banner

Optibox Gekko HD új linuxos műholdvevő multimédiás képességekkel

Egy vadi új műholdvevőt kaptam tesztelésre, ezúttal az Optibox műhelyéből került ki egy Gekko fantázianévre hallgató készülék. A korábban már tesztelt Optibox Koala HD nagyon jól tejesített, így nagy várakozásokkal néztem szembe a hüllővel. Az Optibox készülékeket én nagyon szeretem, korábban sokáig használtam az Optibox CX PVR nevű SD készüléket, csak nehezen tudtam megválni tőle.
banner
Az Optibox Gekko egy HD műholdvevő készülék, amit a mai kor követelményeinek megfelelően számos extrával láttak el. A vezérlő rendszere Linux alapú, ezáltal rengeteg lehetőséget biztosít a tudásának bővítésére. Mindemellett nem utolsó szempont az sem, hogy az Optibox készülékeknek van hivatalos magyarországi importőre, így a szoftver támogatás is biztosított.
A doboz kívülről nagyon jól néz ki, egy olyan logót is felfedeztem rajta, ami számomra újdonságként hatott, ez az IP-Hybrid TV, kíváncsivá tett, hogy mi is lehet ez(később kiderül). A kinyitást követően nem hittem a szememnek, annyi kiegészítőt tettek mellé, hogy alig tudom felsorolni őket, olyan érzés fogott el, mint a karácsonyi ajándékok bontogatása közben 🙂
Szóval kaptunk egy készüléket, és természetesen egy távirányítót a szükséges elemekkel (sok tesztnél itt abba is marad a felsorolás), van a dobozban egy hálózati adapter a készülékhez. Találtam még egy HDMI kábelt is, végre nem csak sima AV kábelt tettek egy készülék mellé. Kapunk a Gekko-hoz egy különálló infra vevőegységet (infra szem), először nem tudtam, hogy miért lényeges ez, de a csomagban lévő műanyag sín láttán már érthető lett. A sín segítségével a lapos tévék hátára tudjuk csavarozni a beltérit( a csavarok is a dobozban vannak), az infra vevőt kivezetjük előre, és máris láthatatlanná vált a Gekkó ! Hihetetlen, de igaz, ötletes a név választás, ilyennel eddigi tesztjeink során még nem találkoztam. Itt akár véget is érhetne a kapott kiegészítők sora, de még mindig van a dobozban meglepetés, ami egy USB HUB (USB elosztó), ezzel egyszerre lehet használni a Gekkoban USB merevlemezt és USB pendrive-ot (vagy még talán valami mást is…). És természetesen nem hiányzik a részletes magyar nyelvű kézikönyv sem a dobozból.
Mindent összegezve, nagyon jó a tartozék felhozatal, rég láttam ilyet, minden vevőkészülék mellé rendszeresíteni kellene.
A beltéri nagyon kis méretű, de ez nem meglepő tekintve, hogy a TV hátára is fellehet csavarozni, oda nagy doboz nem férne el. Kijelző nincs az előlapon, nekem nagyon hiányzik, de rövidesen jön a Gekko nagy testvére, a Raptor HD, ami már van kijelző is. Sőt egyes híresztelések szerint már napvilágot látott olyan műholdvevő is a szériában, ahol az infra szemre tették a kijelzőt. A Gekko előlapján csak 3 gomb található, a főkapcsoló és két csatornaváltó gomb, más kezelőszerv, vagy rejtett kisajtó nincs rajta.
A hátlap ismét nagy meglepetést tartogatott, mert ide került a CI modul fogadó és a beépített kártyaolvasó, ilyet eddig csak a Dreambox DM-8000 HD-n láttam. De egyáltalán nem rossz ötlet, minek csúfítsa az előlapot, ha nem muszáj. A kártyás dolgok mellett találjuk meg az antenna be- és kimenetét, ezek közvetlen szomszédságában pedig egy soros RS-232 port került arra az esetre, ha nagy lenne a baj, netán rossz szoftver került a beltérire és az USB-n már nem lehetséges a frissítés. Van LAN portunk is az internetre kapcsolódás érdekében, amire feltétlen kössük is rá, a Gekko sok internetes funkcióval rendelkezik. Az alatta lévő USB portba csatlakoztathatjuk a merevlemezt, vagy a PenDrive-ot, de az Optibox internetes oldala szerint lehetőségünk van USB billentyűzet és egér csatlakoztatására is, ami a beépített webböngészőben tudunk használni. Tévé készülék csatlakoztatására elsősorban a HDMI csatlakozót használhatjuk, van ugyan mellette egy AV out kimenet is 3,5-ös jack csatlakozóval, de ehhez nem mellékeltek átalakító kábelt. Házimozi rendszerünket az optikai kimenetnek hála egyszerűen csatlakoztathatjuk a Gekkohoz. Végül a jobb szélen található az adapter 12V-os bemenete, hálózati főkapcsoló nem került rá.
A távirányító teljesen új típusú, korábban még nem találkoztam vele (azt, hogy egyedi már nem merem leírni, korábban melléfogtam ilyen kijelentéssel). Méretre elég kicsi, de jól kézbe illik, kellemes a fogása is. A gyakran használt gombokat okosan a közepére tették, így semmiért nem kell „nyújtózkodni”, egyedül az info gomb került rossz helyre, szerintem nagyon lent van. A gombok minőségét tekintve sem lehet okom panaszra, puha gumiból készültek, így nincs recsegés, vagy kattogás sem, a gombok lenyomását egy piros led is visszajelzi rajta. Az érzékenységével nincs probléma, jól működik falról visszaverődve is.
Hasonlóan a Koala-hoz a Gekko-t is Linux rendszerű szoftver vezérli, de ebből használat közben semmit nem lehet észrevenni, nem szükséges hozzá linux ismeret sem. Okosított szoftver nem létezik hozzá, a gyári szoftvert lehet bővíteni úgynevezett Plugin-ekkel, kis beépülő programokkal, amik között megtalálhatók az emulátorok is. Plugin telepítéséhez sem kell különösebb Linux tudás, egyszerűen csak a PenDrive-ra kell másolni a kitömörített plugin mappát, és a beltéribe helyezés után, a megjelenő képernyőn nyomni egy piros gombot. A mappában lévő pluginek települnek, majd a beltéri újraindul, és máris megtaláljuk a Plugin menüben a telepített programokat. A paraméterezésükhöz viszont csatlakoznunk kell FTP-n keresztül a box-hoz, itt már lehet, hogy kelleni fog egy kis PC ismeret.
Első bekapcsoláskor egy egyszerű telepítő menüvel köszönt a beltéri, itt beállíthatjuk a nyelvet, az időzónát és a csatorna keresést is eltudjuk indítani. Természetesen a többfejes antennákat és a forgató motorokat is kitűnően kezeli a készülék, a motoros antennámmal nagyon jól együttműködött, mindig oda forgatott ahova, és amikor kell. Ami nagyon tetszett benne, hogy nem forgat feleslegesen, sok olyan készülék járt nálam, ami még az antenna beállítások közben is önálló életre keltette a motort. rnA csatorna keresésnél választhatunk Auto, kézi és vak keresési módot is, a vak keresés a Gekko esetében nagyon jól működik, először letapogatta a műholdat, megkereste az összes működő TP-t és csak utána indította el a csatornák keresését. A vak keresés több időt vesz igényben, mint a sima auto keresés, de megéri várni, mert így biztos, hogy minden elérhető csatornát megtalálunk.
A csatornáinkat tetszés szerint rendezhetjük a listánkban, vagy kedvenc csoportokba is sorolhatjuk őket, egyszerre több csatornát is kitudunk jelölni, majd mozgatni a listákban. A csatorna szerkesztés menü jól kezelhető, sok csatornánál sem veszünk el a rengetegben a számos szűrési feltételnek köszönhetően.
A menü kinézete nagyon hasonló a Koala beltérihez, szép a formavilága, valóban HD beltérihez illik, sajnos még a Gekko szoftverében is maradt angol nyelvű szöveg, kicsit hiányos a fordítása. A menü sebessége kitűnő, sehol nem találkoztam lassulással, vagy kifagyással, még a gyors lépkedés sem tudta megakasztani.
A csatorna váltás sebessége a szokásos 2 másodperc körül alakul, kódolatlan adók esetében viszont majdnem azonnali.
Az EPG nagyon jól használható, jól jelennek meg a magyar ékezetes karakterek is. Van idősávos nézetünk, és van lista nézet is, ahol az adott csatorna műsorát láthatjuk. Az EPG-ből lehet időzíteni is az elkövetkezendő műsorokat megtekintésre, vagy felvételre. Az infó gombra megjelenő sávon állíthatjuk, hogy mit szeretnénk látni, az aktuális műsort az idősávval, vagy az aktuális és a következő műsor címét, az info gomb másodszori megnyomására az aktuális műsor részletes tartalmát olvashatjuk.
A képminőséggel szemben kivetni valót nem találtam, mondhatom, hogy nagyon szép képe van, ez főleg a HD csatornákon látszik. A csatorna lista egyszerűen fantasztikus, minden megvan benne, amit eddig kitaláltak és ráadásul egy helyen elérhető mindez. Tudunk csoportosítani rengeteg feltétel szerint, lehet rendezni betűk, TP-k alapján is, van benne egyszerűen használható keresés funkció is(néhány beltérinél találkoztam nagyon körülményes keresés opcióval a csat. listában).
A Gekko-ban van egy egyszerű egytuneres PiP – kép a képben lehetőség is, ha ezt bekapcsoljuk, akkor az aktuális TP-n belül két csatorna műsorát is figyelemmel követhetjük, és egy gombnyomással válthatunk közöttük.
A készülék rendelkezik egy beépített Conax kártyaolvasóval, a Hello HD/Olcsó TV kártyát alapból is kiválóan kezeli, de plugin segítségével univerzálissá is tehető ez az olvasó, így már bármely(aki nem köti a kártyát beltérihez) szolgáltató előfizetéses csatornáit is nézhetjük vele (pl. UPC Direct)
Az Optibox Gekko HD fejlett internetes multimédiás képességekkel is rendelkezik, ilyen pl. az on-line videó lejátszás. A készülék dobozán erre utalt az IP-Hybrid TV kifejezés, itt szinte az összes nagyobb videómegosztó portálról nézhetünk tartalmakat, ráadásul a lista bővíthető. A sat-support.org oldalon az egyik mappában találtam hozzá okosságot, amivel a lejátszó tudását bővíthetjük, így már sokkal több helyről lehet videótartalmakat nézni (lesz benne pl. – az Amiko Alien tesztben már megismert – YouPorn is, ahol felnőtt tartalmak találhatók).
Sajnos a leírásban és a dobozon szereplő internet böngészőt nem találtam sem a menüben, sem a pluginok között, valami okból még nem került be a szoftverbe, később talán pótolják a fejlesztők.
A Gekko is alkalmas PVR rögzítésre és Time Shift – időeltolásos tévénézésre, ezek használatához elengedhetetlen egy külső tároló eszköz (merevlemez, pendrive) csatlakoztatása, de a beltéri képes a hálózati NAS tárolónk, vagy a PC-n lévő megosztott mappáink kezelésére is, ehhez minden adatot egyszerűen a menüben betudunk állítani. A felvétel azonnal indítható a rec gomb megnyomásával, de előre is programozható a műsorújságban, vagy kézi időpont megadásával. A rögzített műsorokat .ts formátumban veszi fel, így PC-n könnyedén szerkeszthető. A Time Shift rögzítés azonnal elkezdődik, nem kell semmit megnyomni az aktiválásához, így bármikor visszatekerhető az élő adás.
A Gekko alkalmas média fájlok lejátszására is, videó formátumok közül ismeri az mkv-t, de az Xvid filmek sem jelentenek neki akadályt. Ezeken felül megnézhetjük kedvenc jpg képeinket és közben akár mp3 zenéket is hallgathatunk. A videó lejátszásnál jól jön, hogy a beltéri tudja a Full HD 1080p felbontást is a HDMI csatlakozón, így már teljes pompájában élvezhetjük a HD filmek nyújtotta gyönyörű képvilágot.

A fenti funkciókon kívül az USB tárra elmenthetjük a beltéri beállításait és a csatorna listánkat, így egy későbbi szoftver frissítéskor minden adatunk meglesz, nem kell újra elkezdeni összeállítani a kedvenc listáinkat sem.

Értékelés:

Az Optibox Gekko HD egy nagyon jól sikerült műholdvevő, nagy a tudása, de ezek mellett nagyon egyszerű a használata is. A használati élményhez hozzájárul a menü kinézete és színvilága is, a többi HD vevő vehetne tőle pár leckét. A teszt alatt végig stabilan üzemelt a beltéri, akadozással, vagy kockásodással nem találkoztam. A Gekko nagy előnye a láthatatlanság, igazán nagy ötlet volt a TV mögé rejtése. Nekem egyedül az előlapi kijelző hiányzik kicsit, szeretem rajta az órát nézni.

Mindent összegezve, nekem nagyon tetszik a készülék, bátran merem ajánlani a megvételét bárkinek, aki egy jó műholdvevőt keres. A Gekko árban is állja a versenyt, mindössze 35.000.- Ft-ot kell otthagynunk érte a boltban, ami minden tudását figyelembe véve, nem nagy összeg.

Frissítés: A forgalomban lévő készülékekben immár nem található meg a TV felfogató sín és az infra szem sem. Információim szerint a költségcsökkentés áll a hátterében, ellenben a készülék ára mégis jócskán megemelkedett.

 

 

 

 

Az Optibox Gekko HD műholdvevő készüléket a Forgat-SAT műholdas szaküzlettől kaptuk, köszönjük nekik.

 

A teszt alatt az műholdas szolgáltatását használtuk. A csatorna kínálat és az előfizetési információk megtalálhatók a http://www.olcso.tv honlapon.

 

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk.

digiportal.hu 2011. november 21.

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …