banner

Parabola antenna beállítása

A parabola antenna beállítása talán a legfontosabb lépés a műholdas vételnél. Ettől függ a vétel minősége és, hogy rosszabb időjárási körülmények közt milyen lesz a vétel, vagy lesz-e egyáltalán. Előfordulhat olyan eset is, hogy egy nagyobb szélvihar elállítja az antennát, ilyen esetekben újra be kell állítanunk a megfelelő pozícióba, hogy a vétel ismét megfelelő legyen.

banner

 

Parabola antenna beállítása

A parabola antenna beállítása egy nagy odafigyelést és türelmet igénylő művelet, fontos a pontosság. Amennyiben nem vállaljuk ezt, vagy kellő ismeret hiányában nem vagyunk biztosak a sikerben, inkább bízzuk szakképzett szerelőre. Az alábbi leírással megpróbálom közérthető nyelven leírni, hogy hogyan lehet egyszerűen és gyorsan beállítani a műholdas antennánkat. A leírásban a Digi Tv és a UPC Direct szolgáltatásokat is sugárzó Thor műhold (0,8W) beállítása szerepel, de más műholdat is hasonló elven kell megkeresni és beállítani.

Előkészületek a beállításhoz

Az első lépés a venni kívánt műhold irányának a meghatározása, ehhez segítséget ezen az oldalon találsz. A Thor műhold körülbelül déli irányban található, ezért úgy válasszuk ki a parabola antenna helyét, hogy az dél felé nézzen. Az antenna állítása közben folyamatosan figyelni kell majd a jelerősséget, ezt kétféle módon tehetjük meg, vagy a beltéri egység menüjében, vagy antenna beállító műszerrel. Antenna beállító műszer már néhány ezer forintért beszerezhető, ennek az az előnye, hogy közvetlenül az antennánál nézhetjük a jelszinteket. Amennyiben csak otthoni tévézéshez, egyszeri alkalommal tesszük fel az antennát, akkor elegendő lehet a beltéri egység jelszint mérője is. A beltéri egységet (egy kis TV-vel) érdemes az antenna közelébe vinni a beállítás idejére.

A Parabola antenna felszerelése, rögzítése

A parabola antenna tartó árbocot igyekezzünk teljesen függőleges helyzetbe rögzíteni, ezzel nagyban megkönnyíthető az antenna pontos beállítása. Figyeljünk arra is, hogy az árboc teljesen stabil legyen, kicsit sem mozoghat, lötyöghet, vagy foroghat. A parabola antenna felszerelése után a csavarokat nem kell meghúzni teljesen, csak annyira, hogy az antenna forgatható maradjon az árbocon, és a dőlési szöge is korrigálható legyen kézzel, de azért arra ügyeljünk, hogy ne bukjon előre az antenna. A fejet is tegyük be a tartójába, de a csavarokat itt se tépjük még meg, kézzel lehessen benne forgatni. A koax kábeleket kössük be, és vezessük el a beltéri egységig, majd kössük be az LNB IN feliratú csatlakozóba.

Ráállás a kiválasztott műholdra

Ha kész vagyunk az antenna felszerelésével, akkor kezdődhet a beállítása, kezdjük el nagyon lassan forgatni a műhold vélhető irányába (iránytű, vagy szomszédos parabola nagy segítség), az árbocon történő forgatáskor folyamatosan állítsuk a dőlési szöget is(7 fok körül). Így oda-vissza állítva az antennát hamarosan megtaláljuk a kívánt műholdat, amit a beltéri jelerősség és minőség jelzőjén fogunk észrevenni.

Ha megvan a műhold, akkor a nagyon lassabbtól még lassabban forgatva próbáljuk a legjobb jelszint és minőség értéket elérni. Ennél a műveletnél milliméterek is rengeteget számítanak, és az antenna dőlési szögén is állítani kell a legjobb minőség eléréséhez.

Amennyiben az értékek már nem mennek feljebb, azaz elértük a legjobb jelszint és minőség értékeket, rögzítsük az antennát. A csavarokat mindig átlósan húzzuk meg, így nem fog elmozdulni az antenna, nem húzzuk el a csavarokkal. Ha mégis csökkenne a jelszint, akkor mindenképp korrigáljuk.

A rögzítés végeztével ne felejtsük el a műholdvevő fejet elforgatni, ezzel még jobb vétel érhető el. A fejet a tartójában az óramutató járásával ellentétesen (az antennával szemben állva) fordítsuk el 16 fokot. Eközben is nézzük a beltéri jelerősségét és a legjobb érték elérése után húzzuk meg a fejet rögzítő csavarokat is.

Fej elforgatása (katt):

Néhány jó tanács:

 • Szeles időben ne kezdjünk el parabola antennát beállítani.
 • Borús, esős időben szintén nem tanácsos parabola antennát szerelni

 

Amennyiben profi antenna beállító műszerre lenne szükséged, innen rendelhetsz olcsón:

Digital Sat Satellite Signal Finder Meter Strength DIRECTV DISH TV

Ára: 13,27$ (kb. 4 300- Ft)

Rendelés: https://bit.ly/3iUB8cF

Satlink WS-6933 DVB-S2 FTA CKU Band Satlink Digital Satellite Finder Meter – EU plug

Ára: 51,49$ (kb. 16 700- Ft)

Rendelés: http://bit.ly/33u0iVf

48 hozzászólás

 1. Borbély Ferenc

  Most akkor Thor,vagy Intelsat a Digi? Intelsatból van egy hátizsáknyi,Thor meg 2.

 2. Tehát mi az a 356 tévé és 73 rádió 2007-ben?

 3. Miért akadozik a mûholdas sugarzàs, mar egy hete?

  Franciaorszàgbôl kérdezem.

  Kôszônôm a vàlaszt

 4. A szolgáltató megjelent 2020.10.02. 13.00,órakor, közölte hogy a parabola antenna nem felszerelhető
  Vágjak ki három darab akácfát mert zavarja vételt!

 5. Dudás Antal

  Sziasztok!

  Érdeklődni szeretnék, hogy hol találom azt a linket,(mi a neve) amit egy samsung okostelefonra lehet letölteni, és
  a telefon kijelzőjén egy teli piros kör mutatja a műholdat. A képernyőn még a fák ágai is látszanak.
  Egyszer segítettek egy ilyennnel, amikor a kempingben nem találtam a múholdat.
  Ezzel azonnal sikerült. Upc műhold vevőm van!
  Előre is köszönöm szépen!!! Tóni!!

  • Kovacs Zoltan

   Kaptál választ? Aktuális lenne nálam is. Válaszodat köszönöm.

 6. Hali.eddig volt jelem a upc directen.tegnap ota megszunt a jelem. Nullan all. Az antennat nem bantotta senki sem a szel sem. A jo iranyba nez de ha rateszem a keresomuszert az sem mutat semmit.kicsereltem a fejet atneztem mindent. Minden ok. Szamla be van fizetve.ujrainditottam kiszedtem a kartyat. Az a baj egy muholdaz sem talal.

 7. Régen volt hozzászólás ehhez a témához .

  Úgy látszik már senkinek nincs problémája az antenna beállításával.

  Ha mégis akkor megtalálhattok e.mailben mivel a fórumot csak ritkán látogatom.

  Email címem a honlapon megtalálható.

  http://antennaszerelés.hu

 8. Menjünk át a fórumba, mert ez már nem kapcsolódik az antenna beállításhoz. Ebbe a témába válaszolok neked: https://www.digiportal.hu/forums/tema/melyik-belterit-valasszam/

 9. helló.nincs szerencsém.A sat finder semmit nem jelez.Az antenna és a fej jó mert fogta a hotbirdet ezelőtt.Analóggal a németeket tudtam nézni.Milyen beltéri kellene hozzá?strong beltéri nem vesz csak földi digit.Ha tudtok segitsetek.köszi.makra.

 10. szia.szeretném persze de nekem a lényeg hogy a német adókat szeretném fogni ha az jön olcsóbbal akkor elég az olcsóbb kérlek ajánjál.köszi.nagyon rendes vagy.

 11. Szia!

  Először azt kell eldöntened, hogy szeretnéd-e a nagy felbontású HD adókat nézni, vagy sem. Ha nem akkor elég egy olcsóbb SD beltéri is. Fejet is cseréld ki.

  Amint választ adtál a fenti kérdésemre, megpróbálok neked valami jót ajánlani.

 12. Köszönöm lala.

 13. Nem a mono szűnt meg, hanem az analóg. Ki kell cserélni a beltéri egységed egy digitálisra, az antenna elvileg maradhat, de a fejet lehet, hogy cserélni kell.

 14. sziasztok.Eddig fogtam a német adókat De megszüntek a mono adások hogy tudnám fogni továbbra is? ha tudna valaki segiteni.Köszönném.

 15. elfelejtetem írni ez egy beltéri intek t-home parabolával.

 16. sziasztok paraboltá szeretném vissza rakni mert nem volt jell,egy olyan segítségre lenne szükségem,hogy véletlen a gyári vissza állitás meglett nyomva a beltérin,és nem akarja a szovver felismerésig elmegy utánna vissza adja az angol magyar választási lehetöséget.megnyomom az ok magyar és ki irja szovtver felismerés,ezután ugyan azt irja ki angol magyar és ugyan igy végig nem lehet a menübe belemenni.valaki tudna nekem segiteni??megköszöném mivel tatarozás miatt let leszedve a parabola és most se a beltérivel,se a parabolával nem tudok mit kezdeni.köszönöm.

 17. sancikaa0811

  Digi tv-s beltérit lehet így használni? (bővebben lent)

  Van egy használt digis beltérim (Hyundai HSS 1165NA) amiben van egy lejárt nagra3-as kártya.És az lenne a kérdésem,hogy így lehet e nézni a kódolatlan csatornákat a műholdakon(pl. Intelsat 10-02,Eurobird 9A stb.). Kérlek válaszoljtok! Köszi! Parabola van többit tudom :DD .

  Ja és lenne még1 kérdésem.Az LNB-ből kivezető kábelt csak simán beledugom,rácsavarom az LNB Input nevű kimentre és akkor éreznie kell a parabolát?Vagy ha nem így van akkor javítsatok ki. Mégegyszer köszönöm!!

 18. Grillezni még jó lesz.. :)))

 19. Adsl pirelli

  szevasztok Nincs-e esetleg valakinek egy digis humaxos doboza elcserélném egy nem kikapcsolt még az adok is jönnek rajta egy humax upc ud fox egységre és még vadonatuj is ha van estleg valakinek egy digis humaxos doboza az irjon elöre is köszi:”<

 20. Sziasztok! Nekünk még régebbről van 1 olyan műholdvevőnk,ami az Astráról vette,főleg a német csatornákat! De a tányér elfórgolódott! Most nem tudom mi tévők legyünk! Nincs semmi kütyünk,amivel be lehetne állítani az Astra műholdra! De viszont pénzt nem akarünk költeni erre! Van vmi ötlet hogy hogyan lehetne beállítani a tányért? Vagy esetleg vmi másra felhasználni? 😀

 21. Sziasztok!Azt szeretném kérdezni hogy hogy lehet beállitani a parabolát a thorra vagy valamit kell állitani a upc-n?Dőlési szög meg hasonlók!Kérlek segítsetek!rn

 22. sziasztok ki hoztam a szondát és a beltérit hollandiába

  tányér volt itt igaz ovális és nem tudunk semit befognii

  mi lehet az oka

  számit a tányér formája

 23. Sziasztok Elnézést a zavarásért de van egy problémám a UPC-IVEL miért van az hogy bekapcsolom a tévét és azt írja ki hogy nincs elérhető csatorna??

 24. Helló! Nekem olyan problémám volna hogy van jel de a minőség állandóan ugrál. Nincs kép sem és csak annyit ír ki hogy nincs jel vagy gyenge a jel. Mi lehet a probléma? Forgattam az antennát és csak ugyan azt az 1 műholdat találtam. Próbáltam a szomszédéhoz hasonlóan beállítani de akkor is ugrált a minőség.

 25. Sziasztok segítséget szeretnék kérni.Forgatómotoros parabola beállítását hogy kell csinálni milyenek a szögek(tányér,fej,forgató).Dombóváron lakom ehhez kellenének a paraméterek.Csak két műholdat tudok beállítani:Astra és Hotbird.A többinél valamilyért nincs jel nem fordul a motor.Segítséget előre is köszönöm!!!!

 26. Meg van a megoldás. Természetesen rossz volt az iránytűm:(. De megtaláltam a helyes műholdat, és minden a legnagyobb rendben…

 27. Sziasztok!

  Szakmai problémára szeretnék választ kapni, remélem, hogy jó helyre írok.

  A gond az, hogy nem tudom beállítani a digis antennámat.

  A jel, és a minőség tökéletes: 90%/75%.

  Néha ugrik egyet, kiírja, hogy nincs jel, majd következő pillanatban ismét visszajön minden. Sajna kép egyáltalán nincs, akkor sem, ha a szintek jók…

  Amit még észrevettem, hogy ha átlépek egy másik csatornára, ami ugye egy másik TP-n van, akkor minden eltűnik. Jel 80 köré, minőség is leesik… Ha visszalépek, akkor visszajönnek a jelek, de kép továbbra sincs…

  Beltéri OK, tesztelve…

  Mi lehet a probléma?

  Próbáltam pásztázva keresni másik műhold irányába, de nem találok másikat…

  A segítséget előre is köszönöm!

 28. Az EchoTV a leggyengébben sugárzott adás, ehhez lődd be az antennát.rnNótaTV : https://www.digiportal.hu/plugins/forum/forum_viewtopic.php?6024.240#post_8547

 29. Szevasztok ma is! Megnéztem a digi honlapját és a minihez és az alaphoz is hozzácsaptak egy új csatornát! A neve Nóta TV ! Mint mondtam mini csomagom van de nem találom benne… igaz nem hangzik vmi jól de belenéznék milyen…

 30. Sziasztok Srácok! Digi minim van,rendben felszereltem,behangoltam,szép időben profi! De ha egy kicsit is elkezd esni már egyes adók elmennek! Az első beállításnál az m1 m2 és még egy pár ment el először a film+ viasat3 és még egy pár meg úgy ahogy maradt.Tele lett a @öm és gondoltam állítok rajta! Most a film+ viasat3 meg pár megy el először egy kis esőnél az m1 m2 meg pár marad!? Szóval csak annyit szeretnék megkérdezni tőletek, hogy a digimini-nél melyik az optimális beállításhoz szükséges csatorna? Előre is köszönöm mert hihetetlen, hogy épp szemerkél és elmegy az adóim többsége.Illetve írjátok meg nekem légyszíves, hogy egy profin beállított antenna esetében mennie kell-e az összes csatornának esőben/havazásban, vagy az a normális ,hogy ha egy kis eső vagy hó van már gondok vannak? Mert akkor visszaadom,iszonyat idegesítő ha film közben elkezd esni és nem tudom befejezni a film nézést! Elnézést hogy ilyen hosszú voltam! Köszönöm a segítségeteket!

 31. Az antennat nem kapom nincsen semmi eszkozom es nem is tudok hozzajutni

  amikor eloszor megkaptam sajatkezuleg kerstem meg ajelet de most nem talalom

  Az alkoltozesem miatt ujra le kellett szerelnem es most meg amikor vissza szretenem szerelni nem kapom a jelet.Nincs semmi fedes tehat nem takar semmi soootrnmeg igen is szabad teruletem van

  De shogyan sem akar felmenni 10%-rol

  segitseg minden szmpotbol jol jon

  koszike elore is

 32. attila.scourgeofgod

  elvileg holnap aláírják, de biztos csak akkor lesz, ha már megszáradt a tinta a papíron

 33. A motoGP-t megkapta az m1, nem?

 34. Sziasztok. kis segítséget szeretnék kérni. nekem is hyundai beltérim van és hiába tekergettem a tányért az istenért nem tudtam befogni az astra1 müholdat. szeretnék felrakni egy kéziforgatot. kimondottan csak a motogp futamok miatt amit a dsf add és a magyar adók közül egyik sem. várom a jótanácsokat hogy mitévő legyek. esetleg vagy a beltéri vagy a fej nem jó hozzá? vagy kell az astra1 TP állítani?

 35. attila.scourgeofgod

  főmenü/hasznos oldalakon vannak linkek antenna beállításhoz, illetve a letöltések között is van egy program hozzá…

  Astra 1H 12480 V 27500

  Új TP beállítása

 36. Lehet, hogy a fej ment tönkre. Az antenna nem állítódhatott el? Esetleg még a kábel lehet zárlatos, nézd meg a csatlakozókat.

 37. Sziasztok !

  Segítséget szeretnék kérni.

  Twin vevőfejem van és eddig jól működött a dual beltéri.

  Mostanában pedig akadozik a kép.

  A Minőség pedig csak akkor jó, ha csak egy kábel van bekötve a fejbe.

  Amint a másikot is rákötöm a jel drasztikusan csökken.

  Mi lehet a hiba, vagy talán a fej ment tönkre ?

 38. Honnan tudhatom meg hogy függőlegesen az antennát hogy kell beállítani hogy az aktuális műholdnak jó legyen???

 39. Sziasztok!

  Nekem sajnos annyi tapasztalatom van adigi „lavór’szereléssel kapcsolatban mint egy 5 vesnek.de! vettem egy komplett cuccot:lavór+beltéri.szal minden.

  kérdés:SATFINDER-nélkül hogyan tudombeállitani a lavórt hogy fogjon isvalamit mert most nem sikerül neki. köszi

 40. Sziasztok!!

  Én soha az életben nem állítottam még digit,segitséget szeretnék kérni.Olvastam,hogy az INTELSAT1002-re kell állitanom.
  Nekem viszont csak 907 van.Ilyenkor mi van?Meg találom itt is vagy ilyenkor valami mást kell csinálnom?Előre is köszönöm ha válaszoltok.

 41. Sziasztok szeretnek segitseget kérni egy LNBt akarok felszerelni meglevo Digis antennamra,a Hotbird muholdat szeretném vele fogni
  ha tudtok egy ábrát mutatni és valami adatokat adni, hogy álljon.Előre is kőszonom 😉 ;o) 😉

 42. Egy nagyon jo tanacs az Intelsat muhold keresesehez. ?!

  SATFINDER eszkoz – kb 2000Ft, meg kell venni! :!

  (Nelkule annyi az eselye egy kezdo parabola szerelonek, mintha lapos kulcsot probalna bedobni egy zarba 10 meterrol…)

  SATFINDER-t helyesen sorba bekotni a fej es belteri koze. Iranytuvel teljes DEL-i iranyt venni, a SATFINDER-t pedig a beallito potmeteren annyira felcsavarni, amig meg magatol nem gerjed be. (akkor gerjed, ha mindenhol muholdjelet erez)

  Ez azert kell, mert ennek a muholdnak a jele majnem a 0-val egyenlo, osszehasonlitva as ASTRA-val (ami szinte egy kis atomtamadas 🙂

  DEL-tol egy kisse jobbra (millimeterek) meglesz az Intelsat.

  Mivel nekem a digiTV szerelok nem arultak el ezt, s 4 estebe torkollo szerelessel sikerult megtanulnom (valamint minden mas muholdat felfedeznem), azert irtam le, hogy mas a csaladjaval tolthesse az idot, nem pedig a lavorral… Hajra! Gyula 😉

 43. hali amikor bekötöték akkor meg voltak ezek a csatornák és most nem találja meg . mi lehet ennek az oka ,hogy nem találom meg.

 44. Azért nem jön, mert nem az Intelsat 1002-re néz az antenna, hanem az Astra-ra (kicsit arrébb az arab adók pedig a Hotbird-en vannak). Antenna mögött állva jobbra kell fordítani, meg kicsit billenteni lefele az antennát.

 45. Sziasztok

  Elnézést a zavarásért de van egy problémám és szeretném ha segítenétek. Tavaly nyáron otthon Debrecenben leszereltem az antennámat mindenestől, és kihoztam Ausztriába mert itt dolgozom. Időközben otthonra csináltattam másikat.

  Ahogy ezt ott leszereltem, itt felszereltem, és tökéletesen működött. múlt héten elköltöztünk egy másik településre, és azóta nem tudunk tévét nézni. Jön ezen minden: RTL, Szuper RTL, Lengyel 1, GOTV, Budapest tv, csak az nem ami eddig jött.

  Ha picit fordítok jobbra az antennán, jön az összes olasz, és arab Tv. Azt szeretném tudni, mi lehet a hiba. A hétvégén haza utaztam, magammal vittem a beltérit, ott beledugtam az antennát, és azonnal működöt. Itt ugyan a keresés alkalmával megtalálja a magyar adások nevét, de nem jön adás ja, és az eurosat 1002 müholdról nem jön semmi jelszint. előre is köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .