banner

OPTIBOX EVO M7 – műholdvevő dual linux rendszerrel

Az Optibox készülékek már jó ideje jelen vannak a hazai piacon, tekintve, hogy magyar cég a forgalmazója (Karmacom). A márka alá tartozó készülékek és egyéb termékek minősége az erős középkategóriában foglalnak helyet, jól használható készülékek, sok olyan tulajdonsággal, amivel leginkább csak a felső kategóriában találkozhatunk. Pár hónappal ezelőtt felröppent egy olyan hír, hogy megszűnik a közkedvelt márka. Ezt megerősíteni látszott a cég honlapja, ahol eltűntek az eddigi készülékek. Aztán hirtelen megjelent a Spider rajta, ami megkapta az Optibox márkajelzést, bár teljesen különbözik a korábbi készülékektől. A honlapon a mai napig ez az egyetlen beltéri, ami elérhető (az archívumban ott vannak a régi termékek is).
banner
Erre, mint derült égből villámcsapás, érkezett egy új műholdvevő az OPTIBOX EVO M7. Megjelenése váratlan, bár klónjaival korábban már találkoztam jómagam is. Az EVO M7 egy dual linux rendszerű készülék, ez azt jelenti, hogy van egy alap gyári ( a MARA fantázia nevet viseli) és egy alternatív rendszer is raja. Ezen második rendszer nem nagy meglepetésre az Enigma2. A meglepetés csak most jön, az Optibox Evo M7 „agya” egy Broadcom 7358 500MHz-es processzor, hasonló van a Dreambox készülékeben is, ennek köszönhetően teljes funkcionalitásában használható E2 rendszert lehet telepíteni az Evo M7-re, még a közkedvelt cccam is futtatható rajta teljes pompájában (kliens+szerver). Már a frissen vásárolt box-on is rajta van egy Enigma2 (természetesen a Mara mellett), ettől azonban sokkal jobb választás az Open AFF E2 -őt feltelepíteni már az elején, én ezt tettem, így a tesztben is erről fogsz olvasni (lesz szó a telepítésről is).
A dobozt kinyitva elénk tárulnak a tartozékok, jó hír, hogy nem csak egy távirányítót tettek bele. A beltéri mellett találunk egy 12V-os adaptert (12V-os bemenetének köszönhetően autóban is üzemeltethető), természetesen van távirányító is, a használatához szükséges 2db AAA típusú elemmel. Ezek mellett külön említést érdemel a HDMI kábel, amit szintén beletettek az alapcsomagba, és végül egy magyar és angol nyelvű használati útmutatót is kapunk hozzá.
A készülék előlapja teljesen üres, csak néhány felirat díszíti. Azonban ezt lenyitva megtaláljuk a kezelőszerveket, úgy mint a készenléti főkapcsolót, hangerő fel-le gombokat, és a csatorna váltó gombokat. Menü gomb nem került rá, így a beállításokat csak a távirányítóval tudjuk elvégezni. Középre kerül egy 4 digites 7 szegmensű kijelző, ami nagyon elegáns kékes-fehér színnel pompázik. A kijelző az óra mellett képes a csatorna számának, és kompromisszumokkal a nevének a megjelenítésére is. A beltéri előlapjának a jobb szélén találunk egy USB portot a pendrive-ok egyszerű csatlakoztatására, és egy – alapban – CONAX rendszerű kártyaolvasót is beépítettek. Látszik, hogy a modulfogadónak is szántak helyet, de ez végül nem került bele.
A hátlap első ránézésre kicsit puritánnak tűnhet, de alaposabban szemügyre véve nem igazán találtam hiányzó csatlakozót. A készülék bal szélén van a műholdas antenna bemenete, loop kimenetet ezúttal nem kapunk. E mellett közvetlenül láthatjuk az otthoni audió rendszer csatlakoztatásához szükséges sztereó RCA kimeneteket, de közvetlenül ezek alatt van egy optikai, digitális csatlakozó is, amivel kihozhatjuk a legjobb minőségű hangot az erősítőnknek. A televízió készüléket elsősorban a HDMI kimenetre csatlakoztathatjuk, de ha régebbi típusú a TV, akkor választhatjuk az S-video, vagy a SCART csatlakozást is. Az internetre való csatlakozáshoz van egy 10/100 Mbit/s sebességű LAN port, de már ennél a készüléknél is használható USB Wi-Fi stick is. Érdekesség, hogy hátul 3db USB portot találunk, így az elől lévővel együttesen 4 USB eszközt is csatlakoztathatunk a EVO-hoz. Végezetül nem maradt más csak a hálózati 12V-os adapter bemenete, és a főkapcsoló. Mindent átnézve, tényleg nem tudok olyan csatlakozót mondani ami hiányozna a beltériről.
A távirányító elegáns stílusú, a felső része fényes (egy lehúzható fólia védi), az alsó része matt. Minden szükséges gomb megtalálható rajta, a multimédia funkciók saját gombot is kaptak. A kialakítása, a gombok elhelyezése jó, minden ott van rajta, ahol kell, kézre eső helyen. A távirányító 2db AAA típusú elemmel működik, ami megtalálunk a dobozban. Érzékenységre jónak mondanám, falról visszaverődve is tökéletesen funkcionál. A távirányító minden gombja használható a gyári Mara rendszer alatt és Enigma 2 használata esetén is (még a multimédia gombjai is kaptak funkciót E2 alatt is).
Az OPTIBOX EVO szoftveres téren egy kicsit más, mint az átlagos beltérik. Mint azt a bevezetőben említettem Broadcom proci adja a készülék lelkét, ennek köszönhetően a szoftver alapja LINUX rendszerű. Alapvetően 2 rendszerrel képes dolgozni a beltéri, van a gyári MARA névre hallgató és van a szokásos Enigma2. A dobozból kivett készüléken csak egy kezdetleges MARA rendszer van, ezt mindenképp frissíteni kell a legújabb szoftverre, ha akarjuk élvezni a multimédiás funkciókat is. Egy alap Enigma2 is van már telepítve a gépre, de ezt is tanácsos lecserélni az Open AFF EVO-ra kifejlesztett image-ére. Röviden leírnám a szoftver frissítést, egyszerű művelet, de nem a megszokott módon történik.
1, MARA rendszer. Töltsük le a legújabb firmware-t a sat-support.tv oldalról. Ezt ki kell csomagolni és felmásolni a PenDrive-ra. A PenDrive-ot bedugni a kikapcsolt készülékbe, és az előlapon található hangerő LE gomb folyamatos nyomva tartása mellett bekapcsolni. A kijelzőn rövidesen megjelenik egy OS UP felirat, itt egyszer meg kell nyomni a CH fel gombot (szintén az előlapon). Ekkor elindul a rendszer frissítése, sok 0 fog szaladgálni a kijelzőn. Kikapcsolni, piszkálni nem szabad a beltérit, ha végzett magától újraindul.
2, Enigma 2 rendszer. Itt is a firmware letöltésével kezdjük, szintén a sat-support.tv oldalon megtaláljuk a legújabb AAF verziót. Szerintem nem érdemes más E2 verziókkal kísérletezni, de a kalandot kedvelőknek szabad az út. A letöltött szoftvert kicsomagolni és pendrive-ra felmásolni. A PenDrive-ot bedugni valamelyik USB-be és az előlapon lévő hangerő FEL gomb nyomva tartása mellett hátul áram alá helyezni a készüléket. Automatikusan érzékeli itt is az EVO az új szoftvert és kiírja, hogy OS UP, itt szintén egy CK fel gombot kell nyomni és elindulnak a 0 karakterek a kijelzőn. Ha végzett a frissítéssel, akkor automatikusan újraindul a beltéri, közben kikapcsolni nem szabad.
Nos, a frissítéssel készen is vagyunk, indítsuk el először a gyári MARA rendszert. Az előlap hangerő FEL-LE gombjaival lehet kiválasztani, hogy mit szeretnénk futtatni: Hang LE = MARA, Hang FEL = EN2. Tartsuk nyomva a Hang LE gombot és kapcsoljuk be a beltérit, majd egy rövid kb. 40 másodperces boot után a MARA köszönt minket. Telepítő menü nincs, így az alap beállításokat kézzel hajtsuk végre, természetesen tud magyarul is. A MARA rendszer főmenüje nagyon hasonlít a korábbi OPTIBOX menükhöz, azonban kiválasztva bármely menüpontot már nem a szép és csillogó régi menüt kapjuk, hanem egy kicsit sivárabb, egyszerűbb felületet láthatunk. Ez nem feltétlenül baj, semmi hátrányt nem jelent, de tény, hogy a régi szebb volt, itt is látszik, hogy ez egy más sorozatú beltéri. Az antenna beállítás után indítottam egy automata keresést az Eutelsat 9E holdon, egy percbe sem telt bele és minden csatornát megtalált. A készülék használat közben viszonylag gyorsan reagál a gomb nyomásokra, de itt-ott észrevehető némi lassulás.
A MARA egy nagyon jól összerakott, mindenféle multimédiás funkcióval felvértezett rendszer, mindennapi használatra teljesen megfelelő. Az EVO is támogatja a műholdról történő műsorrögzítést, az élő adás megállítását (Time Shift), és van egy beépített médialejátszó része is.
A felvételek kódolatlanul rögzíti, így számítógépen archiválható, szerkeszthető. A rögzítés egyetlen gombnyomással indítható , nem kell 3X megerősíteni, mint sok más készüléknél. Ugyanez igaz a TimeShift indítására is, elegendő csak a pause gombot megnyomni, és már szaladhatunk is a dolgunkra.
A beépített médialejátszó alkalmas a népszerűbb film, kép és zene formátumok lejátszására. Ezek az integrál lejátszók egyre jobbak lesznek, egyre több formátumot támogatnak, egyre megbízhatóbbak, azonban még mindig el kell mondanom, hogy egyelőre az EVO sem ér fel egy kifejezett Médiaplayer szintjére. A támogatott formátumok a következők: MKV, AVI, MPG, MP4, TS, WMA, MP3. Én próbáltam 720p, 1080p mkv-t, divx-es és xvid-et lejátszani. A divX és Xvid kódolásokkal semmi gond nem volt, probléma nélkül megjelent a kép és a hang is. Ugyanez sajnos nem mondható el a FullHD 1080p felbontású filmről, itt már rendesen akadozott a lejátszás. A 720p filmeknél azt vettem észre, hogy némely kódolást nem szereti és ott is be-be szaggat néha, de a 720p-s filmjeim többségét gond nélkül lejátszotta.
Multimédia terén is hozza az Optibox EVO a megszokott szintet, van benne mindenféle internetes tartalom elérhetőség, sőt még az Opera böngésző is belekerült. Lehet YouTube videókat nézegetni, Picasa képek között böngészni, internetes rádiókat hallgatni, időjárást nézni, híreket olvasni, és elérhető némi felnőtt tartalom is a YouPorn és a RedTube segítségével. Az EVO támogatja a HBB tartalom megjelenítést is, ez hazánkban még nem terjedt el, de tesztek már voltak, jelenleg német csatornákon lehet ezt a funkciót használni. A multimédia funkciók a kék PORTAL gomb megnyomására egy menüben, egyszerre is elérhetők.
És akkor jöjjön az OPTIBOX EVO számomra legjobban tetsző része, az Enigma 2 rendszer. Az E2-őt eredetileg a Dreambox készülékekre fejlesztették ki, de hála a nyílt forráskódjának elég rendesen elterjedt a kis készülékeken is. Az EVO előnye a többi kis beltérivel szemben a Broadcom proci, mert így az E2 teljes funkcionalitásában működhet rajta, szinte megkötés nélkül. Mint írtam a teszt elején, volt rajta gyárilag is egy Enigma 2 rendszer, de én azt nem is nézegettem, inkább rögtön frissítettem az Open AFF image-re. Az Open AFF telepítésével nem csak egy alap rendszer kapunk, hanem számtalan extrával van már alap állapotban is bővítve. Az Enigma 2 indításához kapcsoljuk ki hátul a beltérit, és a hang FEL gombot nyomva tartva kapcsoljuk be újra, a kijelzőn megjelenik az EN2 felirat és hamarosan el is indul a rendszer.
Az E2 teljesen kompatibilis a Dreambox programokkal, csatorna listákkal, beállításokkal, így ha már van ilyen készülékre való csatorna listánk, beállításaink, akkor azokat betudjuk tölteni pl. a DreamEdit progival. Az Enigma rendszert ezután már tudjuk frissíteni a menüből is, nincsenek olyan problémák, mint pl. a klón boxok esetében. Alapból már néhány plugin is telepítésre került, de továbbiakat találhatunk az AAF online adatbázisában. Az előre telepített pluginek közé tartozik az Open Web IF is, ez egy netes böngésőben használható felületet indít el, ahol számtalan dolgot tudunk a világ bármely tájáról művelni a készülékkel. Ezek közé tartozik a csatorna lista szerkesztés, a felvétel időzítés, az EPG (műsorújság) böngészés, a beltéri ki-be kapcsolása, vagy újraindítása, a beállítások jó részét is tudjuk módosítani, végül de nem utolsó sorban lehetőség van interneten keresztüli TV nézésre is (számítógépen, alma, vagy android telefonon is).
Az Enigma2 sajátossága a rendkívül nagy személyre szabhatóság, nincs ez másként az Optibox EVO esetében sem. Tetszőleges skineket lehet telepíteni, ezzel lehet teljesen megváltoztatni a menürendszer kinézetét, bár a gyári AAF skin nekem nagyon elnyerte a tetszésem, mondhatni tökéletes, minden lényeges információ megjelenítése elérhető rajta, a beállítások menüben még ezt is teljesen egyénileg lehet konfigurálni. A lényeges, főbb beállításokat ebben az esetben is a kék gomb megnyomásával érhetjük el, ide került a Softcam menü is. Ahhoz, hogy az előfizetői kártyánk működjön E2 alatt is, mindenképp szükséges egy szoftvert telepíteni hozzá, ez lehet cccam, de sokkal több lehetőség van az oscam-ban, ami szintén a plugin letöltés menüben megtalálható. Külön említést érdemel a HDMI CEC funkció megléte, ebben a kategóriában ez egyáltalán nem szokványos, ezen funkció lényege, hogy a TV kapcsolatot létesít a beltérivel, és így a tévé távirányítójával is vezérelhetjük a lényegesebb funkciókat. Az EPG-vel az elején akadt egy kis gondom, de sikeresen megoldódott. Történt, hogy az AFF image jól fel van készítve az internetről való műsorinfók letöltésére, azonban ezek leginkább angol nyelven elérhető információk. Én először eltávolítottam az internetes EPG kiegészítőket, de így is angol maradt a műsorinfók nagy része. Végül a webinterfészen keresztül betudtam állítani a preferált nyelvet az EPG-hez, ezután már minden magyar lett, és az ékezetek is helyesen jelennek meg. A készülék menüjében sajnos nem találtam meg ezen beállítást, pedig biztosan ott kell lenni valahol elrejtve.
Az Optibox EVO Enigma 2 rendszerrel való használata során a legnagyobb hiányosság talán a rossz magyar fordítás, sajnos a menük nagy része angolul szól hozzánk, de mivel linux a rendszer, így a vállalkozó kedvű felhasználók akár otthon is lefordíthatják a hiányzó menüket. Média terén az E2 nyújtja a legtöbbet, a memória tárhely erejéig bármennyi plugint, kis kiegészítő programot lehet telepíteni, de ha elfogyott a memória, akkor lehet bővíteni pl. egy pendrive csatlakoztatásával. Az Enigma2 alatt is van beépített médialejátszó, ami szinte minden formátumot felismer, de a tapasztalataim szerint a nagyobb felbontású 1080p filmeket már csak akadozva játssza le, hétvégi mozizáshoz használható, de sok extrát azért ne várjunk tőle. Azt már megemlíteni sem szükséges, hogy ezzel a rendszerrel is lehet természetesen élő adást megállítani, műsorokat felvenni, sőt az interneten keresztül a webinterfész segítségével ezt bárhonnan megtehetjük, előre programozhatjuk az EPG-ből felvenni kívánt műsorszámokat.

Összegzés, vélemény:

Az Optibox EVO M7 használata során csupa pozitív dologgal találkoztam. A gyári rendszer is teljesen jól használható, a legújabb szoftver verzióval már eltűntek a kezdeti hibák, és kiteljesedett a multimédiás képessége is. Azonban én mindenképp az Enigma2 rendszert javaslom, hihetetlen, hogy mennyire stabilan és gyorsan működik az EVO-n. 3 hét használat, és teszt alatt egyetlen fagyással, vagy bizonytalan működéssel sem találkoztam, mindig üzembiztosan működött. Bátran kimerem jelenteni, hogy van olyan megbízható, mint egy Dreambox készülék, csak ez sokkal pénztárca barátabb. Médialejátszónak még éppen megfelelő, de ettől a részétől túl sokat ne várjunk, nem érnek fel a képességei egy céleszközzel szemben.
A beltérit mindenkinek ajánlom, alkalmas a műholdazással még csak most ismerkedő amatőröknek, de az Enigma 2 szerelmesei is megtalálják benne a számításukat. A vételára a tudásához képest nagyon baráti, a teszt születésekor kb. 48.000-Ft-ba került, de várhatóan az idő előrehaladtával számíthatunk némi csökkenésre. Egy Dreambox árának töredékéért kapunk egy funkcionalitásában közel azonos beltérit, ezért mindenképp megfontolandó műholdvevő választásakor az EVO megvétele.

 

Az OPTIBOX EVO M7 műholdvevő készüléket a Forgat-SAT antenna szaküzlettől kaptuk kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik. Vásárláshoz kattints IDE: Antenna Webáruház

 

A teszt alatt az műholdas szolgáltatását használtuk. A csatorna kínálat és az előfizetési információk megtalálhatók a http://www.olcso.tv honlapon.

 

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk.

digiportal.hu 2013. május 6.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …