banner

Optibox Light műholdvevő beltéri

Megérkezett az OPTIBOX legkisebb, digitális SD adások vételére alkalmas beltérije, Teljes mértékben igaz rá a „kicsi a bors, de erős” kifejezés. Kis mérete ellenére majdnem minden funkcióval rendelkezik, amit a nagy testvérek tudnak.

Íme az OPTIBOX család SD fronton:

  • OPTIBOX Light – jelen beltéri, alap funkciókkal.
  • OPTIBOX Prima FTA PVR Ready – Előlapi 7 szegmenses, 4 digites LED kijelző, kártya olvasó nélkül (utólag beépíthető), USB aljzattal felvétel készítésre
  • OPTIBOX PLUS FTA PVR Ready – Előlapi 8 digites VFD kijelző, kártya olvasó nélkül (utólag beépíthető), USB aljzattal felvétel készítésre.
  • OPTIBOX EXTRA CX PVR Ready – Előlapi 8 digites VFD kijelző, Conax kártyaolvasó, USB aljzattal felvétel készítésre. Léttezik HDMI portos változat is.

A fenti beltérik egy családba sorolhatók, a vezérlő szoftverük, csak a plusz funkciókban tér el (pl. PVR), minden más tekintetben azonos a tudásuk.

A dobozban csupán a készüléket, egy angol nyelvű használati útmutatót, a távirányítót és a hozzávaló elemeket találtuk. Csatlakozó kábelt nem mellékelt a gyártó, így azt külön kell beszereznünk.
A távirányító elég apró darab, mégis könnyen kezelhető. A kiosztással nincs nagy probléma, kézre eső minden gomb, talán a menü és az exit egy kicsit szokatlan helyen van, de gyorsan megtanulható. Az érzékenység szintén jó, falról visszaverődve is jól működik.

A beltéri előlapján csak a minimálisan szükséges kezelőszervek kaptak helyet. Találunk rajta egy bekapcsoló, és két csatorna váltásra használható gombot. Előlapi kijelző nincs rajta, két állapotjelző LED mutatja a be illetve a kikapcsolt állást.

A hátlapon is csak az alapvetően szükséges csatlakozókat találjuk meg. Az antenna csatlakozók mellett van egy TV Scart és egy szabványos RS-232 soros port. Ezen az RS-232 porton keresztül tudjuk a beltéri szoftverét frissíteni. A gyártó folyamatosan készíti az újabb, jobb szoftvereket hozzá, amiket a honlapján találhatunk meg. Szintén itt található a feltöltéshez szükséges PC program is. Ezen kívül található az interneten alternatív szoftver is hozzá, természetesen ennek a használata illegális és a garancia megszűnésével is járhat.

A beltéri első bekapcsolásakor itt is egy telepítő menü fogad minket. A kevésbé tapasztaltabb felhasználókat nagyon egyszerűen és gyorsan végigvezeti az első beállításokon. A készülék kis méretéhez képet nagy tudással rendelkezik. Sok a kezelést megkönnyítő funkcióval vértezték fel. A menü nagyon jól átlátható, a kinézetése sem lehet panasz, szép grafikus dizájnt kapott. Az antenna beállításoknál minden opciót kézileg is megtudunk adni, de hagyhatjuk az automatikus beállításokat is. A forgató motort tökéletesen kezeli, mindig oda forgat, ahova kell, és amikor kell, USALS funkciója révén elég csak a tartózkodási helyünk koordinátáit beállítani és minden műhold pozíciót automatikusan megtalál. Található benne vak keresés is, arra az esetre, ha nem tudjuk a műhold TP-k pontos adatai. Ilyenkor automatikusan lekeresi az összes talált frekvenciát az adott pozícióban.

A csatorna váltás sebessége az általános 2 másodperc körül van. A csatornákat tetszés szerint rendezhetjük a listában, vagy akár kedvenc listákat is létrehozhatunk. A csatorna lista menüben szűrhetjük a nézni kívánt csatornákat műhold szerint, szolgáltató vagy akár 1 TP szerint is. A csatorna listában azonnal látjuk, hogy az adó részletes adatait, a szolgáltató és a frekvenciák sem maradtak le róla.
Műholdak között egyszerűen a SAT gomb megnyomásával tudunk lépkedni, nem kell a menüben keresgélni utána.
Az EPG szolgáltatás megjelenítése idősávos formátumú. Sajnos a karakter kezeléssel vannak problémák, nem jeleníti meg az ékezetes karaktereket, helyette egy @ jelet tesz be a beltéri. Ugyanez a helyzet a csatorna elnevezéseknél és a részletes műsor információknál is. Letöltöttem a forgalmazó oldaláról a legújabb 1.18.05 verziószámú szoftvert is, de sajnos ezzel sem javult meg a karakter megjelenítési probléma.
Működés közbeni nagyfokú melegedés nem tapasztalható, csak langyos a készülék teteje.

Értékelés: Kategóriájában egyértelmű győztesnek hirdethetjük ki. Akinek nincs szüksége egy mindentudó, felvevős beltérire, annak nagyon jó választás lehet az Optibox Light. A szoftvere kiforrott, egyedül az EPG megjelenítésére tudok rosszat írni. A cikk írásakor a bruttó kiskereskedelmi ára mindössze 12.900.-Ft. Ezért az árért egy pici méretű, de nagyon okos beltérit kapunk. Ebben az árkategóriában nincs ellenfele, a versenytársak elbújhatnak mögötte.

A készüléket a Forgat-SAT bocsájtotta rendelkezésünkre, köszönjük neki.

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .