banner

OPTICUM X403p HD műholdvevő teszt

Legújabb tesztalanyunk az OPTICUM X403p digitális HD műholdvevő beltéri egység lesz. Két változatban gyártják, a kisebbik 402p típusnévre hallgató csupán az ethernet csatlakozóval szegényebb nagy testvérétől. A lengyel Opticum termékek már régóta jelen vannak a magyar piacon, folyamatosan jelennek meg új változatok, a régi készülékekhez új szoftverek. Minőségük nem mondható rossznak, de nem is a csúcs kategóriát képviselik.
A 403p egy új HD, nagy felbontású műsorok vételére is alkalmas műholdvevő, ami első látásra a nagyon kedvező árcímkéjével hívja fel magára a figyelmet, továbbá a dobozon egy nagyon jó specifikációkkal rendelkező beltéri körvonalai rajzolódnak ki.

 

A doboz méretei alapján már sejteni lehet, a kibontás után pedig meg is bizonyosodhatunk róla, hogy nem halmoztak el kiegészítőkkel, a készülék mellett mindössze egy kezelési útmutatót és a távirányítót találjuk az elemekkel.
A beltéri előlapján minden szükséges kezelőszerv megtalálható a távirányító nélküli vezérléshez. A készülék közepén található minden gomb, beleértve a menüben való navigálásra szolgáló nyilakat is. Jobb oldalon egy lenyitható ajtó mögött található a kártya fogadó nyílás és a CI modulfogadó slot. A kártya olvasó kizárólag csak a CONAX rendszerű kártyákat kezeli, más típusúhoz CA modul használata szükséges. A csatorna információ megjelenítésére egy zöld színű, 4 digites LED kijelző szolgál.
 
banner
 

 

A távirányító a már hagyományosnak mondható Opticum vonalat képviseli. Kézbe véve nem túl kényelmes a fogása, de minden főbb funkció elérhető róla. A minősége átlagos, nem mondanám különösen kiemelkedőnek. Az érzékenységére nem lehet panasz, falról visszaverődve is jól működik.
 

 

A hátlapon sok csatlakozó található, szinte minden lényegesebb helyet kapott rajta. Én személy szerint a digitális optikai kimenetet nagyon hiányolom, kár, hogy lemaradt. Balról-jobbra haladva: Az antenna be és kimenet mellett találunk egy koaxiális digitális audió csatlakozót, ezek alatt a hagyományos sztereó hangkimenet és az S-videó RCA csatlakozója található. A hagyományos kis felbontású SCART kimenet felett kapott helyet a több funkcióra is használható USB 2.0 aljzat. Tovább haladva jobb oldalra megtaláljuk a hálózati LAN csatlakozót és a nagy felbontású HDMI kimenetet. Találunk hátul még egy RS-232 szabványos soros szerviz portot és egy 12V-os kimenetet, külső eszközök csatlakoztatásához.
 

 

Első bekapcsoláskor nem találkozunk telepítő menüvel, de nincs is nagyon rá szükség. A menüje nagyon ismerős lehet annak, aki már látott Opticum beltérit, konkrétan semmi változás nincs rajta, csak az új menüpontokkal egészült ki. Jól használható, áttekinthető és könnyű benne navigálni, de nagyon ráférne egy kis újítás, hiszen már több, mint 2 éve ezzel a menüvel adja ki a gyár a készülékeit.
Az alap beállítások után (nyelv, kép opciók) rögtön a műhold és csatorna kereséssel folytattam. A DiseqC motort azonnal tudtam telepíteni a keresés menüből, nem szükséges előre konfigurálni. Minden lényegesebb műhold megtalálható az alapértelmezett listában, de ha valami hiányozna, akkor azt kézzel is megadhatjuk. A motort USALS módban jól forgatta, minden műholdat megtalált. A TP információs táblája nem a legfrissebb, sokszor kellett kézzel megadnom az új adatokat, ehhez nagy segítséget nyújtanak az internetes műholdas táblázatok pl. lyngsat.com
A csatorna keresések után már használatra készen áll a beltéri. A teszt során nagyon nagy problémával nem találkoztam. A csatorna váltás sebessége a szokásos 1,5-2mp körüli, a HD csatornák ettől kicsit lassabban jelennek meg. A képminőségét jónak mondanám mind az SD, mind a HD csatornákon. A beltéri hibájából adódóan kockásodás, vagy akadozás nem lépett fel.
Az EPG – elektronikus műsorújság jól működik, a magyar csatornák karakterei is helyesen jelennek meg mindenhol. Az összesített info ablak kicsit össze sűríti az információkat, jobban is megszerkeszthették volna, láttam már szebbet.
Az USB csatlakozó az egyik leglényegesebb hátsó csatlakozónk. Használható a beltéri szoftver frissítésére, csatlakoztathatunk hozzá külső tároló egységet, amire készíthetünk felvételeket kedvenc tévé műsorainkról, de a time shift – időeltolásos rögzítés is idetörténik. A menüben az USB sebesség teszt segítségével kiírja a beltéri, hogy mire alkalmas a csatlakoztatott tároló egység. Tapasztalatom, szerint PEN Drive csak SD adás rögzítésre és maximum Time Shift felvételre alkalmas. A felvétel teljes körű kihasználásához ajánlott egy külső, USB csatlakozású merevlemez használata. A készülék jól kezeli a FAT és az NTFS fájlrendszereket is, de nagyobb méretű merevlemeznél már az NTFS használata célszerű.
 
 
Az EPG segítségével előre beprogramozhatók a rögzíteni kívánt műsorok, amiket akár a beltéri készenléti állapotában is felvesz, de a REC gombbal azonnal is elindítható a rögzítés. A Time Shift nincs alapból aktiválva, ez a menüben kell engedélyezni, csak utána fog megfelelően működni. Ezzel a beltérivel biztosan nem maradunk le kedvenc sorozatunkról, vagy foci meccsünkről.
Van még egy nagyon jó kényelmi funkció a USB menüben, készíthetünk mentést a csatorna listánkról és a beállításainkról. Ez nagyon hasznos tud lenni egy szoftver frissítés végrehajtása előtt, az új szoftverre pár másodperc alatt vissza tudjuk tölteni az adatainkat, csatorna és kedvenc listáinkat.
 

 

A hálózati LAN csatlakozó a gyári szoftverrel mondhatni, hogy csak bemutató funkciókra alkalmas. Lehet IP címet adni és FTP, vagy web szerverhez kapcsolódni szoftver frissítés céljából. Gondolom nem árulok egy nagy titkot azzal, hogy ehhez a beltérihez is lehet találni az internet alternatív szoftvert. Ebben van emulátor funkció (már nincs sok haszna a Digi átállása után), a kártya olvasó univerzális lesz, és megjelenik egy kártya megosztás menüpont a hálózati beállításoknál. Így alkalmassá válik a beltéri kártya megosztásra interneten, vagy otthon is. Az internetes megosztás illegális, az otthoni megosztás nem feltétlenül minősül annak, illetve erősen vitatható. Tehát, ha rendelkezünk pl. egy UPC Direct Crypto rendszerű előfizetői kártyával, akkor azt tudjuk használni a készülékben, de a lakáson belül akár másik beltérinek is tovább tudjuk adni az adatait. Cccam szerverhez is tudunk vele csatlakozni, de nem a legstabilabb módon, ugyanis a beltéri minden 10 másodpercben kér ecm adatokat a szervertől, nincs folyamatos kapcsolat, és ezt nem mindegyik kiszolgáló tolerálja.

 

Összegzés: Az OPTICUM X403p műholdvevő beltéri ajánlott mindenkinek, aki egy egyszerűen kezelhető, de már HD felbontásra alkalmas vevőt szeretne. Jól működik, ami a specifikációjában van azt tudja (alternatív szoftverrel többet is). Kis mérete ellenére nem találkoztam nagyon aggasztó melegedéssel, de egyszer lefagyott és csak áramtalanítás után indult el újra. Otthonra, UPC Direct kártyához (HD csomaggal is) nagyon jó választás lehet, főleg, ha több tévén is tervezzük a vételt egy kártyával.
Nem ajánlom a profiknak, ez nem az ő részükre készült, internetes kártyamegosztásra csak kompromisszumokkal alkalmas, és nem biztos, hogy minden igényüket kielégítené a műhold és feed vadászás közben.
A legfőbb szempont, ami egyértelműen mellette szól azaz ára, a cikk írásakor mindössze 34.000-Ft-ba került, ez nagyon jó ár egy ilyen tudású HD műholdvevőért.

Az OPTICUM X-403 digitális műholdvevőt a Forgat-SAT-tól kaptuk tesztelésre!

Új szoftverek és egyéb programok a gyártó oldalán találhatók.

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .