banner

OPTIBOX Koala HD műholdvevő teszt

Az OPTIBOX Koala HD nem új beltéri egység, már jó ideje lehet vele találkozni az üzletek polcain. Eddig nem akartam vele foglalkozni, mondván biztos az Alligator kistestvére, amiről már van teszt az oldalon, de csalódnom kellett, ez egy teljesen eltérő készülék, mint hardverileg, mind szoftverileg különbözik tőle. A Koala egy mindennel felszerelt HD műholdvevő, Kínában készül, de hivatalos magyarországi importőrön keresztül érkezik hozzánk, így a támogatása is jó. Elődjének talán a nagy sikerű OPTIBOX CX PVR SD műholdvevőt mondanám, sok tekintetben hasonlít hozzá, annak minden előnyös tulajdonságát megtaláljuk ebben is(persze az újdonságok mellett). A beltériben LINUX operációs rendszer dolgozik, ennek köszönhetően számos lehetőség adott a bővítésre, tuningolásra.

banner
A készülék előlapja nagyon tetszetős, jó munkát végeztek a tervezők. Az előlap összképét tovább javítja a világító OPTIBOX logó, a fényerőt és a világítás időtartamát a menüből szoftveresen tudjuk állítani, ha valakit zavar, akkor ki is kapcsolhatja(nekem nagyon tetszik). Az előlapra csak a minimálisan szükséges kezelőszerveket tették fel, jobb oldalon van 3 gomb(be-ki kapcsolás, csatorna léptetés fel és le), a bal oldalon is van 3 gomb, azonban ezek csak díszként szolgálnak, gondolom azért tették oda őket, hogy szimmetrikus legyen az összkép. A jobb oldalon lévő lenyitható ajtó mögött találunk egy CONAX rendszerű kártya olvasót, és két CI dekódermodul fogadót. A kijelző egy 8 karakteres, 7 szegmensű VFD, ami fehér színben pompázik, a csatorna neveket is megjeleníti, ha hosszabb, mint 8 karakter, akkor scrollozik, több kis állapotjelző ikon is található rajta.

 

A tartozékokról még nem írtam, a dobozban megtaláljuk a szokásos alap dolgokat, távirányító elemmel, többnyelvű használati útmutató, amiben az első a magyar, valamint meglepetésképpen egy HDMI kábelt is mellékeltek(csak így tovább).

 

A hátlap első látásra nekem olyan üresnek tűnt, de amint sorba vettem a csatlakozókat semmi nem hiányzott, azaz mégis ezen a beltérin már nincs SCART csatlakozó. Nem is hiányzik róla, hiszen aki ilyen HD készüléket vesz az valószínű LCD, vagy PLAZMA tévéhez fogja csatlakoztatni hdmi kábel segítségével.
A készülék bal oldalán található az antenna bemenet és a loop kimenet, ezek mellett az optikai digitális hangkimenet látható. Van komponens videó és audió kimenet is a régebbi lapos tévék számára, de a kompozit videó is rajta maradt a régebbi TV-k számára. Tovább haladva találjuk meg a HDMI és az USB aljzatokat. Az USB bemenetbe tudjuk csatlakoztatni külső tárolóegységünket(hdd, pen drive) a felvétel, time shift, vagy a szoftver frissítés céljára. Ezeken kívül találunk még egy 10/100-as ethernet hálózati csatolót és egy soros szerviz portot. A hálózati kábele beépített, és a főkapcsoló sem maradt le róla.

 

A távirányító is szemrevaló, nem előregyártott tömegcikk, hanem egy jó kialakítású, könnyen kezelhető darab. A gombok elhelyezkedése megfelelő, kézreálló, logikusan elhelyezett. Minden főbb funkció elérhető róla, de mégsem túlzsúfolt. 2 darab AAA elemmel működik, ami megtalálható a csomagolásban, került rá egy piros visszajelző led is, ami minden gombnyomáskor felvillan. Az érzékenységével sincs probléma, falról visszaverődve is tökéletesen funkcionál.

 

A készülék belseje is említésre méltó, szinte nem maradt semmi üresen a dobozban. A gyorsaságról egy STI processzor gondoskodik, memóriában sincs hiány: flash-rom: 32MByte, SD-ram 192MByte. A beltérinek két készenléti állapota van, van teljesen kikapcsolt, 1W alatti fogyasztással, valamit egy ál készenlét, amikor nem kapcsol ki teljesen, majdnem 100%-on működik. Az első, teljesen kikapcsolt állapotból kb. 30 másodperc alatt ébred fel, az ál készenlétből pedig szinte azonnal megjelenik a kép. A teljes készenléti állapotban nincs órakijelzés sem. A beltéri enyhén melegszik, leginkább a tápegységnél érezhető, de ez a tesz alatt egyáltalán nem befolyásolta a működést. A használt processzor elvileg alkalmas lenne sata merevlemezek kezelésére is, ezért is szedtem szét, hátha elrejtettek valamit benne, de sajnos nem találtam csatlakozási lehetőséget.

 

Bekapcsolás előtt írnék egy pár szót a szoftveréről. Mint említettem linux rendszer dolgozik benne, de a használatához nem szükséges linux tudás, ugyanis nem sok látszik belőle. Többféle verzió létezik hozzá, van a gyári firmware ami az optibox.cc oldalról mindig elérhető, van a módosított, de nem mondanám okosítottnak, ez szintén naprakészen megtalálható az interneten. A különbség csupán annyi, hogy az okosítható szoftverben tudunk úgynevezett plugineket, kis beépülő programokat telepíteni, míg a gyáriban nem. Pluginek használatával bővíteni tudjuk a beltéri tudását, vagy kártyamegosztásra is alkalmassá tehetjük, számtalan kis program van már hozzá, érdemes körülnézni. Plugin használatakor viszont nem árt némi linux ismeret, ugyanis előfordulhat, hogy csak kézi paraméterezéssel tudjuk beállítani a kívánt funkciót (pl.: samba megosztás ftp-n konfigurálható). Van egy harmadik szoftver variáció is, ugyanis az erős hardvernek köszönhetően lehetőség van komplett Enigma 2 rendszer telepítésére (majdnem olyan lesz, mint egy dreambox). Én ezt nem próbáltam(nem akartam elrontani), de mindenhol nagy odafigyelésre szólítanak fel, szóval csak hozzáértőknek ajánlott.

Akkor kapcsoljuk be a készüléket. Mint említettem a boot idő kicsit hosszú, kb. 30 másodpercbe telik az elindulás, ez a későbbiekben lerövidíthető, ha a StandBy Power-t bekapcsoljuk, így szinte a bekapcsolást követően azonnal megjelenik a kép. Egy egyszerű telepítő menü fogad minket, ahol a nyelvkiválasztásnál alapból a magyar fogad bennünket, ezután még beállíthatjuk az időzónát és a csatorna keresés menübe csöppenünk. A kívánt műholdakat számtalan módon lekereshetjük, lehet teljesen automatikus, kézi, de a vak keresést is használhatjuk. Ebben a menüben akár a forgató motort, vagy az antenna kapcsolót is rögtön beállíthatjuk. A keresést kipróbáltam automata és vak módban is. Auto kereséskor az Astra 3 (23,5E) holdon 37 TP-t keresett le amin 265Tv és 87 rádió adót talált. Ezután ugyanezen a holdon elindítottam a vak keresést, itt először feltérképezte a műholdat, lekérte az összes elérhető TP adatot ( 47-et talált belőlük), a keresés végeztével 301TV és szintén 87 rádiócsatornát lelt meg. Az auto keresés jóval gyorsabb, mint a vak mód, ez körülbelül dupla időt vesz igénybe.
A keresés végeztével azonnal használatba is vehetjük az új szerzeményünket. A menü és az OSD felület kinézete nagyon tetszetős, HD beltérihez illő. Sajnos itt is felfedezhető a hiányos fordítás sok helyen angol szavakkal találkozunk. A menüben való lépkedés megfelelően gyors, nem kell másodperceket várakozni a kívánt menüpont megjelenéséig.
Az EPG nagyon jól használható, meglepetésemre jók a magyar ékezetes karakterek is(az elődből kiindulva semmi jóra nem számítottam). Van idősávos nézetünk is, és van lista nézet is, ahol az adott csatorna műsorát láthatjuk.
A csatornák közti váltás is nagyon gyors, kódolatlan adóról való kódolatlanra átkapcsoláskor kb. 1 mp-et kell várni a kép megjelenéséig (a hang rögtön megszólal). A képminőséggel szemben kivetni valót nem találtam, mondhatom, hogy nagyon szép képe van, ez főleg a HD csatornákon látszik. A csatorna lista egyszerűen fantasztikus, minden megvan benne, amit eddig kitaláltak és ráadásul egy helyen elérhető mindez. Tudunk csoportosítani rengeteg feltétel szerint, lehet rendezni betűk, TP-k alapján is, van benne egyszerűen használható keresés funkció is(néhány beltérinél találkoztam nagyon körülményes keresés opcióval a csat. listában). Minden csatornát a kedvünk szerint rendezhetünk, átnevezhetünk, vagy kialakíthatjuk kedvenc csoportjainkat is, egyszerre több csatornát is tudunk benne mozgatni, vagy kijelölni.
A készülékben van egy egyszerű egytuneres PIP (kép a képben) is, itt egy TP-n lévő két csatorna műsorát tudjuk figyelemmel követni, vagy azonnal átváltani a másikra.

 

Szinte már az alap funkciónak számító TimeShift és PVR is megtalálható a koalában. A rögzítéshez és a lejátszáshoz elengedhetetlen valamilyen külső USB tároló egység csatlakoztatása, ez lehet merevlemez, vagy pendrive is. Én csak egy 2GB-os PenDrive-os dugtam bele, mert a kis Western Digital USB merevlemezem ntfs partícióját nem ismerte fel.
A TimeShift a menüben való bekapcsolás után automatikusan teszi a dolgát, bármikor megállíthatjuk, és visszatekerhetjük az élő adást. PVR felvételnél az EPG-ből előre kitudjuk választani és időzíteni a felvenni kívánt műsort, de azonnal is eltudunk felvételt indítani. A Koala egyszerre tud felvenni egy csatornáról, amíg egy másikat nézhetünk közben, a lényeg itt is, hogy egy TP-n belül legyen a két adó. A rögzített anyagokat .ts formátumban, tömörítés nélkül rögzíti, így a PC-n való feldolgozás is nagyon egyszerű lehet.
A beltéri alkalmas médiafájlok lejátszására is, könnyen megbirkózik a divx filmekkel, de az mkv is elmegy rajta (néhány változattal azért akad gondja), nézegethetjük jpeg képeinket, vagy lejátszhatjuk kedvenc mp3 zeneszámainkat. Pluginok segítségével megoldható az is, hogy a számítógépünkről tudjunk fájlokat másolni hálózaton keresztül az USB merevlemezre, így nem kell mindig hordozgatni(samba szerver).

 

Értékelés: Az OPTIBOX Koala HD egy nagyon jó műholdvevő, nem is értem miért hanyagoltam eddig. Korábban a kistestvérét használtam (CX PVR SD) otthon, nagyon szerettem. Most ennél a vevőnél is hasonlóan vélekedek, jól összerakott, átgondolt a szoftvere. Nagyon fontos tény, hogy folyamatosan javítják, fejlesztik, tökéletesítik, így a támogatásra nem lehet a panaszom. A Pluginok nagyon tetszettek, így bárki szabadon, az igényei szerint bővítheti a készülék tudását. A teszt alatt csak egyszer állt meg a tudomány, kifagyott, akkor épp egy pluginnal bűvészkedtem, ettől eltekintve mindig tette a dolgát.
Szóval bátran merem ajánlani a Koala HD-t mindenkinek, aki szeretne egy igényes, jól használható műholdvevőt.

Hasznos linkek:
http://www.optibox.cc – A hivatalos oldal
http://sat-support.org – Szoftver és Plugin lelőhely

Az OPTIBOX Koala Hd műholdvevőt a Forgat-SAT adta kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik.

digiportal.hu 2010. november 18.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .