres szolgálatások

A ma kapható NAS meghajtók már jóval többet nyújtanak, mint az első ilyen készülékek, számos alkalmazást futtathatunk rajta a nap 24 órájában. Igényeinknek megfelelően konfigurálhatjuk, azonban csak olyan alkalmazásokat érdemes telepíteni, amit valóban használni is fogunk. A QNAP App Center-ből telepíthetjük a nekünk szükséges programokat, a hivatalos QNAP alkalmazások mellett külső fejlesztők applikációit is telepíthetjük, ilyen pl. a Plex, vagy említhetném a Team Viewer-t is. Amennyiben olyan alkalmazást szeretnénk feltenni, ami nem található meg a kínálatban, akkor érdemes lehet külső forrásokat használni, ilyen pl. a Qnapclub Store, elegendő csak külső tárházként felvenni a https://www.qnapclub.eu/en/repo.xml címet és máris újabb több 100 NAS-on történő használatra felkészített programból válogathatunk. Eszméletlen mennyiségű alkalmazás áll a rendelkezésünkre, de csak olyat telepítsünk, amit valóban használni is fogunk, ezzel kímélve a készülék erőforrásait.

Saját QNAP felhő

Az egyik legjobb szolgáltatás a saját felhőtárhely, ezt myQNAPcloud néven fogjuk megtalálni az AppCenter-ben. Ezzel az alkalmazással teljesen kiváltható pl. a Google Drive, vagy az iCloud, és így saját tárhelyünk lehet, ami felsőkorlátját csak a használt merevlemez kapacitása szabhatja meg. Nem kell többet figyelni a 15GB, 50GB, vagy a 100GB-os korlátokra, tegyünk egy 4TB-os lemezt a NAS-ba és máris menthetünk a felhőbe akár filmeket is. A myQNAPcloud-hoz találunk applikációt mobilra(Android és iOS is), tabletre, és természetesen PC-re is van gyári szoftver. Az innovatív technológiának köszönhetően nem szükséges a router beállításokkal bíbelődni a QNAP TS-251D mindent elvégez helyettünk. Kell majd regisztrálnunk egy ingyenes QNAP ID-t, amin keresztül egyszerűen hozzáférhetünk az otthon tárolt fájljainkhoz. Kipróbáltam és valóban nagyon jól működik, Android rendszerű telefonon keresztül a saját alkalmazásával kitűnően kezelhető.

Download Station, a letöltőközpont

Az egyik legjobb funkciója a QNAP TS-251D NAS-nak a Download Station, ami nem más, mint egy nagyon egyszerű torrent letöltő alkalmazás. Egyszerűen csak beledobjuk a torrent fájlt és a többit intézi a NAS. Letölti a fájlokat, elhelyezi az előre beállított mappába, majd a megadott feltételeknek megfelelően a seed-et is elindítja és a végén leállítja. Természetesen mindezt távolról a mobilunkról is vezérelhetjük, az sem probléma, ha a munkahelyen, vagy suliban bedobunk egy torrentet, és mire hazaérünk ott vár nézésre készen a film.

Ennél a funkciónál már látszik a TS-251D Intel processzorának az előnye, ugyanis a letöltésnél kihasználhatjuk akár a teljes Gigabites sávszélességet. Nálam a max. letöltési sebesség 900MBit/s körül alakult. Itt már valóban nincsenek fizikai korlátok, olyan gyorsan töltődnek le a dolgok ahogyan azt az internet kapcsolat megengedi. A beépített LAN-t ráadásul kiválthatjuk bővítőkártyával, amiből már kapható 10Gbit sebességű modell is. Egy ilyennel a jövőre érkező extrém sebességű Digi Fiberlink 10G internet is kihasználható, habár meglátáson szerint itt már a merevlemez sebessége is korlátozó tényező lehet.

Otthoni médiaszerver

A QNAP TS-251D NAS kiválóan alkalmas otthoni médiaszerver kialakítására. Ez annyit jelent, hogy a NAS-on a megfelelő mappákban tárolt médiáinkat (videó, fotó, zene) egy arra alkalmas eszközzel lejátszhatjuk. Ilyen eszköz lehet egy PC, laptop, telefon (Android, vagy iOS), tablet, de TV Box-ra is van hozzá applikáció (Qmedia néven keressük). Van külön Photo Station, Video Station, Music Station applikáció mindenféle médiához. A Photo Station egy nagyon jó fénykép rendszerező program, elegendő csak a megadott mappába másolni a fényképeinket és tetszésünk szerint rendezhetjük, csoportosíthatjuk, sőt meg is oszthatjuk az interneten, akár jelszóval védett formában is. Nem kell többet a Google Fotók korlátai között ügyeskednünk, itt akkora a hely amekkorát a merevlemezünk elbír. Természetesen az is beállítható, hogy a telefonunkon lévő fotókat automatikusan mentse a NAS-ra. A másik nagyszerű fotórendszerező alkalmazás a QuMegie, itt is szinkronizálhatjuk akár az egész család összes mobilkészülékét a NAS-ra, de ez a progi mesterséges intelligencia segítségével képes értelmezni a képeinket és pl. felismeri a rajta lévő személyeket, majd automatikusan a megfelelő mappába rendszerezi őket.

Nagyon jó a gyári Video Station alkalmazás is, de én mégis inkább a már jól bevált Plex-et telepítettem. A Plex kliens alkalmazás az előbbieken kívül a legtöbb okostévén is megtalálható, így nem szükséges külön box a videózáshoz. A Plex egy amolyan saját Netflix, a tárolt videóinkat szkenneli, borítóval látja el, letölti hozzá a leírásokat és még sok-sok olyan kényelmi szolgáltatást kínál, amit a gyári szoftverek nem. További előnye, hogy bármilyen eszközön lejátszhatjuk a filmeket, függetlenül a fájl formátumától, vagy kódolásától. A NAS-nál egyszerűbb otthoni médiaszervert nem is találhatnánk. Megvalósítható pl. az is, hogy a hazafelé indulva (munkahelyről, suliból) egy torrentet bedobunk a Download Station-be a mobil alkalmazáson keresztül, mire hazaérünk a filmet automatikusan letölti, a Plex szintén automatikusan beolvassa, és már csak a kukoricát kell hozzá kipattogtatni, majd kezdődhet is a filmezés. A TS-251D NAS már támogatja a videók valós idejű hardveres átkódolását is, ami segítségével bármelyik videónk teljesen platformfüggetlen lehet, azaz kötöttségek nélkül nézhetjük meg szinte bármilyen eszközünkön.

Surveillance Station – Professzionális kameraközpont

A Surveillance Station egy olyan alkalmazás a QNAP TS-251D NAS-hoz, ami segítségével saját megfigyelőrendszert alakíthatunk ki. Ehhez szükséges a NAS-al kompatibilis IP kamera beszerzése, majd beállítása. A kamera kompatibilitási lista kellően széles, gyakorlatilag még a noname kamerákhoz is van támogatás. Alapkiépítésben csak 2db kamera hozzáadására van lehetőség, de igény esetén vásárolhatunk hozzá további kameralicenszeket is. A kamerák képeit bárhonnan követhetjük a hozzá tartozó internetes felületről, de használhatjuk mobil applikációval is, és természetesen a 251D-n a HDMI kimeneten keresztül, valós időben is követhetjük a történeseket.

A Surveillance Station helyett rendelkezésünkre áll már a legújabb QVR Pro felügyeleti alkalmazást is, ami sokkal több lehetőséget biztosít az elődjétől, valamint a NAS-tól egy teljesen elkülönített felületen keresztül vezérelhető. Ez az alkalmazás már támogatja a halszemoptikával rendelkező kamerákat is, de akár hagyományos USB webkamerát is csatlakoztathatunk hozzá. Arra is van benne lehetőség, hogy egy nagyobb felbontású kamera képét több kis részletre osszuk fel, és úgy kezeljük, mintha külön kamera lenne mind. Az egyetlen hátránya, hogy a QVR Pro futtatásához legalább 4GB rendszermemória szükséges a NAS-ban.

Előtérben az adataink biztonsága

Manapság rengeted adatot tárulunk elektronikusan, és bizony, ha nem akarjuk, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek, vagy egy eszközmeghibásodása miatt elvesszenek, akkor ügyelnünk kell a biztonságukra is. A QNAP TS-251D NAS ebben is az élen jár, többféle lehetőséget nyújt, amivel mindig biztonságban tudhatjuk az adatainkat. Két merevlemez használata esetén tükrözhetjük a rajta lévő adatokat, így, ha az egyik lemez elromlana, a másikon is meglesz minden adat. Használhatjuk a pillanatkép mentéseket, ami automatikusan mentést készít a tárolt dolgainkról, és ha véletlenül törölnénk egy képet, vagy fájlt, akkor pár kattintással visszaállíthatjuk azt. Ezekből a pillanatkép mentésekből többet is képes tárolni a készülék, így lehetőség van egy több nappal ezelőtt törölt fájl azonnali visszaállítására is.  Ezen túl akár az összes a NAS-on tárolt adatunkat teljesen automatikusan szinkronizálhatjuk egy másik távoli NAS-ra, vagy PC-vel is.

QNAP TS-251D összegzés, értékelés

Ebben a NAS-ban szinte minden benne van, amire otthoni, vagy kisirodai felhasználás esetén szükségünk lehet. Pont optimális a teljesítménye, gördülékeny, gyors a rendszer, egyszerű a kezelése, szoftveres téren pedig szinte korlátlan a tudása. Az ára sem szalad el a fellegekbe, bár ez már nem a belépőkategória. A 2GB memóriával szerelt változatért nagyjából 115.000.- Ft-ot kérnek el, a nagyobb 4GB-os verzióért pedig 145.000.- Ft-ot kell otthagyni a boltban. Természetesen, ha a kisebb modell mellett döntünk, abban is tudunk később memóriát bővíteni.

A tesztek alatt végig jól működött a NAS, semmilyen hibával nem találkoztam, egyetlen negatívumként talán a zajszintjét tudnám felróni neki, de itt is inkább a merevlemez volt a hangos. Habár a QTS 5.0 rendszer még tesztfázisban van, nekem mégis kifogástalanul tette a dolgát, így én javaslom már ezzel indítani az új NAS-t. Nagyon kényelmesen kezelhető a felület, átlátható rajta minden, még a telepítés sem fog senkinek gondot jelenti, hiszen mindenhol ellát minket a szoftver javaslatokkal és magyar nyelvű segítséget is azonnal kapunk, ha szükség lenne rá.

A QNAP TS-251D NAS egyértelmű előnye a konkurencia hasonló kategóriájú készülékével szemben a bővíthetőség, és itt most nem csak a memóriára gondolok, hanem inkább a PCIe kártyahelyre. Igényeinknek (és pénztárcánknak) megfelelően bővíthetjük a NAS képességeit, tuningolhatjuk, hogy még jobb legyen. Az i-re a pontot pedig a HDMI teszi fel, ráköthetjük TV-re, monitorra és kapunk egy mini PC-t. Igaz, hogy egy kicsit korlátozott a futtatható programok száma, de alap, általános felhasználásra tökéletes.

A TS-251D jó választás azoknak, akiknek fontos a stabilitás, a gyorsaság és a későbbi bővíthetőség. Itt már nem fogja a hardver korlátozni a torrent letöltések sebességét sem, jöhet minden azzal a sebességgel, amit a szolgáltatónk ad (opciós kártyával akár a 10 Gbit/s is elérhető). Mint az előző NAS tesztünkben, úgy most is igaz az a megállapítás, hogy a QNAP többet nyújt, mint a konkurencia hasonló kategóriájú készüléke, de az ára mégis kedvezőbb annál, így egyértelműen azt kell mondjam, hogy a QNAP TS-251D kifejezetten ajánlott készülék.

 

A QNAP TS-230 NAS-t a QNAP bocsátotta rendelkezésünkre.

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .