banner

Optibox Light műholdvevő beltéri

Megérkezett az OPTIBOX legkisebb, digitális SD adások vételére alkalmas beltérije, Teljes mértékben igaz rá a „kicsi a bors, de erős” kifejezés. Kis mérete ellenére majdnem minden funkcióval rendelkezik, amit a nagy testvérek tudnak.

Íme az OPTIBOX család SD fronton:

  • OPTIBOX Light – jelen beltéri, alap funkciókkal.
  • OPTIBOX Prima FTA PVR Ready – Előlapi 7 szegmenses, 4 digites LED kijelző, kártya olvasó nélkül (utólag beépíthető), USB aljzattal felvétel készítésre
  • OPTIBOX PLUS FTA PVR Ready – Előlapi 8 digites VFD kijelző, kártya olvasó nélkül (utólag beépíthető), USB aljzattal felvétel készítésre.
  • OPTIBOX EXTRA CX PVR Ready – Előlapi 8 digites VFD kijelző, Conax kártyaolvasó, USB aljzattal felvétel készítésre. Léttezik HDMI portos változat is.

A fenti beltérik egy családba sorolhatók, a vezérlő szoftverük, csak a plusz funkciókban tér el (pl. PVR), minden más tekintetben azonos a tudásuk.

banner

A dobozban csupán a készüléket, egy angol nyelvű használati útmutatót, a távirányítót és a hozzávaló elemeket találtuk. Csatlakozó kábelt nem mellékelt a gyártó, így azt külön kell beszereznünk.
A távirányító elég apró darab, mégis könnyen kezelhető. A kiosztással nincs nagy probléma, kézre eső minden gomb, talán a menü és az exit egy kicsit szokatlan helyen van, de gyorsan megtanulható. Az érzékenység szintén jó, falról visszaverődve is jól működik.

A beltéri előlapján csak a minimálisan szükséges kezelőszervek kaptak helyet. Találunk rajta egy bekapcsoló, és két csatorna váltásra használható gombot. Előlapi kijelző nincs rajta, két állapotjelző LED mutatja a be illetve a kikapcsolt állást.

A hátlapon is csak az alapvetően szükséges csatlakozókat találjuk meg. Az antenna csatlakozók mellett van egy TV Scart és egy szabványos RS-232 soros port. Ezen az RS-232 porton keresztül tudjuk a beltéri szoftverét frissíteni. A gyártó folyamatosan készíti az újabb, jobb szoftvereket hozzá, amiket a honlapján találhatunk meg. Szintén itt található a feltöltéshez szükséges PC program is. Ezen kívül található az interneten alternatív szoftver is hozzá, természetesen ennek a használata illegális és a garancia megszűnésével is járhat.

A beltéri első bekapcsolásakor itt is egy telepítő menü fogad minket. A kevésbé tapasztaltabb felhasználókat nagyon egyszerűen és gyorsan végigvezeti az első beállításokon. A készülék kis méretéhez képet nagy tudással rendelkezik. Sok a kezelést megkönnyítő funkcióval vértezték fel. A menü nagyon jól átlátható, a kinézetése sem lehet panasz, szép grafikus dizájnt kapott. Az antenna beállításoknál minden opciót kézileg is megtudunk adni, de hagyhatjuk az automatikus beállításokat is. A forgató motort tökéletesen kezeli, mindig oda forgat, ahova kell, és amikor kell, USALS funkciója révén elég csak a tartózkodási helyünk koordinátáit beállítani és minden műhold pozíciót automatikusan megtalál. Található benne vak keresés is, arra az esetre, ha nem tudjuk a műhold TP-k pontos adatai. Ilyenkor automatikusan lekeresi az összes talált frekvenciát az adott pozícióban.

A csatorna váltás sebessége az általános 2 másodperc körül van. A csatornákat tetszés szerint rendezhetjük a listában, vagy akár kedvenc listákat is létrehozhatunk. A csatorna lista menüben szűrhetjük a nézni kívánt csatornákat műhold szerint, szolgáltató vagy akár 1 TP szerint is. A csatorna listában azonnal látjuk, hogy az adó részletes adatait, a szolgáltató és a frekvenciák sem maradtak le róla.
Műholdak között egyszerűen a SAT gomb megnyomásával tudunk lépkedni, nem kell a menüben keresgélni utána.
Az EPG szolgáltatás megjelenítése idősávos formátumú. Sajnos a karakter kezeléssel vannak problémák, nem jeleníti meg az ékezetes karaktereket, helyette egy @ jelet tesz be a beltéri. Ugyanez a helyzet a csatorna elnevezéseknél és a részletes műsor információknál is. Letöltöttem a forgalmazó oldaláról a legújabb 1.18.05 verziószámú szoftvert is, de sajnos ezzel sem javult meg a karakter megjelenítési probléma.
Működés közbeni nagyfokú melegedés nem tapasztalható, csak langyos a készülék teteje.

Értékelés: Kategóriájában egyértelmű győztesnek hirdethetjük ki. Akinek nincs szüksége egy mindentudó, felvevős beltérire, annak nagyon jó választás lehet az Optibox Light. A szoftvere kiforrott, egyedül az EPG megjelenítésére tudok rosszat írni. A cikk írásakor a bruttó kiskereskedelmi ára mindössze 12.900.-Ft. Ezért az árért egy pici méretű, de nagyon okos beltérit kapunk. Ebben az árkategóriában nincs ellenfele, a versenytársak elbújhatnak mögötte.

A készüléket a Forgat-SAT bocsájtotta rendelkezésünkre, köszönjük neki.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .