2020 április 1.

Piacot bővít a digitális átállás a műsorszórásban

A digitális földfelszíni műsorszórásra való átállással robbanásszerűen megnő az ingyenesen elérhető csatornák száma egész Kelet-Közép-Európában, amelyek ráadásul még a legkisebb falvakban is kristálytiszta minőségben jutnak el a lakosokhoz.

A KPMG tanulmánya szerint ez azonban csak az egyik előnye lesz az átállásnak, ami várhatóan számos befektetést is ösztönöz a régióban. A közlemény idézi Várnai Évát, a KPMG magyarországi telekommunikációs és média üzletágának vezetőjét, aki szerint 3 évvel ezelőtt a régió országainak még komoly fejtörést okozott az unió által kitűzött 2012-es átállási határidő. Mára azonban minden jel szerint képesek lesznek a térség országai az átállást határidőre megvalósítani.

Ugyanakkor lesznek olyan országok is, amelyek nem 2011 végén, hanem később állnak át: Lengyelország 2013-ban tervezi a digitalizáció befejezését, Macedónia pedig 2015 decemberét tűzte ki céldátumként. A régió legtöbb országában a digitális átállás a tervek szerint a következő két évben befejeződik. Az országok analóg tévérendszereiket fokozatosan átállítják digitális szolgáltatásra. Van, ahol e folyamat már az idén nyáron befejeződött, így Lettországban június, Észtországban július óta a földfelszíni műsorszórásban már csak a digitális jel érhető el. Horvátország, Málta, Szlovénia és más országok is hamarosan követik az élen járó országok példáját és áttérnek a fejlettebb, digitális sugárzásra. A tanulmány szerint a digitális átállás összetett folyamat, az analóg jel lekapcsolása és ezzel párhuzamosan a digitális jeladás bekapcsolása pontos odafigyelést, finomhangolást igényel. A KPMG kutatása kimutatta, hogy a térség legtöbb országában információs kampányokkal készítik fel a televíziónézőket az átállással összefüggő feladatokra. A legtöbb esetben a kormányzatok kedvezményt adnak az analóg tévékészülékkel rendelkezők számára digitális jelátalakító vásárlására. A közlemény szerint Magyarországon az analóg lekapcsolást három ütemben hajtják végre: az első körzet 2011-ben az első negyedév, a második körzet a második negyedév, a harmadik körzet az év végén áll át teljesen a digitális sugárzásra. Az érintett területeket legkésőbb hat hónappal a lekapcsolás előtt jelölik ki, azaz szeptember végére várható az elsőként jövő márciusban átálló régió megnevezése.

Forrás: DTVNews

Beküldte: rebeka123

Ezt olvastad már?

A Cartoon Network humoros ‘kézmosós’ videóval és kódolatlan időszakkal járul hozzá a gyerekek otthoni neveléséhez és szórakoztatásához

A Cartoon Network humoros, figyelemfelkeltő videót készített a fokozott higiénia fontosságáról, valamint, hogy az otthoni …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..