banner
Qnap TS-230 otthoni NAS teszt

QNAP TS-230 NAS Teszt – Olcsó otthoni NAS

Kipróbáltuk a QNAP TS-230 típusú hálózati NAS adattárolót, a gyártó belépőszintű kétlemezes készülékét. Immár valóban bárkinek elérhető a saját felhő tárhely, az otthoni médiaszerver, ráadásként mindez még sok-sok egyéb kényelmi szolgáltatással megfűszerezve.

Manapság a NAS meghajtók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az otthoni felhasználók körében, ez többek között annak is köszönhető, hogy egyre olcsóbb árú készülékekkel lépnek piacra a gyártók. Ennek a belépőszintnek az egyik képviselője a QNAP TS-230 típusú hálózati adattároló, amely olcsó ára ellenére számos olyan szolgáltatás kínál, amivel egyszerűbbé és biztonságosabbá tehetjük az adataink tárolását.

A 2004-ben alapított QNAP jelenleg az egyik legnépszerűbb NAS gyártó. A tajvani székhelyű cég 15 leányvállalatán keresztül a világ 28 országában tart fenn képviseletet, köztük Németországban is, ahonnan a magyarországi ellátás is történik. A QNAP név egy rövidítés, ami a „Quality Network Appliance Provider” szavak kezdőbetűiből áll össze és egyben a cég céljait fogalmazza meg: „minőségi hálózati készülékek szolgáltatója”.

Mire is használható egy NAS?

Az első NAS meghajtók még csak egy hálózatról is elérhető tárhelyek voltak, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára már jelentősen megváltozott a felhasználási lehetőségük. A NAS jelentése Network Attached Storage (hálózati adattároló). A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy van egy mini célszámítógép és hozzá csatlakoztatva egy, vagy több merevlemez. A számítógép operációs rendszere linux alapú, azonban nagyon felhasználóbarát kezelőfelülettel rendelkeznek. A kezelése hálózaton keresztül lehetséges, elsősorban böngésző ablakból, de telepíthető hozzájuk számos Windows segédprogram is. A kisméretű dobozt el lehet rejteni bárhová a lakásban, csak be kell kapcsolni és a többit már távolról fogjuk tudni menedzselni. Egy NAS meghajtón tárolhatjuk az adatainkat, biztonsági mentéseket készíthetünk távoli gépekről, médiaszervert alakíthatunk ki, amin aztán a saját videóinkat, fotóinkat tárolhatjuk és természetesen bármikor meg is nézhetjük.

banner

Saját felhő tárhelyet is létrehozhatunk a segítségével, amin bármikor és bárhonnan elérhetjük a fontos adatainkat, a kapacitásának pedig csak a beépített merevlemez mérete szab határt. Ezeken kívül számos kis alkalmazás is feltelepíthető egy NAS-ra, pl. üzemeltethetünk saját weboldalt róla, saját adatbázissal, de még biztonságikamera központ is van hozzá, amihez IP kamerákat tudunk hozzákapcsolni és azok felvételeit tárolni. A NAS egy amolyan svájcibicska, amíg nincs ilyened nem is tudod, hogy hiányzik, de ha már használod egy ideje, soha nem válnál meg tőle és nem is tudod, hogy hogyan élhettél eddig nélküle.

QNAP TS-230 kicsomagolás, tartozékok

A QNAP TS-230 egy nagyon szép külsejű dobozban érkezett, amin néhány műszaki paramétert is feltüntettek. Belül egy kartonpapír fiókban lapul maga a NAS és mellette a tartozékok. Kapunk hozzá egy hálózati adaptert, egy LAN kábelt, csavarokat a merevlemezek beszereléséhez, valamint némi angol nyelvű útmutatót.

A csomag tartalma

  • QNAP TS-230 NAS
  • Hálózati adapter
  • LAN kábel
  • Csavarok
  • Üzembehelyezési útmutató (angol)

A QNAP TS-230 külseje

Hát, igen (háttal nem kezdünk mondatot), a gyártói képeket nézegetve már a csomag megérkezése előtt nyilvánvaló volt, hogy elég érdekes színben és formában pompázik a készülék. A kicsomagolás után pedig a saját szememmel is megcsodálhattam a QNAP TS-230 „csodálatos” babakék színét. Értem én, hogy próbáltak valami egyedit, szépet alkotni belőle, de ez továbbra is egy számítástechnikai eszköz, az meg legyen kocka, fehér, vagy fekete. Na mindegy, nekem a külseje nem nyerte el a tetszésem, de mint fentebb említettem, egy olyan készülékről van szó, amit csak bedugunk a konnektorba és a hálózathoz kapcsoljuk, aztán el is felejthetjük, hogy létezik, rejtsük el a lakásban és többet nem látjuk a babakék rettenetet.

A színétől és a dizájnjától tovább lépvén, láthatunk még az előlapon néhány állapotjelző LED-et, amik a készülék működését, a hálózat, valamint a merevlemezek állapotát jelzik vissza. Két gombot is találunk még rajta, az egyik a be-ki kapcsolója, a másik pedig egy úgynevezett egy érintéses USB másolás funkcióhoz tartozik. A készülék elejére is került egy nagy sebességű USB 3.2 Gen 1 port, ahova külső adattárolókat tudunk csatlakoztatni.

Csatlakozási lehetőségek

A QNAP TS-230 hátulján is találunk 2db USB portot, de ezek közül csak az egyik a nagysebességű USB 3.2 Gen 1, a másik csak USB 2.0 szabvány szerinti sebességre képes. A lassabb porthoz tudunk pl. nyomtatót, csatlakoztatni, ahol nem elsődleges fontosságú a sebesség. Az USB porthoz csatlakoztathatjuk még a szünetmentes tápegység adatportját is, amit a NAS aktívan képes kezelni, és áramkimaradás esetén automatikus feladatokat végrehajtani (pl. normál leállítás). Egy darab RJ45 LAN hálózati csatlakozó található rajta, ami gigabites sebességre képes. Ezeken kívül találunk még hátul egy többfunkciós reset gombot. Ezt 3mp-ig nyomva tartva visszaállítja az alapértelmezett beállításokra a belépési adatokat és a hálózatot, de a tárolt adatok érintetlenek maradnak rajta. Ha viszont 15mp-ig tartjuk nyomva, akkor teljes visszaállítás történik és törlődik minden rajtalévő adat is. A hálózati adapter csatlakozója van még rajta, ahova a 12V/3A feszültségű kanócot dughatjuk be.

A QNAP TS-230 hardvere

Úgy általában egy NAS hardvere nem a legerősebb alapokra épül, hiszen csak egy céleszközről van szó, ami kisebb teljesítménnyel is beéri, mint egy asztali PC. A QNAP TS-230-ban egy Realtek RTD1296 processzor dolgozik, ami 4db ARM Cortex-A53 maggal rendelkezik, magonként pedig maximum 1,4GHz órajelen képes működni. Ez mellé kapott még 2GB DDR4 memóriamodult is, ami ennél a készüléknél nem bővíthető. Ezen kívül még rendelkezik 4GB Flash memóriával is, amit dual-boot védelemmel is elláttak. Első látásra szerénynek tűnik a hardver, de összehasonlítva a legnagyobb konkurencia hasonló kategóriájú készülékével attól mégis sokkal jobb (árban pedig a QNAP olcsóbb).

Belül 2db 3,5′ méretű SATA merevlemez számára van hely, de a tálcákat úgy alakították ki, hogy tudja fogadni 2,5′ méretű lemezeket is. A nagyobb HDD-k beszerelése szinte gyerekjáték, ugyanis 2db műanyag rögzítősínnel – csavarok nélkül – pár pattintással biztonságosan beszerelhetők, a csomagban lévő csavarok használata nem kötelező. Azonban ha 2,5′ méretű HDD-t, vagy SSD-t teszünk bele, akkor sajnos nem tudjuk elkerülni a csavarozást (SSD-ből csak max. 9,5mm magasságút tud fogadni).

QNAP TS-230 műszaki adatok

CPU Realtek RTD1296 quad-core 1.4GHz processor
CPU architektúra 64-bit ARM
Lebegőpontos egység Igen
Titkosító motor Igen
Hardveresen gyorsított átkódolás Igen
Rendszer memória 2 GB DDR4, nem bővíthető
Flash memória 4 GB (Dual boot OS védelem)
Meghajtók 2 x 3.5-inch SATA 6Gb/s, 3Gb/s
Meghajtó kompatibilitás 3.5-inch SATA HDD
2.5-inch SATA HDD
2.5-inch SATA SSD
Üzem közben cserélhető Igen
Gigabit Ethernet Port (RJ45) 1
Wake on LAN (WOL) Igen
Jumbo Frame Igen
USB 2.0 port 1
USB 3.2 Gen 1 port 2
Ház kialakítás Torony
LED visszajelzők Rendszerállapot, LAN, USB, HDD1~2
Gombok Be-ki kapcsolás, Reset, USB másolás
Méretek (Mag x Szél x Mély) 188,64 × 90,18 × 156,26 mm
Súly (Nettó) 1.98 kg
Súly (Bruttó) 2.01 kg
Üzemi hőmérséklet 0 – 40 °C
Tárolási hőmérséklet -20 – 70°C
Relatív páratartalom 5-95% RH
Tápegység Külső adapter, 65 W, AC 100 to 240 V
Energiafogyasztás: HDD alvó üzemmód 4.48 W
Energiafogyasztás: Üzemmód, tipikus 12.277 W

Minden maghajtó beépítve
Ventilátor 1 x 80mm, 12VDC
Zajszint 15 db(A)
Rendszer hang figyelmeztetés Csipogó
Max. Egyidejű kapcsolatok száma (CIFS) – max. memória 200

Hűtés, zajszint

A QNAP TS-230 NAS aktív hűtést kapott egy 8cm-es ventilátor személyében, ami fordulatát automatikusan vezérli az éppen aktuális hőfoktól függően. Ez a ventilátor hűti az elektronikát és a meghajtókat is. A legnagyobb zajszintje a gyártói mérések szerint 15dB(A). A tapasztalat pedig az, hogy üzemközben szinte teljesen hangtalanul teszi a dolgát, a HDD-k hangját jobban hallani, mint a ventilátorét. A bekapcsolásakor felpörög teljes fordulatra, de 1mp-el később már nem is hallani, hogy benne van.

QNAP TS-230 telepítés, alapbeállítások

Az első telepítés, és úgy általában a NAS belakása némi időt vesz igénybe, ne gondoljuk azt, hogy bedugjuk a konnektorba és már minden működik is rajta. Első lépésként szereljük be a lemezeket, csatlakoztassuk a LAN kábelt, majd kapcsoljuk be, néhány perc múlva csipogással jelez, hogy készen áll a kapcsolódásra. Ezt követően több lehetőségünk is van az inicializálás elvégzésére, vagy a NAS IP címét beírva böngésző cím sorába (megnézzük a router-ben), vagy felkeresve az install.qnap.com internet címet is elindíthatjuk a telepítést. Ez egy többlépcsős folyamat lesz, ami során először a NAS ellenőrzi, hogy van-e új firmware frissítés, igény szerint telepíti, majd létrehozhatjuk az admin felhasználót és beállíthatjuk a fontosabb működési paramétereket. Nem mennék bele részletesen a beállításokba, hiszen a felület teljesen magyar nyelven beszél és mindenhol van magyarázat is az adott beállításhoz. Olvassunk el mindent amit kiír és nem lesz baj.

Felhasználói felületet teljesen magyarul

Az inicializálás végeztével megjelenik a felhasználói felület, ami szintén teljesen magyar nyelvű, itt fogjuk tudni kezelni a NAS minden funkcióját. A kezdeti beállítások után egy nagyon fontos lépés még hátra van, ez pedig a merevlemez(ek) inicializálása, ha úgy tetszik a formázása. Meg kell adnunk, hogy milyen módon szeretnénk a köteteket használni, 2 merevlemez esetén lehet RAID 0 vagy RAID 1 is (a raid 0 összefűzi a lemezeket, a raid 1 pedig tükrözi a tartalmat), kiválaszthatjuk, hogy vastag, vagy vékony kötetet szeretnék létrehozni és elindíthatjuk a formázást. Fontos, hogy jól válasszunk az elején, mert később már bonyolultabb lesz változtatni rajta (le kell mentenünk az adatainkat). Ismét hangsúlyozom, hogy olvassunk el mindent amit kiír a NAS, elmagyarázza, hogy mi a különbség a vastag-vékony kötetek között, valamint kiírja azt is, hogy mennyi tárhelyre számíthatunk a beállítások alkalmazását követően.

Mekkora merevlemezt válasszunk?

Érdemes körültekintőnek lenni a merevlemez kiválasztásakor is, ha úgy tervezzük, hogy egy 2TB méretű lemez elegendő lesz az adataink tárolására, de biztonsági mentést is szeretnénk róluk, akkor vegyünk inkább 4TB kapacitásút. Ha raid 1-ben használjuk a lemezeket, rögtön feleződik a kapacitás, ha mellé még a pillanatkép funkciót is szeretnénk használni máris negyedelődik és így 2db 2TB-os lemezkapacitás gyorsan lecsökkenhet kb. 6-700GB-ra. Persze dönthetünk úgyis, hogy a lemezek teljes kapacitását használjuk adatvédelem nélkül. Merevlemezből elég nagy kínálat van a boltokban, én személy szerint a Western Digital márkát részesítem előnyben, ebből vannak a kifejezetten NAS-ban történő használatra való RED (Plus) modellek, de a PURPLE is nagyon jó választás, amit megfigyelőrendszerekhez terveztek, ezek a modellek kifejezetten sok írási feladat elvégzésére vannak optimalizálva. A másik ajánlott típus a Seagate Ironwolf (PRO), ami szintén egy NAS-hoz kifejlesztett modell.

Szoftveres szolgáltatások

A QNAP operációsrendszerét QTS-nek hívják, jelenleg a 4.5-4-es verzió belőle a legfrissebb hivatalos kiadás, azonban már elérhető hozzá az 5.0 Public Beta változat, ami jelentős fejlesztéseket tartalmaz. Amennyiben csatlakozunk a beta teszteléshez, akkor már most kipróbálhatjuk, használhatjuk a QTS 5.0 verzióját. Én kipróbáltam, és semmilyen hibát nem tapasztaltam a használata közben. A kezelőfelület nagyon hasonló a 4-es verzióhoz, az ikonok lettek nagyobbak, de gyakorlatilag minden ott van, ahol eddig is volt. A nagyobb változások a motorháztető alatt történtek, új kernel és sok-sok javítás van benne. Külön kiemelt figyelmet kapott a biztonság kérdése is, immár az alapértelmezett admin fiók rögtön a telepítéskor tiltva lesz, ha pedig a régi rendszerről frissítünk, akkor a NAS mindig nyaggatni fog, hogy tiltsuk már ugyan le (ez érdemes is rögtön megtenni).
További információkat az új QTS 5.0 rendszerről ide kattintva találsz.

Bővítsünk alkalmazásokkal

Rendelkezésünkre áll az App Center is, amiben további nagyon hasznos applikációkat telepíthetünk a készülékre, ezzel kibővítve a tudását. A hivatalos QNAP alkalmazások mellett külső fejlesztők applikációit is telepíthetjük, ilyen pl. a Plex, vagy említhetném a Team Viewer-t is. Amennyiben olyan alkalmazást szeretnénk feltenni, ami nem található meg a kínálatban, akkor érdemes lehet külső forrásokat használni, ilyen pl. a Qnapclub Store, elegendő csak külső tárházként felvenni a https://www.qnapclub.eu/en/repo.xml címet és máris újabb több 100 NAS-on történő használatra felkészített programból válogathatunk. Eszméletlen mennyiségű alkalmazás áll a rendelkezésünkre, de csak olyat telepítsünk, amit valóban használni is fogunk, ezzel kímélve a készülék erőforrásait.

Saját felhő a QNAP TS-230-al

A myQNAPcloud egy felhőszolgáltatás, ami lehetővé teszi a saját fájljaink elérését, megosztását, kezelését az interneten keresztül PC-ről, telefonról, tabletről. A felhő szolgáltatás része a myQNAPcloud DDNS is, ahol létrehozhatunk egy saját internet címet a NAS részére, és a továbbiakban ezen keresztül bármikor kapcsolódhatunk hozzá. Az innovatív technológiának köszönhetően nem szükséges a router beállításokkal bíbelődni a QNAP TS-230 mindent elvégez helyettünk. Kell majd regisztrálnunk egy ingyenes QNAP ID-t, amin keresztül egyszerűen hozzáférhetünk az otthon tárolt fájljainkhoz. Kipróbáltam és valóban nagyon jól működik, Android rendszerű telefonon keresztül a saját alkalmazásával kitűnően kezelhető.

Otthoni médiaszerver

A QNAP TS-230 NAS egy másik nagyon szuper funkciója az otthoni médiaszerver futtatása. Ez annyit jelent, hogy a NAS-on a megfelelő mappákban tárolt médiáinkat (videó, fotó, zene) egy arra alkalmas eszközzel lejátszhatjuk. Ilyen eszköz lehet egy PC, vagy laptop, telefon (Android, vagy iOS), tablet, de TV Box-ra is van hozzá applikáció (Qmedia néven keressük). Van külön Photo Station, Video Station, Music Station applikáció mindenféle médiához. A Photo Station egy nagyon jó fénykép rendszerező program, elegendő csak a megadott mappába másolni a fényképeinket és tetszésünk szerint rendezhetjük, csoportosíthatjuk, sőt meg is oszthatjuk az interneten, akár jelszóval védett formában is. Nem kell többet a Google Fotók korlátai között ügyeskednünk, itt akkora a hely amekkorát a merevlemezünk elbír. Természetesen az is beállítható, hogy a telefonunkon lévő fotókat automatikusan mentse a NAS-ra.

Nagyon jó a gyári Video Station alkalmazás is, de én mégis inkább a már jól bevált Plex-et telepítettem. A Plex kliens alkalmazás az előbbieken kívül a legtöbb okostévén is megtalálható, így nem szükséges külön box a videózáshoz. A Plex egy amolyan saját Netflix, a tárolt videóinkat szkenneli, borítóval látja el, letölti hozzá a leírásokat és még sok-sok olyan kényelmi szolgáltatást kínál, amit a gyári szoftverek nem. További előnye, hogy bármilyen eszközön lejátszhatjuk pl. a filmeket függetlenül a fájl formátumától, vagy kódolásától. A NAS-nál egyszerűbb otthoni médiaszervert nem is találhatnánk. Megvalósítható pl. az is, hogy a hazafelé indulva (munkahelyről, suliból) egy torrentet bedobunk a Download Station-be a mobil alkalmazáson keresztül, mire hazaérünk a filmet automatikusan letölti, a Plex szintén automatikusan beolvassa, és már csak a kukoricát kell hozzá kipattogtatni, majd kezdődhet is a filmezés.

Download Station, a letöltőközpont

A QNAP TS-230 másik nagyon szuper funkciója a Download Station, ami egy nagyon egyszerű torrent letöltő alkalmazás, vagyis mást is letölt, de leginkább erre találták ki. Megnyitjuk benne a torrent fájlt, megadjuk a belső mappát, hogy hova töltse le és máris indul a letöltés. A letöltési feladat végeztével a visszatöltést is elvégzi, a NAS úgyis megy egész nap, így addig seed-elhetünk, ameddig akarunk. Mivel a NAS hardvere nem egy erőmű ezért a letöltésnél nem képes a legnagyobb sebességet kihasználni, 1000Mbit/s kapcsolat mellett csak kb. 300Mbit/s-el töltötte a fájlokat. Nem egy nagy hátrány, de ezzel érdemes számolni. A Download Station mellett külső forrásból telepíthető az egyik legnépszerűbb torrent kliens is a Transmission. Ez egy kicsit összetettebb alkalmazás, jobban személyre szabható és rendelkezik saját webfelülettel is, amit bárhonnan elérhetünk, így távolról is teljes körűen kezelhetjük a torrenteket (mondjuk ezt a Download Station is tudja).

Kiemelt adatbiztonság

Az adatok biztonsága nem kérdéses manapság, rengeteg adatot tárolunk és ez a technika fejlődésével csak egyre több lesz, ezekre figyelnünk kell. Otthoni környezetben gondoljunk csak a családi fotóinkra, ugye nem lenne jó, ha elvesznének, vagy esetleg más is megnézegetné őket. A QNAP TS-230 adattároló többféle módot is kínál, hogy minden adatunkat biztonságban tudhassuk. Először is ott van a RAID 5 ami két merevelmezen tárolja minden adatunkat, magyarul tükrözi őket, ezáltal bármelyik lemez meghibásodása esetén megmarad minden tárolt adatunk. Akkor ottvannak a pillanatkép mentések, ez arra való, hogy automatikusan menti a NAS a tárolt adatainkat, és ha esetleg törölnénk valamit, amit nem szerettünk volna, akkor pár kattintással visszaállíthatjuk a mentésből. Ebből akár több napi mentés is tárolható, és igény esetén egy korábban mentett verziót is visszaállíthatunk az adott fájlból, vagy mappából. Nagyon hasznos funkció, de a biztonságért cserébe fel kell áldoznunk a merevlemezünk egy jelentős részét a mentések tárolására. Ezek csak a NAS biztonsági funkciói, ha valóban biztonságban akarjuk tudni a fontos fájljainkat, akkor ezen kívül még legalább 2 helyre mentsük le őket, pl. egy másik felhőbe, vagy másik NAS-ra. A QNAP TS-230 ezt is elvégzi helyettünk, a beállításoknak megfelelően képes más felhőbe, vagy másik NAS-ra szinkronizálni, így ha beüt a baj, akkor mindig lesz lehetőségünk visszaállítani a fontos adatainkat.

Összegzés, konklúzió, ár

Oldalakon keresztül lehetne még a QNAP TS-230 NAS alkalmazásairól írni, egyszerűen annyi van hozzá, hogy szinte képtelenség lenne mindet bemutatni, de a lényeg az, hogy egy végtelenül sokoldalú készülékről van szó. A készülék telepítése nagyon egyszerű, de azért némi alapismeret szükséges hozzá, jó, ha tudjuk, hogy épp mit és miért csinálunk. Ez egy belépőszintű készüléknek számít a gyártó palettáján, a hardver ennek megfelelően szerényebb képességű, de korántsem lassú. Minden nagyon pörgősen működött, csak néha kellett várakozni a programok elindulására. A kezelői felület kifejezetten barátságos, és nem utolsó sorban teljesen magyar nyelvű, még az útmutatók is magyarul vannak leírva, így akinek segítségre lenne szüksége, az azonnal olvashatja is. A sok funkció közül nekem a felhő és a letöltő alkalmazás tetszett a legjobban, könnyen kezelhető és tényleg sokat tud, valamint mindig úgy működik, ahogyan kell.

Egy NAS beszerzése elsőre drágának tűnhet, mert meg kell venni a készüléket és 2db HDD-t (1-el is működik), ennek méretétől függően akár 100.000.- Ft fölé is szaladhat a végösszeg. Viszont megvan az a tagadhatatlan előnye, hogy a saját adatainkat saját tárhelyen tárolhatjuk, nem kell egyetlen szolgáltatóra se rábízni őket, nem kell pl. a Google, vagy az Apple szerverein tárolni, ahol hosszútávon szintén borsos árat fogunk érte fizetni. Másik előny, hogy itt nem csak egy felhő tárhelyet veszünk, hanem komplett otthoni médiaközpontot és letöltőközpontot, vagy szinte bármit, amire épp igényünk van (webszerver, adatbázis szerver, email szerver…) A QNAP TS230 NAS ára a cikk születésekor kb. 75.000.- Ft-tól kezdődik az Árukeresőn (ajánlott boltban), a másik nagy NAS gyártó hasonló kategóriájú készülékéhez hasonlítva ez attól némileg olcsóbb, és ráadásként dupla annyi memóriával is rendelkezik. A hardver tehát kicsit jobb, az ár alacsonyabb a tudás pedig közel azonos. Így nem lehet kérdéses, hogy kifejezetten ajánlott készülék a QNAP legkisebb 2 lemezes NAS meghajtója.

 

A QNAP TS-230 NAS-t a QNAP bocsátotta rendelkezésünkre.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .