banner

Panasonic FZ800 OLED TV Teszt – A felső kategóriás nagyágyú

Ismét egy történelmi pillanat következett el a DigiPortál életében, megszületett az első TV készülék teszt, nem is akármilyen TV-ről lesz szó ebben a cikkben, hanem a Panasonic tavalyi egyik csúcskategóriás OLED televíziójáról az FZ800E típusról.

banner

A Panasonic TV pontos típusa TX-55FZ800E, ez a kisebbik 55″ képernyő átmérőjű modell, kapható belőle 65″ átmérőjű is. OLED technológiájú TV, ami annyit jelent, hogy minden egyes képpontja fényerejét képes külön szabályozni, valamint, ha épp fekete szín szükséges, akkor le is kapcsolja a pixeleket, így a fekete valóban fekete lesz. Támogatja a legújabb HDR10+  módot is, valamint képes automatikusan felismerni a HDR képet és beállítani a legmegfelelőbb képmódot a legjobb élmény elérése érdekében. Külön érdekesség még a Panasonic OLED tévéknél, hogy a beállításában, hangolásában Hollywood vezető stúdiói is részt vettek, sőt monitorként használják is a TV-ket, így valóban olyan a kép rajta, mint ahogy azt a rendezők megálmodták.

A TV egy hatalmas méretű dobozban érkezett (az autómba nem is fért bele), valamint a súlya sem elhanyagolható 44 kg a csomagolással együtt, a felszerelt állvánnyal pedig 33,5 kg. A dobozból való kivétele is kétemberes feladat volt, ami elsőre feltűnt az a hihetetlenül vékony kijelző, a felső részénél mindössze kb 4,5mm vastagságot mértem, az alsó része viszont jóval szélesebb, ide került az elektronika és a csatlakozók. A TV talpa hagyományos tervezésű, azaz középen található egy nagy fém lap, masszív nyakrésszel, amibe a TV egyszerűen belecsúsztatható. Sokkal praktikusabb ez az állvány, mint a mostanában divatos kétoldali lábak, így ugyanis elfér egy kisebb szekrényen, vagy komódon is. A dobozról most nem készítettem fotót, mert eléggé megviselt állapotú szegény, sok helyen járt már mire hozzánk is elérkezett. Belül nem sok tartozékot találunk, van többnyelvű használati útmutató, amik között a magyar is megtalálható, egy távirányító, a TV talpa és a talp hátsó borítása. 

A TV hátulja elsőre fura volt, ugyanis egy csatlakozót sem találtam rajta, szégyenszemre elő kellett vennem a használati útmutatót és megnézni, hogy hogyan férek hozzá a csatlakozókhoz. A hátsó panel egyszerű húzással lepattintható és alatta már elő is tárultak a csatlakozási lehetőségek. Van itt kérem szépen minden mi szem-szájnak ingere. Van 4db HDMI bemenet a külső eszközöknek, 3db USB is található hátul, amikből az egyik már USB 3.0 szabványú. Komponens bemeneteket is tettek rá a régebbi eszközök számára, valamint van hátul egy optikai hangkimenet is a házi-mozi erősítők részére. Az oldalsó részen egy SD kártya fogadó nyílás is található, amivel a fényképezőből kivett kártyát azonnal a TV-be is helyezhetjük. A TV rendelkezik gigabites RJ45 LAN hálózati interfésszel, de beépített WiFi is található benne, ami ráadásul a 2,4GHz hálózatok mellett felismeri az 5GHz-es sávon található eszközöket is. A végére hagytam a legjobb részt a tunereket, a Panasonic FZ800 TV-ben minden tuner megtalálható, mindenféle TV módot támogat. Van ugye analóg TV, DVB-T/T2 földfelszíni tuner és DVB-C tuner, ezek egy csatlakozón keresztül érhetők el, és a DVB-T/T2 valamint a DVB-C is dual tuner. Műholdas DVB-S2 tunerből is 2db került a TV-be, és 4K jelek fogadására is alkalmas. Van hátul 2db CI modulfogadó is, ahova az előfizetői kártyákat csúsztathatjuk be (MinDig Tv, és UPC Direct is ad csak kártyát modullal, régen volt a Digi-nél is, de mostanában nem tudom, hogy velük mi a helyzet). Rengeteg csatlakozási lehetőség, a tunerek száma pedig több, mint elegendő.

A távirányító számomra kicsit csalódás, egy ilyen hiper-szuper oled TV-hez sajnos csak egy normál távirányító jár. Vannak rajta dedikált média gombok, a felvétel is azonnal indítható, a gombok elrendezése kicsit szokatlan nekem, de gyorsan meglehet tanulni. Az info gomb kicsit messzire került, ahhoz eléggé nyújtóztatni kell az ujjunkat. Sajnos semmi giroszkóp, vagy érintős felület, de még hangvezérlés sincs (a TV menüjében találtam ennek meglétére utaló jeleket). Egy ilyen kaliberű TV igazán megérdemelt volna egy modernebb távirányítót, megoldás már létezik rá a Panasonic-nál is, de valamiért nem csomagolták mellé.

A TV első bekapcsolásakor egy telepítőmenüvel indul (hasonlóan, mint egy beltéri egység), rögtön az elején kiválaszthatjuk a nyelvet, magyarul is tud, így nyelvi akadályok bizonyosan nem lesznek. Ezt követően megadhatjuk az internet csatlakozás módját, kiválaszthatjuk, hogy milyen tunereket szeretnénk használni, ez igazán kényelmes opció, ugyanis, ha például csak a DVB-C kábeles tunert használjuk a többi lehetőség még a menüben sem jelenik meg. A csatornakeresés is indítható a telepítő menüből, műholdas használat esetén képes kezelni a DiseqC kapcsolókat és az Unicable fejeket is, forgató motor támogatást nem találtam. Az egyszerűség kedvéért az Astra 19,2 műholdat kerestettem le vele, ott van néhány demo UHD csatorna, ezenkívül a Digi kábel digitális csatornáit hangoltam még be, ami még említést érdemel, az az, hogy a nagyobb magyar kábeles szolgáltatók frekvenciái előre be vannak programozva, csak ki kell választani és már keresi is a csatornákat.

Amint végeztem a telepítéssel, rögtön egy demo 4K csatornára kapcsoltam, majd szinte azonnal kerestem is a leesett állam a földön… a Panasonic FZ800 televíziónak valami fantasztikus a képe van, láttam én már UHD-t, na de az OLED az valami fantasztikus képet produkál. Hihetetlen kontrasztok, valódi, mély fekete és nagyon, de tényleg nagyon gyönyörű kép. Az első 1-2 órában csak demókat néztem a Youtube-ról, egyszerűen odaragadtam a TV elé. Nem állítottam semmit a képbeállításoknál, és így is szinte kimászott a kép a TV-ből, a HDR filmeket egyből felismerte és jelezte is, hogy átállította a képet. Sajnos a fotókon nem tudom visszaadni a kép élményt, de higgyétek el, hogy nem túlzok, amikor azt mondom, hogy ezen a TV-n láttam eddig a legszebb képet életemben. Oldalról nézve sem torzul, vagy fakul ki a kép, mint ahogy az az LCD-s társaiknál lenni szokott.

A TV mindenféle digitális kényelmi szolgáltatással fel van szerelve. Van EPG (elektronikus műsorújság), lehet vele műsorokat időzíteni megnézésre és felvételre is. Apropó felvétel, egy USB merevlemezt kell hozzá csatlakoztatni, amit a TV megformáz a saját fájlrendszerére, így sajnos PC-re nem másolható át a rögzített TV műsor, csak a tévén lehet visszanézni. Amennyiben 4K UHD csatornáról szeretnénk felvenni műsort, akkor nem árt, ha USB 3.0 merevlemezt csatlakoztatunk hozzá a kék színű USB portba. A TV támogatja a Time Shift, időcsúsztatásos funkciót is, de ezt külön be kell kapcsolni a menüben (azonnali felvétel néven található). A HBBTV funkció is kitűnően működik kábel TV-n és műholdas csatornákon is, bár nem tudom, hogy ennek mekkora a létjogosultsága hazánkban, ugyanis csak a közszolgálati csatornákon érhető el a funkció. A készülék menürendszere nagyon egyszerű és jól áttekinthető, külön-külön menüben vannak csoportosítva az összetartozó funkciók. Sok beállítási lehetőség van, amiben szinte mindent személyre tudunk szabni, ez mellett viszont gondoltak a kevésbé szakértő felhasználókra is, ugyanis számtalan előre beállított séma közül is lehet választani az éppen nézett TV műsor függvényében. Nekem sokat segített a TV magyarázó menürendszere, azaz minden menüpontnál pontosan leírja, hogy mit lehet vele csinálni, mi fog változni, ha átállítok velemit.

A Panasonic TX-55FZ800 TV-n a gyártó saját operációs rendszere fut, stabil, gyors, de multimédia terén jelentős lemaradást nyújt a konkurensekhez képest. Van alkalmazás áruház, amiben azonban nem túl sok alkalmazás található. A Youtube és Netflix telepíthető, de magyar vonatkozású alkalmazások egyáltalán nincsenek. A Youtube sebességével nincs probléma, prímán, akadozás nélkül lejátssza a 4K nagy felbontású tartalmakat is, igaz ehhez nem árt az internetet LAN kábelen bedugni. Találunk benne egy nagyon egyszerű internet böngészőt is, kipróbáltam, de elég sok oldalnál láttam problémát, nem teljesen, vagy nem jól töltődött be az oldal, nagyon lassan jelenik meg a tartalom, valamint a kezelése is kicsit körülményes. Ami még meglepő volt nekem, az a gyors hálózat kezelés, a bekapcsolás után szinte várakozás nélkül megtalálta a hálózaton lévő eszközeimet, köztük a NAS meghajtót is, amiről probléma nélkül eltudtam indítani mindenféle formátumú filmet. A beépített médialejátszó teljesen jól használható, alkalmankénti filmezésre szerintem maradéktalanul alkalmas. Kipróbáltam HD és 4K UHD felbontású filmekkel, mindet lejátszott, a HDR-t azonnal felismerte és be is kapcsolta.

A képminőségről még írnék pár szót. A 4K felbontású TV csatornáknál, vagy a filmeknél a kép gyönyörű, azonban ilyen TV adókból jelenleg nincs túl sok a szolgáltatók kínálatában, így inkább SD, vagy HD tartalmakat fogunk rajta nézni. A Panasonic FZ800E televízió képes felkonvertálni a kisebb felbontású képeket 4K-ra, ezt a menüben lehet ki-be kapcsolni. Próbálgattam, de nem igazán láttam jelentős változást, ha be kapcsoltam ezt a funkciót. A HD csatornák képe még nagyon szép a TV-n, valódi élmény volt számomra egy focimeccset megnézni rajta. Az SD csatornák esetében azonban már jelentkezik némi zajosodás, nem olyan tiszta, nem olyan éles a kép, mint a HD tartalom esetében. Ez velejárója a kis felbontású csatornáknak, belehet kapcsolni a képjavító funkciókat, amik egy hajszálnyival talán jobb képet eredményeznek, de ellene nem nagyon lehet mit tenni, majd talán egy távoli jövőben eltűnnek az SD csatornák is egyszer.
Az OLED panel hajlamos a beégésre, ez a technológia sajátossága, de a gyártó több különböző védelmet is beépített a készülékbe, ha ezeket nem kapcsoljuk ki, valamint a TV kikapcsolását követően nem áramtalanítjuk azonnal, akkor hosszútávon sem lesz probléma a beégéssel. Csak megemlítem, hogy nekem már a csatornák keresése közben is bekapcsolt automatikusan a képernyő kímélő, mert sokáig nem változott képernyőn a kép.

A hangrendszertől bevallom egy kicsit többet vártam, egy 40W összteljesítmény leadására képes Cinema Suround Pro térhangzással ellátott rendszer van benne. Több beállított hangmódból választhatunk, valamint van a menüben equalizer is, amivel teljesen egyénileg tudjuk állítani a frekvenciákat. A hangerővel nincs probléma, már-már zavaró is tud lenni olyan hangos. A hangminősége sokkal jobb, mint egy kommersz LCD TV-jé, van némi mély hang is, de sajnos nem üti meg egy külső házi-mozi tudását, jó-jó, de azért nem adja vissza egy külső rendszer élményét.

Vélemény:

A Panasonic TX-55FZ800E típusú Oled TV egy nagyon jó készülék, káprázatosan szép és kontrasztos a képe, valóban jövőbemutató technológia. A készülék kialakításával sincs probléma, régi, de bevált dizájnt használtak. A hangrendszertől kicsit többet vártam, de alapvetően nincs vele gond, teljesen jól használható otthoni környezetben is. A TV tudása majdhogynem tökéletes, mindenféle tunerrel ellátták, ráadásul duplán is kapjuk őket, valamint csak az látszik a menüben, amire szükségünk van. A menürendszer egyszerű, átlátható, nincs semmi felesleges grafikus csicsa, ami belassítaná. Az okos funkciók viszont elég haloványak, kevés az alkalmazás, bár ami van az jól működik. Ezen mondjuk egyszerűen javíthatunk egy TV okosító csatlakoztatásával, például az új Xiaomi Mi Box S jó választás lehet mellé, tudja a 4K HDR-t is, és jóval több alkalmazás érhető el egy Android TV Box-ra.
Én továbbra is a TV képének a hatása alatt vagyok, nagyon sajnáltam, hogy vissza kellett adnom, nehéz lesz visszaszoknom a régi LCD-hez. A Panasonic FZ800E OLED TV megvételét bátran merem ajánlani azoknak, akik kompromisszum mentesen szeretnének tévét nézni, ez már tényleg a jövő technológiája. Az ára is versenyképesnek mondható ebben a kategóriában, a cikk születésekor 480 000- Ft-ért már megvásárolható, nem mondom, hogy olcsó, de ez a technológia egyelőre még ennyibe kerül.

A Panasonic FZ800E készüléket a Panasonic Magyarország bocsájtotta a rendelkezésünkre, köszönjük nekik!

Panasonic TX-55FZ800E OLED TV

Csomagolás, tartalom
Kialakítás, megjelenés
Kezelhetőség
Hardveres kialakítás
Képminőség
Hangminőség
Sebesség
Bővíthetőség

Ajánlott

A Panasonic TX-55FZ800E típusú Oled TV egy nagyon jó készülék, káprázatosan szép és kontrasztos a képe, valóban jövőbemutató technológia.

Felhasználói értékelés: 4.7 ( 1 szavazat)

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Egy Hozzászólás

  1. Boglári Ferenc

    Sajnos Toucpad controller nincs hozzás,hiába létezik ,a Panasonic Magyarország állítja hogy nem kezeli egyik meglévő touchpad controller sem!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .